esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

HERBSTGOLD- FESZTIVÁL KISMARTONBAN 2017. szeptember 6. és 16.

2017. szeptember 06. 10:25 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Új fesztivállal jelentkezik szeptemberben – 2017. szeptember 6. és 16.  – a kismartoni Esterházy-kastély. A fesztivál továbbra is fókuszál Haydn „papára”, ugyanakkor kortársainak és követőnek szerzeményei mellett jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

A HERBSTGOLD Fesztivál középpontjában a forradalmi újítások állnak: Joseph Haydn zenei újításai a francia forradalom idejére estek, s ez utóbbi történelmi esemény Beethovent is foglalkoztatta és inspirálta. Ezzel szemben a szinte kortársuknak nevezhető Franz Schubert művei – elsősorban a Téli utazás című dalciklus – a restauráció utáni rezignációt, visszavonulást jelképezik. 

A jazz és a balkáni, illetve roma zene is törésekből, ellentétekből él; stílusok váltják egymást vagy adják át helyüket valami újnak. A gasztronómia terén is beszélhetünk forradalomról, amikor valami igazán újat alkotnak és hoznak divatba.

foto_01_nicolas_altstaedt_c_marco_borggreve.jpg

Nicolas Altstaedt_(c)_Marco Borggreve

A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik a különböző műfajok forradalmi tapasztalatait kombinálva, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott koncertek előtti beszélgetések, melyeknek célja, hogy a fellépő művészeket más oldalukról is megismerhesse a publikum.

Tudták-e, hogy az énekes Ian Bostridge például a történelemtudományok doktora és könyveket ír, François Leleux kitűnően ért a borokhoz, Rudolf Taschner matematikus pedig a zenei kompozíciókban is megtalálja a véletleneket.

Az esték nem érnek véget egy koncerttel, akinek kedve van, lazább hangulatban, egy pohár ital mellett folytathatja a Nightline-koncertekkel.

A fesztivál keretében az Esterházy rezidens zenekara a Haydn Filharmónia három koncertet is ad.

A nyitókoncerten szeptember 6-án Nicolas Altstaedt karmester-szólista közreműködésével Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A Haydn Filharmónia második koncertjén, szeptember 10-én Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza. A zenekart a zongoravirtuóz Alexander Lonquich irányítja.

Végezetül pedig szeptember 13-án a francia François Leleux oboaművész társaságában Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

A Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova szeptember 7-i koncertjének darabjai a bécsi klasszikától a kortárs zenéig ívelnek: Haydn, Mendelssohn és Janacek művei mellett, a francia Benjamin Attahir szerzeményének ősbemutatójának is szem- és fültanúja lehet az érdeklődő közönség.

Szeptember 8-án az ORF Radio-Symphonieorchester Wien a fesztivál vendége. Cornelius Meister karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. Az est nem ér végett a klasszikus koncerttel, a kastéllyal szemközti Henrici étteremben 22.00 órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveivel, Vassiléna Sérafimova közreműködésével, kötetlenebb hangulatban, egy jó pohár bor mellett folytatódik.

foto_04_vassilena_serafimova_c_maxime_de_bollivier.jpg

Vassiléna Sérafimova_(c)_Maxime de Bollivier

Szeptember 9-én a balkáni és roma zenéé a főszerep. A koncerten a macedón Nat Veliov trombitaművész és az Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a fenegyereknek számító, szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertjét hallgathatjuk. A koncert után az este fellépőivel folytatódik az örömzenélés a kastélyparkban az Orangerie pálmaházban.

A HERBSTGOLD keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon, szeptember 9-én fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket 12 órától 18 óráig. A Gault Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandó tradícionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik. Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat. Szeptember 10-én 11. órától brunch a kastélyparkban.

Szeptember 10-én még a brunch előtt kitűnő alkalom meghallgatni a Haydn Filharmónia és Alexander Lonquich koncertjét. Haydn és Schumann műve mellett Lonquich előadásában Mozart C-dúr zongoraversenyét hallhatjuk.

Ugyanaznap este 18 órai kezdettel François Leleux oboaművész és a Les Vents Français: Paul Meyer klarinét, Gilbert Audin, fagott, Radovan Vlatkovic, kürt, Eric Le Sage, zongora koncertje csendül fel. Műsoron Poulenc, Beethoven és Mozart művei.

François Leleux szeptember 13-án is színpadra lép, a Haydn Filharmóniával közös koncerten Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

Különleges fénypontot jelent a fesztiválon a brit sztártenor, Ian Bostridge fellépése. Szeptember 12-én az Oberon Trióval ad koncertet, szeptember 14-én pedig Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

Ez a koncert éjjel a Henrici-étteremben folytatódik, ahol az osztrák jazzénekesnő, Lia Pale és zenekara Schubert Téli utazás-ának kortárs variációjával lép színpadra.

Szeptember 15-én minden a jazzről szól, a kameruni a jazz legenda Manu Dibango és Soul Makossa Gang virtuóz előadását hallgathatjuk. Dibango a fúziós jazz egyik legjelesebb képviselője, sajátos stílusát a jazz – és a népszerű kameruni tánczene segítségével alakította ki.

A HERBSTGOLD fesztivál záróeseménye minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz. Szeptember 16-án négy vonósnégyes – a francia Ensemble Quatuor Ebène, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 valamint a Phoen Saxophon Quartett – részvételével vonósnégyes-maratont rendeznek. A megszólaltatott dallamok megtöltik majd az egész Esterházy-kastélyt, a borospincéktől a hercegné szalonjáig. 16.00 és 22.00 óra között minden a mágikus négyes szám jegyében történik, többek között a Café Maskaronban szervezett családi és gyermekprogram is.

 

Jegyek online itt a vagy a kismartoni Esterházyplatz 4. szám alatti Panevent jegyirodában a mail cím alatt vásárólhatóak.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása