esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bor-tollnokok Budapesten

2017. május 30. 11:39 - Esszlessz

A Magyar Borszakírók Köre szakmai látogatást tett a Zwack Unicum nyRt. Dandár utcai főhadiszállásán. Számomra már-már a nosztalgia határát súrolta, hogy jó másfél évtizede, itt az irodájában órákat beszélgethettem Zwack Péterrel. Azóta mindössze talán egy-két évjáratkóstolón jártam itt. De hagyjuk a múltat, ezen a szép keddi napon Szittnyai Zalán volt az idegenvezetőnk egy tartalmas túrára a borok és likőrök buja illatú világába.

zwack.jpg

Először Zwack Izabella 18. születésnapjára kapott birtokán, a Dobogó borászatban tettünk képzeletbeli utazást. A hegyaljai méretekhez képest apró, hathektáros gyöngyszem a szőlőt és bort szállító kocsik lovai patkóinak dobogásáről kapta sejtelmes nevét, ahogyan a közeli fahídon áthaladtak. Ez már a halkszavú, nemzetközi kitekintésű  és tekintélyű borász, Domokos Attila hordóillatú birodalma. Nyitásnak a borászat birtok Furmintját kóstoltuk az éppen aktuális ’14-es évjáratból, melyet a mádi Betsek dűlő érlelt. Az évi 5-20 ezer palackos mennyiség a kierjedés után magyar, olasz és francia tölgyfahordókban, 10-11 hónap alatt nyeri el végleges eleganciáját, a 6 gramm sav mellet is elegáns, jó egyensúlyú, koncentrált kiegyensúlyozottságát.

zwack2.jpg

A rejtélyes nevű, Izabella utca egy különleges tokaji Pinot noir-t rejt az Úrágya dűlő fél hektárjáról. A ’12-es évjárat a fiatal ültetvény első komolyabb bora, hisz a gyökereknek ennyi idő kellett, hogy mélyebbre ásnak az ízgazdagabb ásványok felé. Játékos, pikáns, klasszikus Pinot, sűrűbb, hegyi textúrával.


A már kifutott, de formáját még remekül tartó ’06-os hatputtonyos aszú erősen savdomináns, érdekes egyensúlyú bor, üvegharang-szerű csilingeléssel. Mindössze félezres nagyságrendben készül, csak kiváltságosaknak!
Ezután halk dobpergés közepette perdült a színpadra az Unicum riserva. A kitartó termékfejlesztés eredményeként az „alap” Unicum likőr 8 hónapot töltött nagy fahordókban és 3 további hónapot használt aszús hordóban - miközben 1%-ban ’07-es hatputtonyos aszút adtak hozzá partnerként. Ezáltal egy selymesebb, lágyabb, behízelgőbb karaktert kapott, amit – szakmai szemmel hüledezve - jégre töltve szervíroztak. A kóstolóterem fülledt nyáreleji párájában meglepően kellemes benyomást tett – még a klasszikus keserű italok megátalkodott ellenzői között is. Az első tétel közel 30 hl-es nagyságrendje nem sok bővülést sejtet, a termelést korlátozza a fellelhető aszús hordók száma, a saját aszú mennyisége is. Csak a szaküzletben és top-gasztronómiában, elegáns, trendi bárokban kapható. A márka megújításának záloga sejthetően remek koktél alap lesz! Hej, ha még egy pikáns robusto szivar is kerülne mellé!


A zártkörű, exkluzív kóstolót a pincében folytattuk, ahol először a likőrök alapanyagait, fűszereit szippanthattuk körbe majd az érlelő fahordókból az Unicum szűretlen, kissé élesebb, vadabb változatát kóstoltuk. A szűretlen Unicum Szilva a pörkölt kávészemek, mandula és barbeque-szószok illat- és ízélményeit kavarta fel bennünk az évtizedes óriás hordók súlyos árnyai alatt. Ezen ódon falak között minden időben izgalmas koroknak és italoknak lehetünk útitársai és szemtanúi!

 

Gábor

Szólj hozzá!

Stari 25!

2017. május 24. 15:24 - Esszlessz

- avagy tapolcai sörömök

Sörömöket keresőként meglehetősen jó dolgunk van az utóbbi időben: robbanásszerűen nőtt a hazai főzdék száma, válogathatunk a minőségi hazai és számos külföldi tétel között és szerencsére egyre több helyen tehetjük ezt meg, igazi sörforradalom van, nincs mese.

A nagy fejkapkodások közepette pedig észre se vesszük – legalábbis is én vállalom, hogy nem-, hogy az idő szalad, mit szalad, rohan: nem csupán jubiláló boros rendezvényekre kapunk invitálást, hanem már sörösökre is. Bizony, igazi sörtörténelem született az elmúlt évtizedek alatt- teszem hozzá, nagy szerencsénkre.

Beszámolónk apropója pedig a Stari Sör 25. születésnapja, melyet az Élesztőben ünnepeltünk a tulajdonosokkal és sok-sok csapra vert Stari sörrel. Starcsevics Péter mesélt a kezdetekről, a nagypapa sörfőzde alapításában játszott meghatározó szerepéről, régi és új kihívásokról. Az egy-két családi anekdotával fűszerezett ünnepségen természetesen kóstoltunk is. Elsőként az itthoni piacon még újnak számító amerikai lagerrel kötöttünk barátságot: hagyományos német és újhullámos amerikai komlók keveréke, finom citrusos, gyorsan csúszik, kellemes kesernyével zár- Jubileumi Lager név alatt keressétek.

A kóstolót a gyümölcssörökkel folytattuk: szilva, meggy, grépfrút és ribizli variációk közül a ribizli és a grépfrút került a poharakba. Veszélyes tétel mindkettő: remekül megkomponált, izgalmas sörök és 30%-uk (!) gyümölcs. Személyes kedvencem a ribizlis lett: szinte berobban a szánkban, vastag, hosszú, kellemesen fanyar, finom kesernye, totális függőség. Ír vörös sörükre is méltán büszkék lehetnek: lágy, puha, kellemes aromák, mély vörös szín.

A születésnapra pedig az új sörtípus mellett új megjelenés is dukál: most debütált az új címke, mely a hagyomány és az újhullám mentén született: vagány és játékos.

Lelőhelyeket tekintve pedig szépen bővül a lista: Tapolca és a főváros mellett a Balaton számos pontján találkozhatunk velük, legyen szó jóféle kocsmákról, éttermekről. Keressétek, szeressétek! :)

További hasznos infót itt és itt találhattok.

 

Andi

Szólj hozzá!

Vakkóstolás Egerszalókon

2017. május 23. 10:02 - Esszlessz

Nemrég kirándultunk kicsit. Az egri borvidéket járva, a gyógyvízben való ázás után megszomjazva betértünk Egerszalók egyik kiemelkedő pincéjébe, a Dávid Borházba. Itt a szívélyes fogadtatás után volt alkalmunk kóstolni pár olyan palackos bort, melyek még nem kerültek forgalomba. A pince barátságos kóstoló terme - mely a pince legmélyén található - adott otthont a kóstolónknak.

david_borhaz.jpg

Íme, az összefoglaló:

3394 (2012)

Szilva, szőr, istálló, csoki, kávé, mandula, meggy, fűszerek, könnyed, hideg, fa hangsúlyos, rövid, élénk sav.

76 pont

Noémus (2012)

Intenzív, könnyed, meggy, fekete cseresznye, kerek, alkohol+, aszalt szilva, telt, meggymag, kesernye, hízelgő, besimuló, áfonya, szottyimag.

78 pont

Stephanus (2012)

Intenzív, fűszeres, lágyság, kávé csoki, pici nyersesség, vanília, kerek, tinta, meggy, érett, behízelgő, komplex, hűs elegancia.

89 pont

DQ (2012)

Fa, vanília, mandarin olaj, sav++, tannin++, szeder, alkohol+, sült illat, sok, harapós, szögletes, babapiskóta, tejszínes, íz robbanás után rövid.

82 pont

Cabernicum (2012)

Meggy, szilva, csokis Browni, fűszeres, vanília, komplex, koriander, trüffel, kerek, melegség, vastag, meggykompót, parfüm, bors, paprika, játékos.

86 pont

 

Kriszti, Gyuri, Zsolt

Szólj hozzá!

25 éves a magyar kisüzemi sörfőzés – 25 éves a Stari Sör

2017. május 22. 11:22 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Az elmúlt hetekben és hónapokban a szokottnál is nagyobb forrásban van a kisüzemi sörpiac. Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ebben a szegmensben. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen „kézműves sör”. A jó sör ezekben az években, előttünk válik a gasztronómia részévé.

A folyamatosan változó viszonyok és az új kihívások ugyanakkor megnehezítik a sörfőzők életét. Mindent áthat az újdonságok, a szokatlan megoldások keresése, és a kilencvenes évek elején alakult kb. 400-500 kisüzemi sörfőzde közül a 2000-es évek kedvezőtlen piaci viszonyai miatt csak néhányan maradtak életben.

Az évtizedekkel ezelőtt induló, ma is működő és sikeres főzdék az innovatív hozzáállásnak, az időről időre megjelenő új söröknek és némely esetben a generációváltásnak köszönhetik a sikereiket.

A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör: Tapolcán már akkor húsz éve készült kézműves sör, amikor a legtöbben életükben először hallottak arról, hogy létezik ilyen termék.

Idén 25 éves a legrégebbi magyar kisüzem, a Stari Sörfőzde

Az 1992-ben megnyitott Stari Sör hosszú évek óta szállítja a legnépszerűbb sörtípusok megbízható minőségű főzeteit. A tulajdonosok innovatív szemléletének és a sikeres fejlesztéseknek hála a sörfőzde a negyedszázados fennállását is jelentős újdonságokkal ünnepli.

_mg_6506.jpg

Fotó: borsophoto

Tapolcán a pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört eddig is készítettek. Gyümölcsös termékeik itthon szinte példátlan módon kizárólag tiszta gyümölcs felhasználásával készülnek, minden harmadik korty belőlük pedig maga a harsogó szilva, az ízletes meggy, a fanyar fekete ribizli és az illatos grapefruit, hiszen 30%-uk gyümölcs.

A 25 éves születésnapra a sörfőzők most egy a hazai piacról szinte teljesen hiányzó sörtípussal, az amerikai lagerrel bővítik a Stari Sör kínálatát. Ez egy tradicionális német és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő karakteres lager, amelynek illatában a trópusi gyümölcsök kellemes citrusossága fedezhető fel, különleges komlózottságának köszönhetően pedig a várt keserűség is ott van a korty végén!

Az új sör, a Stari Jubileum Lager remekül szimbolizálja a főzde és a hazai kisüzemi sörfőzés elmúlt 25 évét, hiszen egyszerre hordozza magán a „házi”, a „kézműves” és az újhullámos sörök jegyeit: házi, mert alapjaiban egy könnyen fogyasztható lager típusú sör, amely „kézműves” odafigyeléssel és alapanyagok felhasználásával készül, ugyanakkor az újhullámos komlók használata miatt a legmodernebb italoknak kijáró jelzők is illenek rá. Hagyománytisztelet és újítás egyszerre – ez a Stari elmúlt 25 évének a legfontosabb üzenete.

Az új sör mellé – no és a 25. születésnapra – új arculat is dukál. A tapolcai főzde újragondolta a 25 évvel ezelőtti címkéit – amelyek abból az időből származnak, amikor a Balaton és a „kézműves sör”

még egészen mást jelentett, mint ma – és azok 2017-es variációival lepi meg a fogyasztókat. Az új arculat egyszerre hordozza a klasszikus elemeket és a modern letisztultságot.

A Stari sörökkel egyre több helyen találkozhatnak a vásárlók nem csak a Balaton körül, hanem szerte az országban is. A 25. évforduló tiszteletére május 18. és 21. között a budapesti Élesztőben minden Stari sör frissen csapolva lesz kóstolható, miközben – tisztelegve a magyar kisüzemi sörfőzés negyedszázada előtt – a többi csapokra is a legrégebben működő magyar sörfőzdék sörei kerülnek.

Szólj hozzá!

Sauvignon blanc teszt

2017. május 19. 14:01 - Esszlessz

Vegyes érzésekkel zártuk a májusi tesztünket. Akadtak meglepetések, és "ódekárérte" tapasztalások is. Íme, egy merítés a piacról:

Juhász Sauvignon blanc 2016

lime, cukorka, zöldpaprika, citrusok kesernyéje, a korty keveset ad, olyan kis eccerű, tisztaság, Sprite, licsi, grépfrut, koranyár, marcipános, maraquja, mandarin, vékony test, jaffasszörpös sziruposság, méz, tavaszi virágok, kerek, bodzaszörp, hosszú, parfümös, vidám, nyári, kakukkfű, szellő, édes virágillat, kréta, kerekecske-egyszerűcske, grépfrútos cukorka

80 pont

Balla Géza Sauvignon blanc 2016

virágcsokor, méz, na itt van macskapisi, fű, játékos, zeller, citromízű banán, lime, grépfrút hártya, üres, tavaszi zöldfűszerek, bazsalikom, rebarbara, első fűnyírás, nagyon jó savak, ropogós, citrusok, ásványos, kis kesernyés, alkohol+, picit visszafogott,virágos, benzin, zöldspárga, fülledt egy-két napja levágott széna, kerekecske

81 pont

18596595_1572328279445110_1453999694_o.jpg

Etyeki Kúria - Nagyváradi Péter, volt gyakornok bora Sauvignon blanc 2016

kicsit fülledt, nehezen nyílik, spárga, fürtös uborka, izgalom, licsi, ásványok, Ausztria, savdömping, éles, vékony tavaszi szellő. Barackvirág. A belseje üres és rövid. A végén előkerülnek a savak is. Karcsú, citrus, vágott fű, friss virág, vékony, gyors lecsengés, hársméz,pici bodza, fenyő, tiszavirág életű, zöldpaprika, pezsgőtabletta, traubiszóda, leheletnyi citrompótlósság

79 pont

Dubicz Sauvignon blanc 2015

fém, sós, grapefruitmag, fülledt és az is maradt, kakukkfű, toast, érett kiwi, cizellált savak, dohos. Melegen erjedt. Technológiailag hibás, macskapisi, kőolajos, petrolos, karamell, alma, kénes, borsmustár, széna, sajt, keserű, sav+, istálló-pisi, savak-savak-savak, éles, lendület, nyikhaj

74 pont

Recas Sauvignon blanc 2015

fémes, paprika, méz, érett barack, palackbuké, mangó, főtt kukorica, alkohol, ciádás savak, édes-mézes illat. Hársvirág. Telt és krémes. Madártej. Burbon vanília. Nem félédes ez? Hárs, fű, citrusok, grapefruit, ásványok, szép hosszú, intenzív, grappefruit, sav+, karamell, friss fűrészpor illat, mangó, ananász, PEZ cukorka, egyszerűcske, grépfrút héj kesernye a végén

80 pont

Günzer Roland Sauvignon blanc 2015

pálinka, mangó, grapefruit héj, mintha a jégkrém pálcikáját nyalogatnám, fel sem ismerem, hogy ez SB, Donald rágó, fodormenta, csemege kukorica, sarkos savak, gyors múlás, éretlen madárberkenye illat. Vérehulló fecskefű és egyéb herbáriák. Mutso-alma, nyers bőr. Fajtaidegen. Poros, vanília, gyógynövény, gyerekkori köptető íz, alkohol, citrusok, kesernye, tuja, kő, kömény, tömény what is it? :) , aszalt füge, barackos tea, hársfa tea, hm?, ezmiez?, friss faháncs

77 pont

Babarczi Sauvignon blanc 2015

multivitaminos pezsgőtabletta, pink grapefruit, paprika, zöldfűszerek, spárga, gyönyörű savak, zöldborsó hüvely, kedves, zöld hangulat, paprika csuma, vad, de nem zabolátlan savak, golden alma, csemegeszőlő, kicsit kocsányos kesernye, elegánsan hosszú kesernyés. Finom lime. Fajta! Méz, hárs, hamar elillan, grapefruit, fű, citrusok, fahéj, krémes, zeller, fűszerek, zöldalma, puha csibe, macskapisi, lime, margerita, tenger, érett/töppedt grépfrút, finom mattság

83 pont

Sancerre Jadis- Henri Bourgeois Sauvignon blanc 2013

macskapisi, hársméz, virágok, mangó, kandírozott ananász, paprika, limonádé, toast, tejszín, bazsalikom, zöld tea, érett vaj, friss zöldborsó, elegáns, vibrálóan izgalmas. Ropogós és friss. Bazsalikom. Apró körte. Kár, hogy, rövid, méz, macskapisi, hárs, fű, citrus, hársméz, szép lecsengés, citrusok, zöldalma, kukorica, chedar sajt, fű , hárs, oregánó, izgi, francia?, őszibarack, szép kesernye, finom krémesség, lendület, finom dohány

83 pont

Branco Collio Sauvignon blanc 2016

mangó, frissen meszelt fal, limehéj, zeller, pezsi, körtekompót, rusztikusság, alkohol, vastagság, nincs fajtajelleg, füstölt sonka. Égett fészer. Répatorta, vegetalitás, zellergumó. Tényleg perverz!, fűszeres, konyhakert, méz, muskotályos, hárs, ananász, citrus, zeller, vastag, mangó, licsi, fű, zöldfűszerek, mandula, tenger, füst, összetett, krétás mangó, hellószia, érett grépfrút, test, melegség

81 pont

Szólj hozzá!

Idén is FUXLI

2017. május 18. 14:36 - Esszlessz

Idén már a hatodik évjárat Fuxli borait kóstolhattam meg. Hatos számnál maradva pedig: most hat pince kapta meg a lehetőséget Fuxli néven forgalomba hozni a (kicsit mostohagyerekként kezelt) sillert.            

Véleményem szerint ő az egyik legsokoldalúbb gasztro bor, hiszen számos ételünk zamataival harmonikus egyensúlyban van. A hagyományos magyar konyha pirospaprikás vagy akár paradicsomos ételeinek, meg persze ugyanúgy az itáliai paradicsomos tésztáknak szintén kiváló társa, mint ahogy a kacsa- és libasültekhez is nagyszerűen illeszkedik.

fuxli2016_4_foto_kiss_albert.jpg

Fotó: Kiss Albert

Az sem meglepő, hogy a – lehetőleg tojásos-kolbászos – lecsónak is egyértelműen ez a bor a leghitelesebb kísérője. Ezeknek az étkeknek ugyanis a legtöbb rozé általában kevés, míg egy testes vörös bor már túl sok. A halászlé egyik lényegi meghatározójának, a fűszerpaprikának az aromája is olyan bort kíván, amelyben nem dominál a csersavasság, merthogy az erőteljes tanninok a paprikás étellel találkozva fanyar, keserű érzetet adnának a bornak. Éppen ezért mi nagyon szeretjük, borhűtőnk állandó tartozéka.

No, de lássuk az új borokat:

Eszterbauer Fuxli 2016 (75% kadarka 25% kékfrankos)

Cseresznye, meggy, fűszerek, szép savak, kis vagányság

81 pont

Garai Pince Fuxli 2016 (100% kadarka)

Visszafogott, kicsit fás, fűszerek, sav+, gomba, paradicsom, komolyság, test

78 pont

Heimann Fuxli 2016 (80% kadarka,10% merlot,10% kékfrankos)

Intenzív, piros gyümölcsök, mézes, málnás, bazsalikom, pici zöldes jelleg, báj

80 pont

Hetényi Fuxli 2016 (60% kékfrankos,40% kadarka)

Intenzív, zöldalma, kevés fűszer, erőteljes, meggymag, sav+, alkohol++

77 pont

Sebestyén Fuxli 2016 (2/3 kékfrankos, 1/3 cabernet sauvignon)

Intenzív, érett, karakter, kompót, némi fűszerpaprika, meggy, málna

80 pont

Takler Fuxli 2016 (95% kékfrankos, 5% kadarka)

Igazi piros, ribizli, meggy, málna, pici fűszer, játékos, paradicsomos húsgombóc

80 pont

 

Összegezve a kóstoltakat: idén is van mihez nyúlni, szép tételek kerültek a polcokra, keressétek és szeressétek a FUXLIT!

20170517_174922.jpg

Fotó: Kriszti

 A kóstoló keretén belül a borvidéki összefogás és együtt dolgozás fontossága is szerepet kapott. Szekszárd esetében ennek tökéletes megtestesítője a szekszárdi palack, melybe a borvidék kiemelt fajtái kerülhetnek: kadarka, kékfrankos és a bikavér- evvel is népszerűsítve a borfajtákat.

Így kerültek kóstolópoharainkba a következő tételek:

Hetényi Pince Kadarka 2014

Cseresznye, fűszerek, némi aszús jelleg, melegség, szépség, pici csoki

85 pont

Garai Pince Szekszárdi Bikavér 2015 (kadarka, kékfrankos, merlot, cabarnet franc, cabernet sauvignon)

Összetett, erő, harsány, istálló, szárít, csoki, szilva, füst, fiatal

84 pont

 

Kriszti

2 komment

Újra itt vannak a rókaszínű borok

2017. május 17. 12:04 - Esszlessz

-sajtóközlemény

 

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

A rozénál több, a vörösnél kevesebb. Ennél tömörebben talán nem is lehetne összefoglalni, hogy mi is a siller. Ez elsőre szűk kategóriának tűnhet, a Fuxli mégis igazi jolly joker bor a gasztronómiában. Jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De érdemes mással is bátran kísérletezni, kültéri főzéshez nehéz lenne jobbat elképzelni.

fuxli2016_3_foto_kiss_albert.jpg

fotó: Kiss Albert

Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain, először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.

Idén hat pincészettől várhatunk Fuxlit: az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült, lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.

Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok. „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős, különösen jól működik nálunk a friss lecsóval készített szuvid sertéstarjához, amit baconös bulgurral kínálunk.”

fuxli2016_foto_kiss_albert.jpg

Fotó: Kiss Albert

Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. „A siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.” 

A borok már megtalálhatók a boltokban, többek között a Bortársaság kínálatában, ahol a hat idei Fuxlit egy csomagban is meg lehet vásárolni – ez ideális lehetőséget nyújt, hogy mindenki kiválaszthassa nyári kedvencét.

 

Szólj hozzá!

Continental Hotel Budapest: megújult szállodai belső tér és új formaruha a harmónia jegyében

2017. május 05. 11:28 - Esszlessz

- sajtóközlemény

A Continental Hotel Budapest lobby része a közelgő 7. születésnapra teljes megújult és a munkatársak pedig egyedi tervezésű munkaruhát kaptak az ünnepi év alkalmából.

Az építészeti nívódíjat is elnyert hotel lobby részébe új bútorok érkeztek és a recepciós pultot gyönyörűen csillogó olasz SICIS mozaikkal rakták ki. Ez a mestermunka, mint minden SICIS mozaik 100%-ban olasz alapanyagból olasz mozaik művészek keze által készített egyedi dekoráció. A bútorok és a lámpák az híres olasz tervező Massimiliano Raggi műhelyéből kerültek ki.

unnamed_2.jpg

Ezzel egy időben elkezdődött az új formaruha tervezés is, amivel egy magyar tervező hölgyet Király Beátát bízták meg. Az Analisa fashion és a Camicia by Korinna  tervezője, aki 2001-ben alapította cégét, azzal a céllal, hogy  figyelemfelkeltő, de egyben  hordható elemek együttesével egyedülálló formaruházatot tervezzen és készítsen.

Munkaruháik elkészítésénél a legfőbb szempont a kézműves igényesség. A ruhadarabok személyre szabottan készülnek el, ezért viselőik biztosak lehetnek azok egyediségében és a maximális komfortot sem kell nélkülözniük.

Inspirációjának lényeges eleme a keleti kultúra egyedi elemei valamint a színes, tökéletes, lendületes, friss és rendkívül látványos mozaik motívum! Egyszerre erős és határozott, csábító és elragadó, tökéletesen, művészien arányos mégis játékosan ismétlődő. Az örök klasszikus fekete fehér helyett az érett kor eleganciáját tükröző egyedileg festett sötét gesztenyebarna alapanyagot választotta, ami tükrözi az időtlen eleganciát. Beáta elmondása szerint: " Egy csipetnyi bézs finomsággal spékelték meg és tették lendületessé és kortalanná". 

unnamed_1_2.jpg

Szólj hozzá!

Ausztrál Sunday Brunch az Arazban

2017. május 04. 11:16 - Esszlessz

Májusban első alkalommal kerül megrendezésre az Ausztrál Brunch. Vendégek olyan nem mindennapi ételkülönlegességeket kóstolhatnak meg, mint a krokodilfarok vagy a kenguru steak. Ráadásul, egy ausztrál bor is előkerül a repertoárból, ami teljessé teszi az ízélményt. Mindezt a teljes kikapcsolódás jegyében 9:00 és 12:00 között ingyenes wellness-használattal fokozzuk (wellness részlegünk házirendje alapján 6 év alatti gyermek nem használhatja a medencéket). A korlátlan ételfogyasztás mellett korlátlan italfogyasztást kínálunk a ház boraiból, a különleges Lindemans Bin 50 Shiraz 2015 ausztrál borból, szénsavas üdítőkből, gyümölcslevekből, ásványvízből és gyümölcsös, házi limonádénkból. 

Időpont: 2017. május 14., 21., 28.
12 és 15 óra között

Menüsor:

Levesek
Ausztrál sütőtökleves
Krémes tengergyümölcsei leves

Előételek
Avokádós „Vegemite” szendvicsek
Fűszeres sült Aquedella (apróhal) édes chiliszósszal 
Húspite
Ausztrál kenyér szárított paradicsommal
Saláták és hozzávalók

Főételek
Sült csirke curry mártásban és mogyoróval
Kenguru steak gyömbéres - paradicsomos sült céklával
Krokodilfarok korianderes pácban, citromos – chilis tejföllel
Marhanyak Melbourne (csípős) mártással
Füstölt, sörös sertésborda aranymazsolával

Köretek
Pikáns sült bab
Sajtos sült burgonya
Mézes kukorica
Sült spárgás rizs

Desszertek
„Lamington” kókuszkocka
Pavlova torta
Anzac keksz
Édes sült kenyér melasszal és kékáfonya raguval

További infók itt.

Szólj hozzá!

A SÓ MAJDNEM ÖTVEN ÁRNYALATA

2017. április 28. 11:47 - Esszlessz

Winelovers - Vulkanikus Borok Kóstolója - Pastrami Étterem

A Kárpát-medence geotermikus katlana csodákat hagyott ránk év tíz-és százezrek távlatából is. Gondoljunk csak a testet-lelket gyógyító termálforrásainkra, tanúhegyeink filozófikus gondolatokra ösztönző kilátásaira, kristálypalotákként tündöklő barlangrendszereinkre és természetesen a nagyon gazdag, sokrétű és változatos, ásványos karakterű talajainkra. Különösen feltűnő ez a élelmiszer célú mezőgazdaság számára alkalmatlan, művelhetetlen domboldalainkon, meredekebb hegyeinken, amelyek így a szőlőtőkéknek váltak természetes otthonukká évszázadok verejtékező szőlészei, borászai számára. A borok vázát, stílusát alapvetően meghatározó, a talajból származó savasság, sósság, ásványosság érdekes példáit próbálta meg összegyűjtve (vagy inkább kiragadva, de koránt sem reprezentálva) bemutatni a kóstoló – három „hegyi” borvidék válogatott tételeivel. Kezdődjön a borvidéki muszkliverseny!

pastrami.jpg

  • Balaton-felvidék és tanúhegyei

A Tornai Pincészet meghatározó méretű és tőkeerejű vállalkozás Somlón.’15-ös Szürkebarátja toledói acélt is szikrázásra késztető, kemény és hosszú savai, citromhéjjas, lime-os vibrálása frissen reszelt torma csípősségével, üdeségével biciklis fröccsök remek alapjává teszi. (77). ’15-ös Juhfarkjuk már jól hozza a hegy jellegzetes, bitteres, barna kenyér héjas, olajos magvakra emlékeztető aromáit, a haragos savakat és a bazaltízt szépen polírozva egy kellenesen meleg évjáratból. (80). A ’13-as Aranyhegy válogatás Juhfark már egészen komoly, finom struktúrájú, sok rétegű, kénes-nitrátos árnyalatú, nagyon szépen összesimult stílusú tétel egy kis palackbukéval. Napsütötte hegyoldali bor! (83)

tornai.jpg

A szintén somlói Kancellár Birtok  20 hektárt művel, főleg a Somlójenői (ÉNY) oldalon. ’16-os Olaszrizlingjük még kialakulatlan, vad, nem teljesen tiszta koncepciójú. Sóssága is inkább az igénytelenebb asztali sókhoz áll közelebb. (72) A ’13-as Hárslevelű éretlen savai, vadsága, zabolátlansága csak a legelszántabb somlói-fun-t vidítja fel. Szinte egy vasúti töltés zúzott bazaltkő csíkján utazunk ismeretlen célunk felé. (72) ’13-as Furmintjuk már iskolázottabb somlai, bár old-school, komplexségével, teltségével, jellegzetes mandulás keserűségével és tapintható sósságával oldja a kezdeti görcsöket. (76) A Juhfarkjuk ’13-ból még ezután is csalódás, káposztás, talán félresiklott erjesztésű/tárolású tétel. Kár az alapanyagért. (70)

A természetességre, tradicionalitásra törekvő Barcza Bálint családja somlói és balatoni borászati múltjának ápolásával készíti borait 4-5 hektáron. Nagy-Somlói Olaszrizlingjük ’15-ből, két szüreti időpontból, spontán erjesztéssel készült. Izgalmas, a szájban hosszú, a reduktivitása mellett lágy kenyérhéjakat és fehér sós-kiflit felvonultató, kellemes tétel. (78) Az általában vállalhatatlanul hideg és barátságtalan évjárat egy tétel erejéig csodát művelt Barczáéknál! A ’14-es Furmintjuk nálam elnyerte a Vad éjszakák bora és az Este Meglepetése címeket is. Tombol az orrban és a szájban is, még a kétmaroknyi tengeri sósság is elnyelődik a test végtelen kéjében. Kár, hogy már talán 200 palack sincs belőle! (91). Juhfarkjuk ’15-ből már sokkal populárisabb, nem túl bonyolult, de kedves, szimpatikus bor – köszönhetően az új és használt hordós és tartályos tételek tudatos, átgondolt házasításának. (78)


Boksayék a Szent-György hegyről zarándokoltak a Lajos utcába.  Kéknyelűjük a Badacsonyi borvidék zászlós bora és Hungarikum is egyben. ’15-ből egy kellemesen florális, játékos, golden-almás, könnyed tételt hoztak. Az eklektikus design mögött kiegyensúlyozott pincetechnika húzódik. (77) ’15-ös Olaszrizlingjük először túl egyszerűnek tűnik, de lassan kinyílik és jó hosszúra nyújtózik. Illata frissen vágott kaszáló. Sóssága komplex, magnéziás, meleg tónusú. (79) Szürkebarátjuk igazi fűszerkert ’15-ből, tobzódóan rozmaringos, oregánós, mentás és levendulás. (84)

Szászi Endre régi (terep)motoros a Szent-György hegyen. Az autochton Kéknyelűjük ’15-ben is hozza tisztes, nagyon egészséges formáját. Üde, kecses, zöld ringlós, árnyalatnyi kőbánya-szerű sóssággal felvértezve. (80) Olaszrizlingjük ’16-ból még hordós minta, még kis élesztővel és szénsavval is dolgozik. Kénessége majd belesimul. A kezelések okozta sebeket még viseli, de néhány hónap múlva már megrázza magát. (79). A ’13-as Zeusz igazi nagyformátumú száraz late harvest bor, érett, túlérett szemekből, aranysárga színnel. Kész sóbomba! Dübörög a szájban, elvarázsol krémességével! (87)  A már majdnem dűlőszelektált Kabócás Olaszrizling ’15-ből a hasonló nevű rovar hangjáról, reméltem, nem ízéről kapta a nevét. Szép, selymes szerkezet, két ujj között csippentett kősó, barackmag és leheletnyi gyömbér. Elegánsban előadva. (81)

Szeremley – Badacsony ikonikus borászata már majd három évtizede. Utóbbi évek-beli hányattatásaik ellenére még mindig komoly potenciállal rendelkeznek. Ennek jó példája a közösségi marketing alapján szerveződött Balatonbor Szeremley-féle verziója. ’16-os évjárat, alig jött le a palackozóról. Parfümbomba. Nem az én világom erőszakosan „világító”, lehengerlő aromásságával, talán túlzás is, de ízlésről nem vitázunk. Rendes munka, nagyon sokaknak nagyon fog tetszeni! (80)
Kéknyelűjük a sztenderdnél mindenképpen izgalmasabb, vibrálóan gyümölcsös. Vadalma. Birs és rebarbara. Elegáns! (83). A ’02 Rajnai Rizling erősen megosztó bor. Középsárga szín. Dől belőle a dízelolaj és hajócsavar illata. Turbós-benzines fanatikusoknak nem fog tetszeni. Mély savak, hosszú selymesség, érett komolyság. Remek! (85) 1998. Szürkebarát. 19 éves és top-formában van! Mosel-i stílusú bor, sokrétű savai mellett néhai Szántó Tibi barátunk kézműves, sós-csokijainak emléke dereng át. Palackbukéja már csak hab a francia krémes-szerű testén. Az este fénypontja! (92)

A Villa Tolnay vagy húsz éve az egyik legstabilabb szakmai oszlopa a Balatonnak. Elsőként a ’15-ös Olaszrizlinget vezették fel a Bács-hegy dűlőből. Kinines, vérnarancsos, habos-vajas, kedves összbenyomással. (80) A ’15-ös Chardonnay már bevisz az erős hordóhasználat mulcsos, bitter-csokis, zölddió-héjas világába. Vastag test, szép savak és egy kis birkacsont alaplé-s jellegű sósság a háttérben. (83) A ’10-es Zöldveltelini a klasszikus német iskola szép példája, másod-harmadlagos aromakép, érett palackbuké, háttérbe búvó savak, parázsló vulkáni hamu, szépen összekerekedett. Éppen a csúcson van, most élvezzük! (85)

A Gilvesy nevet gyorsan tanulják Badacsonyban és a Szent György hegyen, pedig Gilvesy Róbert csak néhány éve robbant be kézműves boraival a piacra. Eladási gondjai nincsenek tradíciót és modernitást ötvöző alkotásaival. A ’15-ös Bohém cuvée a sokak kedvencévé vált ’13-as folytatása. Helyi fajták, kíméletes feldolgozás, visszafogott elegancia, bájos kedvesség. Összetettségéhez az okosan adagolt hordóhasználat és a különböző fajták eltérő sóösszetétele- és íze járul hozzá. (80)
A ’16-os Sauvignon blanc még nagyon friss, ropogós, de már most távol áll az Újvilág egyenstílusú unalomboraitól. Kissé bárdolatlan savai a terroir-t hangsúlyozzák, sóssága enyhe termálfürdést jelent a nyelvnek. (79) A ’15-ös Rajnai rizlingre felkapjuk fejünket, nagyon finom sós-csokoládés, dió-olajos és véget érni nem akaróan hosszú! (84)

  • Mátrai borvidék

A Bárdos többgenerációs családi húzónév évtizedek óta a Mátrában. Butikpincéjük az ország egyik legkisebb, legvadregényesebb pincesorán, Farkasmályon található. ’16-os Chardonnay-jük a reduktív borkészítés iskolapéldája. Rendkívül parfümös, robban az orrban és a szájban is. Elsődlegesen gyümölcsökkel és illatos virágokkal operál, a vulkanikusságot ne is keressük benne. (78) A szintén ’16-os Szürkebarátjuk ropogós, fiatalos, kissé egyszerű klisébor. (77) Az ugyanebből az évből jövő Sauvignon blanc tételük akár a déli félteke legmodernebb borászataiban is születhetett volna.  Házi bodzaszörp, mangólé, sárkánygyümölcs viszik a vidám prímet. Csak semmi komolyság, kérem! (81)

A mátrai friss szelek egyike a Csernyik Pince felől fúj. A Gereg, Bérc, Kútgödör, Gömöri, Papjuss, Szárazvölgy dűlőkből származó boraik letisztult arcúak, természetes érzetűek, de leginkább egészséges ízűek. ’15-ös Olaszrizlingjük csilingelő erdei csermely frissességével hívogatja a hegyi túrában elfáradt, szomjas vándort. (81). ’15-ös Szürkebarátjuk már lágyan behízelgőbb, símogatóbb, kedvesebb lyányka. (83) Zenitjük sajnos markáns savain kívül mással nem kecsegtet. Egyszerű, tisztességes munka. (79) Talán legegyénibb hangjukat a ’14-es Nyitány cuvéeben lelték meg amelyet Hárslevelű (50%), Tramini (20%), Ottonel muskotály (20%) és Olaszrizling képeznek. Nagyon tisztára csiszolt, trópusi gyümölcsös, könnyed, mégis tartalmas, jó stílusú, élvezetes bor. (84)

A meglepő tipográfiájú Gobri Pincészet nem sokat árul el magáról. A néhány száz hektós kis pince tulajdonosa a borvidéken cseppet sem ritka családnevű Ludányi Gábor, Gyöngyöstarjánból. Boraik meglepően jó arányúak, tiszta technológiájúak, egészségesek. Különösen a ’16-os Zöldveltelínijükben köszön vissza egy kis osztrákos stílusgyakorlat. Tiszta, szép savaival, karcsú floralitásával, vidám kacagásával nagyon jó benyomást tesz. (82) A friss Kékfrankos rozéjuk már egy fokkal visszafogottabb, elmélázóbb, de a tájra jellemzően epres, málnás.

  • Tokaji borvidék

Tokaj-Hegyalja egyik új dalocskája Rácz Erika tulajdonos által jegyzett erdőbényei Sanzon. Nagy becsvággyal akar igényes kispince lenni, franciás neve ellenére erős németes precizitású szakmai munkával. Először a nagyobb részt a Rány-dűlőből származó a Birtokbort (Blanc) vallatjuk. Markáns savai tömörséget, biztos éleket, stabilitást mutatnak, kedves és játékos, sóskás sóssággal. Legényes, életteli bor. (83) A ’15-ös Classic Furmint 5 hl-es hordókban érett – innen (és a néhány csepp Sárgamuskotályból) a kedves lágysága, ami persze hegyvidéki savakat takar. Herbális, rebarbarakompótos külsején is átvillan egy tűzköves szikra. Szerethető! (86)  A tisztán az olaszliszkai, erősen köves Rány-dűlőből származó ’15-ös Furmint acéltartályos tétel. Kerekebb, lime-os, finoman sózott francia krémeses, várhatóan magas potenciállal bíró bor. Élvezetes! (87)

Szintén új kispince a Budaházy családé Mádon. A ’15-ös Furmintjuk a mára legendás Szent Tamás dűlő aldűlőinek ígéretes termése. Egy évet élt nagyobb fahordóban, ami kellemesen lekerekítette amúgy izgalmasan rusztikus, vadkörtés, archaikusan kősós jellegét. (80) A ’5-ös Kabar csalódás volt, itt félrecsúszott a technológia.

A sárospataki Harsányi Pincészet szőlőterületei a Megyer-hegyi tengerszem (kőfejtő) lábánál a Cziróka, a Királyhegy, Kútpatka és Megyer dűlőkben fekszenek. A friss, ’16-os Sárga muskotály még kissé érdes savait szépen nyeli el a 9 gr maradék cukor. A szőlőfajta nem tolakszik, szépen beleolvad a bor komplexitásába. Elegáns sóssága pont megfelelő. (83) A ’15-ös Birtok Furmint mind a négy területről származó fürtöket foglal össze meglepő illatossággal. Sok alma, birs és ringló. Ásványosságára várni kell a hosszú lecsengése után. (85) A legendás, történelmi Királyhegy-dűlő ’15-ös Furmint szelekciója a spontán erjedés fáradalmait fahordóban pihente ki. nagyon ropogós. Izgalmas, komoly tétel. Itt már megjelennek erősebb sós, magnéziumos ízek is a tölgyfa árnyékában. (87)

Befejezésként nem szabad véletlenre futni! Ezért is zártam a sort az évek óta stabil Basilicus Szőlőbirtok Mestervölgy Furmint ’15-ös borával, amiben nem is csalódtam. Mély beltartalom, komoly s, napszítta mediterrán zöldfűszerek és az elmaradhatatlan keserűsós-ásványos háttér. Nem véletlenül kedvenc! (88)

Összefoglalásképpen igazi vulkanikus sósságot, ásványosságot, mineralitást Somlótól, a Balaton északi tanúhegyeitől és természetesen Tokajtól kaptunk – valóban sokféle – többnyire szép - árnyalattal. Mátra sokkal inkább gyümölcsösségével, friss virágosságával fogott meg korábban is és ez a kóstoló csak megerősítette ezt a tapasztalatot. Éljen a sokszínűség!

 

Gábor

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil