esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bor-tollnokok Budapesten

2017. május 30. 11:39 - Esszlessz

A Magyar Borszakírók Köre szakmai látogatást tett a Zwack Unicum nyRt. Dandár utcai főhadiszállásán. Számomra már-már a nosztalgia határát súrolta, hogy jó másfél évtizede, itt az irodájában órákat beszélgethettem Zwack Péterrel. Azóta mindössze talán egy-két évjáratkóstolón jártam itt. De hagyjuk a múltat, ezen a szép keddi napon Szittnyai Zalán volt az idegenvezetőnk egy tartalmas túrára a borok és likőrök buja illatú világába.

zwack.jpg

Először Zwack Izabella 18. születésnapjára kapott birtokán, a Dobogó borászatban tettünk képzeletbeli utazást. A hegyaljai méretekhez képest apró, hathektáros gyöngyszem a szőlőt és bort szállító kocsik lovai patkóinak dobogásáről kapta sejtelmes nevét, ahogyan a közeli fahídon áthaladtak. Ez már a halkszavú, nemzetközi kitekintésű  és tekintélyű borász, Domokos Attila hordóillatú birodalma. Nyitásnak a borászat birtok Furmintját kóstoltuk az éppen aktuális ’14-es évjáratból, melyet a mádi Betsek dűlő érlelt. Az évi 5-20 ezer palackos mennyiség a kierjedés után magyar, olasz és francia tölgyfahordókban, 10-11 hónap alatt nyeri el végleges eleganciáját, a 6 gramm sav mellet is elegáns, jó egyensúlyú, koncentrált kiegyensúlyozottságát.

zwack2.jpg

A rejtélyes nevű, Izabella utca egy különleges tokaji Pinot noir-t rejt az Úrágya dűlő fél hektárjáról. A ’12-es évjárat a fiatal ültetvény első komolyabb bora, hisz a gyökereknek ennyi idő kellett, hogy mélyebbre ásnak az ízgazdagabb ásványok felé. Játékos, pikáns, klasszikus Pinot, sűrűbb, hegyi textúrával.


A már kifutott, de formáját még remekül tartó ’06-os hatputtonyos aszú erősen savdomináns, érdekes egyensúlyú bor, üvegharang-szerű csilingeléssel. Mindössze félezres nagyságrendben készül, csak kiváltságosaknak!
Ezután halk dobpergés közepette perdült a színpadra az Unicum riserva. A kitartó termékfejlesztés eredményeként az „alap” Unicum likőr 8 hónapot töltött nagy fahordókban és 3 további hónapot használt aszús hordóban - miközben 1%-ban ’07-es hatputtonyos aszút adtak hozzá partnerként. Ezáltal egy selymesebb, lágyabb, behízelgőbb karaktert kapott, amit – szakmai szemmel hüledezve - jégre töltve szervíroztak. A kóstolóterem fülledt nyáreleji párájában meglepően kellemes benyomást tett – még a klasszikus keserű italok megátalkodott ellenzői között is. Az első tétel közel 30 hl-es nagyságrendje nem sok bővülést sejtet, a termelést korlátozza a fellelhető aszús hordók száma, a saját aszú mennyisége is. Csak a szaküzletben és top-gasztronómiában, elegáns, trendi bárokban kapható. A márka megújításának záloga sejthetően remek koktél alap lesz! Hej, ha még egy pikáns robusto szivar is kerülne mellé!


A zártkörű, exkluzív kóstolót a pincében folytattuk, ahol először a likőrök alapanyagait, fűszereit szippanthattuk körbe majd az érlelő fahordókból az Unicum szűretlen, kissé élesebb, vadabb változatát kóstoltuk. A szűretlen Unicum Szilva a pörkölt kávészemek, mandula és barbeque-szószok illat- és ízélményeit kavarta fel bennünk az évtizedes óriás hordók súlyos árnyai alatt. Ezen ódon falak között minden időben izgalmas koroknak és italoknak lehetünk útitársai és szemtanúi!

 

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása