Sörömöket keresőként meglehetősen jó dolgunk van az utóbbi időben: robbanásszerűen nőtt a hazai főzdék száma, válogathatunk a minőségi hazai és számos külföldi tétel között és szerencsére egyre több helyen tehetjük ezt meg, igazi sörforradalom van, nincs mese.
A nagy fejkapkodások közepette pedig észre se vesszük – legalábbis is én vállalom, hogy nem-, hogy az idő szalad, mit szalad, rohan: nem csupán jubiláló boros rendezvényekre kapunk invitálást, hanem már sörösökre is. Bizony, igazi sörtörténelem született az elmúlt évtizedek alatt- teszem hozzá, nagy szerencsénkre.
Beszámolónk apropója pedig a Stari Sör 25. születésnapja, melyet az Élesztőben ünnepeltünk a tulajdonosokkal és sok-sok csapra vert Stari sörrel. Starcsevics Péter mesélt a kezdetekről, a nagypapa sörfőzde alapításában játszott meghatározó szerepéről, régi és új kihívásokról. Az egy-két családi anekdotával fűszerezett ünnepségen természetesen kóstoltunk is. Elsőként az itthoni piacon még újnak számító amerikai lagerrel kötöttünk barátságot: hagyományos német és újhullámos amerikai komlók keveréke, finom citrusos, gyorsan csúszik, kellemes kesernyével zár- Jubileumi Lager név alatt keressétek.
A kóstolót a gyümölcssörökkel folytattuk: szilva, meggy, grépfrút és ribizli variációk közül a ribizli és a grépfrút került a poharakba. Veszélyes tétel mindkettő: remekül megkomponált, izgalmas sörök és 30%-uk (!) gyümölcs. Személyes kedvencem a ribizlis lett: szinte berobban a szánkban, vastag, hosszú, kellemesen fanyar, finom kesernye, totális függőség. Ír vörös sörükre is méltán büszkék lehetnek: lágy, puha, kellemes aromák, mély vörös szín.
A születésnapra pedig az új sörtípus mellett új megjelenés is dukál: most debütált az új címke, mely a hagyomány és az újhullám mentén született: vagány és játékos.
Lelőhelyeket tekintve pedig szépen bővül a lista: Tapolca és a főváros mellett a Balaton számos pontján találkozhatunk velük, legyen szó jóféle kocsmákról, éttermekről. Keressétek, szeressétek! :)
További hasznos infót itt és itt találhattok.
Andi