esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

A SÓ MAJDNEM ÖTVEN ÁRNYALATA

2017. április 28. 11:47 - Esszlessz

Winelovers - Vulkanikus Borok Kóstolója - Pastrami Étterem

A Kárpát-medence geotermikus katlana csodákat hagyott ránk év tíz-és százezrek távlatából is. Gondoljunk csak a testet-lelket gyógyító termálforrásainkra, tanúhegyeink filozófikus gondolatokra ösztönző kilátásaira, kristálypalotákként tündöklő barlangrendszereinkre és természetesen a nagyon gazdag, sokrétű és változatos, ásványos karakterű talajainkra. Különösen feltűnő ez a élelmiszer célú mezőgazdaság számára alkalmatlan, művelhetetlen domboldalainkon, meredekebb hegyeinken, amelyek így a szőlőtőkéknek váltak természetes otthonukká évszázadok verejtékező szőlészei, borászai számára. A borok vázát, stílusát alapvetően meghatározó, a talajból származó savasság, sósság, ásványosság érdekes példáit próbálta meg összegyűjtve (vagy inkább kiragadva, de koránt sem reprezentálva) bemutatni a kóstoló – három „hegyi” borvidék válogatott tételeivel. Kezdődjön a borvidéki muszkliverseny!

pastrami.jpg

  • Balaton-felvidék és tanúhegyei

A Tornai Pincészet meghatározó méretű és tőkeerejű vállalkozás Somlón.’15-ös Szürkebarátja toledói acélt is szikrázásra késztető, kemény és hosszú savai, citromhéjjas, lime-os vibrálása frissen reszelt torma csípősségével, üdeségével biciklis fröccsök remek alapjává teszi. (77). ’15-ös Juhfarkjuk már jól hozza a hegy jellegzetes, bitteres, barna kenyér héjas, olajos magvakra emlékeztető aromáit, a haragos savakat és a bazaltízt szépen polírozva egy kellenesen meleg évjáratból. (80). A ’13-as Aranyhegy válogatás Juhfark már egészen komoly, finom struktúrájú, sok rétegű, kénes-nitrátos árnyalatú, nagyon szépen összesimult stílusú tétel egy kis palackbukéval. Napsütötte hegyoldali bor! (83)

tornai.jpg

A szintén somlói Kancellár Birtok  20 hektárt művel, főleg a Somlójenői (ÉNY) oldalon. ’16-os Olaszrizlingjük még kialakulatlan, vad, nem teljesen tiszta koncepciójú. Sóssága is inkább az igénytelenebb asztali sókhoz áll közelebb. (72) A ’13-as Hárslevelű éretlen savai, vadsága, zabolátlansága csak a legelszántabb somlói-fun-t vidítja fel. Szinte egy vasúti töltés zúzott bazaltkő csíkján utazunk ismeretlen célunk felé. (72) ’13-as Furmintjuk már iskolázottabb somlai, bár old-school, komplexségével, teltségével, jellegzetes mandulás keserűségével és tapintható sósságával oldja a kezdeti görcsöket. (76) A Juhfarkjuk ’13-ból még ezután is csalódás, káposztás, talán félresiklott erjesztésű/tárolású tétel. Kár az alapanyagért. (70)

A természetességre, tradicionalitásra törekvő Barcza Bálint családja somlói és balatoni borászati múltjának ápolásával készíti borait 4-5 hektáron. Nagy-Somlói Olaszrizlingjük ’15-ből, két szüreti időpontból, spontán erjesztéssel készült. Izgalmas, a szájban hosszú, a reduktivitása mellett lágy kenyérhéjakat és fehér sós-kiflit felvonultató, kellemes tétel. (78) Az általában vállalhatatlanul hideg és barátságtalan évjárat egy tétel erejéig csodát művelt Barczáéknál! A ’14-es Furmintjuk nálam elnyerte a Vad éjszakák bora és az Este Meglepetése címeket is. Tombol az orrban és a szájban is, még a kétmaroknyi tengeri sósság is elnyelődik a test végtelen kéjében. Kár, hogy már talán 200 palack sincs belőle! (91). Juhfarkjuk ’15-ből már sokkal populárisabb, nem túl bonyolult, de kedves, szimpatikus bor – köszönhetően az új és használt hordós és tartályos tételek tudatos, átgondolt házasításának. (78)


Boksayék a Szent-György hegyről zarándokoltak a Lajos utcába.  Kéknyelűjük a Badacsonyi borvidék zászlós bora és Hungarikum is egyben. ’15-ből egy kellemesen florális, játékos, golden-almás, könnyed tételt hoztak. Az eklektikus design mögött kiegyensúlyozott pincetechnika húzódik. (77) ’15-ös Olaszrizlingjük először túl egyszerűnek tűnik, de lassan kinyílik és jó hosszúra nyújtózik. Illata frissen vágott kaszáló. Sóssága komplex, magnéziás, meleg tónusú. (79) Szürkebarátjuk igazi fűszerkert ’15-ből, tobzódóan rozmaringos, oregánós, mentás és levendulás. (84)

Szászi Endre régi (terep)motoros a Szent-György hegyen. Az autochton Kéknyelűjük ’15-ben is hozza tisztes, nagyon egészséges formáját. Üde, kecses, zöld ringlós, árnyalatnyi kőbánya-szerű sóssággal felvértezve. (80) Olaszrizlingjük ’16-ból még hordós minta, még kis élesztővel és szénsavval is dolgozik. Kénessége majd belesimul. A kezelések okozta sebeket még viseli, de néhány hónap múlva már megrázza magát. (79). A ’13-as Zeusz igazi nagyformátumú száraz late harvest bor, érett, túlérett szemekből, aranysárga színnel. Kész sóbomba! Dübörög a szájban, elvarázsol krémességével! (87)  A már majdnem dűlőszelektált Kabócás Olaszrizling ’15-ből a hasonló nevű rovar hangjáról, reméltem, nem ízéről kapta a nevét. Szép, selymes szerkezet, két ujj között csippentett kősó, barackmag és leheletnyi gyömbér. Elegánsban előadva. (81)

Szeremley – Badacsony ikonikus borászata már majd három évtizede. Utóbbi évek-beli hányattatásaik ellenére még mindig komoly potenciállal rendelkeznek. Ennek jó példája a közösségi marketing alapján szerveződött Balatonbor Szeremley-féle verziója. ’16-os évjárat, alig jött le a palackozóról. Parfümbomba. Nem az én világom erőszakosan „világító”, lehengerlő aromásságával, talán túlzás is, de ízlésről nem vitázunk. Rendes munka, nagyon sokaknak nagyon fog tetszeni! (80)
Kéknyelűjük a sztenderdnél mindenképpen izgalmasabb, vibrálóan gyümölcsös. Vadalma. Birs és rebarbara. Elegáns! (83). A ’02 Rajnai Rizling erősen megosztó bor. Középsárga szín. Dől belőle a dízelolaj és hajócsavar illata. Turbós-benzines fanatikusoknak nem fog tetszeni. Mély savak, hosszú selymesség, érett komolyság. Remek! (85) 1998. Szürkebarát. 19 éves és top-formában van! Mosel-i stílusú bor, sokrétű savai mellett néhai Szántó Tibi barátunk kézműves, sós-csokijainak emléke dereng át. Palackbukéja már csak hab a francia krémes-szerű testén. Az este fénypontja! (92)

A Villa Tolnay vagy húsz éve az egyik legstabilabb szakmai oszlopa a Balatonnak. Elsőként a ’15-ös Olaszrizlinget vezették fel a Bács-hegy dűlőből. Kinines, vérnarancsos, habos-vajas, kedves összbenyomással. (80) A ’15-ös Chardonnay már bevisz az erős hordóhasználat mulcsos, bitter-csokis, zölddió-héjas világába. Vastag test, szép savak és egy kis birkacsont alaplé-s jellegű sósság a háttérben. (83) A ’10-es Zöldveltelini a klasszikus német iskola szép példája, másod-harmadlagos aromakép, érett palackbuké, háttérbe búvó savak, parázsló vulkáni hamu, szépen összekerekedett. Éppen a csúcson van, most élvezzük! (85)

A Gilvesy nevet gyorsan tanulják Badacsonyban és a Szent György hegyen, pedig Gilvesy Róbert csak néhány éve robbant be kézműves boraival a piacra. Eladási gondjai nincsenek tradíciót és modernitást ötvöző alkotásaival. A ’15-ös Bohém cuvée a sokak kedvencévé vált ’13-as folytatása. Helyi fajták, kíméletes feldolgozás, visszafogott elegancia, bájos kedvesség. Összetettségéhez az okosan adagolt hordóhasználat és a különböző fajták eltérő sóösszetétele- és íze járul hozzá. (80)
A ’16-os Sauvignon blanc még nagyon friss, ropogós, de már most távol áll az Újvilág egyenstílusú unalomboraitól. Kissé bárdolatlan savai a terroir-t hangsúlyozzák, sóssága enyhe termálfürdést jelent a nyelvnek. (79) A ’15-ös Rajnai rizlingre felkapjuk fejünket, nagyon finom sós-csokoládés, dió-olajos és véget érni nem akaróan hosszú! (84)

  • Mátrai borvidék

A Bárdos többgenerációs családi húzónév évtizedek óta a Mátrában. Butikpincéjük az ország egyik legkisebb, legvadregényesebb pincesorán, Farkasmályon található. ’16-os Chardonnay-jük a reduktív borkészítés iskolapéldája. Rendkívül parfümös, robban az orrban és a szájban is. Elsődlegesen gyümölcsökkel és illatos virágokkal operál, a vulkanikusságot ne is keressük benne. (78) A szintén ’16-os Szürkebarátjuk ropogós, fiatalos, kissé egyszerű klisébor. (77) Az ugyanebből az évből jövő Sauvignon blanc tételük akár a déli félteke legmodernebb borászataiban is születhetett volna.  Házi bodzaszörp, mangólé, sárkánygyümölcs viszik a vidám prímet. Csak semmi komolyság, kérem! (81)

A mátrai friss szelek egyike a Csernyik Pince felől fúj. A Gereg, Bérc, Kútgödör, Gömöri, Papjuss, Szárazvölgy dűlőkből származó boraik letisztult arcúak, természetes érzetűek, de leginkább egészséges ízűek. ’15-ös Olaszrizlingjük csilingelő erdei csermely frissességével hívogatja a hegyi túrában elfáradt, szomjas vándort. (81). ’15-ös Szürkebarátjuk már lágyan behízelgőbb, símogatóbb, kedvesebb lyányka. (83) Zenitjük sajnos markáns savain kívül mással nem kecsegtet. Egyszerű, tisztességes munka. (79) Talán legegyénibb hangjukat a ’14-es Nyitány cuvéeben lelték meg amelyet Hárslevelű (50%), Tramini (20%), Ottonel muskotály (20%) és Olaszrizling képeznek. Nagyon tisztára csiszolt, trópusi gyümölcsös, könnyed, mégis tartalmas, jó stílusú, élvezetes bor. (84)

A meglepő tipográfiájú Gobri Pincészet nem sokat árul el magáról. A néhány száz hektós kis pince tulajdonosa a borvidéken cseppet sem ritka családnevű Ludányi Gábor, Gyöngyöstarjánból. Boraik meglepően jó arányúak, tiszta technológiájúak, egészségesek. Különösen a ’16-os Zöldveltelínijükben köszön vissza egy kis osztrákos stílusgyakorlat. Tiszta, szép savaival, karcsú floralitásával, vidám kacagásával nagyon jó benyomást tesz. (82) A friss Kékfrankos rozéjuk már egy fokkal visszafogottabb, elmélázóbb, de a tájra jellemzően epres, málnás.

  • Tokaji borvidék

Tokaj-Hegyalja egyik új dalocskája Rácz Erika tulajdonos által jegyzett erdőbényei Sanzon. Nagy becsvággyal akar igényes kispince lenni, franciás neve ellenére erős németes precizitású szakmai munkával. Először a nagyobb részt a Rány-dűlőből származó a Birtokbort (Blanc) vallatjuk. Markáns savai tömörséget, biztos éleket, stabilitást mutatnak, kedves és játékos, sóskás sóssággal. Legényes, életteli bor. (83) A ’15-ös Classic Furmint 5 hl-es hordókban érett – innen (és a néhány csepp Sárgamuskotályból) a kedves lágysága, ami persze hegyvidéki savakat takar. Herbális, rebarbarakompótos külsején is átvillan egy tűzköves szikra. Szerethető! (86)  A tisztán az olaszliszkai, erősen köves Rány-dűlőből származó ’15-ös Furmint acéltartályos tétel. Kerekebb, lime-os, finoman sózott francia krémeses, várhatóan magas potenciállal bíró bor. Élvezetes! (87)

Szintén új kispince a Budaházy családé Mádon. A ’15-ös Furmintjuk a mára legendás Szent Tamás dűlő aldűlőinek ígéretes termése. Egy évet élt nagyobb fahordóban, ami kellemesen lekerekítette amúgy izgalmasan rusztikus, vadkörtés, archaikusan kősós jellegét. (80) A ’5-ös Kabar csalódás volt, itt félrecsúszott a technológia.

A sárospataki Harsányi Pincészet szőlőterületei a Megyer-hegyi tengerszem (kőfejtő) lábánál a Cziróka, a Királyhegy, Kútpatka és Megyer dűlőkben fekszenek. A friss, ’16-os Sárga muskotály még kissé érdes savait szépen nyeli el a 9 gr maradék cukor. A szőlőfajta nem tolakszik, szépen beleolvad a bor komplexitásába. Elegáns sóssága pont megfelelő. (83) A ’15-ös Birtok Furmint mind a négy területről származó fürtöket foglal össze meglepő illatossággal. Sok alma, birs és ringló. Ásványosságára várni kell a hosszú lecsengése után. (85) A legendás, történelmi Királyhegy-dűlő ’15-ös Furmint szelekciója a spontán erjedés fáradalmait fahordóban pihente ki. nagyon ropogós. Izgalmas, komoly tétel. Itt már megjelennek erősebb sós, magnéziumos ízek is a tölgyfa árnyékában. (87)

Befejezésként nem szabad véletlenre futni! Ezért is zártam a sort az évek óta stabil Basilicus Szőlőbirtok Mestervölgy Furmint ’15-ös borával, amiben nem is csalódtam. Mély beltartalom, komoly s, napszítta mediterrán zöldfűszerek és az elmaradhatatlan keserűsós-ásványos háttér. Nem véletlenül kedvenc! (88)

Összefoglalásképpen igazi vulkanikus sósságot, ásványosságot, mineralitást Somlótól, a Balaton északi tanúhegyeitől és természetesen Tokajtól kaptunk – valóban sokféle – többnyire szép - árnyalattal. Mátra sokkal inkább gyümölcsösségével, friss virágosságával fogott meg korábban is és ez a kóstoló csak megerősítette ezt a tapasztalatot. Éljen a sokszínűség!

 

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása