esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

1 Bor 1 Vers

2021. szeptember 14. 10:20 - Esszlessz

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, aminek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban. Idén 6 Szent György-hegyi borra kerültek fel a verses címkék, tételenként 300 darabra – kis tételekről van szó, a választott termelők is igyekeztek valami különlegességet választani a projekthez.

 1bor1vers_logo.png

„Érdemes összekóstolni a borokat és a verseket, szóról szóra, kortyról kortyra, többször is elolvasni, mert mind a versnek, mind a bornak rétegei vannak. Több is. És persze az sem mindegy mikor kóstoljuk, milyen hangulatban, milyen napszakban, éppen it hoz ki belőlünk, mi fog meg, mit veszünk észre. Életemben nem olvastam annyi kortárs verset, mint a kiválasztás időszakában, de remélem lesz még ilyen, mert hihetetlen élmény volt” – mondja Budavári Dóra, a projekt gazdája, aki maga is félig a Szent György-hegyen él és a Szent György-hegy hajnalig szervezője. Idén erről a hegyről készült borok kerültek a projektbe. A borokhoz illő verseket a borászok maguk választották, volt, akinek kezdettől megvolt a verse, és volt, aki ajánlás alapján választott. A borok egy része kifejezetten az 1 Bor 1 Vers projekthez született. Ilyen Bencze István (Bencze Családi Pincészet) Solis 2021-es bora, amire Kemény Zsófi Naprendszer című verse került és maga a borász rajzolta rá a címkét. De Gilvesy Robert, a Gilvesy Pincészet tulajdonosa is külön bort készített a vershez: Lator László Folyékony világ című verséhez egy félédes Szürkebarát-Rajnai Rizling házasítást készített. Földi Bálint, aki főállásban a Sabar Borház borásza, kis Szent György-hegyi birtokát szerelem projektként kezeli, ő a Vulkán 2020 névre hallgató Olaszrizling-Rajnai házasításához Varga Júlia versét választotta.

1630699216104-01.jpeg

Fotó: Chripkó Lili

A Szászi Birtok 2020-as Kéknyelűjére Szabó T. Anna verse került. A Pap Wines Bazanite 2019 borát Babiczky Tibor versével lehet „összekóstolni”, Török Csaba 2019-es Olaszrizlingjére Beck Tamás verse került.

A szeptember 3-i bemutatót a Szent György-hegyen tartották a Borbolt a völgyben borbolt kertjében, Ugron Zsolna volt a házigazda, a verseket Eke Angéla olvasta fel, Magyar Katalin és Kardos Dániel zenélt.

 

Facebook: https://www.facebook.com/egyboregyvers

Instagram: @1bor1vers

 

Egy bor, egy vers, és egy élmény, ami csak a tiéd.

A program a VEB 2023 EKF támogatásával jött létre.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Laposa Szüret 2021 - Szüreti hétvége a Laposa Gasztrobirtokon

2021. szeptember 10. 16:09 - Esszlessz

Szüreti borvacsora a Laposa Borteraszon
2021. szeptember 17. 19:00
Hangulatos őszi naplementés szüreti vacsora izgalmas ételekkel és borpárosításokkal, Laposa Lilla és Laposa Bence vezetésével.
Szüreti történetek, örömteli koccintások, ízletes fogások és persze a páratlan kilátás.

A Laposa Terasz séfe, Dudás Péter Krisztián az alábbi menüvel készül:
• Amuse Bouche // Laposa Pezsgő Brut
• Tokhal, hideg saláta főzelék // Balatonbor 2020
• Fürjkocsonya, malacfül, zeller // Rizling2 2020
• Angus marhaszegy, “krumplis tészta“ , mustár // Apukám Világa 2019
• Alma, kókuszkaramell, zab // Kéknyelű 2020

szuret1.jpeg

BMW Wallis Motor - Terepjárós Dűlőtúra és Piknik
2021. szeptember 18. 10:00 és 12:00
Lassíts le  a nyüzsgő szüretben, és gyönyörködj a tanúhegyekben! Szeptember 18-án exkluzív dűlőtúrára és piknike várnak BMW X terepjárókkal, a BMW-Wallis jóvoltából. A legszebb tájakon át visz az út, végül az Öregcsobánc dűlőben piknikkel zárul a program. A piknikre a Hableány kamrájából készülnek finomságokkal, és természetesen borkóstolóval.
A túrára két 12 fős csoport indul, 10:00-kor és 12:00-kor
1. csoport találkozó: 9:45, Hableány (8261 Badacsony, Park utca 26.)
2. csoport találkozó: 11:45, Hableány (8261 Badacsony, Park utca 26.)

Badacsonyi Stílusgyakorlat - Szakmai kóstoló Fecske Viktorral a Hableányban
2021. szeptember 18. 17:00
Ismerd meg a Badacsonyi borvidék minden arcát, a Bazaltcsepp és a Hableány szakmai kóstolóján, ahol Fecske Viktor, a Hableány sommelier-je kalauzolja az érdeklődőket a borok között. A 12 tételes kóstolósorban helyet kap a legtöbb hagyományos badacsonyi szőlőfajta és stílus, különböző pincészetek értelmezésében.

szuret2.jpeg

Pezsgős Szüreti Brunch a Laposa Borteraszon
2021. szeptember 19. 9:00-12:00
Ráérős vasárnapi pezsgős brunch a Laposa Borteraszon. Pihend ki a szüreti hétvége izgalmas programjait egy kiadós reggeli és a lélegzetelállító balatoni panoráma mellett. A konyha extra brunch étlappal készül és ezen a napon a szokásosnál korábban nyit ki a terasz.

KőKövön családi kalandjáték - Legyél te a középkor kalandora!
2021. szeptember 19. 11:00-15:00
Legyél a középkor kalandora! Találd meg a hét talányt, és megtudhatod, milyen regényhős válna belőled! Útonálló, apáca, tudós, romantikus csábító, esetleg keresztes lovag? A végén minden kiderül! Vágj neki családoddal egy kalandos túrának, ami a Szőlőhegy Bisztrótól egészen a Badacsony csúcsáig tart, és minden másodperce izgalmakat tartogat, a végén pedig értékes ajándékcsomag várja a célbaérő csapatokat.
A családi csapatok folyamatosan nekivághatnak a kalandnak 11:00-tól egészen 15:00-ig.

Szólj hozzá!

Szent György-hegy hajnalig negyedszer

2021. augusztus 31. 11:16 - Esszlessz

Egy este, amikor megmozdul a hegy! 2021.09.04.

Van egy hegy a Balaton-felvidéken, ami pont annyival van távolabb a parttól, hogy a kilátást tanúhegyek keretezzék, hogy még fényesebbek legyenek a csillagok, végeláthatatlanok a szőlősorok, és azok találjanak ide, akik valami különlegesre vágynak. Idén negyedik alkalommal „mozdul meg a hegy”, mint afféle alvó vulkán, hogy izgalmas borokkal, csak erre az estére megnyitó helyszínekkel, koncertekkel, gitárzenével, fűben ülős piknikkel, vagy épp DJ-szettekkel várja az idelátogatókat.

A Szent György-hegy hajnalig a kiegészítő programokkal együtt idén először lesz 3 napos: pénteken, a nulladik napon kortárs verseket és borokat lehet összekóstolni a Borbolt a völgyben helyszínén, vasárnap pedig brunch várja a megfáradt, vagy épp éhes fesztiválozókat.

event_cover_1.jpg

 facebook.com/szentgyorgyhegyhajnalig

www.szentgyorgyhegyhajnalig.com

JEGY: https://tixa.hu/szgyh2021

A résztvevő közel 20 borászat egytől egyig azon dolgozik, hogy megmutassa ennek a vulkanikus hegynek a kivételes adottságait. De természetesen minden borászatnak, és minden bornak megvan a maga egyénisége. Ezért idén a laza hegymenet mellett egyfajta bortérképet is összeállítanak a szervezők: minden borászattól ajánlanak egy kiemelt bort, melyeket végigkóstolva kialakulhat bennünk a teljes kép a hegyről – még akkor is, ha mindegyiket nem is tudjuk megkóstolni. A szőlősorok mentén barangolás, vagy a bazalt-falon üldögélés már önmagában kiránt a mindennapokból, de ha ez nem lenne elég, ott vannak a programok:

 • Akusztikus koncertek, Eszter játszik, Magyar Bori - Ralph Eimann duó, Havai Gábor, jazz-terasz a Full Live Duoval (Román Iván hegedű, Őri Jenő zongora), balkáni rezesbanda, Satöbbi Light, Emmer Péter gitárest, lesznek csendesebb chill-teraszok és DJ-szettek is.
 • Kiemelt borok és melléjük finomságok: BBQ és füstös ételek, vegetáriánus konyha, langalló, fatüzelésű kemencében sült pizza, egytálételek és borkísérők.
 • A nulladik napon, szeptember 3-án Ugron Zsolnával és Eke Angélával kortárs verses boros est lesz a Magyar Katalin & Kardos Dániel duó közreműködésével a Borbolt a völgyben kertjében
 • A fesztivál másnapján, vasárnap „másnapos reggeli piknik” a Zöldülő teraszon hidegtállal, egytálétellel, fonott kaláccsal, uborkás limonádéval, frisstő smoothieval és kávéval.

 

Résztvevő Pincészetek: Szászi Birtok, Hóbor Pince, Hoffmann Pince, Tarányi 1780, Gilvesy Winery, Napvirág Pince, Boksay Pince, Bajnóczy Pince, Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint, Nyári Pince, Molnár Pince, Angyal Pince, Kutyakaparó, Killer Pince, 2HA Szőlőbirtok, Pap Wines, Szent György-Pince, Horváth Pince / Kiegészítő programok: Borbolt a völgyben, Zöldülő terasz

A Szent György-hegy egyszerűen „beleszeretős”. Amikor először itt jártam, tudtam, hogy vissza akarok térni. Rengeteg különleges ember talált itt otthonra, akiket összetart a természet, a szőlő és a bor szeretete. Az első Szent György-hegy hajnaliggal is ezt szerettük volna megmutatni, és ezt a missziót idén is folytatjuk. A részvételt limitáljuk, hiszen mind a vendégeknek, mind a vendéglátóknak fontos, hogy tudjanak kapcsolódni, s egy kellemes estét tölthessünk együtt a hegyen kalandozva. Azt gondolom, hogy aki egyszer eljön, sosem felejti el” ­– mondja Budavári Dóra, az esemény megálmodója, aki idén pop-up borboltot is nyitott Borbolt a völgyben néven.

Ez a hegy az otthonunk. Fiatalon kezdtünk el itt borászkodni, itt nőttek fel a gyerekeink, itt lettünk mi is igazán felnőttek. Több, mint 20 éve minden napunk a hegyről, a tájról, a szőlőről szól. Igazi szerelemmunka ez, ami érződik minden korty borban. Kóstold velünk a terroirt, és ismerd meg a történetet!” – mondja Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza. A Szászi Pince kertjében lombos fák alatt lehet majd borozni és falatozni.

Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – mondja Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét. A Nyári-lugas tökéletes hely, hogy gitárzene és mesterszakácsok ételei mellett csússzunk bele az éjszakába.

 

A bazalt köves termőtalaj, valamint a Balaton közelségének együttes hatása teszi egyedivé az itt termelt borokat. Ez az este azért különleges, mert sok kis egyedi, családi pincészet és bor várja a látogatókat” – mondja Hóbor József, a Hóbor Pince házigazdája, ahol garantáltan 2-ig tart a retróba hajló buli.

Amikor megérkezünk erre a tájra, mintha varázsütésre egy másik világba cseppennénk. A harmóniát a természet szépsége mellett az itt élő emberek, a szőlő és a bor szeretete és az évszázadokra visszanyúló hagyományok teremtik meg” – mondják a Molnár Családi Birtok házigazdái.

A szőlő megengedi a velünk született erényeket és karaktert úgy élni, hogy környezetünk javára váljék, ugyanakkor ez az őslián összeköti a lélek lényegét a szellem lényegiségével” – mondja Nagy Attila, a Napvirág Borászat megálmodója, ők a Lengyel kápolna felett várnak.

A Szent György hegyet teremtő vulkánok millió éve kialudtak, de ez a hegy tovább álmodik. Ebben a mágikus álomban szeretünk itt feloldódni” – meséli Puttkamer Bence és Mossop Péter, akik Bence kisapáti boraival felszerelkezve Kutyakaparó néven nyitják meg alkalmi helyszínüket, rezesbanda is lesz náluk idén.

A Szent György-hegyen egy pillanatra sem tudom elfelejteni, hogy egy vulkánon élünk, gazdálkodunk, készítünk bort. A hegy törzse mélyen lenyúlik a föld magjához, innen jön ez a megmagyarázhatatlan energia, amit minden nap érzünk. Lehet, hogy csak a képzeletünk játszadozik? Nem tudom, de érzem, hogy jó energiák vannak itt. És ez hat az életünkre, és a borunkra is” – meséli Gilvesy Robert, akinél a kiemelt bor a hegyi terroirt bemutató St. George lesz.

"A Szent György-hegy nem csak semmihez sem fogható szépségével varázsol el, van itt még valami megfoghatatlan. Valami, ami kihozza azt ami Benned van. Tápláló, felszabadító energiák, itt nem tudsz más lenni, mint ami valójában vagy” – fogalmaz Varju Kata és Angyal András, az Angyal Pince házigazdái.

Az ilyen különleges helyekről származó borokon keresztül érthető meg igazán, hogy miért foglalkoznak a Szent György-hegyen szőlőműveléssel az itt élő emberek már évezredek óta” – meséli Földi Bálint a meredek hegyoldalról, amit a 200 éves présháza mögött művel. Ez is egy, a Szent György-hegy hajnalig különleges helyszínei közül, melyek csak erre az estére nyitnak meg, itt a Pláne Badacsony és Tóth Ádám fog pop-up pultot felállítani. Ádám így fogalmaz a hangulatos helyszínükről „Első körben szükség van egy szőlőhegyre. Rendes, élő szőlőhegyre, amit nehéz találni, de megéri felkutatni. Aztán egy emberes diófa kell az esetlen, de aranyos présház elé. meleg fények, ügyesen tekerve. Karcos női hangok, pár húr, magunk sem tudjuk, mennyi is. Majd borok. Borok azok kellenek. Azokban van valahogy a hegy lelke. És akkor otthon is vagyunk.”

Őszinte borok, őszinte emberektől!"- mondja Horváth Árpád, akinek családja már több generáció óta művel itt szőlőt. Ők a LÁVA borteraszon várják a vendégeket bográcsos ételekkel, rétessel, hintával, ping-pong asztallal.

 Természetesen nyitva lesz Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vega ételekkel, borokkal és rezesbandával. Megnyit Török Csaba és a 2HA birtoka, nála a Fillet Event Catering csapata grillez majd. Különleges, hogy ezen az estén benézhetünk a Hoffmann Pincébe is (Szászi után balra), itt az Olaszrizlingek mellé klasszikusan mangalica zsíros, tepertőkrémes kenyeret is kapunk. A Killer Pince hangulatos présháza előtt is szól majd a zene. Itt most először lehet majd kóstolni a pince 2018-as Pinot Noir-ját. Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és jazz terasszal. Szintén csak erre az estére nyit meg a Bajnóczy Pince, ahol Szabó Tünde borait kóstolhatjátok, és nyitva lesz a Szent György Pince új pincéje is.

hajnalig2021_terkep_1.png

A 2021-es Szent György-hegy hajnaligra az interneten megvásárolt jegy ellenében lehet belépni. Belépéskor a jegy és a védettségi igazolvány bemutatása után minden vendég kap egy Szent György-hegy hajnalig poharat, egy térképes programfüzetet és egy karszalagot.

Jegyvásárlás: https://tixa.hu/szgyh2021

EVENT: https://www.facebook.com/events/239039384067393/

Belépő és pohárpontok: Hóbor Pincénél a Mókus körút bejáratánál, illetve a Szent György Pincénél – ugyanitt nagy befogadóképességű parkolókat is találtok.

Transzfer taxik:

TAXI / TRANSZFER

 • TAPOLCA TAXI 06305052919
 • Sofőrszolgálat 06301354960
 • BADACSONY -TAXI 06306026963 (kiállás a Pláne alatt Badacsonyban valamint a hegy alján a pohárpontoknál visszafele) 1500 fejenként minimum 4 fő
 • BADACSONYI BORTAXI 06309395346 (kiállás a La Téne melletti hegyi taxi drosztnál Badacsonyban, valamint a hegy alján a pohárpontoknál) 1500 fejenként minimum 4 fő
 • Tapolcáról max 8 fős kisbusz (min 4 fő, 1500/fő) 06303346693

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Az Egri Rozé aranyérme a világbajnokságon

2021. július 23. 11:48 - Esszlessz

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé bora arany minősítést szerzett.

soltesz_gergo_foto_busak_attila.jpeg

Kép: Busák Attila

Azért is jelentős ez a díj – nemcsak a pincészetnek, de az Egri borvidéknek is –, mert a világ 30 országából érkező több mint 1300 minta közül került a legjobbak közé az Egri Rozé. A három napig tartó versenyen a bírálók vakkóstolással választanak, arany és ezüst minősítéseket osztanak ki. Az Egri borvidékről aranyérmet kizárólag az Ostoros Családi Pincészet szerzett, Magyarországról pedig az Ostoros mellett még négy borászat, a Csányi Pincészet, a Frittmann Borászat, a Font Pincészet és a Szentpéteri Borpince rozéi kapták meg a kiváló minősítést.

A hűvös klímával rendelkező Egri borvidék egyébként is kiválóan alkalmas magas minőségű rozéborok készítésére, ráadásul az Ostoros Családi Pincészet nagyon széles fajtaválasztékkal dolgozik, és ez lehetővé teszi, hogy az Egri Rozét minden évben úgy alkossák meg, hogy csak az adott évben legkiemelkedőbb borokból házasítsák. Emiatt is lehet, hogy nem ez az első komoly elismerése ennek a bornak, hiszen 2020-ban a Top 100 kiadványban Magyarország második legjobb rozéborának választották.

ostoros_egri_roze_foto_mata_angelika.JPEG

Kép: Mata Angelika

Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa, Soltész Gergő szerint nemcsak az a különlegessége az Egri Rozénak, hogy vibrálóan rózsaszín, hanem az is, hogy a díjnyertes 2020-as évjáratot a legjobb kékfrankos, merlot, pinot noir, portugieser és blauburger borokból házasították. Nyáron nagy kedvenc, hiszen az egyik legfrissítőbb és leggyümölcsösebb bor, Gergő főleg kutyasétáltatás vagy kerékpározás után fogyasztja szívesen.

Az Ostoros Családi Pincészet rozéi amellett, hogy a vásárlók kedvencei, rendszeresen szerepelnek előkelő helyen és kiváló minősítésekkel a hazai és nemzetközi borversenyeken. A másik kedvenc, a Csipke Rozé például ugyanezen a cannes-i világversenyen három éve szerezte meg a legjobbaknak járó arany minősítést.

 

Sajóközlemény

Szólj hozzá!

Új arculatot kapott az Egri borvidék

2021. július 22. 12:18 - Esszlessz

Sokan emlegetik úgy 2021-et, mint a megújulás évét. Az Egri borvidékre ez különösen igaz, hiszen idén új arculattal lép a borkedvelők és a szakma elé. Az egyszerre modern és klasszikus dizájn mostantól egységesen képviseli a borvidék közösségét.

Hosszabb előkészítő munka előzte meg az arculatváltást, amelyben az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a helyi pincészetek által delegált borászok döntöttek úgy, hogy ideje egy friss és egységes megjelenésnek. A tagok Ipacs Gézát kérték fel, hogy tervezze meg a borvidék új arculatát.

egri_borvidek_identity_sajtotaj_03.jpg

„Nem tudom, hogy milyen lett volna nem egriként elkészíteni ezt az arculatot. Természetesen megkönnyítette a tervezést a borvidék ismerete, leginkább abban a tekintetben, hogy az elmúlt 20 évben végigkísérhettem azokat a stratégiai dilemmákat, melyek ismerete nélkül vélhetően mást terveztem volna. Egy ilyen jellegű arculatban koncepcionális állásfoglalás is születik azokról az értékekről, melyeket a borvidék fókuszba állít és hitelesen képvisel” – mesélte a grafikus a munkafolyamatról.

Az embléma stílusa klasszikus és modern egyszerre. A logó összhatása egyformán sugall komolyságot és méltóságot. Két részből áll, az egyik az Eger felirat és a „Szenvedély 1000 éve” szlogen, ami a borvidék ezeréves múltjára utal, így helyezve azt történelmi kontextusba. A másik az ikon, ami egy szárnyas bikát ábrázol. Ez elsősorban az egri bikavérre utal, ami régóta kötődik az Egri borvidékhez, és annak kiemelt bora. Ugyanakkor a bikamotívum nem szokványos, hiszen szárnyai vannak, ami által mitológiai visszacsatolással is bír.

Fontos szempont volt, hogy a végeredmény alkalmas legyen arra, hogy azt a borvidék szervezetei hivatalos minőségükben, a helyi rendezvények szervezői pedig a nagyközönség felé is ugyanúgy tudják használni. A közösségi munka elkezdődött és halad, ezt pedig szépen fejezi ki az egységes megjelenés.

„Úgy láttuk, hogy most van itt az ideje – és nemcsak a borászoknál, hanem a borvidék összes szereplőjénél is – az összefogásnak. Olyan változások szakadtak ránk, amelyek magukkal hozták az újragondolást és egyfajta újrakezdést. Ennek az alapját egy nagy piackutatás adta, amelyből láttuk, mi az, amin változtatnunk kell. Az egri bikavér marad a középpontban, emellett azonban szeretnénk megmutatni, milyen sokszínű is Eger. Így ugyanúgy a könnyed fehéreket és rozékat, valamint a komoly, dűlős borokat is kommunikálnunk kell, és persze nagyobb hangsúlyt helyezni a helyi rendezvényekre. Ehhez nyújt segítséget az új, egységes arculatunk” – ismertette Soltész Gergely az egri borászok képviseletében a koncepció alapját.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Irány a Balaton!

2021. július 20. 11:03 - Esszlessz

programajánló

ÚJRA AUGUSZTUS 20. TÖRÖK CSABINÁL

Már klasszikus a 2HA Szőlőbirtok augusztus 20-i bulija: csodás borok, megunhatatlan kilátás, szőlősorok és olívafák, frissen sült bbq ételek, és persze jó zenék.

 • 11:00-13:00 Napindító pezsgő+brunch kombóval
 • Egész nap DJ szettek
 • A BBQ mellett a Fillet Event Catering csapata
 • A boros poharaknál és a pincében természetesen Török Csaba
 • Különleges tételek kóstolója - infó hamarosan!
 • Poharunkban 2HA pezsgő, Tabunello, Olaszrizling, Nevem senki...
 • Alattunk a Szent György-hegy, előttünk a Badacsony

››› Az event nem zárt körű, de bejelentkezéshez kötött, a vendégek számát limitáljuk ››› jelentkezés névvel és email címmel személyenként ››› regisztracio@2ha.hu

 13_gilvesy.jpeg

PRÓBAÜZEM A BETONÜZEMBEN – Gilvesy Pincészet • Augusztus 14.

Helyszín: a Gilvesy B-üzem Kisapáti-nemesgulács vasútállomás mellett, a Gyártelep utcában

A Kisapáti-Nemesgulács határában formálódó B-üzem, a Gilvesy Pincészet új rendezvényhelyszíne augusztusban egy napra megnyitja a kapuit: laza hangulat, zene, finom falatok, jó borok, pop-up jelleggel. Gyere, és nézd meg, hol tartunk az építkezéssel, ami még folyamatban van.

Egy laza hangulatú piknikre hívnak, amolyan „műszaki bejárásra” – természetesen a kényelmi funkciók nagy része – mellékhelyiségek, pult – már elkészültek, így az augusztusi szombaton mesélhetnek nektek az új tervekről, mi is készül itt tulajdonképpen.

Ami lesz:

 • DJ Pozi zenél egész délután
 • Ugorj be a strand után: 17:00-23:00
 • Érkezz vonattal! A megállótól 1 perc sétára vagyunk! – utolsó vonat Budapest felé: 22:32 / menetrendwww.elvira.hu
 • Az ételeket a Tütü Gasztró Busz biztosítja, akik balkáni ételekben és grillben nagyon is otthon vannak. /Húsos és vega verziók és tapas-tálak
 • Búzalelke kenyerek

 gilvesy_betonuzem.jpg

Kékszalag Páholy és Brunch a Laposa Borteraszon

július 23. péntek 9:00-13:00

 

Az idei Kékszalag második napjának reggelére ér remélhetőleg a mezőny nagy és látványos része a Badacsony alá, így az amúgy is csodás kilátást vitorlások tarkítják majd. A nézelődéshez a Laposa Borterasz konyhája extra brunch étlappal készül, ezen a napon a szokásosnál korábban nyitják ki a teraszt.

A bőséges reggeli/brunch mellé ajánljuk a behűtött Laposa Brut pezsgőt vagy a most megjelent új Kéknyelű évjáratot!

A férőhelyek limitáltak, mindenképp foglaljatok asztalt!

 

Reggeli ajánlat:

Croissant, házi málnalekvár, vaj

Sajtos-tojásos croissant, saláta

Kacsarilettes, friss kenyér, paradicsomsaláta

“Sonktekercs”

Laposa “Club Sandwich”

 laposaborterasz2.jpeg

Kortárs Koktélvacsora a Hableányban

július 23. péntek 18:00

 

A Hableány séfe, Ács Ferenc és Fecske Viktor sommelier már egy ideje lázasan dolgoznak, hogy egy olyan degusztációs vacsorát alkossanak meg, ami megmutatja a Hableány konyhájának esszenciáját.

2 éve nyitott meg az étterem, és mostanra megtalálta stílusát, amit a vendégek is nagyra értékelnek. Kortárs balatoni bisztró konyhát visznek, hétvégi ajánlatokkal, szezonális hozzávalókkal, sok környékbeli alapanyag felhasználásával. Most mindezt összerakták egy 6 fogásos gourmet vacsorába, ahol a fogások mellé koktélokat alkottak.

A vacsorát a Hableány Gourmet-sarokban rendezik meg, ahol ezen az estén 20 főt látnak vendégül.

Menüsor

Amouse Bouche // Laposa Pezsgő, eper, bazsalikom

Tapolcai pisztráng-karalábé-miso // G'Vine Gin, szőlő, Seventeen 1724 Tonic

Birkagulyás-koriander-citrom // Cotswolds Old Tom Gin, fekete tea, menta

Dödölle-mangalica szalonna-salottahagyma // Cognac Fizz - Remy Martin According Royal, Cassis, szóda

Keszthelyi tokhal-céklák-mustár // Brill céklapárlat, Mescal San Cosme, J.Gasco Indian tonic, málna

Vaddisznópofa-patiszon-kecsketej-kel // Whisky Sour - Buffalo Trace Bourbon, lime, cukor, tojás

Frissítő: Kéknyelű sorbet

Fehércsokoládé-piszácia-citrom // Rum Zacapa, kókusz, kávé

hableany.jpg

Szólj hozzá!

Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet

2020. december 19. 15:35 - Esszlessz

A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díjat, melyet termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl pincészet kapott meg. A szinte kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó pincészetet a svéd Sandahl testvérpár alapította 2004-ben. A bor készítése magyar szaktudáson alapul, a szőlészeti- és borászati munkákat korábban Mező Sándor, Bakó Ambrus látta el, 2014-től pedig mindezekért Palkó Zsolt felel. Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni badacsonyi dűlőikről. A Villa Sandahl ezúton is köszönetét fejezi ki a MASOSZNAK az elismerésért, és egyben gratulál a többi kategóriagyőztesnek: a budapesti Borvárnak, a budapesti St. Andrea Restaurant-nak, Győrffy Zoltán borszakírónak, valamint Hegedűs Péter Flórián mestertanárnak.

A Magyar Sommelier Szövetség azokat a magyarországi vállalkozásokat és szakembereket jelöli a Par Excellence díjra, akik folyamatosan magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének, ezen belül is az italfogyasztás színvonalának javításához, valamint az elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítéséhez.

pe-2020-winners_slezsakzoltan_gyorffyzoltanpb_hegeduspeterflorian_lizsicsarmiklosst_a_palkozsoltvillasandahl_jardanykrisztianborvar_kiralyzsuzsanna_kosarkaj.JPG

Nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy idén a Magyar Sommelier Szövetség nekünk ítélte a Par Excellence díjat termelői kategóriában. Ígérhetem, hogy a jövőben sem engedünk a pincészet által felállított magas normákból és még nagyobb erőbedobással fogunk azon a vízión dolgozni, hogy világhírű borokat készítsünk Badacsonyban, és tovább népszerűsítsük ezt a csodás termőterületet! Egyben sok szeretettel gratulálunk a többi kategóriagyőztesnek!” – nyilatkozta Christer Sandahl a pincészet társtulajdonosa.

A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A svéd tulajdonosok (Gunnel, Christer és Thord Sandahl) nagy szakértelemmel és szenvedéllyel kóstolnak bort, egy hosszú tanulási folyamat és tapasztalatszerzés eredményeként. A világ legkülönbözőbb borait kóstolva és megismerve fokozatosan rajzolódott ki számukra, hogy milyen jellemzők járulnak hozzá egy egyedi, magas minőségű, badacsonyi borstílus kialakításához.

Bár 1987-ben már jártak Badacsonyban, de akkor még nem fogalmazódott meg bennük a borászat alapítása, ez az elhatározás egy közös családi látogatás után született meg, amikor a Sandahl család olyan ültetvényeket – köztük egykori Esterházy és Ranolder birtokokat – fedezett fel a badacsonyi hegyen, amelyek nemzetközi szinten is kiemelkedő adottságokkal bírnak.

villasandahl_pappattila_0204.jpg

A kezdeti évek a kísérletezés évei voltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Későn érő, a teljes érettségi állapotot a nagy nyári meleg ellenére a savait is megtartva elérő fajtát kellett keresni, hiszen felismerték, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a rajnai rizling, így fokozatosan oltották át a tőkéket vagy telepítettek újra.

A kezdeti 3 hektáros birtok mára 10 hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve 4-5 tonna/hektár gazdálkodnak, évente 10-15 ezer bort palackoznak.

A rajnai rizling egy sokszínű egyéniséggel bíró bor, ugyanis minden egyes évben egyedi, izgalmas és emlékezetes arcát mutatja meg. Mindehhez azonban nagyon fontos a szüret megfelelő időpontjának kiválasztása, melyet mindig a gyümölcs érettségéhez igazítanak. Mivel teljes fenolos érettségi állapotában szedik a szőlőt, ezért igyekeznek a lehető legkésőbbi időpontra kitolni a szüretet. A helyes időpont kiválasztása a borász, Palkó Zsolt felelőssége, aki ilyenkor minden nap járja a dűlőket, vizsgálja a szőlőszemek állapotát, kóstolja őket, ellenőrzi a kipréselt lé minőségét, cukor- és savtartalmát.

Nem csak dűlőszelekciót alkalmaznak, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. Már rögtön szüret után kialakul egy elképzelés, hogy milyen a potenciálja az adott mustnak, és három kategóriára bontva külön erjesztik. A felső kategóriás boroknál a legszebb mustfrakciókat házasítják. Azokat a mustfrakciókat, melyek nem teljesítik a minőségi elvárást, nem dolgozzák fel.

„Biztosak vagyunk benne, hogy az általunk készített borok csakúgy, mint a palackok megjelenése megosztják a borfogyasztókat. Nem sémák szerint készítjük a borainkat, hanem az állandó stílusjegyeink, mint például a bor savaival egyensúlyban mindig megtalálható kis maradékcukor, a kizárólag reduktív eljárás alkalmazása, a csak száraz és minél nagyobb beltartalmú, hosszan érlelhető, komplex tételek előállítása mellett, egyben teret engedünk az évjárat és a terroir jellemzőinek is, tehát hagyjuk, hogy a szőlő mutassa meg milyen karakterű bort érdemes belőle készíteni. Bár elzászi és wachaui borok is inspirálnak bennünket, a célunk, hogy a Badacsony mikroklímájának, a vulkanikus talaj és a rajnai rizling fajta ötvözetének jegyeit zárjuk palackba, ami egy egyedi és megismételhetetlen stílust eredményezen. A boraink így egyszerre gyümölcsösek és ásványosak, tartalmasak, mégis elegánsak és akár hosszú palackérlelésre is alkalmasak.” – fogalmazta meg a pincészet filozófiáját Palkó Zsolt borász.

villasandahlborok_pappattila_0115.jpg

A borok formabontó címkéit és neveit a testvérpár egyik társtulajdonos tagja, az eredetileg mérnök végzettségű Christer találja ki, inspirációul pedig mindig az adott év aktualitásai, eseményei és tapasztalatai szolgálnak.

Sandahlék fő alapelve a minőség, egyéniség és a szenvedély, álmuk pedig, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély megvan rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál.

A Sandahl borokat kóstolni vágyókat a Sandahl rezidencián nem csak a nagy kóstolóasztal várja, hanem négy, csodás kilátással rendelkező vendégszobájukkal szálláslehetőséget is kínálnak, ahol a borászat háziasszonya, Mozdény Judit gondoskodik a kellemes tartózkodásról.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla

2020. december 03. 12:00 - Esszlessz

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

A Tokaji borvidék egyedisége

A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.

_koccintsaszuval_2020_03_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó: Dancsecs Ferenc

Kézi szüret a köbön

Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.

_koccintsaszuval_2020_02_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó: Dancsecs Ferenc

Aszú Day

Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!

Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból

Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.

_koccintsaszuval_2020_01_foto_dancsecs_ferenc.jpg

Fotó: Dancsecs Ferenc

Az aszú több, mint csak egy édes bor

Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!

Ha az ünnepek alatt tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, hogy megoszthasd az élményt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Duna Palotában október 10-én

2020. szeptember 28. 12:50 - Esszlessz

Bormedence ezeregySZÁZ ∙ Kárpát-medencei borünnep

* 2020 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója * 

www.bormedence.hu

 50 KIÁLLÍTÓ, 14 TÖRTÉNELMI RÉGIÓ, 150+ TÉTEL, EXTRA BORBEMUTATÓK

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Bormedence Kárpát-medencei borünnep. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért.

2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a Bormedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei borkultúra ünnepe, ez alkalommal a Duna Palotában, október 10-én, 15-22 óra között.

 Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével – anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence több borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul.

 Az esemény az aktuális járványügyi szabályok figyelembevételével valósul meg!

bormedence_cover1.jpg 

Idén két belhoni borvidék kerül meghívásra, mint a rendezvény díszvendégei.

 A 2020-ban díszvendégeink:

- BÜKK

- MÁTRA

 A rendezvényen lesznek más érdekességek és kiemelt programok is

 * Boregyetem – ingyenes bemutató-kóstolók, középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

 • Bükk Borvidék és Szövetség a Bükki Borvidékért borai bemutató
 • New Mátra borai bemutató
 • Naturális borok a Kárpát-medencéből
 • Ősi Kárpát-medencei szőlőfajták borai

 * 100 éve született Kozma Pál szőlőnemesítő, az ő általa keresztezett szőlőfajták boraiból (Bíbor kadarka, Borsmenta, Csillám, Ezerfürtű, Magyar frankos, Rubintos, Táltos stb.) tartunk bemutatót.

 * Vírus helyzetre tekintettel korona, corona, covid (nevű) borokból bemutató kóstoló.

 Ismerje meg a Kárpát-medence különböző borvidékeit!

A Bormedencén kiváló belhoni és külhoni borászok az egész történelmi Magyarország területéről.
Kiállítók listája ITT (folyamatosan bővül)

 Jegyek

Egy belépőért több, mint 150 bor szabadon kóstolható, sőt, a jegy tartalmazza a feliratozott kóstolópoharat is!

 Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy

Elővételes ára: 4900 Ft-tól / fő.

 Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert idén csak korlátozott számban árusítjuk őket!

 

További információ: www.bormedence.hu   

Facebook esemény: www.facebook.com/events/247143393197076/ 

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Újpesti BorVíkend

2020. szeptember 24. 10:44 - Esszlessz

Szeptember 25. és 27. között idén is Újpestre érkezik a borvilág. A 2018-ban újragondolt Szüreti Mulatság tavaly már Újpesti Borfesztiválként folytatódott. A rendezvény idén, az esemény hangulatát jobban megragadó BorVíkend néven mutatkozik be. Az új elnevezés jól tükrözi a három napos rendezvény jellegét: laza, családias, fiatalos, ugyanakkor minden korosztály számára izgalmas élményeket kínáló programról van szó. Az előző évek hagyományaihoz híven természetesen most is a boroké lesz a főszerep: a nagy borrégiók mellett a kisebb vagy nem olyan rég önállósult borvidékekkel és azok különlegességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Emellett az idei évben a párlatok szerelmeseinek is szeretnének kedvezni a fesztiválon, ezért két pálinkáriummal is bővült a kiállítók köre.

119018811_113265093844858_6846000509323966605_o.jpg

A borászatok mellett különös hangsúlyt fektettek a szervezők a BorVíkend ételkínálatának összeállítására is. A street food vonal olyan képviselői lesznek jelen a fesztiválon, akikkel igyekeznek minden igényt kielégíteni, legyen szó egy kiadós bőrös malacsültről, kézműves hamburgerről, fish & chipsről vagy akár egy mennyei rétesről.

A jelenlegi vírushelyzetre való tekintettel a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a távolságtartásra, illetve arra, hogy ahol lehet a látogatók viseljenek maszkot. Emellett a fesztiválon számos kézfertőtlenítő pont lesz kihelyezve, és a fesztiválpoharak fertőtlenítése is megoldott: a Miele Professional pohármosogató készülékének köszönhetően kevesebb, mint 1 perc alatt varázsolják tisztává a poharakat a pohármosó ponton, hogy a látogatók zavartalanul élvezhessék a borokat.

A pincészetek és a gasztro kiállítók mellett számos neves kézműves is megtalálható lesz a víkenden, akik egyedi táskákkal, ékszerekkel, gyerekjátékokkal, kerámiákkal, illatszerekkel és csokoládékkal biztosítják, hogy senkinek se kelljen vásárfia nélkül távoznia.

A programokat tekintve egy olyan rendezvényt sikerült életre hívni, ahol a legkisebbek és a legnagyobbak is egyaránt jól érezhetik magukat. Habár a járványhelyzet miatt a koncertek elmaradnak, a kellemes zenei aláfestésről nem kell lemondania a fesztiválozóknak: a rendezvény ideje az elmúlt idők legnagyobb magyar slágerei biztosítják a hangulatot. Szombat délután a Muslincák férfikórus szórakoztatja majd autentikus bordalokkal a víkend résztvevőit, majd az este folyamán megszólal egy szaxofon is. Vasárnap, a családi napon számos szórakoztató és edukációs gyerekbarát programokon vehetnek részt a látogatók; többek között lesz gyerekszüret és olyan népszerű bábelőadások is felkerültek a műsorra, mint a Marcipán cica, a Pártás királylány vagy a Kisvakond születésnapja Kalap Jakab előadásában. Nem utolsó sorban szeretnénk megemlíteni a péntek délutáni véradást is a Magyar Vöröskereszt szervezésében.

 

Külön szeretnénk kiemelni, hogy 2021-es évjárattal kezdődően a fesztiválozók választhatják ki „Újpest Borát” egy szakmai grémium által előszűrt három tétel közül. A hétvége alatt folyamatosan lehet majd leadni a szavazatokat, az eredményhirdetésre vasárnap 17 órakor kerül majd sor, amikor is Déri Tibor, Újpest polgármestere ünnepélyes keretek között átadja a kitüntetést a látogatók kedvenc borának, mely innentől az „Újpest Bora 2021” címet is viselheti. Emellett a voksolók között is értékes borcsomagokat sorsolnak ki a szervezők, ezek átadására is ekkor kerül sor.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása