esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Csúcsrajáratják a gasztroboldogságot Badacsonyban

2020. január 23. 13:47 - Esszlessz

- a 11. Gasztrohegyen jártunk

Zúzmarában fürdő fákkal várt minket a januári Badacsony. A Balaton még ködbe burkolózott, jól magára is kötötte szürke kabátját. A levegőben még így is határozottan érezhető volt valamilyen kellemes bizsergés- de az is megtörténhet, hogy csak bennem vált ki ilyen érzést, mikor talpam megérkezik a badacsonyi utcák kövére.

Az idei Gasztrohegy már a 11.- témája a vadászidény. Fürj, vadnyúl, vaddisznó, őzcsülök, szarvas, muflon került a tányérokra. Köréjük pedig izgalmas előételek, levelesek és desszertek sorakoztak fel. Kihívás a séfeknek, számtalan elő- és összekóstolás. Finom hangolások sora, helyi alapanyagok, és terroir konyha.

A tíz helyszín közül hatot volt szerencsénk végigkóstolni. Nehezemre esik nem szuperlatívuszokban beszélni a rendezvényről. Nagyon értékes dolognak tartom azt az alázatot, mellyel a szervezők nekiláttak az eseménysorozatnak. Hihetetlen tettvágy és profizmus jellemzi mindegyikőjüket, és az a szeretet, mellyel a vendégeket fogadják valóban csodálatos. Egy olyan történet született meg nemrég, és működik jelenleg Badacsonyban, mely példaértékű.

 Vidám, néha már borpírral bíró turisták, de inkább nevezzük vendégeknek, rótták a kanyargós utcákat, poharakkal a kezükben. A délben még szolid helyszínek az este közeledtével lüktető élménypontokká változtak.

Vadkocsonyával nyitottunk a Hableányban. Céklával és tormával. Mustármag, kelkáposzta. Játék, izgalom. Finom precizitás- már maga a megjelenése is szemetgyönyörködtető. Levett a lábamról. ’17-es Laposa furmint érkezett hozzá. Hordós fűszerek kerekítették a kortyot. Majd jöttek az ásványok, körte és őszibarack. Élénk savak. Jól álltak egymásnak.

Az idén 10 éves Bonvinoban mangalica szalonnába göngyölt vadnyúl comb filéje várt, vadasan, zsemlegombóccal. A Csobánci Bormanufaktúra- Tóth Bálint Muscat Borostyánbora 2018-ból kísérte. Klasszik vadas- de az hibátlan. A borban aszalványok, dohány, majd, ahogy nyílik, barack és aszalványa, egy kis dzsemmel, lendület, hosszan időzik a szájban, izgalom. Az étel és a bor násztánca- kívánták egymást. Boldogságunk fokozásaképp csokoládé mousse-szal folytottuk le a főételt: erdei szeder ropogóssal megspékelve. Barcza Tibor Syrah-ja kísérte. Alap tétel. Gyömölcsökre hangolva. Kellemes inni. Érett meggyekkel, bársonyosan, csokoládéval.

Harmadik állomásunk a Borbarátok Vendéglője volt, itt finom zsályás erdei gombaleves, kapros túrógombóccal várt és két újbor: egy muskotály és egy szürkebarát, fiatalon, ropogósan, már csak egy kis tavasz kell melléjük, és lehet vinni őket palackostul a partra, erkélyre, teraszra egy laza beszélgetés mellé.

Szarvas pörkölt várt lekváros derelyével a Vánkosban. Mellé egyik kedvenc hazai pinot-om, méghozzá a Váli Péteré. A szarvas puha volt, ízes, a köret remek választásnak bizonyolt, a pinot pedig hozta a maga kedves, de karakteres formáját. A végső csapást ízlelőbimbóinkra túrótorta adta, méghozzá forró erdeigyümölcs öntettel. Nem bírtuk nem megenni. Lefolytásképp pedig egy remek espressoval zártunk. Teljes volt a gasztroboldogság.

Mindig kell lennie kedvencnek. Ezúttal is volt- teljesen vállalom a felelősséget: 2018-ban, úgy tűnik, hogy egész mélyen sikerült beleszeretnem a rizai Tölgyes Kúriába. Most is ezt a stációt vártam a legjobban. Bevallom, valahányszor arra jártam, mindig ködbe burkolózott, így a Balatont onnan még soha nem is láttam. Talán az ősfák az udvaron, talán az épület hangulata fogott meg, és nem ereszt azóta. Nem tudom…. Váli Péter Badacsonyi Zöldjével folytattuk a poharakban 2018-ból. Finom kesernye, ropogós savak, csonthéjasok a kortyban. A fogás pedig: vaddisznó tarja, káposztákkal, árpagyöngy ropogóssal, hogy hova sikerült elpakolni a gyomrunkban, nem tudom. Lehetetlen volt ellenállni. A tökéletesség itt hümmögések sorába bújt el.

Zárásképp az Istvándy Birtok és Borműhelyben pihentünk meg: itt sütőtök mousse ropógós gesztenyével és birsalmával hódított, nem csak tálalásával.

A tavalyi nagy siker nem volt véletlen. Az idei pedig végképp nem. Egyre feljebb kerül az a mérce- a vendégek és rajongók nagy örömére. Téli mentális térképünkbe abszolút bevésődött Badacsony, és a Gasztrohegy is- vigyázat, függőséget okoz!

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása