esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

CSUPA CSOPAKISÁG

2019. november 25. 11:37 - Esszlessz

CSOPAKI KÓDEX évjáratbemutató, Budapest, Kóstolom Borbár 2019. 11.21.

A Csopaki Kódex szokásos évjáratbírálatához kapcsolódóan,  hagyományteremtő céllal szervezett eseményre voltunk hivatalosak. A Kódex ma a létező legszigorúbb eredetvédelmi rendszer hazánkban, a mindenkor hatályos Csopak OEM termékleírásra épül, szigorúbb szabályaival azt egészíti ki.

A CSOPAK OEM Hegyborokra és Dűlőborokra osztja a minősített borokat.

Csopak termőhely 5 településének (Csopak, Palóznak Lovas, Alsóörs, Felsőörs) összes dűlőjét tartalmazza. A Hegybor esetén dűlők házasítása megengedett. Dűlőboroknál kizárólag egy dűlő termését tartalmazhatja és kötelező dűlőmegjelölés is. Engedélyezett borfajta: olaszrizling és a furmint.

 csopaki_boraszok_2.jpg

 A Csopaki Kódex  egy minősített dűlőbor a termőhely 5 településének dűlőiből, természetesen kötelező a dűlőmegjelölés is. Kötelező az érvényes Csopaki Kódex terület-regisztráció, a Csopaki Kódex I., II., III. és IV. pillérének teljesülése, azaz:

  • Az éves négy termelői ellenőrzésen való megfelelés
  • Az őszi Kódex bírálaton való megfelelés
  • Engedélyezett borfajta: olaszrizling és furmint (max 15%)
  • Dűlőszelektált borok.


Csopaki borvidéket geológiailag két fő kőzettípus határozza meg: a Balatonpart közeli dűlők permi vörös agyagos területek és kedves, aromás, lágyabb borokat adnak. A hegy felé haladva, a magasabban fekvő területek karbonátosabb, meszes, márgás-dolomitos talajúak és keményebb, savasabb, markánsabb, egyedibb borok szülőhelyei.

Csopak környékének megható legendája Guden lovaghoz fűződik, aki a 11. században a falu környékén művelte szőlőjét. A háború hírére Henrik ellen vonult Palóznakról Pozsony alá. Gyermekei nem lévén, a csata előtt végrendelkezett: birtokait a veszprémi káptalanra hagyta azzal a feltétellel, hogy minden évben misét kell mondatni a lelke üdvéért. A terület ma is egyház birtoka, bár a miséket néhány száz évig elhanyagolták. Néhány éve újjáélesztették a hagyományt és ma már újra szól a mise Guden lelkéért.

Ennyi elmélet után nézzük, a vendéglátó hat borászat milyen tételekkel készült a kóstolóra:

 csopaki_borok.jpg

Szent Donát Birtok:

Kovács Tamás birtokigazgató mutatta be az ökológiai szemléletű borkészítésük alapjait. A szüret után finom bogyóroppantás és néhány órás héjon áztatás következik, majd kénezés nélkül préselnek. Tartályban erjesztenek, majd fahordóban és kerámia edényekben érlelnek. Szűrés és derítés nélkül palackoznak.

Magnum Slikker 2015 

Vörös talajon terem, alatta 1-2 m mélyen már szikla található, a vizet jól tartja. Finoman fejlődik. Nagyvonalú és nagystílű. Finom savak, a fa egyáltalán nem zavaró.
Slikker 2017,  Dűlőszelekció.

Túlzó, vad hordó használat. Kissé lágy és lapos. Kesernyés a vége. A 13.5% feletti alkohol éget.
Szent Donát-parcella Olaszrizling 2017. Szita-hegyi dűlő, a birtok központi része, 2000 tőke – a ma már kuriózum - gyalogtőke! Édeskés, túlérett, némileg botritiszes, gazdag, olajos, zamatos, remek bor! Test és lélek teljes harmóniában!
Söptei Pincészet
Nagykút Olaszrizling 2015  kódex. Aromabomba. Elegáns és nagyvonalú. Már szépen kialakult palackbuké jellemzi. Az egy éjjelen át tartó héjon áztatásnak köszönhetően Mandulás, olajos. Késői szüretelés jellegzetességeit fedezhetjük fel.
Petrányi Pince:

Bakó Ambrus vezető borász felvázolta, milyen nehézségek árán kell a borászoknak a Kódex előírásai szerint a borokat a  12 és 13 % között tartani.
Olaszrizling 2018. Hegybor.  Könnyed testét megcáfoló, hosszú, tonikos kesernyésség, kis kalács és macskagyökér.
Olaszrizling Birtokválogatás 2017.  (nem kódex) Porszáraz, magas alkohol, alacsony sav, erős hordóhasználat. Komoly test, olajos csillogás.
Szita-hegy 2018 . Kódex-bor. Gyümölcsösebb, könnyedebb, játékosabb. A sav a háttérben támaszt, de nem uralkodik. Sav 4 alatt, 13 alk. 1 hónap hordó.
Hamvas Pince:  Hamvas Miklós.

Ökológiai szemlélettel termelik a szőlőt, készítik boraikat. Narancsolajat, csalánt és hasonló bioaktív anyagokat használnak permetleveikhez.
Olaszrizling 2018 . Visszafogott illat és savak. Elegánsan tartózkodó. Finom ürmös lecsengés.
Homola Pincészet: Borász: Homonna Attila. Nagyváradi Zsolt birtokigazgató.
Hajnóczy-dűlő. A szőlő közvetlenül a pince alatt helyezkedik el, meszesebb talaj jellemzi.
Többmenetes a szüret: először korai érésben savra, majd a második szüretben az ízkoncentrációra figyelnek. 500 l-es magyar tölgyben érlelik boraikat.
Hajnóczy 2017,  Kicsit éles savak mögött kevesebb test. Lassabban érik.
Hajnóczy 2018,  kódex. Kicsit tompa. Fülledt. Vad. 10-12 éves tőkék.
Sáfránkert 2017,  Szikár. Szálas. Éles. Markáns. Vad.
Sáfránkert 2018 . Falu-szint. Könnyed, bájos, aromás, már-már csajosan hízelgő. 40-éves tőkékről származik, részben tartályos erjesztésű és érlelésű.
Guden Kisbirtok: Jásdi István holdudvarához tartozó „marketing-birtok”. Molnár Zsolt a borászuk.
Slikker 2017.  Jóitatú, finom savakkal, simulékony, komplex.
Kertmög 2016  Számomra az este egyik csúcsbora! A falu szélén terem. Júliusban komoly jégeső és vihar volt, ami felért egy zöldszürettel, viszont az utána érkező, száraz idő töppedésre, néhol bitritiszesedésre hangolta a bogyókat.
Hónapokig finomseprőn pihent. Nem battonage-olt, az csak a nagyon hideg években indokolt, mert ellágyulnak tőle a borok. Gazdag, magas alkohol tartalmú, krémes.

Fekete Szőlőbirtok: Fekete Zsolt ügyvéd birtoka. 5-6 ezer  palackot készítenek évente Csopakon. Ultra-hagyományos. Kosaras préselés, kézi manipuláció, lehetőleg gravitációs mozgatás, spontán erjesztés. Zéró beavatkozás - non-intervenciális technológia.
Ötsoros 2017. Kódex. Nagyon stílusos, jó balansz, polírozott savak. Egyéniség és játékosság jellemzi.
Zúzmara 2011 - vaníliás, dobostorta, gazdag. Késői szüretelésű stílusú, jelentős, ki nem erjedt maradék cukorral, a félszáraz kategóriában, mégis meglepően fiatalos. Botritiszes. 14% alkoholtartalommal.
Jásdi Pince:

Lőczedombi  Olaszrizling dűlőválogatás 2017- nagyon komoly, végtelenül komplex tétel. Gazdag, kicsit sózott mandulás, házi vaj és frissen préselt olívaolaj ízei.
Jásdi Siralomvágó-dűlő Olaszrizling 2015. Még meglepően fiatalos, szikár, izgalmas, ropogós, mintha soha nem akarna megöregedi.

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása