esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Beköszönt az ősz az Arazba

2019. október 28. 11:27 - Esszlessz

Dúzsi-Ikon borvacsorán jártunk

Bár még nagyon nem kell összehúznunk magunkon a kabátot, de már eljött az az idő, amikor jól esik beülni egy klassz helyre egy pohár borral, vagy egy izgalmas vacsorára. Az Araz eddig nagy kedvencünk volt, és nem csupán Barka Áron Chef de Cuisine mesés ételei miatt, hanem a remek Borduett borvacsorák miatt is. Legutóbb a balatonlelle-rádpusztai Ikon Borászat és a szekszárdi Dúzsi Tamás pincészete borai mutatkoztak be, öt fogás mellé érkeztek, melyekben már határozottan ott volt az ősz íze is.

image4_1.jpeg

Pezsgő és libamáj fogadta a vendégeket a Continental Hotel halljában, a kellemes beharangozó falatkák után foglaltuk el helyeinket az étteremben. Hideg borjúszeletek érkeztek kaprimártásban elsőként, finoman sós játék, igazi mediterrán beugró. Krémes textúra, ropogós pillanatokkal. A ’18-as Olaszrizling jól állt neki, friss citrusosságal, finom virágokkal, savai lendületet adtak a falatnak. Társa az Ikon ugyancsak ’18-as rajnaija volt: öreg tőkékről, 3g maradék cukorral, kifejezetten összesimult az étellel. Majd rozék kerültek a poharakba, mindkettő ’18-as, lazac dukált hozzájuk, makréla krémmel és beluga lencsével. Az Ikon pinot noir rozéja a piros bogyós, sok cseresznyés vonalat erősítette, míg a Dúzsi kékfrankos rozéja most ribizlis arcát mutatta, fel-felütő cseresznyével. Ízlésesen tálalt lazancunk repülni tanult a rozékkal, miközben a beluga lencse roppant a szánkban.

image2_1_1.jpeg

Majd jött a leves. Tarkabab. Csülök. Tormahab. Mindenből csak a lényeg. Leheletnyi kockák, maximális koncentráltság ízben. Dúzsi ’16-os kékfrankosa és az Ikon ’16-os Áfiuma kísérte. Főételünk minden húsimádó álmát váltotta valóra: felső hátszín, kacsamellel, véreshurkával, ropogós kelbimbóval, lilakáposzta lekvárral bolondítva, paszternákkal és diós burgonyával. Igazi degusztációs tál. Nem zárom ki, hogy életem egyik legjobb véreshurkáját kóstolhattam. A hátszín tökéletes volt, a kacsamell szintúgy. Jó ötlet volt hozzá a Dúzsi ’15-ös bikavér: mély rubin szín, céklás, zöldfűszeres felütés, majd jöttek a gyümölcsök, sok szilva, szépen nyílt, puha korty. Párja az Ikon Evangelista Cabernet Franc 2016: meggy- és szilvalekváros, medvecukorral a háttérben, kicsit fűtött.

image1_1_6.jpeg

Desszerttel tetőzött az este, igazi őszivel: sütőtökös étcsokoládé felfújt, melyet tejcsokoládés meggyfagyalt és törökméz kísért. Innen is kézcsókom a cukrász hölgyeknek. Boldogsághegyek és szuperlatívuszok. A borok Dúzsi Syrah és az Ikon Fekete Tulipán, mindkettő 2015-ből. Mélytónusú, kakaós, csokoládés jegyeket felsorakoztató tételek. A syrah-ban az érett meggyek domináltak, míg a Fekete Tulipánban a kávé, étcsokoládé.

Barka Áron séf ismét remekelt, és nem csupán a konyhát emelném ki, hanem a profi felszolgáló személyzetet is. Az igényes zenével, mely halkan kúszott a bőrünk alá, a finom borokkal együtt, közösen olyan miliőt teremtettek, mely minden ízlelőjének egy tökéletes estét teremtett.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása