esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Halas hétvégével indul a Gasztrohegy 2. évada!

2019. október 19. 11:17 - Esszlessz

 

Tavaly ősszel indították el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket.

 Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

 Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

 A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

 gasztrohegy_nemhekk.jpg

 

A Gasztrohegyet mindenki úgy éli át, ahogy neki a legkényelmesebb:

  • • A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.
  • • Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén, a Hotel Bonvinoban lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.
  • • A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is! (Ára 11500 Ft)
  • • Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét. (Ára 16 500 ft)

 

Gasztrohegy alkalmak:

Október 26-27. GASZTROHEGY/8. - Nem HEKK - Halak hétvégéje – Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak…Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk. Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

November 23-24. GASZTROHEGY/9. - Badacsony szárnyal – Szárnyasok hétvégéje – Hagyományos és nem hagyományos ételeket kerekít séfjeink szárnyaló fantáziája: csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, gyöngytyúk, kakas, galamb a tányéron mindenféle formában. Jól fognak esni a fogások mellé a tartalmas fehérborok!

December 28-29 Gasztrohegy 10. - Nagymamáink receptjei – Minden étteremnek vannak titkos receptjei, minden házigazdának és séfnek van nagymamája, egy írott kis füzettel és sok-sok év tapasztalatával, praktikáival. Megpróbálunk olvasni a sorok között, és amit nem értünk, abba belekérdezünk, hogy valóban olyan legyen a töltött káposzta, vagy a guba, amilyennek a nagyi készítette. Otthonos lesz!

Január 18-19. Gasztrohegy 11. – Vadászidény - Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk.

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

 gasztrohegy1.jpg

RÉSZTVEVŐK:

Hableány

Laposa Birtok terasz

Pláne Badacsony borterasz

Bonvino Borbár

Kisfaludy-ház

Tilia Borvendéglő

Istvándy Birtok és Borműhely

Borbarátok Vendéglő

Tölgyes kúria

Vánkos

 

HASZNOS linkek:

Gasztrohegy facebook: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/
https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/videos/556350181767582/

Szállások:

Badacsonytomaj: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester,

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

 

Sajtóközlemény

 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása