esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

KÉS-VILLA-BUDA

2019. szeptember 25. 09:54 - Esszlessz

Összefogás a budai vendéglátásért – sajtóközlemény – 2019.09.23.

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.

Az a budai étterem, amely büszkén ajánlható Budának, Pestnek, az ország egészének, külföldi vendégeknek, gourmet hazalátogatóknak, családi eseményekre és a nagyszülőknek is… Nos, az nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő. Kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák jellemzik.


„Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.”

 photocreditby_pixeltaster.jpg

Kép: Pixeltaster

A projekt célkitűzése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban – elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.

A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság – és így tovább.

 

Tagok

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. Az első körös megbeszélésekre 2019 tavaszán került sor Budavári Dóra, majd Németh Richard bevonásával. A jövőben mindkét gasztro-kommunikációs tanácsadó aktív és operatív módon fogja segíteni a szerveződést céljai elérésében.

A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő)

 

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

- Jardinette

- Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

- Mezzo Music Restaurant

- Spíler Buda

- Náncsi néni vendéglője

- Földes Józsi vendéglője

- Hadik

- Schieszl Vendéglő és Borház, 1896

- Émile

- Kéhli

- Pasarét Bisztró

- Promontor Kertvendéglő

 csapatfoto_photocreditby_katoboglar_1.jpg

Kép: kataboglar_1

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a HÚSLEVES (és a velőscssont)

 

A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat. A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, ne adj' Isten a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.

 

Októberben tehát minden KVB-étteremben kiemelt helyen a HÚSLEVES!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása