esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bussay Örökség

2019. október 21. 12:13 - Esszlessz

30 éve vásárolta meg Dr Bussay László azt az akkor még akácos területet, mellyel elindult a történet. Rengeteg idő, munka, kitartás, alázat kellett ahhoz, hogy ilyen szépen kikerekedjen: Zala ismét felkerült a bortérképre, számos barátság köttetett és még annál is több felejthetetlen pillanattal lett gazdagabb annak minden szereplője. Bussay Dóri szerint talán ez a legfontosabb, ezek a valódi értékek: a sok élmény és a barátságok. A kerek harminc év mellett erre is koccintottunk, még pedig a pincészet kellemes frissítő pezsgőjével- melyet szívesen kortyolnánk bármikor: finom citrusos jó buborékok, jóleső élesztősséggel.

Az Örökség: Dóri édesapja elvesztése után költözött haza és vette át a birtok vezetését. Majd jött a szerelem Kiss Tomival. Ezt a tételt a pincében találták. 2009 óta várta, hogy megmutassa magát, ’15-ig volt hordóban. Mivel nekik nincs furmintjuk, így ez a tétel még egy közös projekt volt. 310 palack. Izgalmas illat. Rétegek. Karakter és játék. Aszalványok, birs, barack, fűszerek, vastagság. Mesél, te pedig kortyolva hallgatod.

image2_2.jpeg

Múltidézés mellé az új koncepció is szerepet kapott: új irányban indulnak el, ez érinti a címkéket is és a technológiát is. A cél termőhely arcának megmutatása, melyben a dűlős fajtaborok mellett a házasítások kapnak nagy hangsúlyt: így született meg a Mura Fehér és a Mura Vörös. Az olaszrizling gerincű Mura Fehér már a polcokon: citrosus, virágos. Friss, játékos. Minden évben szeretnék elkészíteni és mellé érkezik majd a Vörös párja is, mely pinot noir, csókaszőlő, merlot, cabernet sauvignon, laska házasítása. Ami pedig az új címkéket illeti: szépek lettek, laza játékossággal- jól ál a frissítés a pincének.

image1_10.jpeg

A fentiek mellett kóstoltuk még a Kövecs Rajnai rizlinget 2018-ból, a 2008-as Rajnai rizlinget, a Kövecs Pinot Gris-ít 2018-ból, a 2005-ös Szürkebarátot, a Pinot Noir “charmes” 2017-est. Most épp a pinot csúszott a legjobban, meggy hegyeivel és puha illatával szemérmetlenül ölelte át ízlelőbimbóinkat- pont úgy mint Zala- lágy dombságaival, az ott élők híres vendégszeretetével erős függést okoz.

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása