esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Indul a Gasztrohegy új évada!

2019. szeptember 26. 13:03 - Esszlessz

Vége a nyárnak, így Badacsonyban az egész évben nyitvatartó helyek máris új programokon törik a fejüket. A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek.

A vendéglátók idén újra indítják a programsorozatot, és ezt stílszerűen egy gumicsizmás évadnyitó falatozással ünnepelték az őszi napsütésben a badacsonyi strandon. Idén sok minden fejlődik és változik, lesz menetrend szerinti buszjárat, pohár, Gasztrohegy-bérlet, de folytatódnak a vezetett gasztrotúrák is.

A Gasztrohegyet mindenki úgy éli át, ahogy neki a legkényelmesebb:

  • Kóstolópohárral barangolva, az elektromos busszal kalandozva
  • Kedvezményes GASZTROHEGY BÉRLETTEL
  • Exkluzív GASZTROKALANDOKON, ahol személyesen lehet találkozni a vendéglátókkal

 

gasztrohegy2_3.jpg

 

A Gasztrohegy koncepció és az új évad tematikája

 

Tavaly ősszel indították el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket.

Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

A gasztrotúrát három különböző formában lehet átélni:

 

  • • A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.

Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is.

 

  • • A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is, és ingyenesen használhatják a buszt, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.

 

  • • Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét.

 

Gasztrohegy alkalmak:

Október 26-27. GASZTROHEGY/8. - Nem HEKK - Halak hétvégéje – Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak…Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk. Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

November 23-24. GASZTROHEGY/9. - Badacsony szárnyal – Szárnyasok hétvégéje – Hagyományos és nem hagyományos ételeket kerekít séfjeink szárnyaló fantáziája: csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, gyöngytyúk, kakas, galamb a tányéron mindenféle formában. Jól fognak esni a fogások mellé a tartalmas fehérborok!

December 28-29 Gasztrohegy 10. - Nagymamáink receptjei – Minden étteremnek vannak titkos receptjei, minden házigazdának és séfnek van nagymamája, egy írott kis füzettel és sok-sok év tapasztalatával, praktikáival. Megpróbálunk olvasni a sorok között, és amit nem értünk, abba belekérdezünk, hogy valóban olyan legyen a töltött káposzta, vagy a guba, amilyennek a nagyi készítette. Otthonos lesz!

Január 18-19. Gasztrohegy 11. – Vadászidény - Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk.

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

 

RÉSZTVEVŐK:

Hableány

Laposa Birtok terasz

Pláne Badacsony borterasz

Bonvino Borbár

Kisfaludy-ház

Tilia Borvendéglő

Istvándy Birtok és Borműhely

Borbarátok Vendéglő

Tölgyes kúria

Vánkos

 

HASZNOS linkek:

Gasztrohegy facebook: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/
https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/videos/556350181767582/
Video letöltése:
https://wetransfer.com/downloads/384006f47c4f62ebb9d4b73c75a81d0020190924082411/e34c16486793264e6b6595886ec564c220190924082412/fc8f6d

 

 

Szállások:

Badacsonytomaj: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester,

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

 

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

Kép szereplői:

Istvándy Klaudia, Istvándy Birtok és Borműhely

Török Péter, Hotel Bonvino és Kisfaludy-ház

Hernádi Henriett, Vánkos

Laposa Bence, Laposa Birtok

Nagy Miklós, Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő

Vincze Péter, Tölgyes Kúria

Tóth Ádám, Pláne Badacsony borterasz

Kardos Gábor, ötletgazda, sajtóreferens

Nagy István, Borbarátok Vendéglő

Tóth-Gruber Viktor

Budavári Dóra szervező, kommunikációs és marketingvezető

 

Sajtóközlemény

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása