esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

BUSSAY 30 – Múlt, jelen, jövő kóstoló • VINOPIANO 10.03

2019. szeptember 24. 14:10 - Esszlessz

MÚLT-JELEN-JÖVŐ 6 borban, sok mesével a Vinopanoban,

Ilyen nem volt, és nem is sok lesz!

Borok:

• Welcome Bussay pezsgő koccintáshoz
• Mura fehér 2018
• Kövecs Rajnai rizling 2018
• Rajnai rizling 2008
• Kövecs Pinot Gris 2018
• Szürkebarát 2005
• Pinot Noir “charmes” 2017

A kóstoló ára: 3800 Ft

30 év nagy idő, egy pince életében pláne, ha közben hirtelen generációváltás is történt. Bussay Dóri szinte egyik napról a másikra vette át édesapjától, Zala minden bizonnyal leghíresebb borászától a stafétát - a pincében, és a háziorvosi praxisban is. Keserédes váltás volt, de Dóri beleállt, az élet pedig tette a dolgát. Nem csak a szőlőföldeken. A folytonos körforgás új energiákat hozott, ide illőket, összekapcsolókat: így talált egymásra a zalai borászlány és Kis Tamás, somlói borász, aki akkor már elkötelezett bortermelő volt, a Balatontól északra. Ők ketten egy pár lettek, és - pátosz nélkül - házasodásukból valami új is született, egy újabb Bussay-Kis generáció. Így lettek a 30. évfordulón immár hárman. Nem is tudjuk, volt-e ilyen "cuki" páros kóstoló valaha a Vinopianoban!

bussay1.jpg
›››

A 30 éves ünnep nagy dolog. Egy kis megállás, előre, hátra tekintés. Az alapokat Bussay László rakta le, most a második generáció dolgozik a borokon: Bussay Dóri, férje, a Somlón is borászkodó Kis Tamás új riányokat, frissességet visznek a pince boraiba, tiszteletben tartva az alapköveket. Nem arculatváltás ez, hanem irányváltás. "Egyenesebb, tisztább borok" - mondja Tomi. "A hagyományok és a tradíciók érnek össze az új stílusban" - mondja Dóri. A baba egyelőre hallgat, de ehhez lehet, hogy neki is lesz még pár szava.

›››

A változás a technológiát is érinti, a korábban szinte csak fajtaborok után előtérbe kerülnek a házasítások, azok közül is a termőhelyet megmutatni hivatott Mura Fehér és Mura Vörös. Fontos a Mura-menti termőhely kihangsúlyozása és az egyedi terroir adottságainak megmutatása. Emellett a dűlős fajtaborokra is nagy hangsúly kerül.

›››

MÚLT-JELEN-JÖVŐ 6 borban, sok mesével a Vinopanoban,

Ilyen nem volt, és nem is sok lesz!

Gyere el most!

További infó itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása