esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Méltó helyén a somlói bor!

2019. július 08. 09:27 - Esszlessz

International Wine Challenge Trophy-t kapott a Tornai 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű!

A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki a legjobbak közül is legjobbakat, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat. Ez az elismerés idén már negyedik alkalommal került a somlói Tornai Pincészethez.  50 ország 15 ezernél is több tételét utasította maga mögé a 65 hektáros családi pincészet, akik egyébként az elmúlt 5 évben 4 alkalommal hoztak el aranyérmet Londonból.  

img_20190701_130509.jpg

 „Örömteli pillanat ez számunkra, hiszen nemcsak egy magyar fajtát díjaztak a Decanter mellett a

világ másik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, hanem Somló is reflektorfénybe került.” –

foglalta össze röviden Tornai Tamás tulajdonos a díj jelentőségét.

Tornai Tamás kiemelte azt is, hogy az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés,

hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is

bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek

sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból

tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

Július 1.-én blogunk szerzője elsők között kóstolhatta meg a Trófea-díjas tételt – több, szintén díjazott Tornai bor mellett. Kortyoljunk bele jegyzeteinkbe!

Zenit ’18.  Visszafogott fűszerkert. Homogén struktúra, markáns, de egyirányú  savak. Közepesen hosszú.

img_20190701_130402.jpg
Top Selection Grófi Juhfark ’17. (95 pont, London).  A bogyók hosszabb héjon áztatása után 8 hónapos erjesztés/érlelés történt 500 l-es hordóban rendszeres battonage felkeveréssel. Színe arany struktúrája olíva olaj, sűrű. Tölgylevél kesernyésség, hosszú. Bonyolult és mély.15% alkohol.


Top Selection Grófi  Hárslevelű ’17. A TRÓFEA! Borostyán szín, kis zöld reflexszel. Lágy, krémes, libamájas textúra. Elegáns, nagyon hosszú. Remek! 10g maradék cukor, 15% feletti alkohol, minden hihetetlen egyensúlyban lebeg a nyelv felett. (kizárólag előjegyzés útján kapható a pincészetnél!)


Apátsági Furmint ’15. Szikár, porszáraz. Neutrális savérzet. Ötévesen is fiatalos.
Grófi Juhfark ’13. (IWC arany és Trófea (2016)  Zöldes villanások. 30+ extrakt tartalom. Sós, köves. Még mindig gyümölcsös! 


Aranyhegy Juhfark. ’11. Szalmasárga. Kedvesen szolíd, nagypapásan komoly, békésen tekint a háborgó világra.


Arany könny ’15. Késői szüretelésű. Zeusz és Hárslevelű cuvée, 100+ cukorral és aszúnyi beltartalommal. Hárs méz, aszalt barack, dió és kovászos, barna, magvas kenyér harmóniája.



 Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása