Keddenként Hütténkben gasztro mesék Danival.. azaz
Bezerics Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról,
meg persze magáról az általa elképzelt életről. Látásmódja sajátosan elfogult,
erősen szubijektív, mondhatjuk: balatoni szemüvegén szűri át a világot,
határozza meg magát és a véleményét, ráadásul szerinte így minden a
legnagyobb rendben van. Apukája borász, már csak ezért sem meglepő, hogy
az alkalmakhoz a pincéből is válogat. Lesznek már forgalomban nem lévő
tételek, újak és minták.. időnként még a pult alá is érdemes lesz betekinteni.
Tematika
nov. 13.
After Márton (Liba ételek, újborok): Márton nap bemutatása. Tervezett étel:
lúdláb saláta, liba zúza, kuszkusz, chermoula, koriander, marokkói citrom.
Primőrök koprodukció Danival és a Bezerics apukával: Szexi Irsai és Rozé
gyöngyözők, Petike Rozé, Pinot Noir ’hordóminta’
nov. 20.
A halak királya: avagy a fogas érdekesen. Dani mutat egy szuper technikát a
fogas (más halakra is alkalmazható) sütésére, amiből helyben ételt is készít.
Menü: fogas, körte, mangalica lardo, fehér sólet.
Borok a halakhoz: 3 stílus, amivel nem tudunk hibázni. Reduktív: Olaszrizling
(BalatonBor) / battonage: Furmint / házasítás: BirtokBor (Furmint, Pátria,
Hárslevelű)
nov. 27.
Vad vidék: Hagyományok és innováció egy balatoni srác szemszögéből.
Menü: őz ’forralt bor’, töltött kel, gombák. Hozzá a Syrah 50 árnyalata ☺ 3
tétel, 3 évjárat, 3 stílus. A szuper fűszerestől, a szuper gyümölcsösig. 2008-tól,
2016-ig. A pince mélyétől a polcokig.
dec. 4.
örömfőzés (dec. 3. A fogyatékos emberek világapja után): ezen különleges
alkalomkor a Lámpás ’92 alapítvány 2 kis lámpácskája készít ételt Dani
vezetésével. A tematika: pulled ponty - Xmas edition, hozzá Dani mutat be
újhordós fehéreket.
Füst a füstnek jó barátja! Étel és bor között jó összekötés, ha az étel mellett
borunkban is megjelennek a pörkölt aromák. A hal miatt fehér, a füst miatt
barique. Dani a kedvencét hozza 2 felvonásban. Aktuálisan és éppen
nagykorúan. Chardonnay barrique 2015 és 2000 a porondon!
dec. 11.
Érdekes Karácsony váró: töltött káposzta bangkoki stílusban. Nagy
klasszikusunk fúziós változata nem mindennapi izgalmakat rejt magában.
Napfény ízű.. és hozzá a bor. Na jó, nem is sima bor: forralt bor!! Elkészítjük
együtt. Alapja 14%-os alkohol tartalmú Pátria. De megszínezzük rendesen
gyömbérrel, csilivel, marokkói naranccsal, római köménnyel, csillagánizzsal,
meg minden földi jóval.
dec. 18.
Bejgli for president: szuper süti, de akár tányérdesszert is. Dani mesél a
bejgliről és tányérdesszertté változtatja. Pohárban egy nem éppen klasszikus
aszú. Deja Vu. „Már láttam” élmény. Borunk Zalából származik. Szinte
lélegzetvétel szerű természetességgel, mintha a világ legtermészetesebb
dolga lenne errefelé teljesen botrytis lepte szemekből bort készíteni, hozza a
csodás aszú élményt.
A szerdai irodalmi estek alkalmával is a keddi gasztro mesék borai kerülnek terítékre!