Idén másodjára kortyolhattunk bele a bioszemléletű juniborászok új tételeibe- az eseménynek most is a Divino Gozsdu adott otthont. A bemutatón kiállítóként részt vett: Árvay Szabolcs, Barcsa Botond, Demeter Endre, Gere Andrea, Hernyák Tamás, Kis Tamás, Kovács Tamás, Pálffy Attila, Wille-Baumkauff Stefán, fejenként 2-3 borral ismerkedhettünk meg, az új évjáratokról összeségében pedig elmondhatjuk, hogy igen izgalmas lett, sok játék és karakter került a palackokba, na, és persze a poharainkba. Akadt köztük „szívünkcsücske”, nem is egy. De ne szaladjunk ennyire előre még.
Hernyák Tomi, a Junibor elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki Gát Tibortól vette át a stafétát még tavaly ősszel. Ők Etyeken már négy éve nem nyúltak vegyszerhez, az idei lesz az első hivatalos bio minősítés alatt készült boruk. Tomit a szemlélet fogta meg, az hogy, miképp foglalkozik a szőlővel a bio megközelítés. Fontos számára minél kisebb ökológiai lábnyom, a szőlőben dolgozók élet- és munka minősége, az, hogy ez a szemlélet hosszútávon sokat adhat termelőnek és fogyasztónak egyaránt.
Demeter Endre mottója a „vissza a gyökerekhez”, „a jövő gazdasága a bio”- e szemlélet mellett készíti borait ő is. Az első nagy lépések a váltásban 2004-2010 között zajlottak le náluk Hegyalján, idén már biodinamikus a termelés ott is. Gere Andiék Villányban mind a 75 hektáron biodinamikusan művelnek. 2008-ban még egy hektár cabernet sauvignonnal kezdték, a teljes átállás 2010-ben kezdődött. 2016-ból már lesz organikus bor, szerintük ez egy filozófia, melyben hinni kell, a bornak jónak kell lennie, és ha ezt lehet bio keretek között, akkor miért ne dolgozzanak így.
Csopakon is hasonló a helyzet a St. Donát Pincészetnél. A termelői összefogás alkotta meg a Kódex borokat, igaz, nehezíti a helyzetet az aprószerkezetes birtok szerkezet. Árvayék négy éve váltottak a bio irányba, Wille-Baumkauff Stefánék 2005 óta működnek e szemlélet mentén, a névjegyet 2008-ban kapták meg. 2006 óta organikus szemlélet mentén dolgoznak a Köveskálon Pálffyék is. Idén lesz az első öko-bio szüret, számukra ez a természetes művelési mód.
Kis Tomi elmondása szerint Somlón is ez a cél: a legkifinomultabb tételek csakis ilyen területről érkezhetnek. Somlón cél az egész borvidék átállása- ez egyedülálló lenne az egész világon. Barcsa Botond, mint újonc juniborász, először mutatta be új tételeit a nagyközönségnek, az átállás itt is folyamatban van.
A kóstolt tételek pedig:
Demeter Endre
Furmint 2016, Úrágya-Király 50-50%
ásvány, só, citrusok, lapos barack, körte, virágok, szép savak, hossz, bomba ásványok, lendület, friss, kell.
Király Furmint 2015
perec, citrusok, barack, királykisasszony, ásvány, szeretem tétel, dohány, karakter, hossz, krém, elegancia
Pálffy Attila
Tramini 2016
bájos, virgonc savak, nyílik, barackvirág, bodza, szép savak, kerek, rózsa, kőpúder, jó inni, simogat, mandulacsók, őszibarack
Birtokbor 2015 (60% pinot noir, 20% kékfrankos, 20% cabernet sauvignon)
könnyed, nyári, gyümölcsös, laza, jó inni, nyár este, első szerelem, könnyen érthető, könnyén szerethető
Barcsa Botond
Olaszrizling 2017 -tartályminta
friss, üde, fickós, mandula, izgis, ropogós, grépfrút bomba, kesernye a végén, fickós olasz, mandulacsók
Cabernet sauvignon rozé 2017 -tartályminta
paprikás, szép sav, elgondolkodtató, atipikus, izgalmas, férfias, izgalmas
Kis Tomi
Szikár Sauvignon Blanc 2015
kerek, vastag, tartás, birs, bőr, savak, dohány, szivar, érett alma, birsalma, kőcsók
Olaszrizling 2017
3 hete palackban, citrusok, szikár, hosszú, keleti boszorkány :), kerek, puha, olajos, mandula, vastag
Juhfark 2016
ásványos, citrusos, szépség, sav+, fehér húsú barack, szép vonalvezetés, jó savak, karakter, őszibarack, vastag, érett citrusok, szeretem
Kovács Tomi
Slikker Olaszrizling 2016
mandula, sós, fahéj, izgi, hosszú, férfias, hosszú, savak, vonalvezetés, talaj, talaj, talaj, tetszik
Szent Donát Olaszrizling 2016
citrusok, füst, olajos, sav+, nagy kanapé, test, gasztro, vajasság, hossz, szép, fűszerek
Hernyák Tomi
Sauvignon Blanc 2017
üde, friss, szép savak, citrusok, virág, traubi, csúszik, tünci, laza, játszik
Gere Andi
Fekete Járdovány 2016
fűszeres, gyümölcsös, karakteres, szedres, pasis, áfonya, izgalmas, meggy, csokoládé, szeder, feketeribizli, szeretem
Kopar 2015
fűszer, szilva, meggy, melegség, sav+, karakter, szép, fiatal, cizellált, kell, kell, kell
Wille-Baumkauff Stefán
Pendits Secco 2016
citrusos, virág, nyár, bulibor, lendület, kő, por, alma
Szamorodni 2013
barack, citrus, pici dohány, simogató, Fáraó, papirusz, körte, érett golden, bőr, kamilla
Árvay Szabolcs
Édesem 2017
fajtajelleg, narancs, sárgabarack, jól csúszik
Az biztos, hogy idén is van miből csemegéznie a nagyérdeműnek. Hogy ki melyik tételt választja, az ízlés dolga, vagy épp hangulaté. Mi kifejezetten nagyon örültünk az új fekete járdoványnak, mert nagyon szívünkhöz nőtt a fajta, és Somlón is nagy szeretettel kalandoztunk, mivel kicsi szívünk csücske. De Hernyák Tomi sauvignon blanc-ját is kifejezetten ajánljuk egy nyáresti teraszozáshoz, rossz kedvhez meg egyértelműen a köveskáli traminit keressük majd. Barcsa Botond borait meg palackban is megnézzük- izgis lesz, az biztos. És akkor Tokajról ne is beszéljünk....
Kriszti, Andi