esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egri bikák Budapesten

2017. június 16. 13:21 - Esszlessz

- Hungarikum kóstoló a Vigadóban

Ez év március 21.-től Hungarikumnakok csapatát bővíti az Egri Borvidék zászlósbora az egri bikavér, a vörösborok közül elsőként. Az előírásoknak megfelelően a házasítás legalább négy kékszőlőből készül, az alapot a kékfrankos adja. Három kategóriában készülhet: Classicus, Superior és Grand Superior. Legalább 6 hónapot tölt hordóban, a magasabb minőséget képviselő Superior és Grand Superior esetében már egy teljes évet és ezen felül 6 hónapot érik palackban. A borok ünnepélyes budapesti bemutatkozására június 9.-én került sor, a rendezvénynek a Pesti Vigadó adott otthont.

Mintegy húsz termelő borait kóstolhattuk, és összegezve megállapítható, hogy akadt közöttük szép tétel bőven. Még igen faital borokról beszélünk, melyek minden bizonnyal meg fogják hálálni, ha további időt adunk nekik a palackban pincéinkben, borhűtőinkben.

A tapasztaltakat összegezve tíz tételt választottunk ki, nekünk akkor és ott ők tetszettek a legjobban.

  1. Besenyei Borház Bikavér Superior 2013

(48% kékfrankos, 21% blauburger, 13% cabernet sauvignon, 13% merlot, 5% kadarka)

telt, selymes, lendületes, csokis- karamell, hosszú, harmónia, szeretem, férfias, karakter, kell, kell, kell

85 pont

2.100 éves Egri Bikavér 2011

(Kékfrankos-Bolyki, kadarka, menoire- AÉS, cebernet franc- demeter, pinot noir- Gál Tibor)

szilva, csoki, karakter, komplex, áfonya, pici alkohol, lendület, elegancia, hossz, gasztrobor

84 pont

  1. Dula Szőlőbirtok Bikavér 1999

érett gyümölcsök, fa, füst, karakteres, érlelt sajt, szép savak, igazi férfias bor, komolyság, idő, menta, zöldfűszerek, szilva, hossz

85 pont

  1. Juhász Testvérek Bikavér Selection 2013

(40% kékfrankos, 20% blauburger, 20% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc)

meleg, ősz, kandalló, gyümölcsbomba, hosszú és rövid is, mély, cizellált, szilva, meggy, mosoly

85 pont

5.Dula Szőlőbirtok Heygbíró Bora Bikavér 2009

(cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, blauburger)

csoki, szellem,élmény, szilva, nagy, régi vágású úriember, hagyomány, régiöreg, meggy-szilva dzsem, babér, hordó, szépen nyílik

83 pont

6.Gál Lajos Pincészete Pajados Bikavér 2012

(50% kékfrankos, valamint cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, kadarka)

melegség, simaság, harc, karakter, fekete bogyósok, bőr, mentolos cukorka, meggy, érett cseresznye, kora nyári este

82 pont

  1. Juhász Testvérek Bikavér Classicus 2015

(40% kékfrankos, 20% blauburger, 20% portugieser, 20% merlot)

meggy, szilva, vidám, laza, könnyed, jól érthető, lendületes, gasztro, finom nyári, piros bogyók

83 pont

8.Besenyei Borház Bikavér 2012

(48% kékfrankos, 18,5% cabernet sauvignon, 18,5% merlot, 15% kadarka)

illata kicsit karcos, csokiskeksz, mézes szilva, vörösáfonya, potenciál, sonkás pirítós, piros gyümölcsök, lendület, öröm

81 pont

9.Hagymási Pincészet Bikavér Superior 2005

(kékfrankos, cabernet franc, kadarka, pinot noir)

friss illat, meggy, föld, szőr, élénk savak, harsányság, meggyszörp, csoki, meggyes mákos sütemény, kerekecske

81 pont

  1. St. Andrea Hangács Bikavér Grand Superior 2013

(50% kékfrankos, 17% pinot noir, 16% merlot, 12% cabernet franc, 5% kadarka)

visszafogott, eukaliptusz,fiatal, karc, harc,füst szeder, fiatal, kócos, időt neki, meggy-füst-szilva –csók

82 pont

 

És ne feledjétek július 6-9.: a XXI. Egri Bikavér Ünnep!

 

Kriszti és Andi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása