esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egerszalók- előváros nagy borokkal

2016. március 21. 11:04 - Esszlessz

Ne csak Budapesten kóstoljunk, menjünk le a pincéhez!- mi is így tettünk, gyorsan összeállt a lelkes csapat, így útra keltünk és ellátogattunk Egerszalókra. Nem csak boroztunk, hanem a gyógyfürdő vizét is élveztük, megnéztük a barlang lakásokat,a Betyárbújó-kaptárkövet és a város kis tavát is. Szerencse, hogy nem nagy a város, így gyalogosan közlekedve kóstolhattunk is, nem csak bort, de finom ételeket is. 

St. Andrea pincénél nem a már megszokott borokat kóstoltunk. Pezsgővel kezdtünk, ami csodálatos élményt nyújtott az apró szemű buborékokkal, almás, bogyós gyümölcsös illatával; hosszú mégis visszafogott élesztőségével, citrusos, zöldalmás, karakteres ízével. Még nem ízleltem a Máriát 2013, ami a Nagy-Eged hegy furmint és chardonnay házasítása. Nevét a hegyen lévő Szűz Mária szoborról kapta. Fahordós érlelésű, karakteres; kicsit kókuszos, vaníliás illatú, krémes, vajas, aszalt gyümölcsös aromák uralják a kortyot, ami kiegészül az ásványos, vibráló zamatokkal. Mindössze 398 palack készült belőle.

12728779_1084391631611809_4972355672596007356_n.jpg

St. Andrea Borászat, Nagy-Eged

forrás: https://www.facebook.com/standreawinery

Másik érdekesség a Nagy-Eged hegy Bikavér 2012 volt, ami egy mély, ásványos, gazdag, telt, aszaltszilvás szedres, picit fűszeres és elegáns bor. Ez a csúcs. Hihetetlen nagy ajándék.

Dávid Borházhoz betérve megismerkedtünk a fiatal borásszal (ő a névadója a pincének), aki egy közvetlen jó humorú, nyílt, őszinte fiatalember. Édesapjától vette át a borászatot és folytatta a családi hagyományt.

Roséjuk és gyöngyöző boruk (2015) az egész társaságot elvarázsolta könnyedségével és bájával. Igazi nyári borok, hamarosan forgalomba kerülnek. Majd fejest ugrottunk a vörös borokba; sorba kaptuk a jobbnál-jobb tételeket. Egyik kedvencem a DQ 2011. Nagyon komplex, intenzív bogyósgyümölcs illatú, mégis finoman fűszeres, bársonyos, érett, izgalmas bordói házasítás. Feketeszeder, cseresznye, pici szegfűszeg, vanília és némi ásványosság jellemzi a kortyot. Érdekessége még a címkének, hogy a 3 pince ág van rajta evvel téve egyedivé a megjelenést.

image_1.jpg

Dávid Borház

forrás: https://www.facebook.com/davidborhaz

Ha már Eger, akkor nem hagyhattuk ki a bikavért sem, amiből rögtön kettőt teszteltünk. A Stephanus 2011 szép gyümölcsös, összetett, ízgazdag, élettel teli bor. Illatban szeder, szilva, áfonya, némi fűszerességgel. Ízére az érett gyümölcsök, kis kávé, némi ásványosság és a hely bujasága jellemző.

A fő utcán (az Ady Endre úton) tovább sétálva jutunk a Petrény Pincéhez. A család nemzedékek óta foglalkozik a szőlőtermesztéssel. Náluk sem kóstoltunk fiatal évjáratokat. Az Astra 2009 különleges házasítás, 6 hónapig érleltek barrique hordóban. Illata a sárgabarackot, ananászt idézi, ízvilágában a fűszeres és pörkölési aromatika a meghatározó. Nagy kedvencem lett a Cabernet Sauvignon 2011 a maga kis koncentrált gyümölcsösségével, földes illatával. Ízben gazdag feketecseresznyés, meggyes zamatok dominálnak, némi fűszerességgel. A Big Band a Bikavér Superior 2009 intenzív, gazdag, elegáns, illatban bogyós gyümölcsök, cseresznye, szeder, némi szegfűszeg érezhető. Ízét az erdei gyümölcsök, csokoládé, fűszerek jellemzik. Telt, harmonikus, elegáns a korty.

484933_313866388666418_1485563523_n.jpg

Petrény Winery

forrás: https://www.facebook.com/Petrény-Winery

Bátran sétáljunk Egerszalókon, igazi kincsekre lelhetünk. Továbbá minden hónapban érdekes programokkal várják az ide látogatókat, kicsiket, nagyokat egyaránt. Irány Szalók!

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása