esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

WINEFRIENDSHIP

2019. november 26. 11:35 - Esszlessz

- magyar-osztrák bormustra

22 bor iránt elkötelezett osztrák diák, izgalmas tételek, magyar-osztrák borpáros mesterkurzus és remek hangulat jellemezte az Etyeki Kúriánál megrendezésre kerülő WINEFRIENDSHIP névre keresztelt eseményt. A sztori jól működik, és bízunk benne, hogy lesz még számtalan párja is.

A kismartoni Fachhochschule Burgenland Nemzetközi Bormarketing mesterszakos hallgatói által szervezett rendezvény nem csak gyakorlatszerzési lehetőség a hallgatók számára, hanem egy határon átnyúló élmény-tapasztalat csere nekünk vendégeknek is.

Hogy miért volt jó: lehet, hogy csak számomra hiányzik az itthoni hasonló lehetőség léte, a jól szervezett, átgondolt, mosolygós kóstolók, új pincészetek, fiatal feltörekvő borászok/borászatok megismerése határon túlról, itthoniakkal karöltve, mely keretek mellett kicsit a címke mögé nézhetünk. És talán ez az egyik legfontosabb a bor milyensége mellett, a történet, kiből hogyan lett borász, miképp készült el az első bora, milyen célok mentén dolgozik, és maga a hitelesség.

Mesterkurzussal kezdtünk, Kielmayer Kristian DipWSET öt osztrák és magyar borpárokon keresztül ismertette meg a nagyérdeműt, hogy mi jellemző egy-egy fajtára a határon innen és túl. Első párunk Wenzl-Kast Welschrieslingje és Laposa 4 Hegy Olaszrizlingje volt 2018-ból. Az osztrák zöldalmás, citrusos vonalon mozgott, ropogós savakkal. Friss, ásványok illatban és kortyban egyaránt. Mattság. Fehér grépfrút a korty végén. Az olaszrizling citrusokkal és őszibarackkal nyitott. Majd jöttek az ásványok. Zizegő kövek. Egész hosszan játszott a szájban. Savai repítik. Csonthéjasok. Jóleső kesernye a végén.

A kettes számú etap első szereplője a Bayer-Erbhof Leithaberg DAC Chardonnay-e: vanília, citrusok és zöldhúsú gyümölcsök, ficánkoló savak, sós, terroir. Sokáig jelen van. Nagyon fiatal, 2018-as évjárat. Kicsivel kevesebb alkohol jobban állna neki. Párja az Etyeki Kúria 2017-es Chardonnay-e. Melegebb vonal. Vanília. Hordós fűszerek háttérből ölelnek. Sok őszibarack, szépen nyílik. Megmutatkoznak a trópusi gyümölcsök is.

Maradtunk 2017-ben a Weinhof Haider Neusiedlersee Attila Cuvée-ével. Cabernet franc és kékfrankos házasítása. Buja meggyek illatban, melyek visszaköszönnek a kortyban is. A 14,5% alkohol fűt. Sok fűszer, mellette kakaó, selyemcukor és meggyek, ribizli, szeder. Könnyed, de vagány. Lendületes. Párja a villányi Vylyan 2016-os cabernet franc-ja. Szilvák és meggyek- kicsit túlérettek, lekvárosak, szárító tanninok.

Negyedik párunk első tagja Silvia Heinrich Ried Goldberg kékfrankosa 2016-ból. Palackbuké. Fűszerek. Puhaság. Illatban többet ígér. Csoki és kakaó. Érett meggyek, fűszerek és ásványok. Párja Vida Hidaspetre Kékfrankosa ugyancsak 2016-ból. Üde, hűvösebb. Fűszerek és piros bogyósok. Könnyed, ételért kiált.

Rusttal és Tokajjal zártunk. Heidi Schrök száraz furmintja 2018-ból került először a kóstoló poharakba: zöld, gyógynövényes sósság, cukorkás, ásványok támasztják. Savak helyükön. Körték, főleg vilmos, közepe üresnek tűnt. Patricius Katinkája következett: furmint, sárgamuskotály, kövérszőlő házasítása 2017-ből. Izgalmak már illatban. Barackok, méz, törökméz, finom ásványok. Korty tükrözi az illatot. Hosszasan játszik, szép savak, jó szerkezet, vonalvezetés.

A sétáló kóstolón 12 osztrák és 5 magyar borászat tételeit mutatják be a főiskolai hallgatók, mégpedig:

Az osztrák borászatok:

Schöberl Pichl-hof (Wachau)

Domäne Wachau (Wachau)

Josef Donabaum (Wachau)

Hofstätter (Wachau)

FJ Gritsch (Wachau)

Wenzl-Kast (Neusiedlersee)

Bayer-Erbhof (Leithaberg)

Silvia Heinrich (Mittelburgenland)

Haider (Neusiedlersee)

Böheim (Carnuntum)

Kellerkünstler (Carnuntum)

Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein (Weinviertel)

A magyar borászatok:

Laposa (Badacsony)

Etyeki Kúria (Etyek-Buda)

Patricius (Tokaj)

Vida (Szekszárd)

Vylyan (Villány)

Kicsit elvesztünk Wachauban- érthető módon, főleg az 1969-es Domane Wachau Auslese zöldveltelinie felett, de számos izgalmas tételt kóstolhattunk a határ mindkét oldaláról, tovább gyarapítva élményeinket. Jó kis rendezvény volt- még több ilyet!

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása