esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Rózsaszínű tabukat dönteni

2018. április 10. 11:20 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Van pár olyan alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami széles körben elterjedt. Talán a legismertebb ezek közül az, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van ez?

A szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az ebben az időben megjelenő újborok ünnepe lett. Az ekkor piacra kerülő borok frissek, ropogósak, könnyedek, jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni.

 nagygombos_furmint_photo_01.jpg

Kép: Furmint Photo

Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozét kiemelt figyelemmel kezelik. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, és bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami pedig komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez. 

Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is. A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le, az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a gamay noirt is a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra téve a lécet.

„Odafigyelünk a szőlőre, hiszen a rozéknál ugyanúgy igaz, hogy csak a legjobb alapanyagból készülhet jó bor. A szüret után nem siettetjük a borászati folyamatokat, időt hagyunk a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni tudjuk, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt a mi rozéink általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba” – meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.

nagygombos_furmint_photo_02.jpg

Kép: Furmint Photo 

„A részben hordós érlelésű gamay noir rozénk például többéves korában is élményt nyújt, van olyan éttermi partnerünk, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira szereti. Általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adunk, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat.”

Aki kíváncsi, hogy milyen egymás mellett három évjáratból ugyanazt a rozét kóstolni, annak érdemes ellátogatni a két rendezvényre. A rozékat a középpontba állító, nyárköszöntő Rosalia idén május 11. és 13. között várja a vendégeket a Városligetben, míg a hazai gasztronómia seregszemléjét, az OTP Bank Gourmet Fesztivált rá egy hétre, május 17. és 20. között rendezik a Millenárison.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása