esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Hajókkal Dél-Balatonon- Bujdosó Pincészet

2017. február 17. 11:02 - Esszlessz

Napokban ismét felfedezhettem egy régmúltra visszanyúló családi pincészet borait, akik a Balatonboglári borvidék egyik legismertebb borászata. 

Feri Papa már a 60-as években is borászkodott és a borok szeretette átragadt az egész családra.  A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként. Feri papa felel a szőlőkért, Klári mama intézi a pályázatokat és támogatásokat, míg Feri és felesége Bea készítik a borokat.  Zsiga irányítja a borkereskedelmet, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal népszerűsíti a Bujdosó Borokat. Mára a család már kb.90 hektáron gazdálkodik.

Fotók: Furmint Fotó

A balatoni vitorlázás is nagy szenvedélye a családnak. Nem csoda, hiszen a borok elnevezése is utal erre.

Reduktív boraik (Matróz sorozat) frissek,gyümölcsösek, jól ihatóak. A sorban megtalálja mindenki a kedvére valót, akár egy könnyed rozéra, olaszrizlingre, chardonnay-ra, Irsai Olivérre vagy szürkebarátra támad kedve. A könnyedebb vörösbort a Sirály merlot képviseli, ami egy igazán kerek, vérbeli balatoni vörösbor.

Prémium boraikat a Balaton klasszikus elegáns vitorlásairól (többek között a Sirocco, Nemere és Tramontana nevű hajókról) nevezték el.

A kóstoló sort a gyöngyöző borokkal kezdtük, ami Feri szerint Dél-Balaton favoritja lehet, mivel a területek (nem csak az övék) alkalmasak pezsgők, gyöngyöző borok készítésére. 2015-ből három készült Zöld, Kék, Bordó. Ez nem csak a nyakán lévő szalagra utal, hanem fehér, rosé, vörös a kategória. Mind a három bornál a prosecco-k eleganciája a cél. Visszatérve a Zöldhöz Irsai Olivér, sauvignon blanc, muscat lunel egyenlő arányú házasítása. Igazi nyári balatoni bor: könnyed buborékok, ananász. A KÉK (pinot noir, cabernet sauvignon) málnával, fűszerekkel kényeztet.

Folytatás a Katamarán rosé (cabernet sauvignon- franc) volt szintén 2015-ból. Bizonyítva, hogy nem csak a friss rosék lehetnek lendületesek. Szépen nyílik, igazán jól eső málna, eper érzettel és jó savakkal.

A Cirkáló (2015) olaszrizling- rajnai rizling násza. Egy könnyedebb citrusos jegyeket mutató kicsit játékos bor.                                                                                                                                                     Nemerével (2013) már átléptünk a fahordós érlelésű borok világába.  Részben új tölgyfahordós érleléssel készült; a chardonnay gyümölcsössége, a sauvignon blanc fűszeres frissessége, a szürkebarát teltsége és pikánssága párosul a királyleányka kacér illatával, üdeségével. Ez az igazi harmónia.

Matacs Szürkeberát 2013 számomra egy igazi meglepetés volt. Egészen különleges illata visszaköszön ízében is. Illatában az alma, körte, őszibarack dominál; ami vegyül egy kis mézes jelleggel. Ízében a gyümölcsökön kívül megjelennek a pörkölt olajos magvak is. Nagyon jól párosítható a bor sajtokhoz.


Áttérve a vörös borokra a Katamarán 2013 következett, cabernet sauvignon-franc  egyenlő arányú házasítása, 24 hónapos fahordós érleléssel. Illatában, ízében egyaránt a meggyes jegyek uralkodnak. Még egy igazán fiatal, bájos bor.

A Sirocco 2013 klasszikus bordói házasítás szintén 24 hónapos fahordós érleléssel. Illata intenzív cseresznye, szilva. Kortyban az érett cseresznye, fekete ribizli, némi csokoládé dominál.                                                      A Farkastanya Cabernet franc (2012) illatába a piros bogyós gyümölcsökön kívül némi füstösség is jelen van. Kortyban a cseresznye, meggy, fekete szeder harmóniája érződik némi fűszerességgel. Egy igazán karakteres, férfias bor.

A kóstoló sor lezárásaként IBITUBA (2013) cabernet sauvignon-t ízleltük. Érlelt, koncentrált bor, sok fűszerrel, meggyel, áfonyával, némi fahéjas csokoládéval.

Ezen borok után hajózni van kedve mindenkinek a Balatonon. Jól kitalált ötletes bornevek; melyek utalnak a család vitorlázás utáni szenvedélyének és tisztelet a boroknak.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása