esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bussay Örökség

2019. október 21. 12:13 - Esszlessz

30 éve vásárolta meg Dr Bussay László azt az akkor még akácos területet, mellyel elindult a történet. Rengeteg idő, munka, kitartás, alázat kellett ahhoz, hogy ilyen szépen kikerekedjen: Zala ismét felkerült a bortérképre, számos barátság köttetett és még annál is több felejthetetlen pillanattal lett gazdagabb annak minden szereplője. Bussay Dóri szerint talán ez a legfontosabb, ezek a valódi értékek: a sok élmény és a barátságok. A kerek harminc év mellett erre is koccintottunk, még pedig a pincészet kellemes frissítő pezsgőjével- melyet szívesen kortyolnánk bármikor: finom citrusos jó buborékok, jóleső élesztősséggel.

Az Örökség: Dóri édesapja elvesztése után költözött haza és vette át a birtok vezetését. Majd jött a szerelem Kiss Tomival. Ezt a tételt a pincében találták. 2009 óta várta, hogy megmutassa magát, ’15-ig volt hordóban. Mivel nekik nincs furmintjuk, így ez a tétel még egy közös projekt volt. 310 palack. Izgalmas illat. Rétegek. Karakter és játék. Aszalványok, birs, barack, fűszerek, vastagság. Mesél, te pedig kortyolva hallgatod.

image2_2.jpeg

Múltidézés mellé az új koncepció is szerepet kapott: új irányban indulnak el, ez érinti a címkéket is és a technológiát is. A cél termőhely arcának megmutatása, melyben a dűlős fajtaborok mellett a házasítások kapnak nagy hangsúlyt: így született meg a Mura Fehér és a Mura Vörös. Az olaszrizling gerincű Mura Fehér már a polcokon: citrosus, virágos. Friss, játékos. Minden évben szeretnék elkészíteni és mellé érkezik majd a Vörös párja is, mely pinot noir, csókaszőlő, merlot, cabernet sauvignon, laska házasítása. Ami pedig az új címkéket illeti: szépek lettek, laza játékossággal- jól ál a frissítés a pincének.

image1_10.jpeg

A fentiek mellett kóstoltuk még a Kövecs Rajnai rizlinget 2018-ból, a 2008-as Rajnai rizlinget, a Kövecs Pinot Gris-ít 2018-ból, a 2005-ös Szürkebarátot, a Pinot Noir “charmes” 2017-est. Most épp a pinot csúszott a legjobban, meggy hegyeivel és puha illatával szemérmetlenül ölelte át ízlelőbimbóinkat- pont úgy mint Zala- lágy dombságaival, az ott élők híres vendégszeretetével erős függést okoz.

 

Andi

Szólj hozzá!

Halas hétvégével indul a Gasztrohegy 2. évada!

2019. október 19. 11:17 - Esszlessz

 

Tavaly ősszel indították el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket.

 Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

 Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

 A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

 gasztrohegy_nemhekk.jpg

 

A Gasztrohegyet mindenki úgy éli át, ahogy neki a legkényelmesebb:

 • • A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.
 • • Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén, a Hotel Bonvinoban lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.
 • • A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is! (Ára 11500 Ft)
 • • Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét. (Ára 16 500 ft)

 

Gasztrohegy alkalmak:

Október 26-27. GASZTROHEGY/8. - Nem HEKK - Halak hétvégéje – Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak…Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk. Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

November 23-24. GASZTROHEGY/9. - Badacsony szárnyal – Szárnyasok hétvégéje – Hagyományos és nem hagyományos ételeket kerekít séfjeink szárnyaló fantáziája: csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, gyöngytyúk, kakas, galamb a tányéron mindenféle formában. Jól fognak esni a fogások mellé a tartalmas fehérborok!

December 28-29 Gasztrohegy 10. - Nagymamáink receptjei – Minden étteremnek vannak titkos receptjei, minden házigazdának és séfnek van nagymamája, egy írott kis füzettel és sok-sok év tapasztalatával, praktikáival. Megpróbálunk olvasni a sorok között, és amit nem értünk, abba belekérdezünk, hogy valóban olyan legyen a töltött káposzta, vagy a guba, amilyennek a nagyi készítette. Otthonos lesz!

Január 18-19. Gasztrohegy 11. – Vadászidény - Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk.

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

 gasztrohegy1.jpg

RÉSZTVEVŐK:

Hableány

Laposa Birtok terasz

Pláne Badacsony borterasz

Bonvino Borbár

Kisfaludy-ház

Tilia Borvendéglő

Istvándy Birtok és Borműhely

Borbarátok Vendéglő

Tölgyes kúria

Vánkos

 

HASZNOS linkek:

Gasztrohegy facebook: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/
https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/videos/556350181767582/

Szállások:

Badacsonytomaj: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester,

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

 

Sajtóközlemény

 

Szólj hozzá!

Glass of Jazz- Nem csak bor

2019. október 18. 09:39 - Esszlessz

Egy szaxofon, sok pohár és a Joóreménység (Joó Pincészet)! Ez fogadott minket a Glass of Jazz beharangozóján. És még mennyi izgalom vár ránk/rátok!

 Mindig is szerettem ezt a rendezvényt a lazaságáért, a hangulatáért. És mindig tudnak valami újat kitalálni. J

Idén 7. állomásához érkezett a Glass of Jazz rendezvény sorozat, melynek időpontja 2019. október 24.-én lesz a szokásos helyen a Budapest Jazz Clubban.

De mi is a Glass of Jazz? A Cult in Glasshoz számos rendezvény sorozat tartozik pl.: a PultAlól, a BorDay, a GastroFolt, az Amatőr Vak borkóstoló kihívás, a Galss of Comedy, és a Glass of Jazz-talán ez utóbbi a legnépszerűbb. Ebben közrejátszik a helyszín a jól eltalált koncepció, hogy a 9 boros egy gasztro kiállító mellé egy hazai ismert jazz zenész koncertje kapcsolódik. Amikor az elsőt megálmodta a Cult is Glass és fő szervezője Dávid Dániel még nem gondolta, hogy egy ilyen sikeres sorozat lesz belőle. Mindig is a zene, a humor, a művészet és a gasztronómia ötvözésén dolgozik a csapat.

Idén új ötlettel rukkoltak elő, hogy legyen saját Glass of Jazz boruk, ami limitált sorszámozott példányban készül; összesen 600 palack.  Joó Tamást kérték fel a bor elkészítéséhez mely kékoportó-kékfrankos és blauburger házasításából készült. Igazi bisztró bor, meggyel, szederrel, szilvával, pici fűszerességgel, kis csokoládéval, némi fanyarsággal. Igazi kérek még bor lett. A címkéje is nagyon vidám, laza, színes, mint maga a Glass of Jazz rendezvény is szokott lenni. A bort amúgy az október 24.-i rendezvényen kóstolhatjátok először. Néhány étteremben, borszaküzletben és természetesen a Budapest Jazz Clubban is kapható lesz. Figyeljetek és keressétek! 

69914647_521939591885222_3608745824063848448_o.jpg

A 7. Glass of Jazz kiállítói:

Holdvölgy

Joó Tamás Pincészete

Kamocsay Ákos Prémium Borok

Kerekes Szőlőbirtok és Pince

Mörk Pincészet

Planina Borház és Borterasz

Torma Pince

Tüske Pince

Az est gasztro kiállítója a Kanálka lesz, akik a Makó melletti Királyhegyesen készítik finomabbnál finomabb zöldségkémeiket, csatnijaikat.

Ha jöttök, ezt ki ne hagyjátok!!

Ezen az estén a zenét Zolbert és a 10 fős zenekara szolgáltatja. Zolbert instrumentális jazz zenéjét már ismerhetitek a Jazzy rádióból. Ezen az estén ebben a felállásban Budapesten először lépnek a nagyközönség elé.

Tehát az este: bor, jazz és jó hangulat!

Ugye ti is jöttök???

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Kés Villa Buda

2019. október 10. 14:46 - Esszlessz

Összefogás a budai vendéglátásért

Egy csodálatos hely, gesztenyefák, kikandikáló napsugarak, jó hangulat, kötetlen beszélgetés. Ez jellemezte a KÉS-VILLA-BUDA sajtó ebédjét, melyet az alapító és ötlet gazda Jardinette vendéglő tulajdonosa Kálmán Zoltán adott nekünk. De mi ez? Miért jó nekünk?

A KÉS-VILLA-BUDA, 12 étterem összefogása, melyben a hagyományos magyar ételeket részesítik előnyben, a tradicionális budai polgári vendéglátás hagyománya mellett. Céljuk, hogy vonzóvá tegyék újra a budai vendéglőket nem csak Budának, Pestnek, hanem a külföldi turistáknak is. Visszahozni a divatba a békebeliséget a rá jellemző étkezési kultúrát és nosztalgikus hangulatot. Mindezt egy 1 éves kampány keretében. Minden hónapban más-más ételt helyeznek előtérben a magyaros ételekből.

photocreditby_pixeltaster.jpg

Kép: Pixeltaster

Október a HÚSLEVES és VELŐSCSONT hónapja. Ebből kaptunk ízelítőt mi is. Ha már összefogás, akkor ez az egyszerű ebéd is így zajlott. A velős csontot a Khéli étterem biztosította, a fokhagymás pirítóshoz a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő hozta a kenyeret. Vendéglátóink büszkesége a kakas leves volt, a desszertet a Hadik küldte, a borokat a Schieszl Vendéglő és Borház készítette.  Minden adott volt egy igazi ráérős, lazulós beszélgetős ebédhez. Ami már lassan feledésbe merül ebben a nagy rohanásban.  Pontosan ez a lényeg!  Élvezni az étkezést, a környezetet.

Ebéd közben megtudtuk, hogy a november a liba és szárnyasok hónapja lesz; decemberben meg a töltött ételek várnak ránk a budai vendéglőkben. Használjuk ki a lehetőséget és fedezzük fel újra a budai vendéglátást!

És melyik ez a 12 étterem? Íme:

- Jardinette

- Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

- Mezzo Music Restaurant

- Spíler Buda

- Náncsi néni vendéglője

- Földes Józsi vendéglője

- Hadik

- Schieszl Vendéglő és Borház, 1896

- Émile

- Kéhli

- Pasarét Bisztró

- Promontor Kertvendéglő

 

Remélem, valahol összefutunk! 

 

                                                        Kriszti

Szólj hozzá!

Szekszárd palackban

2019. október 02. 14:46 - Esszlessz

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.

 

A palack

Egy hároméves folyamat után, 2015-ben készült el a Szekszárd Palack, amibe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthetőek. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, egyértelmű volt, hogy a burgundi palacktípus lesz az ideális választás. A szabványos palackhoz képest viszont egy egyedibb, hosszabb, extravagánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat.

„Nagyon fontosnak tartom a Szekszárd Palackot, hiszen fókusz nélkül nem lehet sikeres egyik borvidék sem. A palackkal egységes stílust tudunk teremteni, ami ugyancsak erősíti a bizalmat a fogyasztóinkban. Hozzám csak pozitív visszajelzések jöttek eddig, még az Egyesült Államokból is” – osztja meg Takler András borász a palackkal kapcsolatos gondolatait.

 szekszard_palack_foto_pixeltaster.jpg

Fotó: Pixeltaster

Beszéljenek a számok

A borvidék által vezetett statisztika leköveti a borászok tapasztalatait, és évről évre növekvő tendenciát mutat minden szegmensben. 2015-ben még csak 14 borászat töltött Szekszárd Palackba, 2019-ben pedig már 20. A borvidéki bírálaton megfelelt és így palackba tölthető borok száma évi 27-ről 45-re emelkedett, ebből a kékfrankos aránya a legnagyobb (2015-ben: 12, 2019-ben: 16), ezt a bikavér követi (2015-ben: 11, 2019-ben: 14), majd a kadarka, ami viszont a legnagyobbat ugrotta a két dátum között (2015-ben: 4, 2019-ben: 15). A megrendelt palackszámok is a kereslet bővülését mutatják, míg a projekt kezdetekor 190.000 darab üveget szállított a gyár, az utolsó teljes évben, 2018-ban 305.000-et.

A statisztika mellett fontos szempont a fogyasztói reakció is. A borboltosok, sommelier-k közvetlenül találkoznak velük, így első kézből látják, hogy milyen benyomásaik vannak a vásárlóknak, vendégeknek az egységes palackról.

Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok így látja a Szekszárd Palack helyzetét a vendéglátásban: „Szakmai oldalról jó ötletnek tartom; egyrészt azért, mert vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, másrészt mert egy minőségi szűrő után kerülhetnek bele a helyben kiemelt fajták, és ez a vásárlónak is segítséget nyújt, bátrabban választja. A külföldiek is értékelik, mikor látják, hogy ez egy minőségorientált szemlélet, fontos gondolatisággal a termék mögött.”

 

Szekszárd palackban

Október 22-én a Société Budapest termeiben 16 szekszárdi pincészet mutatja be egy kötetlen sétálókóstoló keretében a Szekszárd Palackba töltött borait. A borkedvelők itt teljes képet kapnak majd a borvidék legjobb kadarkáiból, kékfrankosaiból és bikavéreiből.

 

Jegyvásárlás: itt.

Szólj hozzá!

Glass of Jazz vol. 7. I Special Edition I Egy újabb este a borok és a jazz szerelmeseinek!

2019. szeptember 30. 13:03 - Esszlessz

Hetedik állomásához érkezett a Glass of Jazz-sorozat, ahol a hazai borok és a hazai jazz zene elkötelezettjei hívei ismét átélhetik, e két dologmiért is alkot tökéletes párost. A helyszín ezúttal is a Jászai Mari tér közelében található Budapest Jazz Club, melynek koncerttermében ezúttal a Zolbert lép fel.

photocredit_by_horpaczi_david_5.jpg

Kép: Horpáczi Dávid

Az eseménysorozatot életre hívó Cult in Glass a kezdetektől fogva a zene és a gasztronómia kultúrájának ötvözésén dolgozik, mindig új platformokra helyezve azt. Projektjei között több gasztronómiai eseménysorozat található, úgy mint a PultAlól, a BorDay, a GastroFolt, az Amatőr Vak-borkóstoló Kihívás, a Glass of Comedy vagy a Glass of Jazz, amely mind közül a legnépszerűbb.

A Glass of Jazz koncepciója, hogy minden alkalommal tíz (9 boros és 1 gasztrós) kiállítót vonultat fel a Budapest Jazz Club bistro + jam session részlegében, illetve neves előadót léptet fel annak koncertteremében, és teszi mindezt élhető vendéglétszám mellett.

A sorozat főszervezője, Dávid Dániel ötlete volt, hogy a hetedik Glass of Jazz rukkoljon ki egy saját borral, és ezentúl minden évben egy újabbal. Természetesen mindig a már kiállított pincék készítik el az adott év éppen aktuális Glass of Jazz-borát; idén e felkérésnek a siklósi Joó Tamás Pincészete tett eleget, és készített egy igazán könnyű, bisztrós stílusú vörösbort. A bor az október 24-i eseményen debütál.

photocredit_by_horpaczi_david_1.jpg

Kép: Horpáczi Dávid

A 2019 október 24-i Glass of Jazz kiállítói:

 • Bortkostolunk
 • Holdvölgy Experience
 • Joó Tamás Pincészete
 • Kamocsay Ákos Prémium Borok
 • Kerekes Szőlőbirtok és Pince
 • Mörk Pincészet – Balatonakali
 • Planina Borház és Borterasz
 • Torma Pince
 • Tüske Pince
 • Kanálka

Helyszín: Budapest Jazz Club – 1133 Budapest, Hollán Ernő u. 7.

Időpont: 2019.10.24. (csütörtök), 18:00-23:00

Koncert: Zolbert – 20:00 órától a koncertteremben (https://www.youtube.com/user/ZolbertMusic)

Infók itt.  

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Indul a Gasztrohegy új évada!

2019. szeptember 26. 13:03 - Esszlessz

Vége a nyárnak, így Badacsonyban az egész évben nyitvatartó helyek máris új programokon törik a fejüket. A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek.

A vendéglátók idén újra indítják a programsorozatot, és ezt stílszerűen egy gumicsizmás évadnyitó falatozással ünnepelték az őszi napsütésben a badacsonyi strandon. Idén sok minden fejlődik és változik, lesz menetrend szerinti buszjárat, pohár, Gasztrohegy-bérlet, de folytatódnak a vezetett gasztrotúrák is.

A Gasztrohegyet mindenki úgy éli át, ahogy neki a legkényelmesebb:

 • Kóstolópohárral barangolva, az elektromos busszal kalandozva
 • Kedvezményes GASZTROHEGY BÉRLETTEL
 • Exkluzív GASZTROKALANDOKON, ahol személyesen lehet találkozni a vendéglátókkal

 

gasztrohegy2_3.jpg

 

A Gasztrohegy koncepció és az új évad tematikája

 

Tavaly ősszel indították el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket.

Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

A gasztrotúrát három különböző formában lehet átélni:

 

 • • A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.

Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is.

 

 • • A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is, és ingyenesen használhatják a buszt, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.

 

 • • Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét.

 

Gasztrohegy alkalmak:

Október 26-27. GASZTROHEGY/8. - Nem HEKK - Halak hétvégéje – Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak…Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk. Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

November 23-24. GASZTROHEGY/9. - Badacsony szárnyal – Szárnyasok hétvégéje – Hagyományos és nem hagyományos ételeket kerekít séfjeink szárnyaló fantáziája: csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, gyöngytyúk, kakas, galamb a tányéron mindenféle formában. Jól fognak esni a fogások mellé a tartalmas fehérborok!

December 28-29 Gasztrohegy 10. - Nagymamáink receptjei – Minden étteremnek vannak titkos receptjei, minden házigazdának és séfnek van nagymamája, egy írott kis füzettel és sok-sok év tapasztalatával, praktikáival. Megpróbálunk olvasni a sorok között, és amit nem értünk, abba belekérdezünk, hogy valóban olyan legyen a töltött káposzta, vagy a guba, amilyennek a nagyi készítette. Otthonos lesz!

Január 18-19. Gasztrohegy 11. – Vadászidény - Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk.

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

 

RÉSZTVEVŐK:

Hableány

Laposa Birtok terasz

Pláne Badacsony borterasz

Bonvino Borbár

Kisfaludy-ház

Tilia Borvendéglő

Istvándy Birtok és Borműhely

Borbarátok Vendéglő

Tölgyes kúria

Vánkos

 

HASZNOS linkek:

Gasztrohegy facebook: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/
https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony/videos/556350181767582/
Video letöltése:
https://wetransfer.com/downloads/384006f47c4f62ebb9d4b73c75a81d0020190924082411/e34c16486793264e6b6595886ec564c220190924082412/fc8f6d

 

 

Szállások:

Badacsonytomaj: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester,

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

 

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

Kép szereplői:

Istvándy Klaudia, Istvándy Birtok és Borműhely

Török Péter, Hotel Bonvino és Kisfaludy-ház

Hernádi Henriett, Vánkos

Laposa Bence, Laposa Birtok

Nagy Miklós, Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő

Vincze Péter, Tölgyes Kúria

Tóth Ádám, Pláne Badacsony borterasz

Kardos Gábor, ötletgazda, sajtóreferens

Nagy István, Borbarátok Vendéglő

Tóth-Gruber Viktor

Budavári Dóra szervező, kommunikációs és marketingvezető

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

KÉS-VILLA-BUDA

2019. szeptember 25. 09:54 - Esszlessz

Összefogás a budai vendéglátásért – sajtóközlemény – 2019.09.23.

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.

Az a budai étterem, amely büszkén ajánlható Budának, Pestnek, az ország egészének, külföldi vendégeknek, gourmet hazalátogatóknak, családi eseményekre és a nagyszülőknek is… Nos, az nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő. Kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák jellemzik.


„Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.”

 photocreditby_pixeltaster.jpg

Kép: Pixeltaster

A projekt célkitűzése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban – elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.

A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság – és így tovább.

 

Tagok

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. Az első körös megbeszélésekre 2019 tavaszán került sor Budavári Dóra, majd Németh Richard bevonásával. A jövőben mindkét gasztro-kommunikációs tanácsadó aktív és operatív módon fogja segíteni a szerveződést céljai elérésében.

A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő)

 

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

- Jardinette

- Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

- Mezzo Music Restaurant

- Spíler Buda

- Náncsi néni vendéglője

- Földes Józsi vendéglője

- Hadik

- Schieszl Vendéglő és Borház, 1896

- Émile

- Kéhli

- Pasarét Bisztró

- Promontor Kertvendéglő

 csapatfoto_photocreditby_katoboglar_1.jpg

Kép: kataboglar_1

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a HÚSLEVES (és a velőscssont)

 

A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat. A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, ne adj' Isten a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.

 

Októberben tehát minden KVB-étteremben kiemelt helyen a HÚSLEVES!

Szólj hozzá!

BUSSAY 30 – Múlt, jelen, jövő kóstoló • VINOPIANO 10.03

2019. szeptember 24. 14:10 - Esszlessz

MÚLT-JELEN-JÖVŐ 6 borban, sok mesével a Vinopanoban,

Ilyen nem volt, és nem is sok lesz!

Borok:

• Welcome Bussay pezsgő koccintáshoz
• Mura fehér 2018
• Kövecs Rajnai rizling 2018
• Rajnai rizling 2008
• Kövecs Pinot Gris 2018
• Szürkebarát 2005
• Pinot Noir “charmes” 2017

A kóstoló ára: 3800 Ft

30 év nagy idő, egy pince életében pláne, ha közben hirtelen generációváltás is történt. Bussay Dóri szinte egyik napról a másikra vette át édesapjától, Zala minden bizonnyal leghíresebb borászától a stafétát - a pincében, és a háziorvosi praxisban is. Keserédes váltás volt, de Dóri beleállt, az élet pedig tette a dolgát. Nem csak a szőlőföldeken. A folytonos körforgás új energiákat hozott, ide illőket, összekapcsolókat: így talált egymásra a zalai borászlány és Kis Tamás, somlói borász, aki akkor már elkötelezett bortermelő volt, a Balatontól északra. Ők ketten egy pár lettek, és - pátosz nélkül - házasodásukból valami új is született, egy újabb Bussay-Kis generáció. Így lettek a 30. évfordulón immár hárman. Nem is tudjuk, volt-e ilyen "cuki" páros kóstoló valaha a Vinopianoban!

bussay1.jpg
›››

A 30 éves ünnep nagy dolog. Egy kis megállás, előre, hátra tekintés. Az alapokat Bussay László rakta le, most a második generáció dolgozik a borokon: Bussay Dóri, férje, a Somlón is borászkodó Kis Tamás új riányokat, frissességet visznek a pince boraiba, tiszteletben tartva az alapköveket. Nem arculatváltás ez, hanem irányváltás. "Egyenesebb, tisztább borok" - mondja Tomi. "A hagyományok és a tradíciók érnek össze az új stílusban" - mondja Dóri. A baba egyelőre hallgat, de ehhez lehet, hogy neki is lesz még pár szava.

›››

A változás a technológiát is érinti, a korábban szinte csak fajtaborok után előtérbe kerülnek a házasítások, azok közül is a termőhelyet megmutatni hivatott Mura Fehér és Mura Vörös. Fontos a Mura-menti termőhely kihangsúlyozása és az egyedi terroir adottságainak megmutatása. Emellett a dűlős fajtaborokra is nagy hangsúly kerül.

›››

MÚLT-JELEN-JÖVŐ 6 borban, sok mesével a Vinopanoban,

Ilyen nem volt, és nem is sok lesz!

Gyere el most!

További infó itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kortárs festmények az új Soltész borokon

2019. szeptember 10. 17:10 - Esszlessz

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került.

A második generációs családi borászat már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány. Azzal is szeretnének hozzájárulni Magyarország borkultúrájának fejlődéséhez, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy minden vásárló minőségi bort fogyaszthasson.
soltesz_premium_borcsalad_01_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik újdonságokkal is a piacra lépni. Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai kerülnek forgalomba, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások. Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban úgyszintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.

„Ezeket az általunk legjobban kedvelt vörösborokat szerettük volna vizuálisan is megkülönböztetni a többitől. Az Egerhez sok szálon kötődő Bukta Imrét kerestük meg azzal az ötlettel, hogy egy-egy műalkotását megjeleníthessük a címkéken – meséli Soltész Gergő, tulajdonos. – Mi szeretjük Imre festményeit, ő meg a borainkat, úgyhogy szerencsére lelkes volt a közös munka kapcsán.”

 soltesz_premium_borcsalad_02_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal” című alkotás látható. A három festményből Ipacs Géza grafikus készített boroscímkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt

Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg őket.

Szólj hozzá!