esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Duna Palotában október 10-én

2020. szeptember 28. 12:50 - Esszlessz

Bormedence ezeregySZÁZ ∙ Kárpát-medencei borünnep

* 2020 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója * 

www.bormedence.hu

 50 KIÁLLÍTÓ, 14 TÖRTÉNELMI RÉGIÓ, 150+ TÉTEL, EXTRA BORBEMUTATÓK

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Bormedence Kárpát-medencei borünnep. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért.

2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a Bormedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei borkultúra ünnepe, ez alkalommal a Duna Palotában, október 10-én, 15-22 óra között.

 Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével – anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence több borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul.

 Az esemény az aktuális járványügyi szabályok figyelembevételével valósul meg!

bormedence_cover1.jpg 

Idén két belhoni borvidék kerül meghívásra, mint a rendezvény díszvendégei.

 A 2020-ban díszvendégeink:

- BÜKK

- MÁTRA

 A rendezvényen lesznek más érdekességek és kiemelt programok is

 * Boregyetem – ingyenes bemutató-kóstolók, középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

 • Bükk Borvidék és Szövetség a Bükki Borvidékért borai bemutató
 • New Mátra borai bemutató
 • Naturális borok a Kárpát-medencéből
 • Ősi Kárpát-medencei szőlőfajták borai

 * 100 éve született Kozma Pál szőlőnemesítő, az ő általa keresztezett szőlőfajták boraiból (Bíbor kadarka, Borsmenta, Csillám, Ezerfürtű, Magyar frankos, Rubintos, Táltos stb.) tartunk bemutatót.

 * Vírus helyzetre tekintettel korona, corona, covid (nevű) borokból bemutató kóstoló.

 Ismerje meg a Kárpát-medence különböző borvidékeit!

A Bormedencén kiváló belhoni és külhoni borászok az egész történelmi Magyarország területéről.
Kiállítók listája ITT (folyamatosan bővül)

 Jegyek

Egy belépőért több, mint 150 bor szabadon kóstolható, sőt, a jegy tartalmazza a feliratozott kóstolópoharat is!

 Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy

Elővételes ára: 4900 Ft-tól / fő.

 Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert idén csak korlátozott számban árusítjuk őket!

 

További információ: www.bormedence.hu   

Facebook esemény: www.facebook.com/events/247143393197076/ 

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Újpesti BorVíkend

2020. szeptember 24. 10:44 - Esszlessz

Szeptember 25. és 27. között idén is Újpestre érkezik a borvilág. A 2018-ban újragondolt Szüreti Mulatság tavaly már Újpesti Borfesztiválként folytatódott. A rendezvény idén, az esemény hangulatát jobban megragadó BorVíkend néven mutatkozik be. Az új elnevezés jól tükrözi a három napos rendezvény jellegét: laza, családias, fiatalos, ugyanakkor minden korosztály számára izgalmas élményeket kínáló programról van szó. Az előző évek hagyományaihoz híven természetesen most is a boroké lesz a főszerep: a nagy borrégiók mellett a kisebb vagy nem olyan rég önállósult borvidékekkel és azok különlegességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Emellett az idei évben a párlatok szerelmeseinek is szeretnének kedvezni a fesztiválon, ezért két pálinkáriummal is bővült a kiállítók köre.

119018811_113265093844858_6846000509323966605_o.jpg

A borászatok mellett különös hangsúlyt fektettek a szervezők a BorVíkend ételkínálatának összeállítására is. A street food vonal olyan képviselői lesznek jelen a fesztiválon, akikkel igyekeznek minden igényt kielégíteni, legyen szó egy kiadós bőrös malacsültről, kézműves hamburgerről, fish & chipsről vagy akár egy mennyei rétesről.

A jelenlegi vírushelyzetre való tekintettel a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a távolságtartásra, illetve arra, hogy ahol lehet a látogatók viseljenek maszkot. Emellett a fesztiválon számos kézfertőtlenítő pont lesz kihelyezve, és a fesztiválpoharak fertőtlenítése is megoldott: a Miele Professional pohármosogató készülékének köszönhetően kevesebb, mint 1 perc alatt varázsolják tisztává a poharakat a pohármosó ponton, hogy a látogatók zavartalanul élvezhessék a borokat.

A pincészetek és a gasztro kiállítók mellett számos neves kézműves is megtalálható lesz a víkenden, akik egyedi táskákkal, ékszerekkel, gyerekjátékokkal, kerámiákkal, illatszerekkel és csokoládékkal biztosítják, hogy senkinek se kelljen vásárfia nélkül távoznia.

A programokat tekintve egy olyan rendezvényt sikerült életre hívni, ahol a legkisebbek és a legnagyobbak is egyaránt jól érezhetik magukat. Habár a járványhelyzet miatt a koncertek elmaradnak, a kellemes zenei aláfestésről nem kell lemondania a fesztiválozóknak: a rendezvény ideje az elmúlt idők legnagyobb magyar slágerei biztosítják a hangulatot. Szombat délután a Muslincák férfikórus szórakoztatja majd autentikus bordalokkal a víkend résztvevőit, majd az este folyamán megszólal egy szaxofon is. Vasárnap, a családi napon számos szórakoztató és edukációs gyerekbarát programokon vehetnek részt a látogatók; többek között lesz gyerekszüret és olyan népszerű bábelőadások is felkerültek a műsorra, mint a Marcipán cica, a Pártás királylány vagy a Kisvakond születésnapja Kalap Jakab előadásában. Nem utolsó sorban szeretnénk megemlíteni a péntek délutáni véradást is a Magyar Vöröskereszt szervezésében.

 

Külön szeretnénk kiemelni, hogy 2021-es évjárattal kezdődően a fesztiválozók választhatják ki „Újpest Borát” egy szakmai grémium által előszűrt három tétel közül. A hétvége alatt folyamatosan lehet majd leadni a szavazatokat, az eredményhirdetésre vasárnap 17 órakor kerül majd sor, amikor is Déri Tibor, Újpest polgármestere ünnepélyes keretek között átadja a kitüntetést a látogatók kedvenc borának, mely innentől az „Újpest Bora 2021” címet is viselheti. Emellett a voksolók között is értékes borcsomagokat sorsolnak ki a szervezők, ezek átadására is ekkor kerül sor.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

A bor, amit a löszről neveztek el

2020. szeptember 16. 12:24 - Esszlessz

A szekszárdi Vida Borbirtok szeptemberben mutatja be vörösborát, amellyel a borvidék meghatározó talajtípusára, a löszre irányítja a figyelmet. A Vida család azért erről a talajról nevezte el legújabb házasítását, mert az döntő hatással van a szekszárdi borok stílusára.

A nemzetközi borvilágban általánosan elfogadottnak számít, hogy egy bor jellegét legerősebben azok a körülmények befolyásolják, amelyek a szőlőt fejlődése, érése során körbeveszik. A terület mikroklímája, a domborzati viszonyok és a talaj a legfontosabbak a természeti adottságok közül, amelyek így a borok, a borászat és végső soron a borvidék stílusát is meghatározzák.

vida_losz_palack_01.jpg

A lösz a világ több kiemelkedő bortermő területén fontos talajtípusnak számít. Ilyen a francia Rhône-völgy, a német Rajna partjának több borvidéke, az osztrák Wagram, az új-zélandi Central Otago és a Szekszárdi borvidék is.

A lösz egy laza szerkezetű talajtípus, ennek köszönhetően a szivacshoz hasonló vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik. Az elraktározott nedvességet folyamatosan adja vissza a környezetének, így javítva a szőlő vízellátottságát. Ugyancsak a kevésbé kötött felépítésnek köszönhető, hogy az átlagosnál nagyobb a talaj levegőtartalma, ez pedig növeli a talajéletet és erősíti a szőlő gyökereit.

A szakértők szerint a lösztalajról származó borok közös jellemzője a kifejező, gyümölcsös-virágos aromatika, a kerek savak és tanninok, valamint hogy komoly borokként sem igényelnek különösen hosszú érlelést, már fiatalabb korukban is jól fogyaszthatóak.

„Évekkel ezelőtt állítottuk tudatosan is munkánk középpontjába, hogy olyan elegáns és kedves borokat készítsünk, amelyek Szekszárd völgyeinek adottságait a legjobban kifejezik. Mindennek alapját pedig a lösztalaj adja. Így amikor összeházasítottuk új, prémium cuvée-nket, úgy döntöttünk, a névválasztással szeretnénk ennek még nagyobb hangsúlyt adni” – mondta el ifjabb Vida Péter, aki a pincészet portfóliójáért is felel.

vida_losz_portre.jpg

A komoly, házasított vörösborral a pincészet elsősorban a gasztronómiai partnereknél és a szakkereskedésekben szeretne jelen lenni. Úgy vélik, ez a bor is segíti majd őket a tavaly lezajló arculatváltás szerves folytatásaként a szekszárdi borok megismertetésben, történetük elmesélésében. A Lösz pedig fontos szereplő ebben a történetben. „Nem tudom, miért, de gyerekkorom óta a földhöz, a terra benedictához vonzódom. Sokszor veszem észre magam azon, hogy egyszerűen jóleső érzés kézzel morzsolgatni” – árul el egy személyes motivációt is a bor kapcsán idősebb Vida Péter, a pincészet alapítója, borásza.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Külföldi és hazai buborékok

2020. augusztus 14. 15:51 - Esszlessz

- teszteltünk

Azt az elején már leszögezhetjük, hogy lelkes kis csapatunk rajong  a jóféle bubikért. Így bátran kijelenthetjük, hogy a buborékos teszt az év egyik legjobban várt, ha nem a legjobban várt, és legjobb hangulatú kóstolója. Ha izgalmas tétel is kerül a sorba, elkötelezettségünk csak nő, míg a kevésbé harmonikus borok kissé szomorúvá teszik kóstolójukat. 

Egy dolog biztos: a jóféle buborékok sose mennek ki a divatból. Elegáns vacsorák kísérői, tökéletes vendégvárók, vagy épp egy nehéz napot varázsolnak kellemesebbé. Jól is van ez így. Random és vak kóstolónkon szerepelt hazai és külföldi tétel egyaránt. Volt csalódás, és voltak ízlelőbimbóinkat kényeztető finomságok is. Konzekvencia? Ha már le kéne vonni, akkor talán csak annyi, hogy a külföldi "nagyok" (értsd mennyiség, minőség, tradíció) palackokhoz még mindig nagyobb biztonsággal nyúlhatunk...

És a sor: 

image0_2.jpeg

 1. Hujber Rosé gyöngyöző

Málnás, mézes, virágos, szép buborékozás, utóízében kesernyésség. Rozé pezsgő. Kissé lomha, fajtajelleg nélküli. Populáris. Talán fajtát kellene váltani. Zweigelt, kékfrankos? Kellemes illat, behízelgő, pici kesernyével a végén.

78 pont

 1. Freixenet Cava Secco

Virágos, mézes, hárs, egyszerű, kellemes bubik, kis pirítósság. Tiszta, neutrális illat, több élénkséget elbírna. Cukortúlsúlyos, izgalmas, szép, de kevés a sav. Makrélához jó. Zöldalma egres, picit habos bubi, tuttifrutti, méz elején jött, pici pirítós végén, kissé elnyomta a cukor.

80 pont

 1. Freixenet Cava Prémium extra dry

Virágos, füves, roppanós savak, briós reszelt citrommal, mazsolával, egres, bodza, spárga. Ezüstfehér. Intenzív, bodzás, zöldalmás illat. Ropogós, jó savak, berkenye, birs, éretlen mandulahéj. Citromos süti. Kellemesen hosszú. Kicsit sok a cukor. Cukorka illat, mézvirág, vibráló bubi, túl édes az utóérzet, uras, vastag.

83 pont

 1. Carassia Blanc de blanc Brut

Toastos, alkoholos, durva buborékozás, picit, fülledt, diós. Komoly, zöldes szín. Avokadó, friss kovászos uborka illata. Zöldfűszerek. Brutálisan gazdag savak - nem akarnak lecsengeni. Kevés a buborék, pont jó a cukor! Rusztikus, vad és zabolázatlan. Több eleganciát! Tuttifrutti, fáradkás, ízben rövid volt elsőre, kenyeres, kesernyés, zöldalma, végére mindene javul

79 pont

 1. Hujber Chardonnay pezsgő

Bodza, virágok, liliom, szép élesztők, picit cukorkás, citrusos, zserbókaramell. Világító zöldes-sárga szín. Hársfaméz, grillázs. Gyenge szénsav, plus-size savak, grillázs. Lomha. Keksz, sós keksz, toast, sós karamell fagyi, pisztácia, egres, kellemes bubi, egyre kiegyensulyozottabb illatban, de nem a legharmonikusabb, gyermekcipős pezsgő készítés. Bodzapezsgő, savanyúság, erjedt káposzta, cukor külön, kusza.
81 pont

 1. Garamvári Rose brut

Eperlekvár, gránátalma virág, túl habzó bubik, lágy savak, pink grapefruit. Narancsos hagyma szín. Édeskés szamóca illat. Puncs mignon, zserbó. Lusta szénsav. Desszert pezsgő. Kellemes illat, jó bubik de egy picit ez is habos, jó savak, még az edessege is tetszik, jó ivású, zöld fűszer, málna, meggy, mamám meggy szörpje, málnás vatta cukor, később illatban pici alk+, pici szúrósság. Hűvös novemberi szél, puha csók, feneke van, nyers egyenes, töppedt eper.
80 pont

 1. Franciacorta Brone Pizzini Rosé pezsgő 

Licsi, mangó, citrusok, szép selymes bubik, indián nyári, üde, pici megy, pékség. Szép, pink szín. Frissgyümölcs piac, reggeli pékség. Hatásos szénsav, kirobbanóan friss ízek. Remek egység, hosszú kitartás. Toast, keksz, nagyon finom elegáns, hűvös illat, kis eperrel, gyümölccsel, sok bubi, picit rövid ízben de az tömör, citrusos. Erős bubik, ropogós frissesség, cseresznye, finom csókok, vidámság, tojàshéj
88 pont

 1. Moet Brut

Pirítós, finom bubik, érett, cirtusok, kekszes, szép savak, hosszú, rozskenyér. Szalmasárga szín. A másodlagos illatok már elsődlegesek. Cipó, briós. Marcipán. Sós utóízek, remek összhang. Egy kicsit VIlÁGÍZLÉS. Nagyon rád simul :)))) toast, kellemes bubik, kiegyensúlyozott, klasszik champagne-os ízvilág, ez az alap ez kéne, hogy legyen az alap, meg sem lep! :) Helloszia, kerek, hossz, boldogság, egész, keksz, vaj, játék, tartás, részletek, aszalványok
89 pont

Szólj hozzá!

Mi lesz veled, rozé? – trendek, előrejelzések

2020. augusztus 12. 10:27 - Esszlessz

Mindenki, főleg a rozét készítő borászok, előszeretettel mondja, hogy a rozé töretlenül népszerű, és évről évre nő ennek a borstílusnak a rajongótábora, ezzel együtt pedig az eladási számai is. Vajon igaz ez? És milyen irányzatokra kell odafigyelnünk, ha lépést akarunk tartani a trendekkel?

Az International Wines and Spirits Record (IWSR), a nemzetközi bor- és párlatpiac kutatására specializálódott cég elemzői a legfrissebb, 2019-es adatokat vizsgálva arra jutottak, hogy a rozé továbbra is az egyik legerősebb trend a világon.

Dan Mettyear, az IWSR borkutatási igazgatója szerint a rozé egyértelműen növekedési pályán van. „A rozé továbbra is az egyik legerőteljesebb és legszélesebb körű trend a borokon belül, olyan sokszínű piacokkal, mint az Egyesült Államok, Paraguay, Kína és Namíbia. Ahogy a rozétrend az elmúlt években fejlődött, a fogyasztók igényei úgy tolódtak el a könnyebb, provence-i stílus irányába, ami megtestesíti az élénk, nyári pillanatokat.” És valóban, a provence-i bor exportja az elmúlt öt évben évente átlagosan 28%-kal nőtt.

2020 elején a Decanter magazin a borvilágot érintő trendek és a piacot érintő kérdések között több rozés topikot is említ. Szerintük mire kell figyelni idén? Az egyik nagy változás Olaszország felől jön, ahol a prosecco jogszabályi változásai miatt a termelők 15%-ban pinot noirt is használhatnak a glera mellett, így készítve rozét Prosecco DOC név alatt. Tekintve, hogy a prosecco eddig is elképesztő mennyiségben fogyott világszerte, ebben a szegmensben a rozé hatalmas változásokat hozhat a piacon.

nagygombos_roze_01_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A mennyiségi változások mellett a minőség és a stílus is változni fog az előrejelzések szerint. Várható, hogy a rozé a „komoly bor” kategóriában is növekedni fog, azaz egyre több magasabb árú, csúcsminőségű rozé kerül a piacra. Elég csak arra gondolni, hogy 2019 végén a francia luxusmárkákat tömörítő LVMH többségi befolyást szerzett a provence-i Château d'Esclans borászatban, amely Whispering Angel nevű rozébrandjéről híres. Ennek alap tétele 20 euró körül kapható, de 100 euróért is vehetünk tőlük palackot.

Ezzel egyidőben a rozét készítő borászoknak érdemes a vegán szegmensre is figyelmet fordítani, hiszen számíthatunk arra, hogy egyre több vegán matrica jelenik meg a palackokon, és a webáruházak is kialakítanak egy külön részt ezeknek a boroknak. Az Egyesült Királyság egyik vezető online borkereskedése, a Majestic már 2019-ben 200 bort listázott vegánként, szemben az egy évvel korábbi 39 borral.

A rozé egyik nagy erőssége abban rejlik, hogy – bár azt hinnénk, hogy a rózsaszín elriasztja őket – a nők mellett a férfiak is ugyanolyan szívesen fogyasztják. Az Y-generáció pedig még divatosabbá tette, hiszen a közösségimédia-platformokon menőnek számítanak az olyan hashtagek, mint az #roséallday. Pont a vizuális megjelenítés miatt a palacknak, címkének egyre nagyobb a jelentősége, ahogy előtérbe kerülnek az alternatív csomagolási megoldások is, akár a kisebb kiszerelésű üvegek, fémdobozok vagy a környezetbarát innovációk, kartondobozok. A lényeg, hogy legyen színes és feltűnő, és mutasson jól az Instagramon.

barta_anna_nagygombos_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Barta Anna, a mátrai Nagygombos birtok borásza régóta elkötelezett a rozék irányába, így mindig figyelemmel kíséri, hogy a borpiac mely történései milyen kihatással lehetnek a rozékra. „Abszolút látjuk, hogy évről évre nő a kereslet a rozék iránt, az emberek szerencsére nem tudják megunni. Ezzel együtt folyton reagálnunk kell a változásokra, amelyek nem mindig csak fogyasztói igények. A Brexit, vagy az amerikai piacokra való kijutás nehézsége, a klímaváltozásra való reagálás a szőlőtermesztés kapcsán, a fine dining éttermek elvárásainak való megfelelés, vagy éppen most a Covid-19 piaci hatásai… Ezt mind-mind szem előtt kell tartani, miközben persze a borkészítés hosszú távú tervezést igényel, és nem lehet évente változtatni a portfólión. A nálunk minden évben készített, limitált palackszámú kísérleti tételek azok, amikben ki tudok teljesedni, és az ezek alapján kapott fogyasztói visszajelzések mentén tudunk aztán finomhangolást elvégezni.”

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Pesti Borkörút

2020. július 21. 08:35 - Esszlessz

Határtalan magyar borbártúra

* A nyár legnagyobb közösségi borkóstolója Budapest 6 neves borbárjában *


4 KERÜLET, 6 BORBÁR, 30 KIVÁLÓ BOR, A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁMOS BORVIDÉKE
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Pesti Borkörút rendezvény, amelyen a Kárpát-medence
legjobb borai kóstolhatók.

pesti_borkorut_cover_04.jpg
A RENDEZVÉNY CÉLJA


A Magyar BOR Intézet kezdeményezésére megvalósuló Pesti Borkörút célja, hogy a Körút mentén
található hat neves borbárban két nap alatt meg lehessen ismerni a Kárpát-medence határtalan és
csodás borvilágát. A két nap alatt bármilyen sorrendben és tempóban végiglátogatható a hat helyszín,
amelyek nincsenek egymástól nagy távolságban, így akár gyalogosan is könnyen elérhetők.
Minden borbárban öt kiváló bort kóstolhatnak a Borkörút keretében a résztvevők. Mindenhol más a
tételsor, más a koncepció: a borok az adott hely kedvelt tételei; fajtaválasztékban, borkészítési
eljárásban és borvidékek szerint is sokszínűek. 


IDŐPONT

2020. július 30-31., csütörtök-péntek, 16-23 óra között
HELYSZÍNEK
Kadarka borbár (VI. ker., Király utca 42.) · 
Lodge (VIII. ker., Kőfaragó utca 10.) · 
VinoPiano Borbár/Wine Bar (IX. ker., Tűzoltó utca 22.) · 
vinoWonka Csokoládé- és Borbár (VIII. ker., Corvin sétány 2..) · 
WINE & U borbár (VII. ker., Holló utca 3-9.) · 
Zengő bár (VIII. ker., Krúdy Gyula utca 6.) · 


BORKÖRÚTLEVÉL
Minden elővételes bérletet vásárló résztvevő kap egy „útlevelet” térképpel, információkkal, amelybe a
meglátogatott borbárok vízum-pecsétet adnak. Emellett 6+1 kérdés is található az okmányban:
minden helyszínhez kötődik egy kérdés - és a rá adott válasz.
A résztvevők nyereményeket nyerhetnek: ajándék kóstolókat, borbár kedvezményeket,
borcsomagokat, borklub belépőket, Bormedence Kárpát-medencei borünnep belépőket.

pesti_borkorut_cover_03-szines-kerettel.jpg
RÉSZVÉTELI DÍJ
Elővételes jegyek: www.fkmc.hu/pesti-borkorut
Early bird bérlet: 12.000 Ft/fő (2020. július 26., vasárnap éjfélig)
Elővételes bérlet: 15.000 Ft/fő (2020. július 29., szerda éjfélig)
A kedvezményes elővételes bérletek mind a hat helyszín borainak kóstolására lehetőséget biztosítanak.
Helyszínen: 3.000 Ft / fő / borbár


INFORMÁCIÓ
Facebook esemény, további információk itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Egri Bor Busz jár szombatonként

2020. június 24. 12:31 - Esszlessz

Az Egri Bor Busz szombatonként indul, és körjáratként működik, fix megállókkal, délelőttől egészen estig. Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget arra, hogy egyszerűen eljuthassanak egy nap akár több egri pincészethez is, és így könnyebben megismerhessék a helyi borkultúrát.

A helyszínek változatosak, a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot, illetve az ő vendéglátóhelyeiket ejthetik útba.

A buszon lehet megvenni az aznapra szóló jegyet, amihez mindenki kap nyolc kupont. Egy kupont egy fő egy pincészetnél válthat be úgy, hogy azért egy borsort kóstolhat kedvezménnyel, vagy önállóan palackos borvásárlásra használhatja. A körjáratra az adott napon a menetrend szerint a megállókban lehet fel- és leszállni.

egri_bor_busz_kreativ2.png

Mi az az Egri Bor Busz?

Egy buszjárat, ami körjáratban közlekedik, fix megállókkal.

Mikor jár a busz?

Minden szombaton 10:00 és 19:00 óra között közlekedik, másfél óránként egyszer.

Hol tudom megvenni a jegyemet?

A buszon, felszálláskor, ahol bankkártyával is fizethetsz.

Hol tudok felszállni rá?

Bármelyik megállónál fel- és leszállhatsz, a jegyed egész napra érvényes.

Mennyi a jegyár?

2000 Ft /fő, amely kupon formájában levásárolható az Egri Borműhely tagjainál. (1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be.)

Hogy működik a kupon?

A jegyvásárláskor kapott kupont a rajta található pincészeteknél lehet beváltani. 1 fő 1 helyen csak 1 kupont válthat be. A pincészeteknél kérhető, erre a programsorozatra összeállított 3 boros, 1500 Ft-os kóstoló árából 500 Ft kedvezményt jelent. A borsor mellett borvásárláshoz lehet még felhasználni a kupont. A kuponból pénzt a pincészeteknek nem áll módjában visszaadni.

egri_bor_busz2_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

Hova juthatok el a busszal?

Menetrend

A busz menetiránya hetente változik, így van A hét és B hét. Kérjük, az útiterved kialakításakor ellenőrizd, hogy melyik héten utaznál vele.

A hét
június 27.
július 11. és 25.
augusztus 8. és 22.

Gál Tibor Fuzio | Thummerer Borszaküzlet
megálló: Eger, Csiky Sándor u. 10.

10:00
11:30
13:00
14:30
16:00
17:30
19:00 (végállomás)

Szépasszony-völgy | BorZBár – Ostoros Családi Pincészet; Petrény Winery –  Völgy 47 Pince; Szépasszony-völgy 46 – Tóth Ferenc Pincészet
megálló: Eger, Szépasszony-völgy 33-as Pince

10:30
12:00
13:30
15:00
16:30
18:00

St. Andrea Szőlőbirtok
megálló: Egerszalók, Ady Endre út 88.

10:45
12:15
13:45
15:15
16:45
18:15

Juhász Testvérek Pincészete
megálló: Eger, Kőlyuktetői pincesor 35.

11:00
12:30
14:00
15:30
17:00
18:30

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
megálló: Eger, Bolyki-völgy

11:15
12:45
14:15
15:45
17:15
18:45

B hét
július 4. és 18.
augusztus 1., 15. és 29..

Gál Tibor Fuzio | Thummerer Borszaküzlet
megálló: Eger, Csiky Sándor u. 10.

10:00
11:30
13:00
14:30
16:00
17:30
19:00 (végállomás)

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
megálló: Eger, Bolyki-völgy

10:15
11:45
13:15
14:45
16:15
17:45

Juhász Testvérek Pincészete
megálló: Eger, Kőlyuktetői pincesor 35.

10:30
12:00
13:30
15:00
16:30
18:00

St. Andrea Szőlőbirtok
megálló: Egerszalók, Ady Endre út 88.

10:45
12:15
13:45
15:15
16:45
18:15

Szépasszony-völgy | BorZBár – Ostoros Családi Pincészet; Petrény Winery –  Völgy 47 Pince; Szépasszony-völgy 46 – Tóth Ferenc Pincészet
megálló: Eger, Szépasszony-völgy 33-as Pince

11:00
12:30
14:00
15:30
17:00
18:30

Gyerekeknek kell jegyet venni?

6 éves kor alatt ingyenes a buszjárat.

Miért érdemes ellátogatnom ezekre a helyekre?

Megismerkedhetsz a helyi borokkal és az Egri borvidék top borászataival, akik különféle borkóstolókat, fix kóstolósorokat és gasztronómiai finomságokat kínálnak, továbbá egyéb programokkal várnak.

További információk: itt és itt

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

A PEZSGŐ SZTORI

2020. június 22. 11:18 - Esszlessz

Országos Laposa Pezsgő premier hétvége június 20-21-én!

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.

 Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierje június 20-21-én lesz!

 • A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon pezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.
 • Ezen a hétvégén és a következő hónapban országszerte számos kiemelt étteremben lehet majd poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket, ezeknek listája a sajtóanyag végén található. Ezekben az éttermekben 1 hónapig, június 20-július 20-ig poharazva kóstolhatók a Laposa pezsgők.

 img_7602.jpg

LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő

„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egy kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell még egy pohárral!” – Luca Antiga

 

LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő

„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékez- tetnek, a zamat pedig tagadhatat- lanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek

és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga

 

Laposa Zsófi a pezsgő készítéséről:

„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat. Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében, mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő is végigkövette

a pezsgő életútját és mindenben támogatott.

A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokat ismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6 pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra, hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítés központjában él és dolgozik.

Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”

 

 

A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga a közös munkáról:

„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Bada- csonyba, de akkor már sokat hallottam erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.

Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasz- tikus volt látni a szőlőültetvényeket a vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezd- tünk gondolkodni, kóstolni, és végül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás, de hallgatni kell a megérzése- inkre is. A bor szerelem!

Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka. Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyon összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt, hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”

 

A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.

 

 • LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevő szám)

Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtok teraszán.

 

 • HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora), a pezsgőhöz komponálva: 3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthez

 

Június 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetés és kóstoló Laposa Zsófival. A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak még szabad helyek!

 

 • FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00)

 

A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:

 

Budapesten: 

DiVino

Mazel Tov      

Jardinette

Alessio Café and Restaurant

Pannonia Gasztrohajó

Búsuló Juhász

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

InterContinental Budapest

Haris Park

Kóstolom Borbár

 

Vidéken:        

Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró

SVÉTasztal     

Erhardt Étterem (Sopron)     

Lamaréda Étterem (Győr)     

Gusto13 (Veszprém) 

Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)     

PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya) 

67 Sigma Étterem (Székesfehérvár) 

Zip's Brewhouse (Miskolc)    

Macok Bisztró és Borbár (Eger)        

Platán (Tata)  

Jankovich (Rácalmás)

Kistücsök (Balatonszemes)   

Mala Garden (Siófok)

Mi A Kő (Köveskál)

Aura Hotel (Balatonfüred)

BL YachtClub (Balatonlelle)

Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)

Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)

Vánkos (Badacsonyörs)

Kikötő Étterem (Szigliget)

Halászkert (Balatonfüred)

Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd)

Villa Delikát (Balatonfüred)

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Megvan a déli part legújabb gasztrokikötője!

2020. június 09. 10:00 - Esszlessz

A balatonmáriafürdői PORT étterem&panzió tulajdonosa, Balla György nem hogy elkeseredett volna a járvány idején, hanem még nagyobb sebességre kapcsolt a tervezett átalakításokkal. Így az övcsatorna melletti, kikötői hangulatú teraszos étterem most megújulva várja a vendégeket, hogy a dél-nyugati rész kihagyhatatlan gasztrokikötője legyen.
port_1.jpg
A minőségi ugrásnak voltak előzményei, a PORT a Magyar Konyha TOP10 kikötői éttermébe is bekerült, és 2019-ben a marhaszegyes ciabatta elnyerte a beach food verseny 2. helyét. A beach food és a laza hangulat marad, de a két helyet (port burger & port étterem) összevonják, hogy egy minden igényt kiszolgáló éttermet hozzanak létre. Lássuk, mi minden változik:
• Marad a laza kikötői hangulat, a jó borok, kávék az ételek mellett, a növényekkel körbevett mediterrán terasz
• Előnyben a régiós ízek, a házi készítésű alapanyagok, a helyi termelőkkel való együttműködés
• Új séf a házban! Horváth András nagy tervekkel érkezett a Kristinus Borbirtokról. A kisujjában van a modern konyha ismerete, számos helyen dolgozott a Balaton mellett, és külföldön is. Az ő vezetésével alakul ki a szezonális étlap.
port2.jpg
• Az étterem feletti 4 csillagos panzió egyedülálló a környéken, hiszen az itteni vendégek a parton reggelizhetnek, a panzióhoz pedig belső medence is tartozik - érdemes akár egy estére is elugrani Máriafürdőre.
• Az idei évre a PORT tematikus hétvégékkel készül, híres kikötők hangulatát és ételeit idézik majd meg a Balaton partján.
Sajtóközlemény
Szólj hozzá!

Szigliget fejlesztésekkel készül a nyárra

2020. május 29. 10:06 - Esszlessz

Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat.

Pályázati forrásból fejlesztik a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket.

A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy értékeit megőrizze. A vár fénykorában a végvárrendszer egyik fontos bástyája volt, később elveszett harcászati szerepe, és állaga romlani kezdett. Most lehetőség nyílik rá, hogy méltó formában újuljon meg, miután tavaly elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. A fejlesztések célja a kulturált vendégfogadás feltételeinek megteremtése.

szigligeti_var_felujtas.JPG

A várban jelenleg is folynak munkálatok. A GINOP-7.1.6-16-2017-00004 számú, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében megvalósításra kerülő „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű pályázat keretében 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez az önkormányzat 60 millió forintot biztosít. A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, még nem tudni az átadás pontos idejét. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható. A főbb fejlesztési elemek révén a vár egésze szebb, bejárhatóbb, élménygazdagabb lesz a vendégek számára.

A strandon is folynak a munkálatok, az alábbi beruházások zajlanak: játszótér bővítése, öntözőrendszer bővítése, napozófelület bővítése, 1000 m2 gyepszőnyegezés, a parton a lépcsők horganyzottra történő cseréje, mozgáskorlátozott beemelő a vízbe, két vizesblokk fejlesztése, téliesítése.

A település hangsúlyozza: készül, és türelmesen, tevékenyen várja, hogy megújult külsővel, de ugyanakkora szeretettel fogadhassák vendégeiket. Tőlük addig is ugyanezt a türelmet és kitartást kérik.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!