esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is: február 29-én ismét Badacsony New Yorkban

2020. január 24. 11:55 - Esszlessz

- sajtóközlemény

A jubileumi borvidéki bemutatkozásra idén is a patinás New York Palota Róma termében kerül sor, ahol a borvidék borászatai mellett bemutatkoznak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók.

badacsony_newyorkban_2020.jpg

„A budapesti borvidéki kóstolók közül mindig kiemelkedik ez a rendezvény: igazi összefogás és együttgondolkodás jellemzi kezdettől fogva. A bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az eseményt, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület segítségével”- mondta Váli Péter borász, a szervező bizottság elnöke.

A New York Palota Róma termében közel 50 kiállító várja a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat, akik csaknem 40 borászat több mint 140 féle borát kóstolhatják meg.

A kóstolón résztvevő borokat egy borászokból és külsős szakemberekből álló bizottság vakkóstoló során előminősíti. Ennek köszönhetően a közönség valóban csodákat kóstolhat, melyek kizárólag a Badacsonyi Borvidéken születnek, ahol a bazalt, a homokkő, és a Balaton más és más, de mégis egyedülálló jegyeket kölcsönöznek a bornak.

Hagyomány, hogy mesterkurzusok is kísérik a rendezvényt érdekes témákkal, előadókkal és izgalmas borokkal: Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, közismert borszakértő, a vakkóstoló során kiválasztott legjobb tételek és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig az elmúlt 10 év nagy évjárataiban készült borokon keresztül teszi ugyanezt”- tájékoztatott Váli Péter.

Az esemény menetrendje nem változik: 14 és 16 óra között a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes.

16 óra után kapunyitás a nagyközönség számára, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.

 

További infók itt.

Szólj hozzá!

Csúcsrajáratják a gasztroboldogságot Badacsonyban

2020. január 23. 13:47 - Esszlessz

- a 11. Gasztrohegyen jártunk

Zúzmarában fürdő fákkal várt minket a januári Badacsony. A Balaton még ködbe burkolózott, jól magára is kötötte szürke kabátját. A levegőben még így is határozottan érezhető volt valamilyen kellemes bizsergés- de az is megtörténhet, hogy csak bennem vált ki ilyen érzést, mikor talpam megérkezik a badacsonyi utcák kövére.

Az idei Gasztrohegy már a 11.- témája a vadászidény. Fürj, vadnyúl, vaddisznó, őzcsülök, szarvas, muflon került a tányérokra. Köréjük pedig izgalmas előételek, levelesek és desszertek sorakoztak fel. Kihívás a séfeknek, számtalan elő- és összekóstolás. Finom hangolások sora, helyi alapanyagok, és terroir konyha.

A tíz helyszín közül hatot volt szerencsénk végigkóstolni. Nehezemre esik nem szuperlatívuszokban beszélni a rendezvényről. Nagyon értékes dolognak tartom azt az alázatot, mellyel a szervezők nekiláttak az eseménysorozatnak. Hihetetlen tettvágy és profizmus jellemzi mindegyikőjüket, és az a szeretet, mellyel a vendégeket fogadják valóban csodálatos. Egy olyan történet született meg nemrég, és működik jelenleg Badacsonyban, mely példaértékű.

 Vidám, néha már borpírral bíró turisták, de inkább nevezzük vendégeknek, rótták a kanyargós utcákat, poharakkal a kezükben. A délben még szolid helyszínek az este közeledtével lüktető élménypontokká változtak.

Vadkocsonyával nyitottunk a Hableányban. Céklával és tormával. Mustármag, kelkáposzta. Játék, izgalom. Finom precizitás- már maga a megjelenése is szemetgyönyörködtető. Levett a lábamról. ’17-es Laposa furmint érkezett hozzá. Hordós fűszerek kerekítették a kortyot. Majd jöttek az ásványok, körte és őszibarack. Élénk savak. Jól álltak egymásnak.

Az idén 10 éves Bonvinoban mangalica szalonnába göngyölt vadnyúl comb filéje várt, vadasan, zsemlegombóccal. A Csobánci Bormanufaktúra- Tóth Bálint Muscat Borostyánbora 2018-ból kísérte. Klasszik vadas- de az hibátlan. A borban aszalványok, dohány, majd, ahogy nyílik, barack és aszalványa, egy kis dzsemmel, lendület, hosszan időzik a szájban, izgalom. Az étel és a bor násztánca- kívánták egymást. Boldogságunk fokozásaképp csokoládé mousse-szal folytottuk le a főételt: erdei szeder ropogóssal megspékelve. Barcza Tibor Syrah-ja kísérte. Alap tétel. Gyömölcsökre hangolva. Kellemes inni. Érett meggyekkel, bársonyosan, csokoládéval.

Harmadik állomásunk a Borbarátok Vendéglője volt, itt finom zsályás erdei gombaleves, kapros túrógombóccal várt és két újbor: egy muskotály és egy szürkebarát, fiatalon, ropogósan, már csak egy kis tavasz kell melléjük, és lehet vinni őket palackostul a partra, erkélyre, teraszra egy laza beszélgetés mellé.

Szarvas pörkölt várt lekváros derelyével a Vánkosban. Mellé egyik kedvenc hazai pinot-om, méghozzá a Váli Péteré. A szarvas puha volt, ízes, a köret remek választásnak bizonyolt, a pinot pedig hozta a maga kedves, de karakteres formáját. A végső csapást ízlelőbimbóinkra túrótorta adta, méghozzá forró erdeigyümölcs öntettel. Nem bírtuk nem megenni. Lefolytásképp pedig egy remek espressoval zártunk. Teljes volt a gasztroboldogság.

Mindig kell lennie kedvencnek. Ezúttal is volt- teljesen vállalom a felelősséget: 2018-ban, úgy tűnik, hogy egész mélyen sikerült beleszeretnem a rizai Tölgyes Kúriába. Most is ezt a stációt vártam a legjobban. Bevallom, valahányszor arra jártam, mindig ködbe burkolózott, így a Balatont onnan még soha nem is láttam. Talán az ősfák az udvaron, talán az épület hangulata fogott meg, és nem ereszt azóta. Nem tudom…. Váli Péter Badacsonyi Zöldjével folytattuk a poharakban 2018-ból. Finom kesernye, ropogós savak, csonthéjasok a kortyban. A fogás pedig: vaddisznó tarja, káposztákkal, árpagyöngy ropogóssal, hogy hova sikerült elpakolni a gyomrunkban, nem tudom. Lehetetlen volt ellenállni. A tökéletesség itt hümmögések sorába bújt el.

Zárásképp az Istvándy Birtok és Borműhelyben pihentünk meg: itt sütőtök mousse ropógós gesztenyével és birsalmával hódított, nem csak tálalásával.

A tavalyi nagy siker nem volt véletlen. Az idei pedig végképp nem. Egyre feljebb kerül az a mérce- a vendégek és rajongók nagy örömére. Téli mentális térképünkbe abszolút bevésődött Badacsony, és a Gasztrohegy is- vigyázat, függőséget okoz!

 

Andi

Szólj hozzá!

Temesváron jótékonykodtak a magyar borászatok

2019. december 17. 15:10 - Esszlessz

Etyeki Kúria Borgazdaság négy másik magyar borászattal – Laposa Borbirtok, Patricius Borház, Vida Családi Birtok és Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – összefogva vett részt a 2019. november 15. és 17. között Temesváron megrendezett Rovinhud Wine Show jótékonysági borrendezvényen. A teljes befolyt összeget, 23 500 eurót a Ceva De Spus egyesület a Temesváron és Romániában élő sérült emberek életminőségének javítására fordítja. 

 A Rovinhudot a temesvári Szövérdfi-Szép Zoltán hozta létre kettős indíttatásból: egyrészt szeretett volna egy nívós, minőségorientált borrendezvényt létrehozni hazájában, másrészt mindezt nonprofit jótékonysági alapon működtetni, hogy segíthessen az arra rászorulókon, melyre a találó névválasztás is utal.

 Szövérdfi-Szép a Ceva De Spus egyesületnél dolgozik, melynek célja a sérült emberek egyenjogúságáért és jogaiért való küzdelem. A csapat tagjai részt vesznek a rendezvény előkészületeinek szervezésében, valamint dolgoznak magán a Rovinhudon is, a jegykiadástól, a jégkiosztáson át a pohármosásig minden feladatot ellátnak, elsőként érkeznek és utolsóként távoznak.

 A rendszerváltás előtt a romániai állami intézetekben uralkodó embertelen állapotok híre bejárta a világot, és bár rengeteg pozitív változás történt, a sérült emberek sajnos a mai napig rendkívüli diszkriminációnak vannak kitéve, az őket segítő szociális és infrastrukturális hálózat rendkívül alulfejlett. A sérült emberek egyenjogúságáért küzd a Ceva De Spus egyesület.

 A Rovinhudon résztvevő borászatok kiállítói hozzájárulást és boraikat ajánlják fel, a nemzetközi borszakértők jótékonysági alapon tartják a meghirdetett mesterkurzusokat, a látogatók pedig belépőt vásárolnak. A Rovinhud teljes árbevételét minden évben meghatározott célra fordítják: idén egy harmadik apartmant terveznek felújítani, hogy újabb fogyatékkal élő emberek költözhessenek az állami intézményekből új, meghitt otthonba.

 A rendezvényt az indulás éve, 2015 óta a nemzetközi borszakma olyan jelentős személyiségei támogatják jelenlétükkel, mesterkuzusok megtartásával, mint Jancis Robinson, Caroline Gilby vagy éppen Elizabeth Gabay. Idén a mesterkurzus előadói közül külföldről Caroline Gilby, Darrel Joseph és Rod Smith érkezett, míg a helyi szakma képviseletében Kormos Zoltán, Szakács-Orha Imre és Ádám Előd adott elő.

 Nagy Vince, az Etyeki Kúria kereskedelmi vezetőjének tapasztalatai: „A Rovinhud a személyes történetekről, az emberi találkozásokról szól. Minden mesterkurzuson bepillantást kaptunk egy-egy életútba, de a legközelebbről Tibit történetét ismerhettük meg. A Ceva De Spus egyesület tagjaként Tibi egy a három ember közül, akik beszélnek magyarul, a rendezvény mindhárom napján folyamatosan biztosította, hogy a jegesvödör tele, a köpőcsésze pedig üres legyen. Megosztotta velünk, hogy több éves munka után felújította a házat, melyet örökölt. Feleségével, aki szintén segédkezett a Rovinhudon, mindketten dolgoznak és idővel gyermeket is szeretnének vállalni. Lenyűgöző volt látni, hogy milyen küzdőszellem és büszkeség van benne, hogy úgy gondolja a fogyatékossága nem jelenthet akadály. Megható és megtisztelő volt vele beszélgetni.”

 A vezető romániai borászatok tételei mellett a kereskedők asztalainál külföldi borokat is kóstolhattak a résztvevők. A 2019-es Rovinhudon öt magyar pincészet – az Etyeki Kúria, a Laposa Borbirtok, a Patricius Borház, a Vida Családi Birtok és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - úgy döntött, hogy közösen támogatják a rendezvényt és elhozzák Magyarország öt borvidékét egy hétvégére Temesvárra, Romániai egyik legfontosabb borszakmai eseményére.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kárpát medence ízei –3. Bormedence 2019

2019. december 16. 11:35 - Esszlessz

Idén alig vártuk, hogy az ünnepi készülődés közben kis kikapcsolódásként újra ellátogassunk a Bormedence 2019-es eseményére, újra felfedezve az ízekkel, hangulatokkal teli Kárpát-medencei borokat, ahol most a kiemelt régióként Somló szerepelt.

Előkelő helyszínen, a Festetics Palota gyönyörű termeiben kalandoztunk a borvidékek között. A Nemzeti Múzeum mögött megbújó, meseszépen restaurált palota falai között ma az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem mellett rendezvények helyszíneként is működik. Az asztalok között sétálva eljutottunk Felvidékre, Őrvidékre, Erdélybe, Villányba, Egerbe és még sok vidékre. Felkerestük a Balatont, ahol felsétáltunk Badacsonyba, hogy újra kóstoljuk a ritka fajtaborokat. Megálltunk a Borbély Pincénél egy kis Rózsakövet kortyolni, amiből visszaköszönt a bazalt ásványossága, a talaj sóssága. Tetszett a virágos illata, az almakompótra emlékeztető íze, kiegészülve friss citrusossággal, őszibarackkal. Megkívántunk mellé egy kis Pármai sonkát sárgadinnyével. Tovább baktatva Badacsony „lejtős utcáin” elértük Málik Zoltán pincéjét, ahol sok különlegesség várt minket. Bakator, Kéknyelű, Zeus. Ez utóbbi egyik kedvencünk a sok közül. Szép telt masszív bor, fehérhúsú gyümölcsök, kis citrusosság, szép savak és némi sósság jellemzi, kiegészülve a friss briós jóleső ízével.

 

Nagyot ugorva átmentünk az ország másik felébe, hogy a Mátra lankáit is felfedezzük. A Páger Pince kínálatát kóstoltuk először. 1,6 hektáron borászkodnak, a véletlen, meg egy kis örökség volt az indítója a pincének. Szürkebarátjuk a mező illatát jutatta eszünkbe, ízében szép savakkal, finom fűszerekkel, rafinált eleganciával, bájossággal és „pink” színnel. A Feketeleánykát igazi érdekesség kóstolni. Fűszeres, picit csokis, málnás, játékos, minden korty más arcát mutatja a fajtának, modern és rusztikus is egyben, lendületes és könnyed is.

Ha már a Mátrában jártunk nem hagytuk ki a Dominium Pincét sem; szintén kóstoltunk (ugyan még mintaként) Feketeleánykát, ami kicsit fűszeres, tartalmas, koncentrált málnás ízvilágot mutatott. Teszteltünk még egy különlegességet, a Turánt. Illatában szeder, fekete ribizli, ízében kakaó, csoki, megy lekvár, szilva, és a hordóra jellemző vaníliás jegyek mutatkoznak.

Ezek után kis lélegzetvételnyi szünetet tartottunk; segítettünk a szervezőknek a bejáratnál a poharak kiosztásában, hogy ők is meg tudják ízlelni a Kárpát-medence borait. Hisz jó úttörőként az Esszlessz ahol tud, segít. J

A kis „pihenő” után, sétánkat folytatva Somlóra ruccantunk, ahol sok régi ismerőssel találkoztunk. A nagy bálterembe lépve lenyűgözött a pompás díszítés, a csillárok ragyogása és az izgatottan kóstoló, beszélgető emberek nyüzsgő hada.

Borkóstolásunkat Spiginél (Spiegelberg Pince) folytattuk. A hárslevelűje igazi lelket simogató jóság.J Illatában kis zöldalma, virágpor, pici mentol; ízében krémesség, feszesség, némi sósság és trópusi gyümölcsök érződnek. Innen messzire már nem mentünk csak a Kolonics Pincéig, ahol jót beszélgetve Furmintot (igazi ásvány bomba, izmos, testes, gyümölcsös) szürcsölve zártuk az estét.

Kriszti, Gyuri

Szólj hozzá!

Egri bikavér karácsonyra

2019. december 11. 12:45 - Esszlessz

Az egri bikavér a legismertebb magyar házasított bor, így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni.

Alapismeretek a bikavérről

Érdemes tisztában lennünk pár alapvetéssel az egri bikavérrel kapcsolatban, hogy könnyebben eligazodjunk a boros polcok előtt állva. Az egri bikavér előállításához használt szőlő csak az Egri borvidékről származhat, a fajtákat jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. A kékfrankos használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani. Három szinten készülhet bikavér Egerben: classicus, superior és grand superior. 2017-ben – eddig egyetlen vörösborként – hungarikumnak nyilvánították.

egribikaver14.jpg

Fotó: Orosz Dalma

A bikavér Egerben

A borvidék a szőlőfajták tekintetében rendkívül sokszínű, így régi hagyományra tekint vissza a házasítások készítése. A helyi borászok is úgy érzik, hogy a borvidékben rejlő lehetőségeket leginkább az egri bikavéren – és annak fehér párján, az egri csillagon – keresztül tudják bemutatni.

„A házasítások borvidéke vagyunk” – mondja Tóth Katalin borász, az Egri Borműhely tagja. „A bikavérnek mindig is kiemelt szerepe volt Egerben, az utóbbi években pedig ismét presztízstermék lett. Érdemes az ünnepekkor régebbi évjáratú bikavért, grand superiort kibontani, hiszen ezek a palackok igazi borélményt adnak a fogyasztóknak.”

egribikaver15.jpg

Fotó: Orosz Dalma

Karácsonyi gasztrotippek

A bikavér a kékfrankosalap és a szőlőfajták házasítása miatt az ételek széles körével párosítható. A sokszínűsége azt is jelenti, hogy az alaptól a grand superior kategóriáig mindenki megtalálhatja azt, ami az ízlésének és az ünnepre készített fogásnak leginkább megfelel.

A karácsonyi ételekhez – legyenek azok tradicionális vagy éppen különleges, egyedi receptek – jó választás az egri bikavér. A könnyedebb, classicus vagy superior tételekhez jól illenek az olyan hagyományos, fűszerpaprikával készült fogások, mint a halászlé, a harcsapaprikás vagy a töltött káposzta. Ugyanígy passzolnak hozzájuk a házi- és vadszárnyasok, a báránysült, de a hagyományos disznótoros, a hurka és a kolbász zsírosságát is szépen kiegyensúlyozzák a kékfrankos eleven savai.

Nem nyúlunk mellé bor és étel párosítása tekintetében, ha sütőtököt, lencsét, édesburgonyát, gombát, lila káposztát, csicsókát kínálunk köretnek, vagy vegetáriánusok esetében akár főételnek is.

Egy dűlős, komplex grand superior borhoz pedig már érdemes olyan komoly alapanyagokat választani, mint a szarvas, az őz, a vaddisznó, a mangalica vagy a bélszín – a borral együtt igazán különlegessé varázsolják az ünnepi asztalt.

egribikaver16.jpg

Fotó: Orosz Dalma

Bikavér a középpontban

Az egri Macok Bisztró a kezdetektől nagy figyelmet fordít arra, hogy környékbeli alapanyagokkal dolgozzon, így a helyi borkínálatra is odafigyelnek. Az ünnepekkor pedig többféle bikavért is kínálnak, poharaznak, a classicustól a grand superior tételekig.

A bikavér a mi ünnepi borunk. Hiszünk ebben a bortípusban, és ilyenkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a vendégeinknek ajánljuk az ételekhez” – meséli Szternák Péter, az étterem vezetője. „Az egyik ikonikus fogásunk, a marhapofa mellé például nemcsak bikavért kínálunk, hanem ráadásul abban is pároljuk a húst.”

Az egriek szerint nincs ünnep bikavér nélkül, és idén is arra biztatnak mindenkit, hogy kerüljön az asztalra vagy a fa alá egy-egy palackkal.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Ünnepi buborékok- őket bátran leveheted a polcról

2019. december 10. 13:39 - Esszlessz

Kezdhetnénk azzal a közhellyel, hogy buborék nélkül nincs ünnep- de ez nem is igazán közhely: a finomam simogató buborékok, a csilingelő savak és a krémesség szép kiegészítője a decemberi varázslatnak. Ízlés és pénztárca dolga, hogy palackban érlelt tradicionális vagy tank pezsgőt választunk az asztalra, az viszont biztos: egy jól megválasztott buborékossal egy egész ünnepi menüsort végig tudunk kísérni.

A boltok polcain számos izgalmas bor várja fogyasztóját. Megnéztünk pár könnyen beszerezhető tételt, ötletet adva- természetesen most is benyomásokkal próbáltuk megfogni a bor hangulatát, milyenségét- bízva abban, hogy így a kevésbé vájtfülü fogyasztó pikk-pakk megtalálja a számára megfelelőt.

image1_11.jpeg

A sor:

  1. Antech Expression 2015

 Nagy bubik, kenyér, alma illat, citrusos, hosszú lecsengés, kis kesernyés a végén. Jó ivású! Finoman visszafogott stílus. Könnyeden elegáns. Lime és grépfrút, nagyon kicsi zsemle. Érett, picit erjedő egres, körte, késő nyári estek, üde, csúszik, jólesik, szép buborékozás, zöld alma, ananász, mindennapinnám.

84 pont

  1. Crémant D' Alsas Cuvée Valentin

Kicsit durvák a bubik, óarany szín, zöld alma illat, kicsit oxidált, grapefruit íz, erősek a savak, vastag, hosszú, túl mély, borostyán szín. Vaskos test, kicsit bumfordi. Savai élesek, utóízben már kellemetlen kesernyésség. Rozmaringos epres limonádé, uborka, krémesség. Mézeskalács, érett sárgabarack, érett golden alma, hosszú, elbabrálok vele. Pirított kenyérhéj, licsi, kis elegancia, nyári naplemente.

85 pont

  1. Teleki Brut Rosé 2016

 Lágy bubik, málna illat, éretlen, vékony, gyorsan kiürül. Egyszerű, inkább habzóbor. Könnyen elillan a szájban, felejthető. Citrusok illatban, barack, egyszerű, “sima”, kusza. Ropog, pink grépfrút, berúgja az ajtót, nagy bubik, tojáshéj. Kócos, rózsa, barackvirág, visszafogott, gyorsan múló

80 pont

  1. Kreinbacher Classik Brut

Rengeteg bubi, szalma szín, élesztős illat, friss kenyér, kardamom, kis kesernyés íz, kerek, hosszú lecsengés. Elegáns külsőhöz komoly beltartalom. Vibráló, játékos savak, széles test, bors, mogyoró, barna kenyér. Nagyon hosszú lecsengés. Mennyei! Kenyér toast, jó lenne mellé egy libamájkrémes piritós, mezes csipkebogyó tea, pekándió, szerecsendió, kelt kovászos cipó, citrusok, őszibarack, zöld alma, fűszeres.

89 pont

  1. Kemendy Chardonay Brut Natur

Finom bubi, édes mézvirágos, muskotályos illat, élesztő, zöld alma illat, markáns, durva pezsgő, férfias. Cuki illatok, hárs és akácvirág. Lágy és behízelgő ízek, simulékony. Egy kicsit több tartást várnék tőle. Lendületes, elénk, fickós illat. Kicsit durr bele, aztán gyorsan elszáll, de izgalmas, hogy az is marad-e, az mar más kérdés. Balatonbor illat, bodza, „bugyilehúzós”, harsány, kerek, málnahab, parfüm, citrusok, szép élesztős, kis túlzás, vadmacska aki szelídítésre vár.

84 pont

  1. Bíró Tokaji Pezsgő, Brut Natur 2015

Lágy bubik, friss kenyér, hárs, mézvirág illat, dióskenyér, grapefruit, hosszú lecsengés, kerek. Elegáns beköszönés. Harmonikus, kovászos kenyér utóízek. Komoly alak! Kerek, szép bubival, tokajis bothritysesség kellemesen jön, tartalmas , szuper illat, amit telt uras, elegáns, pirított briós. Pirított magvak, karakter, hossz, jelen van, bőrkanapé. Intenzív, ropogós dió, mandula, sárgabarack.

88 pont

A fentiek egy kis merítés a piacon megtalálható tételekből, épp ezért bátran kérdezzétek a borboltost, óvatosan a leárazásokkal, próbáljatok mindig a címke mögé nézni (vannak erre ügyes appok is), és bátran fogyasszatok bubisat- akár étel nélkül, csak a fa alatt….

image0.jpeg

Szólj hozzá!

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Festetics Palotában december 7-én

2019. december 04. 11:04 - Esszlessz

BORmedence 2019 ∙ Kárpát-medencei borünnep * 2019 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója *

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ez alkalommal a Festetics Palotában (Andrássy Egyetem) , december 7-én, 15-22 óra között.

Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével - anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul.

Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit.

 

 111.jpg

A 2019-es díszvendégek:

- Külhon: Felvidék,

- Belhon: Somló hegy (Balaton Borrégió)

 

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is.

*Ingyenes Bormedence bemutató-kóstolók: Korpás András felvidéki szőlőnemesítő különleges keresztezései és Somló kincse, a juhfark

* A BORmedence BOREGYETEM – mesterkurzusok középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

(1.) A Monarchia sokszínű borvilága (Boldog békeévek borai) mesterkurzus Darrel Joseph, amerikai borszakíró, Közép- és Kelet-Európa szakértő tolmácsolásában

(2.) Somogyi Gergely, a Tokaj Today alapító-vezetője Tokaj alig ismert boraiból mutat néhány igazán érdekes különlegességet: édes és száraz fordítást, édes és száraz  máslást, különböző stílusú szamorodnikat és más meglepetések is várhatók.

* A BORmedence programsorozat részeként pedig bemutatkozik az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.

Ismerje meg a Kárpát-medence különböző borvidékeit
A Bormedencén kiváló hazai és külhoni borászok az egész történelmi Magyarország területéről.
Kiállítók listája ITT (folyamatosan bővül)

 

Jegyek

Egy belépőért több, mint 150 bor szabadon kóstolható, SŐT, a  jegy tartalmazza a kóstolópoharat is!

Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy

Elővételes ára: 4900 Ft / fő.

Személyesen: a Kadarka Borbárban (Budapest, Király utca 42.)

A karácsonyhoz közeledve számos kiállító kedvező áron palackokkal is értékesíteni fog a rendezvényen!

 

További információ: itt

Facebook esemény: itt.  

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

2019. december 03. 12:00 - Esszlessz

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Diótörő

December beköszöntével a szálloda karácsonyi díszbe öltözik. A lobbyban feldíszített fenyőfa, körös-körül ünnepi díszek és meghitt hangulat várja a látogatókat. A fő téma pedig mindenki kedvence, a Diótörő. De ez a mesés balett nem csak a díszletekben jelenik meg. A Corso Étterem brunch-ait is ez a különleges tematika hatja át, ahol a vendégek egy pohár finom champagne mellett hangolódhatnak a karácsonyra, miközben a Diótörő jelmezeibe bújt balettművészek élő zenére elevenítik meg ezt a kedves történetet táncukkal.

balerina_brunchok.jpg

Champagne

A legexkluzívabb ital kétségtelenül a champagne, ami önmagában bármilyen percet ünneppé tesz. Az eredetvédett francia pezsgő mindig is a magas minőség egyik szinonimája volt, az InterContinental nívójához pedig pontosan ez illik, csakúgy, mint az adventhez és a karácsonyhoz, ezért számos ajánlatukba belecsempészik a champagne-t decemberben.

Fontos küldetésüknek tartják, hogy a vendégek felfedezzék a pezsgők világát. Éppen ezért került be a brunch-ok közé a Champagne csomag, melynek keretében minden hónapban más-más prémium pezsgő kóstolható korlátlanul. Valamint érdemes kipróbálni a legújabb, magyar találmányok ihlette koktélok közül a „Villanykörtét”, amelynek alapját szintén champagne alkotja, és nemcsak keleties fűszerezésű íze, de különleges tálalása is egyedi élményt nyújt.

festive_brunches.jpg

Brunch

A hotelben a vendégek egész évben élvezhetik a korlátlanul kóstolható finom falatokat, pezsgőket és a csodás kilátást, de az adventi vasárnapok azok, amikor igazán ünnepi környezetben pihenhetik ki a karácsonyi kavalkádot. Ráadásul a családosoknak egy Diótörő- ihlette, animátorok által működtetett gyereksarok is segít abban, hogy a szülők tényleg kikapcsolódhassanak.

Gullner Gergő séf a magyar és a környező országok tradicionális ételeit gondolta újra, nemzetközi hatásokkal, szezonalitással és a lokális alapanyagok használatával ötvözve, amivel egyedülálló fogásokat hozott létre. A hazai és a nemzetközi ízeket felvonultató brunch bőséges és hetente megújuló kínálatából mindenki kedvére válogathat.

A hotel desszertkínálata is az ünnepekhez igazodik, és karácsonyi finomságokat kínál. A cukrász séf, Vágó Nikoletta az ünnepi tarte-kínálatot miniatűr formában is megalkotta, így az édesszájúak egyszerre több ízkombinációt is megkóstolhatnak vagy megoszthatnak. A különlegességek közül a pekándiós-csokoládés a klasszikus karácsonyi süteményeket idézi, az epres üde rózsaszínje a balerinák színes szoknyáira reflektál, és egy paleo-vegán mangós desszert is a tál része.

Érdemes lesz decemberben kiszakadni az ünnepi rohanásból, és eltölteni pár nyugodt és kényeztető órát Budapest egyik legszebb kilátásával.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú

2019. november 27. 14:25 - Esszlessz

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.

_koccintsaszuval_2019_01_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Mitől olyan különleges az aszú?

Egy-egy igazán szép palack aszú ára néha meghökkentő lehet. Azonban ha tudjuk, hogy sok tényező szükséges ahhoz, hogy egészséges aszúszemek alakuljanak ki, ráadásul a Tokaji borvidéken még annak speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú, mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni.

A tokaji aszú nem a hétköznapok bora, viszont felejthetetlen élményt tud nyújtani, amikor kibontjuk egy-egy különleges alkalomra.

_koccintsaszuval_2019_02_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Karácsonyi gasztrotippek

Mindenki kedvenc ünnepe, a karácsony pont ilyen alkalom. Egy palack aszúnak pedig minden karácsonyi asztalon ott a helye. A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket.

Már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük, kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral, chutneyval és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával.

Még a főételek mellett is próbára tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.

Ha teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.

_koccintsaszuval_2019_04_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi sütemények, a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns, francia crème brûlée vagy egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy egy palack aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni egy palackkal belőle, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére.

Ha az ünnepek során tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

Szólj hozzá!

WINEFRIENDSHIP

2019. november 26. 11:35 - Esszlessz

- magyar-osztrák bormustra

22 bor iránt elkötelezett osztrák diák, izgalmas tételek, magyar-osztrák borpáros mesterkurzus és remek hangulat jellemezte az Etyeki Kúriánál megrendezésre kerülő WINEFRIENDSHIP névre keresztelt eseményt. A sztori jól működik, és bízunk benne, hogy lesz még számtalan párja is.

A kismartoni Fachhochschule Burgenland Nemzetközi Bormarketing mesterszakos hallgatói által szervezett rendezvény nem csak gyakorlatszerzési lehetőség a hallgatók számára, hanem egy határon átnyúló élmény-tapasztalat csere nekünk vendégeknek is.

Hogy miért volt jó: lehet, hogy csak számomra hiányzik az itthoni hasonló lehetőség léte, a jól szervezett, átgondolt, mosolygós kóstolók, új pincészetek, fiatal feltörekvő borászok/borászatok megismerése határon túlról, itthoniakkal karöltve, mely keretek mellett kicsit a címke mögé nézhetünk. És talán ez az egyik legfontosabb a bor milyensége mellett, a történet, kiből hogyan lett borász, miképp készült el az első bora, milyen célok mentén dolgozik, és maga a hitelesség.

Mesterkurzussal kezdtünk, Kielmayer Kristian DipWSET öt osztrák és magyar borpárokon keresztül ismertette meg a nagyérdeműt, hogy mi jellemző egy-egy fajtára a határon innen és túl. Első párunk Wenzl-Kast Welschrieslingje és Laposa 4 Hegy Olaszrizlingje volt 2018-ból. Az osztrák zöldalmás, citrusos vonalon mozgott, ropogós savakkal. Friss, ásványok illatban és kortyban egyaránt. Mattság. Fehér grépfrút a korty végén. Az olaszrizling citrusokkal és őszibarackkal nyitott. Majd jöttek az ásványok. Zizegő kövek. Egész hosszan játszott a szájban. Savai repítik. Csonthéjasok. Jóleső kesernye a végén.

A kettes számú etap első szereplője a Bayer-Erbhof Leithaberg DAC Chardonnay-e: vanília, citrusok és zöldhúsú gyümölcsök, ficánkoló savak, sós, terroir. Sokáig jelen van. Nagyon fiatal, 2018-as évjárat. Kicsivel kevesebb alkohol jobban állna neki. Párja az Etyeki Kúria 2017-es Chardonnay-e. Melegebb vonal. Vanília. Hordós fűszerek háttérből ölelnek. Sok őszibarack, szépen nyílik. Megmutatkoznak a trópusi gyümölcsök is.

Maradtunk 2017-ben a Weinhof Haider Neusiedlersee Attila Cuvée-ével. Cabernet franc és kékfrankos házasítása. Buja meggyek illatban, melyek visszaköszönnek a kortyban is. A 14,5% alkohol fűt. Sok fűszer, mellette kakaó, selyemcukor és meggyek, ribizli, szeder. Könnyed, de vagány. Lendületes. Párja a villányi Vylyan 2016-os cabernet franc-ja. Szilvák és meggyek- kicsit túlérettek, lekvárosak, szárító tanninok.

Negyedik párunk első tagja Silvia Heinrich Ried Goldberg kékfrankosa 2016-ból. Palackbuké. Fűszerek. Puhaság. Illatban többet ígér. Csoki és kakaó. Érett meggyek, fűszerek és ásványok. Párja Vida Hidaspetre Kékfrankosa ugyancsak 2016-ból. Üde, hűvösebb. Fűszerek és piros bogyósok. Könnyed, ételért kiált.

Rusttal és Tokajjal zártunk. Heidi Schrök száraz furmintja 2018-ból került először a kóstoló poharakba: zöld, gyógynövényes sósság, cukorkás, ásványok támasztják. Savak helyükön. Körték, főleg vilmos, közepe üresnek tűnt. Patricius Katinkája következett: furmint, sárgamuskotály, kövérszőlő házasítása 2017-ből. Izgalmak már illatban. Barackok, méz, törökméz, finom ásványok. Korty tükrözi az illatot. Hosszasan játszik, szép savak, jó szerkezet, vonalvezetés.

A sétáló kóstolón 12 osztrák és 5 magyar borászat tételeit mutatják be a főiskolai hallgatók, mégpedig:

Az osztrák borászatok:

Schöberl Pichl-hof (Wachau)

Domäne Wachau (Wachau)

Josef Donabaum (Wachau)

Hofstätter (Wachau)

FJ Gritsch (Wachau)

Wenzl-Kast (Neusiedlersee)

Bayer-Erbhof (Leithaberg)

Silvia Heinrich (Mittelburgenland)

Haider (Neusiedlersee)

Böheim (Carnuntum)

Kellerkünstler (Carnuntum)

Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein (Weinviertel)

A magyar borászatok:

Laposa (Badacsony)

Etyeki Kúria (Etyek-Buda)

Patricius (Tokaj)

Vida (Szekszárd)

Vylyan (Villány)

Kicsit elvesztünk Wachauban- érthető módon, főleg az 1969-es Domane Wachau Auslese zöldveltelinie felett, de számos izgalmas tételt kóstolhattunk a határ mindkét oldaláról, tovább gyarapítva élményeinket. Jó kis rendezvény volt- még több ilyet!

 

Andi

Szólj hozzá!