esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Kortárs festmények az új Soltész borokon

2019. szeptember 10. 17:10 - Esszlessz

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került.

A második generációs családi borászat már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány. Azzal is szeretnének hozzájárulni Magyarország borkultúrájának fejlődéséhez, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy minden vásárló minőségi bort fogyaszthasson.
soltesz_premium_borcsalad_01_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik újdonságokkal is a piacra lépni. Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai kerülnek forgalomba, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások. Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban úgyszintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.

„Ezeket az általunk legjobban kedvelt vörösborokat szerettük volna vizuálisan is megkülönböztetni a többitől. Az Egerhez sok szálon kötődő Bukta Imrét kerestük meg azzal az ötlettel, hogy egy-egy műalkotását megjeleníthessük a címkéken – meséli Soltész Gergő, tulajdonos. – Mi szeretjük Imre festményeit, ő meg a borainkat, úgyhogy szerencsére lelkes volt a közös munka kapcsán.”

 soltesz_premium_borcsalad_02_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal” című alkotás látható. A három festményből Ipacs Géza grafikus készített boroscímkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt

Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg őket.

Szólj hozzá!

HERBSTGOLD és Pan'oGusto őszi fesztivál az Esterházy-kastélyban - 2019. szeptember 11-22.

2019. szeptember 10. 11:05 - Esszlessz

Pontosan harminc évvel a Kismarton közvetlen közelében lejátszódott történelmi esemény, az  Ausztria és Magyarország között vasfüggönyként húzódó határ 1989. szeptember 11-én megtörtént hivatalos megnyitása után a Haydn Filharmónia koncertjével kezdődik a kismartoni Esterházy-kastélyban az idei HERBSGOLD Fesztivál.

 A Fesztivál első hétvégéjén, szeptember 14-15-én rendezik a PAN O’GUSTO Pannon gasztronómiai fesztivált. A kastélyparkban álló Orangerie a pannon tájon végigkalauzoló kulináris felfedezőút helyszíne, ahol fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket. A Pannon régió sztárséfjei engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandózó tradicionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik. Magyar részről a Mák Bistro színeiben Mizsei János séf finomságait kóstolhatják az érdeklődők. A magyar hústermékeketFekete Zsóka Mangalicafarmja képviseli.

 2018-09-07_event_herbstgold_rebekka_bakken_tina_zarits.jpg

Meet Luv, a Die Seeteufel és a Pannatura BBQ képviselik a legújabb irányzat, a streetfood színeit. Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat, kiemelt figyelmet fordítva a Lajta-hegység boraira: az itt gazdálkodó borászok a gourmetfesztivál mindkét napja alatt a Lajta-hegység dübörög címmel prezentálják nedűiket. A különböző borokat mesterkurzusok keretében még mélyebben megismerhetik a látogatók. A magyar borokat az Etyeki-Kúria Borgazdaság, a Gilvesy Pincészet, a Laposa Borbirtok, Vida Családi Birtok és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet képviselik.

 Aki exotikumra vágyik, megkóstolhatja három burgenlandi fiatal találmányát, a HAKUMA-t, egy zöldtea alapból készült Matcha-Lifestyle italt, melyből frissítő, kreatív italokat kevernek.

 Ezen a hétvégén a zenei kínálat a Jazz valamint a Balkáni és roma hangok köré összpontosul. A jazz-t Harri Stojka gitárvirtuóz valamint a Café Drechsler Trió képviseli, míg Balkáni és roma hangok színeiben az Oláh Gipsy BeatsKovács Antallal az élén, valamint a szerb roma-banda a Kal Band, legtüzesebb, az érzelmes hangokat a kivételes Naghash Ensemble keveri az egyveleghez.

 A fesztiválon felcsendülő művek jelentős része a két szomszédos országból érkezik, két országból, amelyek évszázadok óta szoros kulturális kapcsolatokat ápolnak egymással. A kultúrák egymást gazdagító hatása az Esterházy hercegek és az általuk támogatott művészek és zenészek példáján is érzékelhető – a határ ezért is volt politikailag és emberileg sokak számára fájdalmas valóság.

 Mit váltanak ki a határok az emberek egymás közti viszonyában és hogyan hatnak azok magára az egyénre? A „határ“ szónak filozófiai és emberi dimenziója is létezik – az emberek, férfi és nő, vallások, népek közötti határok és maga a határátlépés az emberiség alapkérdései közé tartoznak.

 Ilyen és hasonló a kérdésekre keresik a választ a zene eszközeivel, és invitálnak minden érdeklődőt, hogy befelé figyelve, a politikával és hírekkel átitatott mindennapoktól eltávolodva, mélyebben fürkésszék tovább a hallottakat.

 12.jpg

A Fesztivál felütéseként Haydn ellentmondásokkal és meglepetésekkel teli Il distratto-ja csendül fel. Nicolas Altstaedt interpretálásában önszemlélődés következik a saját határaival, a kisebb, személyes problémáktól az őrületig, küzdő Schumann a-moll gordonkaversenyével. Hogy mi is magyar és mi osztrák, azt az élet sok területén nehéz megválaszolni. Haydn idejében Kismarton még Magyarországhoz tartozott, Veress Sándor a Monarchia magyar felén, Kolozsvárott született,Négy erdei táncával áthallgatunk a folyamatosan máshol húzódó határokon túlra.

 A bregenz–i származású Richard Dünster The Waste Land című darabjában az élet és a halál peremét érinti, míg Enescu 3. zenekari szvitjében Haydn tradíciója, a népzenefeldolgozás jelenik meg újra, ugyanúgy ahogy az Ausztriából Magyarországra keresztelt koncerten is, Liszt, Brahms, Bartók és Kodály és Kurtág műveivel, Francesco Piemontesi, zongoraművész és a Chamber Orchestra of Europe közreműködésével.

 Megosztott város mottó alatt egy napig a Jerusalem Chamber Music Festival (JCMF) vendégeskedik Kismartonban. Berlin és Jeruzsálem, míg az egyik város már rég túllépett a történelmi megosztottságán, a másikban napjainkig húzódik egy kényes választóvonal.

 A JCMF – melyet a zongoraművész Elena Baskirova, Daniel Barenboim felesége alapított – és a berlini Barenboim-Said Akadémia – mely a Közel-Kelet ösztöndíjas muzsikusait oktatja –zenei hidat ver  a két város közé, és két koncerten Robert Holl bassz-baritonnal, Kyril Zlotnikov csellistával, Anton Brahovszkij hegedűművésszel, Julija Dejnekia brácsaművésszel, Elena Baskirovazongoraművésszel és a Barenboim-Said Akadémia muzsikusaival ösztönöz mélyebb elgondolkozásra. A két koncert csúcspontja a német fogolytáborban íródott, Messiaen Kvartett az idők végzetére című kamaraműve, mely 75 éve rendíti meg az embereket.

 

Marlis Petersen Világok határán címmel a szigorúan racionális, összeszűkült világunkból határvidékre, a misztikum, az emberi megismerés átmeneti régióiba vezet el minket Carl Loewe, Johannes Brahms, Alexander Zemlinsky, Hans Pfitzner, Franz Schreier, Hans Sommer és Edvard Grieg dalaival.

 Kiril Gerstein Schubert Wanderer fantáziájával kirándulásra invitál országokon, műfajokon keresztül, a szigorú szonátától a variációs ciklusig és fantáziáig. Tovább utazunk Európában Haydn-nal és Brahms-szal, kettőjük zenei témáit nem vetik útlevélellenőrzés alá, hogy folytassuk Liszttel, aki számára a zongora amúgy is a helyváltoztatás eszközét jelentette, mielőtt tovább lépünk az emigrációban a gyökértelenségtől szenvedő Bartókkal. 

 Kettőjük életműve teljesen másképp alakult volna Schubert ismerete nélkül. Martina Gedeckszínésznő – akit a magyar nézők Szabó István Az ajtó vagy von Donnersmarck mások élete című filmjében láthattak – valamint Sebastian Knauer zongoraművész segítségével Schubert életéből ismerhetnek meg egy epizódott, amikor reménytelenül szerelembe esik Zselizben, miközben az Esterházy család zólyómi ágából származó Esterházy lányokat, zongorajátékra tanítja.

 Haydn már nem élhette meg ennek az operájának ősbemutatóját, és ugyan a mű nem az Esterházyaknál, hanem Londonban íródott, mégis öröm Haydn Orfeusz és Euridiké című művét a kismartoni Haydn Teremben műsorra tűzni. A darab az utolsó határvonalat, az élet és a halát közöttit taglalja: hogyan lépi át a halottak birodalmának határát Orfeusz hogy visszanyerhesse szerelmét, Euridikét. A tavalyi nagy sikerű Armida bemutatója után idén is Enrico Onofri vezényli a koncertszerű előadást. Euridiké szerepében a nagyszerű Ana Maria Labin, akit jelenleg Mozart A varázsfuvolájában hallhat a közönség a szentmargitbányai kőfejtőben. Orfeusz szerepében Krystian Adam – aki többek között Sir Gardinerrel, Abbadoval, Currentzis-szel készített hangfelvételeket– míg Genioként Alicia Amo – dolgozott René Jacobs-szal és Tom Koppmannal – lépnek színpadra. Creonte-t Fulvio Bettini, aki többek között Jordi Saval és René Jacobs irányítása alatt rögzített felvételeket, míg Corista-t Konstantin Kimmel, aki idén és tavaly négy neves dalversenyt nyert meg, alakítja. Pluto szerepében Benjamin Harasko-t láthatja a közönség.

 Először rendezik meg Accademia Haydn címmel Prof. Thomas Albert vezetésével, Prof. Hille Perl, Prof. Dr. Greta Haenen, Prof. Mikyael Balkyan közreműködésével és az Akademie für Alte Musik Bremennel együttműködve Haydn közismert és még ismeretlen műveit feldolgozó nyári mesterkurzust. A fiatal nemzetközi résztvevők a vonósnégyes maraton keretében prezentálják a kurzus eredményét.

 Ensemble Accentus AustriaRóka Szabolcs énekmondó közreműködésével egy különleges zenei kincsesládát nyit fel, s a 17. századi Magyarország zenei kultúrájának és stílusainak elbűvölő elegyét szólaltatja meg.

 A Fesztivál zárókoncertje a mindenki által áhított harmóniára koncentrál, Haydn Harmóniamiséje mellett Telemann Les Nations zenekari szvitje csendül fel, mely arra figyelmeztet, hogy örülni kell a népek közötti kulturális egyediségnek és különbözőségeknek és nem pedig félni tőlük vagy harcolni ellenük.

A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott diszkurzusok,az Ötórai tea valamint a Beszélgetés 6-korcímmel.

 A Fesztivál keretében az Esterházy-kastélyban nyílik meg szeptember 11-én este Andrea Diefenbach és Ember Sári kiállítása Festung Fahnen Schleusen /Erődítmény Lobogók Zsilipekcímmel. A kiállítás október 5-ig lesz látható. A fesztiválhét első péntekén, 13-án 17.30 órakor a Haydngasse 1. szám alatt a Kunstverein szervezésében Ember Sári és Ralo Mayer közös kiállítása nyílik, melyet december 8-ig láthatnak az érdeklődők.

 

Jegyek online a www.herbstgold.at oldalon vagy a kismartoni Esterházyplatz 4. szám alatti Panevent jegyirodában a tickets@panevent.at mail cím alatt vásárólhatók.

 

 

Szólj hozzá!

Felpezsdítik Tokajt

2019. július 24. 12:52 - Esszlessz

A tállyai Szóló pincészet már több izgalmas bort letett az asztalunkra, és ez most sincs másként. Éless Tímea borász ügyesen egyensúlyoz a tradicionális tokaji és az avantgárd stílusirányzatok között, legújabb kísérlete a boogie névre hallgató pét-nat lett.

A pétillant naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat, egyike a buborékos boroknak. Már a 17. században is készítették, így nem újdonság, ám a borászok és a fogyasztók néhány éve újra felfedezték maguknak. Az, hogy divatos lett, szinte kéz a kézben járt a természetes borkészítés térnyerésével. Nincs olyan kötöttség benne, mint egy szigorú termékleírással rendelkező champagne vagy prosecco esetében, készülhet bárhol, erjedhet hordóban, tartályban vagy akár amforában, lehet játszani, kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal is.
szolo_01_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A pét-nat az egyszerű, ugyanakkor kockázatos méthode ancestral eljárással készül, ami azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt lepalackozzák, így a benne maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok. A lezárás után már nem nyúlnak hozzá többet, a borra van bízva, hogy hogyan változik. A pét-natban jellemzően benne hagyják a seprőt, így opálos látványt, valamint egy izgalmas, a megszokottól eltérő textúrát és aromavilágot létrehozva.

„Most is a férjem volt az, aki egyik nap azzal állt elő, hogy készítsünk pét-natot  – meséli Éless Tímea borász. – Ez a 800 palack egy kísérlet volt számunkra. Hiszünk a furmintban, és kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen így elkészítve ez a fajta. Örülök, hogy végül sikerült egy ilyen, több szempontból is egyedi tétellel bővíteni a portfóliónkat.”
szolo_04_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A boogie névre keresztelt pét-nat alapját a Dukát-dűlőből szüretelt, szép savszerkezetű alapanyag adta. Még kíméletesebben préselték, mint bármit korábban, majd egy 15 hektoliteres tartályba tették, ahol spontán erjedt. Folyamatosan figyelték a cukor és az alkohol mennyiségét, hiszen elképzelésük szerint 16 gramm cukor kellett ahhoz, hogy később a megfelelő nyomás létrejöjjön az üvegekben. Amikor elérték az optimális arányt, felkeverés helyett a tartály aljáról töltötték meg a palackokat, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű seprővel táplálják az élesztőt, ezzel előmozdítva a mind teljesebb erjedést.

Megjelenésében is valami rendhagyóra törekedtek, ami egyben a funkcionalitást is szolgálja. Kartonhengerekben, fejjel lefelé állnak az egyes palackok. A fogyasztók választhatnak, hogy óvatosan felrázzák a seprőt, vagy eltávolítják az üveg nyakában leült szedimentet. Ízlés kérdése, hogy ki hogyan kedveli jobban, de akár a rázást, akár a házi degorzsálást választja valaki, mindenképpen víz alatt érdemes kinyitni a palackot a nagy nyomás miatt.
szolo_02_foto_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A pét-nat műfajának sajátja ez a könnyed játékosság, amibe most a Szóló pincészet bevonja a vásárlóit. Olyan tétel ez, amiből soha nem elég egy pohár. Vagy egy palack.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Borszerda egri borokkal

2019. július 22. 09:01 - Esszlessz

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az  egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

„A borfogyasztás igazi kulturális tevékenység. A borról lehet verset írni, a borról lehet elmélkedni, s a borról a legváltozatosabb kifejezésekkel lehet beszélni. A bor karakterét meg lehet ragadni színek, formák, hangulatok, zamatok fogalmaival, s a borról lehet szólni a képek segítségével is. Erről szólnak a Borszerdák fönn a Várban, a Magyar Nemzeti Galériában, a magyar művészet legszebb alkotásainak közelében” – mondja dr. Bellák Gábor művészettörténész, főmuzeológus a múzeum képviseletében.

 borszerda01.jpg

A Magyar Nemzeti Galériában évekkel ezelőtt azért kezdték el a nyári Borszerdák sorozatát, hogy a bor iránt érdeklődő közönséget a magyar képzőművészet értékei felé is fogékonnyá tegyék. De éppúgy szerették volna múzeumlátogató közönségük számára is hangsúlyozni, hogy a bor hasonlóképpen nemzeti örökségünk és kultúránk része, mint a képzőművészetünk.

Július elejétől augusztus közepéig tartanak a Borszerdák, amelyekhez minden alkalommal egyedi programok és tematikák társulnak. Az esték folyamán az állandó kiállítások mellett az időszaki tárlatok is látogathatóak. A Magyar Nemzeti Galériában „A szürrealista mozgalom – Dalítól Magritte-ig” című kiállítás július 17-én és 24-én, a „Minden múlt a múltam” #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan pedig július 24-én. Augusztus első két szerdáján a Vasarely Múzeumban folytatódnak a borszerdák programjai.

 borszerda04.jpg

A friss, a gyümölcsös és a játékos témák remekül illenek az Egri borvidékhez, amelynek üde, classicus kategóriába sorolható egri csillag és egri bikavér borait mintha csak a nyárhoz találták volna ki. Az Egri Borműhely tagjai a borvidék könnyed arcát szeretnék megmutatni a vendégeknek, többek között e fehér és vörös házasításokon keresztül.

Az egri sort július 17-én a friss tematika nyitja a Juhász Testvérek és Tóth Ferenc pincészeteivel. Mindkettő családi borászat, ahová a második generáció belépése hozott igazán újszerű szemléletet. Erről a témáról biztosan szó lesz majd a „Bor – és ami mögötte van…” beszélgetéseken. Az est folyamán Varga Zsuzsa és a Zuzu Jazz lép fel, „Régi művek friss szemmel” címmel hallgatható meg Bellák Gábor előadása, valamint több tárlatvezetés is lesz, közülük az egyik angol nyelven, „Borok és történetek a XIX. századi Magyarországon” címmel.

 borszerda03.jpg

A július 24-ei gyümölcsös Borszerdára a Petrény Winery és a St. Andrea érkezik Egerből. Mindkét pincészet komoly hangsúlyt fektet arra, hogy igazán magas minőségű borok csak gondosan művelt ültetvényekről, egyedi karakterű termőhelyről érkezhetnek, a borász feladata pedig ennek megőrzése a palackokban. A zenét ez alkalommal Gyárfás István és Molnár Enikő szolgáltatja, szó esik arról, hogyan helyezhetünk el családi képeket a Fortepan gyűjteményében, az egyik tárlatvezetés pedig a gyümölcs- és növényszimbólumokat kutatja fel a magyar festészetben.

Augusztus 7-én, már a Vasarely Múzeumban a legjátékosabb kedvű egri borász, Bolyki Jani borait lehet kóstolni. A fiatal borász nemrég újította meg teljes címkevilágát, amelynek minden elemét kézzel rajzolta egy illusztrátor, és már a palackokra tekintve beránt minket az a mesevilág, ahol egy zebra hátán ülő víziló a királyleányka. Az Art Bonbon magában a gyűjteményben ötvözi a zenét és a táncot klasszikus és kortárs reflexiók formájában, szó lesz az op-art születéséről, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak a „Művészet és a világűr” időszaki kiállításon.

 

További információk itt és itt

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Balatoni programajánló / Badacsony, Kékszalag, Szent György-hegy, Pap Wines, Mitiszol, 2HA

2019. július 15. 13:09 - Esszlessz

MITISZOL - PEGAZUS / Szentbékálla / augusztus 10.
MITISZOL? goes Balaton!
Természetes borok, organikus ételek és két felvidéki űrturista elképesztő lemezei a Káli medence egyik legszebb helyszínén - a MITISZOL csapata a Pegazusnál jobb helyet nem is találhatott volna az organikus balatoni gyűléshez. Kicsit távolabb a parttól, a szentbékkállai templom lábánál fekszik a PEGAZUS: hatalmas fák, futó növényekkel benőtt kőfalak és egy 200 éves épület a falu legmagasabb pontján.
Az együttműködés eredménye egy kísérletező, merész és tudatos buli, ahol kötetlenül, lazán kóstolhatunk és ismerkedhetünk természetes/natúr borokkal és borászokkal az ország és Európa számos pontjáról. A természetes borok mellé, helyi alapanyagokból, a Balaton felvidéki életérzésre minden ízében rímelő ételekkel készül a házigazda.
A tisztes mennyiségű funky, soul, afrobeat és elektronikus zenei ellátásról pedig a Moonbase Patel Disco párosa gondoskodik, akik egy diszkó zenével és pszichedelikus kutatással foglalkozó, szigorúan bizalmas űr misszió hátrahagyott legénysége. Egyben az első földönkívüli tánc klub megalapítói. 
mitiszol_face_bejegyzes.png
Július 18-án elstartol az 51. Kékszalag, és mint minden évben, idén is ilyenkor mutatkozik be a Laposa Kéknyelű új évjárata, ennek örömére egész hétvégén különleges ajánlatokkal várnak a Badacsony oldalában.
Mindig izgatottan várjuk, hogy mikor pillantjuk meg az első hajót. Csatlakozz hozzánk a teraszon, és közben akár már a Kéknyelű legújabb, 2018-as évjáratát is kortyolhatod.
A birtok séfje pedig a Kéknyelűhöz passzoló fogásokkal készül egész napra.
Mindenképp javasoljuk az asztalfoglalást, amit a birtok@bazaltbor.hu címen illetve a +36 20 777 7133 telefonszámon tudtok megtenni!
laposa_1805_heima_first_155.jpg
VERY SUNDAY's PAP WINES / Szent György-hegy / július 21. és augusztus 18.
A Szent György-hegy egy külnleges hely, különleges emberekkel. Itt található a PAP WINES, Karina Vissanova és Molnár "Papa" Áron varázslatos vega étterme, mely Áron indiai kalandjaiból táplálkozik. Aki járt már a kis teraszon és végignézett egy naplementét, az tudja, hogy ide vissza kell térni. A sok nemzetiséget egyesítő páros, Karina ás Éron egy koppenhágai klubban találkoztak, ahol Áron akkoriban DJ volt. A zenék szeretete és a gyűjtőszenvedély a Szent György-hegyig is követte őket, és bár manapság Áron inkább főz és borászkodik, néha beáll a lemezjátszó mögé.
Most induló Very Sunday's sorozatuk egy zenei és gasztronómiai utazás lesz, vendég DJ-vel vagy DK-kkel, Áronnal, és vendégséffel a konyhában.
Az első alkalom: július 21.
› Vendégchef a konyhában (így Áron is beállhat a DJ pult mögé!) Czinege Tamás (Gastro-Hack)
› A lemezeknél:
DJ’s George Mihály (BP)
(Quality music lovers society & Graffiti Kings radio UK)
&
Papa Aron (PAP Wines Szent György-hegy)
ÚJRA! - Medencés augusztus 20. a 2HA-nál / Szent György-hegy
Már már szokássá vált, hogy minden évben augusztus 20-án Török Csaba "bulit szervez", amolyan barátit, egész naposat, medencéset. Most - regisztráció ellenében - mindenkit vár, aki a 2HA tágabb baráti körébe tartozik. Szakmázás, borok, pezsgők, kilátás, medence, gasztronómia...
››› Szeretettel meghívunk egy a szokásosnál lazább hangulatú délutánra, ahol a jó hagulatot a a táj , a 2HA borok és pezsgők biztosítják, a harapnivalókért gasztroshowman barátok Czinege Tamás, Stoller Márton és Piszkor Norbert ( Füst és Buborék, Gastro-Hack) csapata felel, a DJ pult mögött pedig Papa Áron (PAP wines) és a fellépést ritkán vállaló Pécsi-Szabó Dénes áll.
››› GASZTRO Czinege&Stoller&Piszkor füst és buborék road show-ja. A kenyér ünnepén a helyszínen sütnek kenyeret, hozzá Kinga kamrájából válogatnak finomságokat. / Gastro-Hack, Márton Stoller Piszkor.
››› BOR Török Csaba és a 2HA borai
››› ZENE: The O'Sullivan Three (Ian O'Sullivan), DJ PAPA ÁRON és PÉCSI SZABÓ DÉNES
››› JÓGA: indítsd a napot 11:00-kor a medenceparton egy energizáló deepWORK jógával. Annamari részben kitartott, részben intenzív és dinamikus mozdulatokkal majd alapos nyújtással készül. Jelentkezés: borntobealpha88@gmail.com
Este tüzijáték, napközben beszélgetés és kóstolgatás, reggel jóga, és ki tudja még...
FIGYELJÉTEK AZ ESEMÉNYT!
A részvétel regisztrációhoz kötött, belépő nincs.
REGISZTRÁCIÓ: info@2ha.hu
2ha.jpg
Sajtóközlemény
Szólj hozzá!

Eger nyáron

2019. július 10. 09:24 - Esszlessz

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

 

A város

Az Egri Vár önmagában is maga a történelem. A Püspöki Palota, a Kazamata, és a Panoptikum mind-mind a végváriak életét mutatják be, amit felfedezhetünk önállóan, de sok érdekességet hallhatunk akkor, ha az egri vitézek idegenvezetését választjuk.

A török megszállás korából értékes emlékek maradtak fent. Nézzük meg a 40 méter magas minaretet és onnan a lenyűgöző kilátást, majd igyunk meg egy török kávét a Pasa Sátrában. Töltsünk el pár órát a ma is működő Török fürdőben, amelynek legrégebbi medencéje még 1610-ben épült, és a saját gyógyvize közvetlenül a lábunk alatt tör fel a kőlapok között, valamint tekintsük meg a másik fürdő, a Valide Sultana romjait.

A látnivalók sorát a múzeumokkal folytassuk, a barokk stílusú Egri Érseki Palota pár éve nyitott újra a látogatók előtt, itt a kiállítások mellett az úgynevezett Madaras termet is megcsodálhatjuk, ahol a madarakat ábrázoló freskókat a restaurátorok több mint 30 réteg festék alatt találták meg.

 eger_nyaron_01_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

A Főegyházmegyei könyvtárban 170 ezer kötetet őriznek, köztük IX. Leó pápa iratgyűjteményét, valamint a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindösszesen három létezik.

Az Eszterházy Károly Egyetem egyik épületében található a Varázstorony, amelyben a csillagászati múzeum, a planetárium és a Panoráma terasz gyönyörű kilátása mellett a torony csúcsán Európa legrégebbi camera obscurája található.

Az Egri Bazilika hazánk második legnagyobb temploma. A Hild József tervezte épületet 1837-ben szentelték fel. A belső tér a hosszú építés miatt több különböző stílusú díszítést rejt, a nyári szezonban pedig hétköznap délben orgonaszóra hűsölhetünk az impozáns környezetben.

 

A borok 

Eger és környéke régóta híres a szőlőtermesztésről és a borkészítésről. A mérsékelt klíma és a szőlőfajták sokszínűsége igazán gyümölcsös és változatos stílusú borokat eredményez. A fajtaborok mellett a házasításokon van a hangsúly, abból is a két fő borvidéki boron, az egri csillagon és az egri bikavéren. A fehér és a vörös cuvée-k a könnyed, jó ivású, igazi nyári szomjoltóktól kezdve a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételekig kínálnak mindenkinek alternatívát.

eger_nyaron_03_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

Dönthetünk úgy, hogy bejelentkezünk egy-egy pincészethez, és náluk kóstoljuk meg a borokat és nézzük meg a pincéket, vagy elsétálhatunk a belvárostól 25-30 percre található Szépasszony-völgybe is.

Ez eredetileg az egri püspök tulajdona volt, aki csak 1774-től engedélyezte a helyi földesuraknak, hogy pincéjük legyen. Az itteni puha kőzet alkalmas volt arra, hogy mély pincéket vágjanak bele, amelyek egyenletes hőmérsékletük révén hasznosnak bizonyultak a borok tárolására.

eger_nyaron_04_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

Ma már több mint 150 kóstolópincét, éttermet, borszaküzletet találunk itt, így az egyik helyről a másikra sétálva fedezhetjük fel a kedvenceinket. Az utóbbi években több új nyitás garantálja, hogy a legmagasabb minőséget kedvelők is izgalmas tételekre találjanak itt. Számos pincészet kínál például itteni kóstolóhelyszínein olyan limitált tételeket, amelyek országos forgalomban nem kaphatóak.  Emellett fesztiváloknak, koncerteknek, gasztrorendezvényeknek, piacnak, boros eseményeknek is helyet ad a Szépasszony-völgy.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Magyar találmányok ihlették a koktélokat

2019. július 09. 13:20 - Esszlessz

Ismét Live on the Terrace a Duna-korzón

Idén ismét visszatér az InterContinental Budapest Live on the Terrace eseménysorozata. Élő zene, dj, gasztrofinomságok és a hotel saját fejlesztésű, magyar találmányok ihlette koktéljai mellett lehet élvezni a tavaszi-nyári naplementéket Budapest egyik legszebb kilátásával.

A csütörtök a latin zenéé, amikor a Mai Rumba zenekar játszik a bárban, pénteken pedig a Corso Étteremben az akusztikus zenéé a főszerep. Emellett egy komplett gasztronómiai élményt kapnak a vendégek azáltal, hogy a mostanában nagy divatnak örvendő Green Eggben maguk is tevékeny részesei lehetnek vacsorájuk elkészítésének. Szombaton dj és énekesnő adja meg az este hangulatát, így egy laza étkezés és koktélozás után neki is lehet vágni az éjszakának.

 intercontinental_1.jpg

Az étterem konyháját vezető Gullner Gergő séf külföldi tapasztalatszerzés után tért vissza Magyarországra, és célja a magyar tradíciók újragondolása, az őt ért nemzetközi hatásokkal együtt. A tradicionális fogásokat átalakítva bemutatja a regionális, határainkon átívelő gasztronómiát, a dalmát tengerparttól egészen a Tátráig. A négy évszak szezonális lehetőségeit és a lokális alapanyagokat helyezi előtérbe, valamint kifejezetten figyel a környezettudatosságra. Ehhez kapcsolódóan a világszerte egyre elterjedtebb „zero waste” trendet követi, az élelmiszer minden hasznosítható részét felhasználja. A hotel tetején elbújtatott biokertben termő zöldfűszereket, paprikát, paradicsomot, minicukkinit és minipadlizsánt, epret pedig az étterem és a bár fogásaiban láthatjuk viszont.

 intercontinental_2.jpg

Az InterContinental Budapest vendégeinek a bárban is szeretnék bemutatni a minőségi magyar alapanyagokat, így hazai pálinka és gin kerül a poharakba. A világhírű magyar találmányok ihlette koktélok azokat az innovatív, izgalmas történeteket dolgozzák fel egy-egy különleges italban, amiket akár a külföldiek is ismerhetnek – mint a Rubik-kocka, a C-vitamin vagy a golyóstoll –, most pedig meg is kóstolhatják őket extravagáns köntösben.

intercontinental_4.jpg 

Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg az ikonikus Vitamin C nevű koktél. A látványos, vodkaalapú koktélhoz mozsárban apróra tört, fanyar ízű C-vitamin-tabletta kerül, a friss ízeket pedig a tonik még jobban kiemeli. A citrussorbet és a Corso Elixír is saját készítésű, a megpirított koktélparadicsomot és a friss fűszernövényeket pedig a biokert adja hozzá.

A Live on the Terrace vendégei egészen szeptemberig részesei lehetnek ennek a komplett gasztro- és zenei élménynek.

További információk itt

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Méltó helyén a somlói bor!

2019. július 08. 09:27 - Esszlessz

International Wine Challenge Trophy-t kapott a Tornai 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű!

A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki a legjobbak közül is legjobbakat, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat. Ez az elismerés idén már negyedik alkalommal került a somlói Tornai Pincészethez.  50 ország 15 ezernél is több tételét utasította maga mögé a 65 hektáros családi pincészet, akik egyébként az elmúlt 5 évben 4 alkalommal hoztak el aranyérmet Londonból.  

img_20190701_130509.jpg

 „Örömteli pillanat ez számunkra, hiszen nemcsak egy magyar fajtát díjaztak a Decanter mellett a

világ másik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, hanem Somló is reflektorfénybe került.” –

foglalta össze röviden Tornai Tamás tulajdonos a díj jelentőségét.

Tornai Tamás kiemelte azt is, hogy az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés,

hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is

bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek

sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból

tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

Július 1.-én blogunk szerzője elsők között kóstolhatta meg a Trófea-díjas tételt – több, szintén díjazott Tornai bor mellett. Kortyoljunk bele jegyzeteinkbe!

Zenit ’18.  Visszafogott fűszerkert. Homogén struktúra, markáns, de egyirányú  savak. Közepesen hosszú.

img_20190701_130402.jpg
Top Selection Grófi Juhfark ’17. (95 pont, London).  A bogyók hosszabb héjon áztatása után 8 hónapos erjesztés/érlelés történt 500 l-es hordóban rendszeres battonage felkeveréssel. Színe arany struktúrája olíva olaj, sűrű. Tölgylevél kesernyésség, hosszú. Bonyolult és mély.15% alkohol.


Top Selection Grófi  Hárslevelű ’17. A TRÓFEA! Borostyán szín, kis zöld reflexszel. Lágy, krémes, libamájas textúra. Elegáns, nagyon hosszú. Remek! 10g maradék cukor, 15% feletti alkohol, minden hihetetlen egyensúlyban lebeg a nyelv felett. (kizárólag előjegyzés útján kapható a pincészetnél!)


Apátsági Furmint ’15. Szikár, porszáraz. Neutrális savérzet. Ötévesen is fiatalos.
Grófi Juhfark ’13. (IWC arany és Trófea (2016)  Zöldes villanások. 30+ extrakt tartalom. Sós, köves. Még mindig gyümölcsös! 


Aranyhegy Juhfark. ’11. Szalmasárga. Kedvesen szolíd, nagypapásan komoly, békésen tekint a háborgó világra.


Arany könny ’15. Késői szüretelésű. Zeusz és Hárslevelű cuvée, 100+ cukorral és aszúnyi beltartalommal. Hárs méz, aszalt barack, dió és kovászos, barna, magvas kenyér harmóniája. Gábor

Szólj hozzá!

II. Istvándy FESZtelen

2019. július 02. 11:06 - Esszlessz

/// 2019. július 3-7. /// Ízek, élmények és jóbarátok

Az Istvándy család idén másodszorra nyitja meg a teljes birtokot több helyszínen a Tóti-hegy (és Badacsony) vonzáskörzetében. Pár nap fesztelen hangulatban középpontban az Istvándy kúriával: család, csodák, borok, gasztronómia, édes semmittevés!

Az egyéniség nem csak a borokban tettenérhető, generációk óta az Istvándy családban is. A család értékét az apró különböző egyéniségek formálják kerek egésszé. Van, aki szőlőbirtokot gondozza (Istvándy Feribá), van aki a bort készíti (Istvándy Gergely és felesége Klaudia), van aki megtermeli az asztalra valót (Magyaródi Tibor és felesége Ibolya), és van aki elkészíti a finom vendégváró falatokat (Mágerné Istvándy Csilla és férje Dani). Egy család, amely közös kultúrát teremt. Ez a család most júliusban megmutatja magát!

„Az Istvándy FESZtelen egy természetes, laza, felszabadult baráti rendezvény, családias, közvetlen, oldott hangulatban” – mondja az ötletgazda,  Istvándy Gergely, aki a családi vállalkozás motorja. 5 nap alatt a borkészítéstől a kéknyelű sétáló kóstolóig a zenéig minden előkerül majd, lássuk csak:

 2019_istvandy_fesztelen_programok.png

Istvándy ESSZENCIA 5 napban

A Balaton-felvidék egyik legkedvesebb falujában Káptalantótiban, a 200 éves múltra

tekintő Istvándy család nagy ünnepeként indították útjára tavaly a családi „nyitott napokat”, gasztro fókusszal. Egy olyan színvonalas, meghitt rendezvényt képzeljetek el, ami

az Istvándy család által képviselt értékekről, gasztronómiáról, kultúráról és az igazi kikapcsolódásról szól, balatoni panorámával és idilli környezettel fűszerezve.

 

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/896394697377978/

 

 

Istvándy KÉK KORSZAK – II. Kéknyelű sétálókóstoló

„Mi a Kéknyelűben hiszünk…”

 

A pincészet  jövőjét az Istvándy család a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely  az egész világon kizárólag  a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. A birtok a kezdetektől közreműködött  ennek  a  legendás  magyar fajtának  újjászületésében. Szeretnék  felfedezni a Kéknyelű  titkait, mellyel új távlatok nyílhatnak a borvidék  számára. Ezért döntöttek úgy, hogy az Istvándy FESZtelen rendezvény keretein belül megrendezik a  KÉKNYELŰ ÍZLELŐ-t.  Erre a napra meghívják  a Badacsonyi borvidék Kéknyelű termelőit és a magyar borok szakértőit egy szakmai műhelymunkára, valamint egy kötetlen délutáni sétálókóstoló keretében a Kéknyelű bor rajongóit is.

 Az Istvándy Birtok szervezésében II. alkalommal  rendezik meg július 3-án a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű sétálókóstolót új helyszínen a varázslatosan szép káptalantóti Istvándy LIGET-ben. A rendezvény központjában a Kéknyelű áll, a piknik hangulatú szabadtéri rendezvényre több mint 20 badacsonyi borász jelezte részvételi szándékát.

Július 3-án délelőtt zárt ajtók mögött először a sajtó és a szakma képviselőivel együtt kóstolják a borászok a saját készítésű Kéknyelűiket és beszélgetnek a fajtáról, valamint keresik azt az egységes stílust, amely méltón képviselheti ezt az elsősorban a Badacsonyi borvidéken termelt szőlőfajtát.

A rendezvény második fele a nagyközönség számára is nyitott: délután 5 órakor veszi kezdetét egy nem mindennapi sétálókóstoló ÚJ helyszínen az Istvándy Ligetben, amely naplementéig tart majd. A piknik hangulatú szabadtéri borkóstolón a badacsonyi borászok legjobb száraz Kéknyelűi lesznek kóstolhatók, amelyek között számos díjazott bor is megtalálható. Egy kerekasztal-beszélgetés formájában pedig a közönség is kaphat ízelítőt a délelőtti napirendi pontok eredményéből. A beszélgetést Istvándy Gergely házigazda fogja moderálni.

A sétálókóstolót kísérő rendezvények is követik: a szervezők készülnek a vacsorázni vágyókat külön, a Kéknyelűre hangolt menüvel várják az Istvándy Birtokon.

A közlekedést megkönnyítendő a szervezők Badacsony és Köveskál irányából transzfer járatot indítanak a rendezvény előtt és azt követően is.

 keknyelu_izlelo_2.png

Kiállító pincészetek:

 

Bakó Ambrus Borászata

Barna Pince

Borbély családi pincészet

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Fata Pince

Folly Arborétum és Borászat

Imre Borpince

Istvándy Birtok és Borműhely

Kiss István

Laposa Birtok

Málik Pince

Németh Pince

Nyári Pince

Sabar Borház

Sipos Borház és Vendégház

SKIZO BORHÁZ

Szabó Pince

Szászi Birtok

Szeremley Birtok

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás

VáliBor - Váli Péter Borászata Badacsonyörs

Villa Tolnay Bor- és Vendégház

 

Sajtóközlemény

 

 

Szólj hozzá!

Csúcsgasztronómiai ízutazás várja a budapesti sörtanfolyam résztvevőit

2019. július 01. 16:07 - Esszlessz

A világ legfontosabb sörfajtái, a sörök történelme, a sörkóstolás tudománya és az alapanyagok széles skálája mellett a sör gasztronómiai szerepét is részletesen bemutatja a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyama.

A két estés kurzus során a résztvevők mintegy húszféle sört, és több olyan ételt kóstolnak meg, amelyeket vagy tradicionálisan a mellé kínált sörtípussal szokás fogyasztani, vagy a tanfolyam szervezőinek kreatív sör-étel párosításáról van szó.„Szeretnénk megmutatni, hogy az egyes sörtípusok nagyszerűen működnek az újhullámos európai konyhák izgalmas fogásaival is” – mondta Pancsovay Zita, a Borganika séfje, a sörtanfolyam háziasszonya.

A Budapest belvárosában, a Klauzál téren szervezett sörtanfolyam első időpontja július 9-10. „A kurzusok során bemutatásra kerülő sörök és ételek sora az aktuális kisüzemi kínálathoz igazodva változik, annak érdekében, hogy minden alkalommal be tudjunk mutatni néhány olyan különlegességet, amely adott esetben egyenesen a sörfőzdéből érkezik a HUBA hallgatóinak poharába” – fogalmazott Simonfai Balázs, a Brew!Studio oktatója.

Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, a Hungarian Beer Academy projektmenedzsere tájékoztatása szerint az első tanfolyam sörsora, és az adott sörökhöz kínált ételek már összeálltak, zajlik a párosítások finomhangolása.

Klasszikus párosítás lesz a pilseni típusú sör mellé a Nakládaný hermelín, amely a szokásostól némileg eltérő fűszerezést és sörös érlelést kap. A bemutatott american pale ale sör mellé zöldfűszeres, komlós, mini pulled pork bucit kínálnak, az impreial IPA társa pedig Körtébe töltött kéksajt lesz, dióval és mézzel. Ugyancsak főételként jelenik majd meg a berliner weisse típusú sörhöz kínált Csirkepaprikás gerbeaud, uborkasalátával, de a desszertek közé is sikerült igazi különlegességeket csempészni. A tanfolyamon kóstolt imperial stout társa Brownie pohárkrém lesz, míg a barley wine sör mellé Barley Wine sütinyalóka érkezik majd.A tanfolyamon bemutatott sörtípusok sora a különböző láger söröktől a búzasörökön át a legváltozatosabb felsőerjesztésű sörökig tart, olyan főzetekkel, mint a könnyed saison, a spontán erjedésű belga lambic, a napjainkban igen divatos sour ale, vagy a fahordós érlelésű sörök.

A HUBA – Hungarian Beer Academy célja, hogy a korábban soha nem látott sebességgel változó hazai és nemzetközi sörvilágról rendszerezett tudást biztosítson, ezzel segítve a vendéglátásban, sörfőzésben, médiában és gasztronómiában dolgozókat. A tanfolyamon a sörvilággal kapcsolatos elméleti információk mellett a szakmai sörkóstolás gyakorlatában, sörleírások készítésében is elmélyülnek a hallgatók.

A Hungarian Beer Academy tanfolyamai a Kaluzál téri Vásárcsarnok emeletén található Borganikában várják az érdeklődőket. Az első kurzus július 9-én kezdődik. A képzéssel kapcsolatos további információk a sörtanfolyam weboldalán találhatóak.


www.thebeeracademy.hu
hello@thebeeracademy.hu
www.facebook.com/hungarianbeeracademy

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!