esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Rozét a poharakba!

2018. szeptember 18. 09:02 - Esszlessz

- most és mindig!

Lassan, hogy beköszönt az ősz, a rozék népszerűsége semmit nem csökken. Így gondolják ezt a Nagygombos Borászatnál is: a rozé nem csak egy évszakos ital szerintük, mi sem bizonyítja jobban, hogy az őszi ízeket idéző mustos céklaleves karamellizált szőlővel tökéletes párost alkot a Gróf Grassalkovich Gamay noir rozéjával. De kezdjük az elején.

Meghívást kaptam egy szuper kis sajtós főzőcskézésre. Ami nagyon jó ötlet, mert kötetlenül kóstolhattunk, beszélgethettünk a Nagygombos Borászat borász hölgyével, Takács-Barta Annával és Bodrogi Eszterrel a Fűszer és Lélek blog szerzőjével, aki az ősz ízeit hozta el számukra. Igazi kis csapatépítő program volt. Annától megtudtuk, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nem csak a fröccshöz passzolnak, hanem olyan stílust választott, ami felidézi bennünk a provence-i és spanyol rozék ízvilágát: komolyabb beltartalom, krémesség, szép gyümölcsösség. Így bátran lehet választani a rosé mellé az őszi ételek sokaságából is.

Képek: Furmint Photo

Ez alkalommal két ételt készítettünk Eszter segítségével: a már említett mustos céklalevest, és meglepő módon indiai csirkefalatokat, amit apró kis (tészta) kosárkákba töltöttünk. Az elején még nem volt bátorságunk Eszternek segédkezni, de a végére mindenki kedvet kapott. Volt, aki a céklát aprította, mások a csirke falatok díszítésén szorgoskodtak. Vállalkozó szellemű férfiak bevállalták a petrezselyem aprítását. Igazi csapat munka kerekedett. És együtt fogyasztottuk el az ételeket egy-egy pohár rozé kíséretében.

Desszert nélkül nem lehet vége egy vacsorának sem! J 

A finomságot a 18+ AND LESS fagylaltozó csapata prezentálta. A Nagygombos Cuvée roséjából készült fagyi inkább sorbet jellegű, de kitűnő frissítő a fagyott szőlőszemekkel. Mindenképp kóstoljátok meg! Megtudhattuk, hogy ők nem csak rozé fagyit, hanem a legnépszerűbb alkoholos koktélok változatát is elkészítik fagyiban.

Összefoglalva, a rozénak köszönhetően a nyár mindig velünk maradhat. Hiszen egy ügyesen megválasztott étellel, legyen az főétel vagy épp egy hűsebb sorbet, illetve egy jól elkészített rozéval könnyedén tudunk nyarat idézni otthonunkba, még akkor is, ha már odakint az ősz színei uralják a teret.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Irány a Balaton- programajánló

2018. szeptember 13. 10:21 - Esszlessz


Indián nyár Brunch
 / 09.15-16. / Fügekert, ZÁNKA / Mindkét nap 10:00-15:00
--- Újra: őszi nyitott teraszos brunchok a Fügekertben: a nyáron nagyon szerette mindenki, a zánkai Fügekertesek ezért őszre sem állnak le. Gyere és a lusta hétvégéket és hosszú reggeli-ebédeket. Most hétvégén 28 fokban készülünk az indián nyárra, a kötelező lecsó mellé jó káli-medencei fröccsöket kínálnak, mert a nyárnak sosincs vége. Gyertek sokan, üljétek körbe az asztalt, osszátok meg a fogásokat és az élményt a fügefa árnyékában!
ÉTELEK:
- Fehér körözöttes bruschetta szardellával és aszalt paradicsommal
- Kaposmérői bárány kolbász humusszal és piritott csicseriborsóval, pola lepénnyel
- Házi almáspite, vanilia mousse, sòs karamell
ITALOK:
- Borok (fehér, rosé, vörös 450Ft-800Ft/dl
- Házi szörpök (bodza, málna) 150ft/dl
- Pálinka 900Ft/dl
- Szóda 50Ft/dl
Ár egy személyre a teljes brunchra: 4890 Ft/fô italok nélkül

 fugekert_indian.jpg

--- Szicília és Szent György-hegy találkozása / Borok és bazalt - Taberna Infinito ---

taberna infinito - A határtalan vendéglő 
Van egy hely a Szent György-hegyen, a kisapáti oldalon, ahol mediterrán a hangulat, hatalmas a terasz, messze ér a kilátás, a hegy borai kaphatók, és mellé szicíliai és balkáni ételek sülnek-főnek. A Taberna Infinito lakásétterem egész estés élményt kínál, a vacsora korlátlan és bor is jár mellé, a tematikus estékre a Szent György-hegy borászatainak tételeit "látják vendégül". Asztalt foglalni érdemes, az étterem hétvégi alkalmakra nyit ki!
Ízelítőnek: Nyári pince, Magashegy Pince, Bajnóczy Pince, BioVits Pincészet
Ételnek: Sicilia pizza mia: focaccia, pizzák: margherita,siciliana, capricciosa, quattro formaggi, diavola, vegetariana.
Grillek a balkánról és a mediterránumból: cevap, souvlaki - csirke, sertés
Saláták környékbeli őstermelőktől: balkáni sajtkrém, keleties savanyúságok, hagymasaláták, friss bio zöldségek, görög joghurt fetával, csípős fetakrém mindez sok-sok kertünkből szedett zöldfűszerrel 
Kenyerek: görög pita, fokhagymás fűszeres olajjal megkenve
Desszertek: pastel de nata, panna cotta, szezonális gyümölcsök
Alkalmak: szeptember 21.22,23,28,29,30

 taberna2.jpg

--- Kutyakaparó Szüret / Szeptember 22. --- Szent György-hegy ----

Aki szerette a júniusi Szent György-hegy hajnaligot, az tudja, hogy a hegy egyik legvarázslatosabb pop-up helyszíne volt a Kutyakaparó, két jóbarát, Mossop Péter és a borász Puttkamer Bence panorámás terasza. A Kutyakaparó most újra megnyit egy estére a szüret alkalmából, zenészek biztosítják a talpalávalót, lesz vacsora és vezetett kóstoló is Bence Szent György-hegyi boraiból. Részletek az eseményben!

 taberna1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Az amerikai sörforradalom egyik legnépszerűbb sörtípusa készül Pécsen

2018. szeptember 12. 11:16 - Esszlessz

Hagyományos módszerekkel készül az amerikai sörforradalom egyik legismertebb sörtípusa a Pécsi Sörgyárban. A Pécsi APA a megújuló Pécsi Sörgyár új, szuperprémium sörcsaládjának első tagja.

A legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzdeként számon tartott Pécsi Sörfőzde egy teljesen új sörtípussal, egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott sörstílus, amely világos, könnyű, a felhasznált változatos aromakomlóknak köszönhetően pedig a végletekig izgalmas ízvilágú, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.

pecsi-apa-2.jpg

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajókaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében, hiszen könnyen érthető és könnyen fogyasztható sörről van szó. A Pécsi Sörfőzde szándékai szerint termékfejlesztésüknek köszönhetően a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.

A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.

Hanák Dávid a Pécsi APA termékfejlesztésével kapcsolatban elmondta, az egyik kedvencük az american pale ale típus, és szerették volna megmutatni a világnak a saját verziójukat belőle, miközben olyan termékkel rukkolnak elő, amellyel igyekeznek megtalálni a bevállalós aromatika és a közízlés metszetét. Ez egy kissé rizikós feladat volt, de az elkészült sörrel kapcsolatos visszajelzések alapján már úgy gondolják, sikerült eltalálni a helyes irányt.

A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett – mondta a sörmester. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.

A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak már az üzletek polcain.

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Mindig Balaton

2018. augusztus 29. 09:28 - Esszlessz

programajánló

-- Nem nyárzáró buli a Szomszéd Kertjében / Csopak - Augusztus 30. ---


Újra: zene a kertben! Gero és Évi már csináltak hangulatot az éppen nyíló Szomszéd Kertjében, most újra jönnek, de semmiképp sem hívjuk nyárzárónak.
A TÖRTÉNET:
A valaha volt Nosztori Kocsma helyén lett a Szomszéd kertje: kellett hozzá egy defektet kapott biciklis (Balázs), egy mindig lelkes és örökmozgó séf (Tóth Attila), meg egy stratéga (Emese), aki néha visszarántja a földre a bandát, Toto kutyával együtt. 
És egy közös álom. Ez formálta meg az éttermet, a kertet, az udvart, ad alakot és ízt a füstöknek, húsoknak és tartja melegen a kemencét…
A TE TÖRTÉNETED, VELÜNK:
Gyere el és fedezd fel a tereinket: a kényelmes éttermet, a kis kávézó teraszt és a nagy-nagy udvart, ahol Attiék Yagoonán füstölögnek.
Helyszín: Csopak, Kossuth utca 97. (a volt Nosztori Kocsma helyén)
Program: 19-22h – fellép: Nagy Gergely Gero és Kolipka Évi 

11.jpg

--- Szicília és Szent György-hegy találkozása / Borok és bazalt - Taberna Infinito ---

taberna infinito - A határtalan vendéglő 


Van egy hely a Szent György-hegyen, a kisapáti oldalon, ahol mediterrán a hangulat, hatalmas a terasz, messze ér a kilátás, a hegy borai kaphatók, és mellé szicíliai és balkáni ételek sülnek-főnek. A Taberna Infinito lakásétterem egész estés élményt kínál, a vacsora korlátlan és bor is jár mellé, a tematikus estékre a Szent György-hegy borászatainak tételeit "látják vendégül". 
Ízelítőnek: Nyári pince, Magashegy Pince, Bajnóczy Pince, BioVits Pincészet
Ételnek: Sicilia pizza mia: focaccia, pizzák: margherita,siciliana, capricciosa, quattro formaggi, diavola, vegetariana.
Grillek a balkánról és a mediterránumból: cevap, souvlaki - csirke, sertés
Saláták környékbeli őstermelőktől: balkáni sajtkrém, keleties savanyúságok, hagymasaláták, friss bio zöldségek, görög joghurt fetával, csípős fetakrém mindez sok-sok kertünkből szedett zöldfűszerrel 
Kenyerek: görög pita, fokhagymás fűszeres olajjal megkenve
Desszertek: pastel de nata, panna cotta, szezonális gyümölcsök
Alkalmak:

taberna1_1_1.jpg
--- Kutyakaparó Szüret / Szeptember 22. --- Szent György-hegy ----
Aki szerette a júniusi Szent György-hegy hajnaligot, az tudja, hogy a hegy egyik legvarázslatosabb pop-up helyszíne volt a Kutyakaparó, két jóbarát, Mossop Péter és a borász Puttkamer Bence panorámás terasza. A Kutyakaparó most újra megnyit egy estére a szüret alkalmából, zenészek biztosítják a talpalávalót, lesz vacsora és vezetett kóstoló is Bence Szent György-hegyi boraiból. Részletek az eseményben!
kutyakaparo_1.jpg
Szólj hozzá!

Itthon is felkapott a gin

2018. augusztus 28. 10:17 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is a gin, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

A ginnek egy semleges ízű alkoholpárlat az alapja, amelyet borókabogyóval és esetenként más fűszerekkel, citrusokkal, gyógynövényekkel ízesítenek. A mindenki által ismert Tanqueray gint Charles Tanqueray alkotta meg 1830 körül a saját receptje alapján, londoni lepárlóüzemében.

tanqueray_01_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Azóta is töretlen a márka sikere, és a kibővült portfólió minden egyes darabját a feltaláló inspirálta az eredeti, több mint 300 recept valamelyikének alapján. Nemcsak számos díjat nyert az évek során a Tanqueray, de 2018-ban a bártenderek kedvenc gine is lett, akik a koktélokhoz előszeretettel használják ezt az úgynevezett London Dry típust.

Az InterContinental® Budapest Corso Bárja 2018-ban egy magyar találmányok ihlette, különleges koktélszelekcióval rukkolt elő, melynek egyik különlegessége a Soda Water névre hallgató, Tanqueray-alapú gin fizz koktél. Ennek a krémes állagú italnak az egyik legdominánsabb alapanyaga a szódavíz, a koktél elkészítéséhez pedig most egy nem mindennapi eszköz érkezett, egyenesen Csehországból.

 tanqueray_02_furmint_photo.jpgKép: Furmint Photo

A bártendereknek a tökéletes állag eléréséhez ugyanis hosszú perceken keresztül kell sékelniük az italt, amihez a prágai L’Fleur Barból érkezett a segítség, méghozzá a Tanqueray ritka és nagy becsben tartott Champion Shaker gépe jóvoltából. Ebből az eredetileg 1920-ban készült darab limitált szériás másolatából a világon csupán a hat legjobb bár kapott egyet-egyet. Az eszköznek köszönhetően a koktélt nem csupán kóstolni lehet, de augusztus 17-től egészen év végéig az elkészítését is igazi élmény lesz végignézni.

Az InterContinental® Budapest „Live on the Terrace” nevet viselő, egész nyarat átívelő programsorozata kapcsán utazott hazánkba az elismert bártender, a cseh Vitezslav Cirok, aki a koktélok elkészítésénél a legmagasabb minőségre törekszik, ugyanakkor alapvető számára, hogy a munkáját a „zero waste” filozófia jegyében végezze.

 tanqueray_05_furmint_photo.jpgKép: Furmint photo

„Mindig arra törekszem, hogy valami eredetit, valami váratlant találjak ki, mindig egy új történetet öntsek a pohárba. De fontosnak tartom eközben, hogy a fenntarthatóságra és a koktélokhoz használt alapanyagok maximális felhasználására is odafigyeljek” – meséli Vitezslav Cirok, aki az itt kevert koktéljaihoz is a hotel biokertjéből válogatja a fűszereket.

Szólj hozzá!

Üljünk egy asztalhoz a Vöröskereszttel

2018. augusztus 27. 10:28 - Esszlessz

Kávézót nyitott a belvárosban a humanitárius szervezet

 Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ott lehettem az augusztus elején nyíló EMPATHY kávézó megnyitóján.

Illetve azt hiszem igencsak egyszerű megfogalmazás és könnyelmű kijelentés csak kávézónak hívni ezt az igazán szuper új életteret.

A Magyar Vöröskereszt Arany János utcai székházának földszintjén egy speciality kávézó-bisztrót nyitott, Empathy Cafe&Bistro néven. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra és alakította át vendéglátóhellyé. A beruházás a Google alapítványi támogatásából, valamint széleskörű hazai összefogás eredményeként valósulhatott meg. A projektben résztvevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében.

img_5923.JPG

Egy nyers, naturális, indusztriális és egyben mégis igazán impozáns teret sikerült kialakítaniuk. Letisztult, kellemes színekkel, mely nyugodt hangulatot áraszt, igazi kis sziget a nyüzsgő belvárosban, ahova akár egy könyv elolvasására is beülhetünk, vagy csak elmenekülhetünk a zajos mindennapoktól 5 percre egy kávéra.

A hamarosan megnyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala az a magas minőséget képviselő, speciality kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar, Bányai László termel és Tóth Sándor a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton pedig háromféle DOP lángos közül választhatnak a falatozni vágyók. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro szakember, Bezerics Dani (Paletta) kreációiból. Italfronton többek között a Laposa Birtok kéknyelűjét lehet megkóstolni. A pincészet egyébként az idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatja a szervezet véradásszervezési munkáját.

img_5937.JPG

Az étel- és italkínálat kialakításában egyébként alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája és az is, hogy működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Utóbbira remek példa, hogy a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet a BWT által felajánlott technológiával. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeinkbe.

 

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathy-ba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték.

 img_5930.JPG

A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

 

A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

 img_5936.JPG

Az egyik kedvenc ilyen gondolatom, melyet olvashattam a megnyitón:

Fluor Tomitól:

„Az együttérzés nem azt jelenti, hogy ugyanazt gondoljuk és érezzük „együtt”, hanem elfogadjuk, ha valaki mást érez és gondol és támogatjuk benne, még ha nem is értjük.”

A Magyar Vöröskeresztnél hiszünk abban, hogy egy nagy múltú szervezet, akkor lehet időtálló, ha képes a megújulásra.” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – 137 éve humanitárius feladatok széles körét látjuk el idehaza és a határainkon túl. Az elmúlt években egy tudatos szemléletváltással új utakat is keresünk, hogy segítő tevékenységünket a továbbiakban is zavartalanul tudjuk végezni. Ezen az úton tett legújabb és legmerészebb vállalkozásunk, az Empathy Cafe&Bistro, ami nem csupán egy charity kávézó lesz, hanem egy olyan közösségi tér, ami fontos társadalmi témáknak is otthont adhat.” – tette hozzá a legnagyobb hazai humanitárius szervezet vezetője.

 

Keressétek hát Ti is és legyetek részesei ennek azigazán különleges életérzésnek, mely mindenkit magával ragad, ha belép az Empathyba! Nem mellesleg, fogyasztásotokkal a szervezet munkáját támogatjátok! J

 

kontakt:

 

Empathy Cafe&Bistro

Budapest, Arany János utca 31.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 7:30-20:00, Péntek: 7:30-22:00, Szombat-Vasárnap: zárva

 

Zsófi

Szólj hozzá!

Irány a Balaton!

2018. augusztus 09. 10:37 - Esszlessz

programajánló

Fügekert brunch II. – Provence-i brunch  / ZÁNKA / Fügekert-Bed&Wine - Augusztus 11-12.

ÚJRA! Brunch a Fügekertben, ez alkalommal Provence felé utazunk a tányérokon! -----
Mondják, hogy a Káli-medence a magyar Provence, meg hogy oda Zánkán keresztül vezet az út...Nos, mi csak annyit mondunk, hogy az egész napos hedonizmus nem csak az olaszoknak áll jól, hanem nekünk is, a Fügekert teraszán. Meg az is biztos, hogy ha töltünk a poharadba egy Káli Kövek Frizzantét még dél előtt, és egy isteni 
Pallag Dávid séfünk ezeket ajánlja a hétvégére:
Bruschetta ordasajttal és aszalt paradicsommal
Grillezett balzsamos füge brezaola levendulás házi kenyérrel
Málnás paradicsom gaspaco roqfort sajtal bazsalikommal
Fehér kőrözött szardíniával és capribogyóval kovászolt kenyéren
unnamed_2.png
ZBBQ x Meczker Tomi x Pláne / Badacsony / PLÁNE BADACSONY / aug. 10-11.
Érdekes kis kooperáció lesz ez! Először is itt lesz a Zabáljcsak! csapata, akik a barbeque őserejét képviselik. Szendvicseik szaftosak, füstösek és nyakig maszatos leszel tőlük, hiszen szerintük ez a lényege a műfajnak. Szóval nagy szakállak, sok varrás és tömött füst.
Őket próbálja majd szelídíteni Meczker Tomi, aki teljesen természetesen említi egy lapon a pulled porkot, a liofilizált málnát, a szömörcés creme fraiche-t !
A kollaboráció "torzszülöttjei" két Tomi által felturbózott hamisítatlan Zabáljcsak! pulled pork szendvics, amik a következő névre hallgatnak; 'Balkán' és 'Cigánypecsenye' ! ;) 
Hogy pontosan miből is áll ez a két extra kollab finomság?!... Gyere el és kóstold meg! 
( Aki pedig maradna a jól megszokott Zabáljcsak! szendvicse mellet, természetesen azt is választhatja! )
NYÁRI ÜNNEP / Nyitva a Nyári Pince! / HEGYMAGAS / augusztus 18.
Adott egy csodálatos lokáció, szemben a Balaton, Szigliget, a Badacsony, ahol csak ámulni lehet. És adott egy családi borászat, ahol a Szent György-hegy hajnaligon is rengetegen voltak.
Augusztus 18-án a nyarat ünnepeljük: csillagokkal, zenével, együttléttel, kóstolással és hosszú-hosszú nyitvatartással. Az augusztusi hosszú hétvége szombatján 13 órakor nyitjuk a kapukat, begyújtjuk a kemencét, megvárjuk a naplementét, és lessük a hullócsillagokat.
- Időpont: augusztus 18 szombat
- Nyitvatartás: 13:00-24:00
- Program: Pasco és TG gitárduó 18:00-22:00
Hullócsillag nézés a teraszról 21:00-tól
- Étel: Finomságok a kemencéből
VÁR MINDENKIT A NYÁRI CSALÁD, Emese, Gyula és Ödön
 
unnamed_1_1.png
DJ a szőlőben - PARTI SZÉL / PALOZNAK / HOMOLA BORTERASZ / augusztus 18.
Túl a Paloznaki Jazzpikniken, de még a szüret előtt odacsapunk egyet a nyárnak, és ahelyett, hogy siratnánk, megünnepeljük, hogy mennyire klassz volt eddig!
Zene, harapnivalók, panoráma, hideg borok, baráti hangulat, és csak semmi nyárvége hangulat! - SŐT! Itt az idő, hogy bemutassuk az új 2017-es évjáratú Parti Szél borunkat, a birtok cuvée-jét! 
PROGRAM:
�14:00-tól laza zenék, bele a délutánba és a naplementébe, Parti Szél, 100% Balaton, 100% Rizling...
�A lemezeknél 14 órától este 10-ig Cyborg Templar, de birtok vezetőnk, Zsandár Tamás, aka Dj Gyanus is báll a dj pult mögé: a chillezéstől haladunk a finom megmozgatáson át a táncig
�Ha megéheznétek többféle lepénnyel várunk!
☀️ Napsütés, napvitorlák, napozószékek, plédek heveredéshez
// A belépés most is ingyenes!
unnamed_1_4.jpg
Szólj hozzá!

Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen

2018. augusztus 08. 10:31 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára.

A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg a város legkedveltebb sétálóutcáján található egri Érseki Palota udvarán, bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. A belépőjegy megvásárlásával pedig az Érseki Palota kiállításait is ingyen lehet látogatni a két nap alatt.
vino_kreativ_piros.jpg
Nagy Egri Mesterkurzus

A rendezvény egyik kiemelkedő programja lesz a Nagy Egri Mesterkurzus, amin nyolc pincészet ritkán kóstolható csúcsborait mutatják be az egri Érseki Palota különtermében. Ezek a fajtaborok és házasítások a borvidék legjobb dűlőiből származnak, és a legnagyobb körültekintéssel és figyelemmel, megalkuvás nélkül készítették el őket a borászok. A mesterkurzuson az Egri Borműhely borászai személyesen vallanak arról, mi tesz egy bort komollyá, felejthetetlenné számukra.

Augusztus 24-én, pénteken délután a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, a Petrény Winery, a Soltész Pince, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, valamint a Tóth Ferenc Pincészet legszebb tételeit kóstolhatják a vendégek.

Kékfrankos Mesterkurzus

Augusztus 25-én, szombaton délután pedig az Egri borvidék egyik kiemelt szőlőfajtáján, a kékfrankoson lesz a hangsúly, szintén egy ültetett kóstoló keretében. Az önállóan és házasításokban fontos szerepet betöltő, és természetesen az egri bikavér alapjául is szolgáló fajta elegáns savaival és intenzív gyümölcsösségével meglepetések sorát tartogatja.

Ráadásul idén a Kékfrankos Éve van, így ideje megismerkedni sokféle stílusával. A ​mesterkurzus​on számos kékfrankos megkóstolása mellett három fiatal egri borász,​​ ifj. Lőrincz György, Böjt Gergő és Stumpf Péter előadását hallgathatják meg, akik lelkesen és részletesen mesélnek majd a kékfrankosról.​

További információk és jegyvásárlás:
Nagy Egri Mesterkurzus a Facebookon: www.facebook.com/events/225113798190240/
Kékfrankos Mesterkurzus a Facebookon: www.facebook.com/events/2182679375306766/
Honlap: www.egriborut.hu

Szólj hozzá!

Egy bubi, nem bubi

2018. augusztus 07. 10:03 - Esszlessz

avagy buborékok vonásában- teszteltünk

Ebben a nagy melegben nincs is jobb, mint egy pohár (palack?) hűsítő bubis tétel- legyen az habzó, gyöngyöző vagy pezsgő. Tökéletes rossz kedv és fáradtságűzők- de melyiket szeressük? Körbelestünk a boltok polcain, merítettünk egy egész kellemeset, és íme a végeredmény:

image4.jpeg

-1. La Satreira Granacha Blanc 2017

őszibarack, vidám, virág, könnyű, nyári, érett, gyümölcsös, de mégis friss, jóivású, markáns, ezzel együtt könnyedség is megvan benne, tünci, parfüm, őszibarack, behízelgő, finom

83 pont

image1_6.jpeg

  1. Kálikövek Frizzante 2017

friss, virág, citrusok, sav+, zöldalma, rövid, picit üres, nem olyan elegánsak a bubik, kis kesernye, kellemes bubi, gyors lecsengés, butácska

79 pont

  1. Burg félszáraz

hársméz, cukorka, virág,sav szegény, picit mű, picit poros, élesztős illat, érett, mandulás, gyenge finom bubi, sok cukor, botrytis, mintha egy gyenge aszú fröccs lenne, muskotályos, mézes illat, sárgabarack íz kis kesernyés a végén, mesterséges édesség

78 pont

  1. QuinQuin Sparkling rosé

finom élesztős, rózsa, kajszibarack, hullámzó, eperlekvár, visszafogott illat, citrompótló utóízben, szép buborék, kis karamell, izgalmas, kicsit perverz, poros illat, citrusos, kesernyés íz, durva bubi, hosszú lecsengés, alkohol (Visszakóstolásra már szépen kinyílt, rózsa illatot éreztem és lágyult az íze...)

79 pont

 

  1. Freschello extra dry spumante

citrusos, könnyed, barack, mimóza, közepes buborékok, jóleső, jóivású, friss, tartalmas, harapható, habcsók, élesztő illat, citrus, alma, szép bubi, frissítő

83 pont

4.Il Colle Prosecco Millessimo 2015

citrusos, hársméz, hibiszkusz, lágy, egyszerű, jól csúszik,  érett, jóivású, tetszik, finom, jó, nehéz írni róla, mert könnyen csúszik, hibiszkusz, barack illat, szép sav, finom bubi, mézes íz, jó ivású

84 pont

  1. CATonA szürkebarát gyöngyöző 2017

túlérett málna, konyak, kesernye, Balaton, alkohol+, érett, fás, kellemes bubis, kényelmes, szép savak, zamatosság, naplemente, szőlő illat, bubi jó, de hamar elmegy, sok a sav, kis kesernyés a végén

81 pont

image2.jpeg

6.Wolfberg Chardonnay cremant 

üde, apró buborékok, némi elegancia, orchidea, türkiz, nyár, kenyérhéj, szép bubik, férfias, de könnyen elillan, keksz, elegáns, végén kis barack, szép élesztős illat, vajas pirítós, citrusos, grapefruit íz, lendületes, üde

86 pont

7.Frittmann Ezerjó pezsgő 2013

kenyérhéj, keksz, öregszik, ásványos, karamell, vadvirágos, érett, kis alk +, mogyoró, szójaszósz, dél-keleti, szép bubi, ízben sokkal szebb, mint illatban, kekszes, karakteres,, citrusok, gyümölcsösség, szép, kerek elegy. Oxidált fáradt illat, érett alma, barack íz, finom bubi, ásványos, hosszú lecsengés (Visszakóstolásra már teljesen szétesett...)

85 pont

  1. Törley Francois rosé brut nyers 

túlérett eper, fáradt, rózsa, spárgabelű őszibarack,sav+, picit fáradt illat, aztán nyílik kicsit, citrusok, jó bubik, kényelmes angol úr (de nem túl barátságos), kicsit fülledt, oxidált illat, bubi karcos, érett őszibarack íz, jó sav hosszú, de kesernyés a vége

82 pont

image3.jpeg

Szólj hozzá!

Surf 'n turf - A TENGER ÉS A SZÁRAZFÖLD összeér Badacsonyban!

2018. július 26. 09:56 - Esszlessz

Pláne Badacsony borterasztól már megszokhattuk, hogy a legtöbb nyári hétvégére egy-egy ismerős séfet vagy csapatot igazolnak át a teraszra, akik a badacsonyi borok mellé fantasztikus ételeket készítenek.

plane2_2.jpg
Pár hete már itt volt Balogh Gergely és Mogyorósi Donát a Budaörsi Halpiac, The Fishmonger-től, akik olyan halételeket tettek a vendégeink elé, melyek erősen túlszárnyalták az elvárható szintet. Ők ketten sok éttermet megjártak már, fiatalok, kitartóak és jól áll nekik a terasz is, a kötény is. Ezért komoly technikai tudásukat most újból Badacsonyban vetik be, nem csak halat hoznak magukkal, hanem a surf and turf értelmében a tengert és a szárazföldet kombinálják majd egy-egy fogáson belül. Ezt háromszor is. Imigyen:

- Lazac, sertés rilett, káposzta textúrák,
- Tarja, mazzancole, répa textúrák,
- Lazac ceviche, banánlevélben füstölve, sonka chipsszel
Szólj hozzá!