esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Jó helyek a Dél-Balatonon

2019. április 17. 16:02 - Esszlessz

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Ez a gondolat vezette Bujdosóékat, amikor a pincészetük honlapján és közösségimédia-felületein elindították tavaly tavasszal a helyi értékeket bemutató sorozatukat. Az időzítés nem volt véletlen, akkoriban kezdett formálódni egy összefogás a balatonlellei vállalkozások között, aminek természetesen az a célja, hogy megmutassák: a Balaton egész évben rengeteg programot nyújt.

„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – a cél az volt, hogy ezen az ellentmondáson változtassanak. Az elmúlt egy évben ennek elérésére minden hónapban bemutattak egy-egy rendezvényt, kirándulási célt, éttermet. Az elsődleges szempont az egész éves nyitvatartás és a minőség volt, ezek azok az értékek, amiket Bujdosóék szerint érdemes képviselni. Maguk is meglepődtek, hogy az első ötletelést követően már egy egész évre való tematikát össze tudtak állítani, a lista pedig azóta bővült, ami azt bizonyítja, hogy a környék rengeteg értéket rejt.

 bujdoso_2.jpg

Kép: Furmint Photo

„Örömteli, hogy egész éven át nyitva tartó helyekről tudunk sorozatot indítani, ez 5 éve elképzelhetetlen lett volna. Azt látom, hogy a hasonlóan gondolkozó vállalkozások egyre bátrabban ajánlják egymást, felelősséget vállalva a másikért. Jó szívvel tesszük ezt, hiszen ismerjük egymást régóta, ez a borvidéken így működik már jó ideje. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy nem érdemes külső segítségre várni, az összefogásban olyan erő van, ami átsegít a nehézségeken” – mondta Bujdosó Ferenc. A pince számára egyébként sem újdonság az együttgondolkodás, az összefogás, hiszen a Balatoni Kör aktív tagjai, és annak indulása óta minden évben készítenek BalatonBort.

 bujdoso_1.jpg

Kép: Furmint Photo

Az elején egyévesre tervezett sorozat folytatódik, Bujdosó Ferenc szerint van még bőven téma a környéken, és az sem titok, hogy több pozitív visszajelzés érkezett a kezdeményezésükkel kapcsolatban.

„A Somogyi-dombság rengeteg olyan kincset rejt, amiket egyelőre még kevesebben ismernek. Emellett a parthoz közeledve azt látjuk, hogy egyre több minőségi vendéglátóhely jelenik meg, ma már 3-4 komoly minőséget képviselő éttermet tudunk ajánlani. Ha az idelátogatók megtapasztalják, hogy mennyivel izgalmasabb a déli part, mint azt elsőre gondolnák, akkor később visszatérnek hozzánk, hosszú távon pedig csak ez lehet a célunk.”

A sorozat eddigi részei elérhetőek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet honlapján, ide érdemes ellátogatni az év során, ha új tippekre vagyunk kíváncsiak.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

VIII. Gere Jazz – funky Villányban

2019. április 10. 10:31 - Esszlessz

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Az elmúlt években különféle nemzetek zenéje és konyhája együttesen adták a fő tematikát, az idei év programjának kialakításában viszont maga a dzsessz volt a meghatározó tényező. Az igazi nyári funky-életérzés visszaköszön a villányi garden party hangulatában, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett az új arculatot kapott Gere Frici és a belőle készülő koktélok biztosítják a pezsgést, és hűen tükrözik a ‘70-es évek glamúrját.

 gerejazz_02_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter

A hallgatóságtól komolyabb figyelmet megkövetelő szólamok helyett a funky a ritmusra helyezi a hangsúlyt, amelyben nagyobb szerepet kapnak az ütőhangszerek, a basszus- és ritmusgitárok, valamint a fúvós szekció. Az 1960-as évektől formálódó stílus amerikai eredetű, az afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit egy új, ritmusos tánczenei formába öntötték. A nagyobb létszámú zenekaroknak már önmagukban látványos a színpadi megjelenésük, ennyi ember közös együttműködéséből pedig egy olyan örömzenélés alakul ki, ami biztosan megtáncoltatja a közönséget.

Akár egy izgalmas vörös házasítás, csak itt a szőlőfajták helyett a kultúrák elegyednek, az afroamerikai ritmusok az európai dallamossággal alkotnak kerek egészet.

 gerejazz_03_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter

A Gere Jazz idei programjának pénteki első előadója a Malek Andi Soulistic lesz. A sokoldalú énekesnő a népdaloktól a swingig mindenhol megtalálja a helyét, Villányban a funky klasszikus darabjait formálja a saját ízlésére. A ráhangolódás után a Garami Funky Staff zenél Veres Mónika „Nika” és Bebe közreműködésével. Az ismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álmát váltja valóra: a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek ismert funky, diszkó- és soulslágereit idézi meg professzionális hangzásban, a vendégeket egy vidám házibuliba szólítva.

Szombaton áRON (azaz Romhányi Áron) & Szakonyi Milán duója kezd, akik többféle zenei hátterüknek köszönhetően izgalmasan ötvözik majd a dzsesszt, a bluest és a funkyt, keverve az igényes popzenével. Ez a kérdezz-felelek – na meg némi rap – igazán fiatalos, dinamikus bevezetése lesz a napnak.

Utánuk lép fel a smooth jazz hazai nagyköveteként ismert szaxofonos, Zolbert. A fesztiválra egyedileg összeállított, „Jazz+Funk+Sax” címmel fémjelzett műsorával és fúvós szekcióval bővített nagyzenekari formációjával, saját szerzeményekkel és külföldi előadók számaival bebizonyítja, hogy az igényes funky instrumentális módon is vérpezsdítő.

gerejazz_05_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter 

A Random Trip lényege a spontaneitás; a színpadon megszülető produkció most is egyedülálló koncertet ígér, hiszen ezzel a felállással nem hallhatjuk máshol a csapatot. Az élvonalbeli magyar zenészeket két nemzetközi sztárfellépő is erősíti majd: az acid jazz egyesült királyságbeli csodájának tartott Incognito együttes ünnepelt énekesnője, Vanessa Haynes, valamint az ugyancsak szigetországi, a legdögösebb funkszenzációként aposztrofált PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A megismételhetetlen élmény és a fergeteges hangulat tehát ez esetben is garantált.

Gere Attila és családja a visszatérő vendégeket és az új látogatókat egyaránt örömmel várja erre az exkluzív júniusi programra, hogy a villányi szőlők között eltöltsenek együtt egy kellemes nyári hétvégét, remek borok és másik nagy szenvedélyük, a dzsessz társaságában.

 

További információk itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Feketeleánykák nyomában

2019. április 08. 10:45 - Esszlessz

- teszteltünk

Származását máig homály fedi: sokak esküsznek rá, hogy őshonos erdélyi fajta, mások Kárpátokon túli gyökereit igazolták. Egy biztos Partium és Erdély lankáin sűrűbben  előfordul, szereti is helyét, Kárpátokon túl is szívesen nyúlnak hozzá, itthon is találkozni vele- igaz, egyelőre csak a Mátrában, és ott is csak kis területen.

Igazi arcát kutatva nyúltunk a témához. Kerestük a ribizli, szeder és fűszer jegyeket, viszont a túl sok alkohol (egyszer csak leszoknak már róla keleti szomszédaink) és a nem stabil minőség (bízzunk benne, hogy ez is változóban van) kissé megnehezítette a kóstolónkat. 

A sor pedig:

image1_1_5.jpeg

  1. Nativus Pince –évjárat nélküli

Szegfűszeg, szikár, meggy, kökény, zöld dió, rövid, alkohol++, feketecseresznye, kávé, étcsokoládé, tapadós, alkoholos, papirusz, bőr, száraz levél, komposztos föld. Kicsi füst. Egyszerű a vége. Ízében aszalt szilva, áfonya, sok tannin, keserű csoki, rövid, alkohol marad. Poros csók, puha, aszalt meggy, likőrös fűtés, kéreg.

81 pont

  1. Servus Magnus Ceptura Pince 2017

Violás szín, pici, fűszer, csoki, borsosság, aszalt meggy, némi olíva, alkohol++. Fekete ribizli, fahéjas szilvás gombóc, csersav, fáradt olaj, csípős, bántó, keserű lecsengés. Behízelgő. Meleg. Simulékony. Krémes, vajkaramella, aszalványok. Kevéske tannin. Égett gumival zár. Rövid élmény. Illatban ribizli, szeder, fűszeres, füst, ízében aszalt meggy, csoki, vastag, de húz a tannin, szeder dzsem, nagymama lekváros buktája, kedves ,kerek, karácsony, ribizli szár.

82 pont

  1. Recas La Putere 2017

Szegfűbors, szilva, szeder, pörkölt mogyoró, pici vanília, öreg kredenc, sav+, krétapor, égett gumi, hamisított konyakmeggy, csípős, kávé, alkohol++, keserűmandula. Lilás árnyalat, tinta. Brutális erő. Szilvabor. Kökénymag. Éles savak, illatban vanília, ízében ribizli, fahéj, bors, fűszerpaprika, kávé. Berúgja az ajtót, bors, fűszer karakter, áfonya, étcsokoládé, marcipán, odateszi magát.

82 pont

  1. Metamorfózis 2016 > kizárva címkéje szép volt
  2. Noblesse 2016 > kizárva

 

  1. Livia 2015

Gyümölcsös, szegfűszeg, szilva, kis konyakmeggy, könnyed, vidám, rövid, filigrán. Cigánymeggy. Fekete szeder. Jó ivású. illatában meggy, ribizli, majd az alkohol elnyomott mindent, ízében szilvalekvár, meggylikőr, csoki, könnyű jó ivású. Tolakodó alkohol, túlérett magon aszalódott feketecseresznye, medvecukor, kávé, csoki, árérték arányban jó. Gyümölcsbomba, sok alkohol, fahéj, áfonya dzsem, szilva cibere, át-értékarány, szeder, az a fránya alkohol.

83 pont

  1. Hetei 2013

Kapor, vegetális, áfonya, kökény, kis dió, pici fűszer sav+, kapros savanyú, mustármag, lábszag, torma, összehúz mindenhol. Intenzív ánizs. Rossz előpárlat, aldehides illat, ami lassan elpárolog. Zeller! Hááát, inkább érdekes... Illata zárkózott, fülledt, szellőztetés után fűszerpaprika, kömény, ízében ribizli, kökény, konyakmeggy, aszalt szilva, alkohol kilóg. Szilva dzsem teteje, csombor, bors, húsos, marcipán, almárium, disznótoros bor.

78 pont

  1. Balla Géza Sziklabor 2011

Csoki, fűszer, szeder, aszalt meggy, szilva, markáns, A VÁR, sav+, illatában aszalt szilva, ribizlilekvár, oxidált, aszalt szilva, vastag, a végén kesernyés, meggymag, egészséges vér szín, meggy marcipán, kökény, „Garrone Cherry” .Nagy koncentráltság. Vastag test, szárító és ütős tannin. Nagyon hosszú utóíz, abszolút csúcson van. Medvecukor, aszalványok a köbön, eukaliptusz, lyukas korty, fűt, kömény, papirusz.

85 pont

Szólj hozzá!

Pinty került a boros címkére

2019. április 03. 09:16 - Esszlessz

A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. A pincészet életében új fejezetet jelent a portfólió és az arculat megújítása.

„Mióta átvettük a pincészetet, azóta sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik” – mesél az eltelt időszakról Barta Anna. „Itt volt az ideje az új címkéknek. Ezt Laki Eszter dizájnerre bíztuk, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. A portfólió is letisztult, most már konkrét tervek alapján tudunk dolgozni, miközben a számomra kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondanom.”

nagygombos3_foto_drkuktart.jpg

Kép: drkuktart

A dizájner

 

Laki Eszter grafikus már sok izgalmas projektben vett részt, könyvektől a kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig sok mindent tervezett, de a boros, sőt a sörös címkék világa sem idegen tőle.

„Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket” – foglalja össze a koncepciót Laki Eszter. „A prémium címkecsaládhoz az erdei pintyet Annával közösen választottuk vezető motívumként, azt a madarat, ami az apjától tanul énekelni, ahogy Anna is sokat köszönhet az édesapjának, hiszen tőle kapta az inspirációt a borászkodáshoz.”

A kidolgozásban az aranyszín és az egyedi, bélyeget idéző stancforma a prémium kivitelezést erősíti, a természetközeliséget pedig a földszínek szimbolizálják. A tervező számára fontos volt a közös gondolkodás, és az, hogy volt idő megismerni egymást, ami segített abban, hogy itt is az átlagostól eltérő megoldásokat, extra technikákat tudjanak alkalmazni.

 

Új portfólió

Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös házasítások, amelyek a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatják be a stílus kedvelőinek.

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi majd. Emellett a Barta Anna által készített egy-egy kísérleti bor visz izgalmas színt ebbe a borcsaládba.

 nagygombos1_foto_drkuktart.jpg

Kép: drkuktart

Háttéranyag

Változások a birtokon

A borászat továbbra is kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban 3 különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják a kellő időt a bornak.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ültetvények modernizálására, megújítására, új szőlők telepítésére, valamint az 1880-as években épült műemléki birtokközpont felújítása is hamarosan megkezdődik; ezzel a cél az, hogy a borászat összes funkciója egy épületbe kerüljön. Ennek részeként a földszinten kerül kialakításra az erjesztőtér, mögötte egy feldolgozóval, a főépülettől elkülönítve pedig egy új, palackos érlelést szolgáló raktárt építenek.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

III. BorVár Siklós A múlt illata, a jelen zamata, és a jövő dallama!

2019. április 02. 12:26 - Esszlessz

Ez a mottó, és milyen találó!!  2019. május 25.-én újra a Siklósi vár történelmi falai közé költöznek egy estére a villányi borászok.

„A múlt illata” igen, mert a Vár ódon falai a történelem által átitatott különleges illatot árasztanak magukból; és a kiállító borászok régebbi évjáratokat is bemutatnak.

„A jelen zamata” igen, mert a modern borkóstoló mellet, a jelen konyhaművészetét megtestesítő különleges gasztronómiai élményeket is tartogat a rendezvény.

 „A jövő dallama” igen, mert a borkóstolás mellett zenei programokkal is készülnek a szervezők, és minden évben megismételni a rendezvényt.

cever5_new.jpg

Ha már a szervezőknél tartunk tudtátok, hogy idén a két villányi pincészet mellé csatlakozott a Cult in Glass csapata is?!

Közös céljuk, hogy hagyományt teremtsenek evvel a rendezvénnyel, hiszen ez már a 3. BorVár. Újítás idén, hogy a kiállítók bázisát adó villányi borászok mellet ezúttal vendég borvidék is jelen legyen, ami most a Pécsi borvidék lesz. Szerintem szuper ötlet. 

További célkitűzésük, hogy a helyi közönségen kívül az Ország borszerető embereit (mint amilyen én is vagyok) elcsábítsák Siklósra. A vár falai között sétálva egy pohár borral, zenét hallgatva, gyönyörködni a táj szépségében. Megismerni a helyi kultúrát, történelmet. Ez nem csak egy egyestés program!

Ha már Siklóson járunk, ne feledkezzünk meg a gyógyfürdőről, és a történelmi templomokról sem. Rengeteg a látnivaló a környéken.

Végül, de nem utolsó sorban a III. BorVár kiállítói:

Joó Tamás Pincészete 
Vineas Tenkes Pincészet 
Villány két arca stand: Villányi Franc és Villányi Redy közösségi stand
Maczkó Róbert Pincészete 
Bakonyi Péter Pincészete 
Weingut Horst Hummel
Ipacs Szabó Pince
Heumann Pincészet 
Gere Tamás és Zsolt Pincészete 
Grócz Pincészet

Vendégborászok Pécsről:
Planina Borház 
Belward Pince 
Szabó Pince

 Az esemény facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/788532278189946/

Jegyeket már most tudok vásárolni itt

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Érzékekre hangolva a Pinot Noir bűvöletében

2019. március 27. 11:53 - Esszlessz

Jubileumi 10. Pinot Noir Vertikális Kóstoló az Etyeki Kúriánál

Etyek, 2019. március 25.

Március 23-án tizedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját. Először 2003-ban palackoztak pinot noirt, melyet úttörőként telepítettek Alcsútdoboz határában, a Nagy-Látó-hegyen. Az első vertikális kóstolót 2010-ben tartották, fél évvel azután, hogy Mérész Sándor főborász csatlakozott a csapathoz. Az idei kóstoló jó alkalmat nyújtott ennek a párhuzamnak megünneplésére: tizedik kóstoló és tíz éve, hogy Mérész Sándor a Kúria főborásza. Idén dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus csatlakozott a kóstoló levezetéséhez, aki 2010-ben, a legelső alkalommal is részt vett a borok értékelésében. Újdonságnak számított, hogy a résztvevők vakon kóstolták a tételeket

 

Az Etyek-Budai borvidék mind a mai napig inkább a fehér borairól, elsősorban a chardonnay fajtáról ismert. Etyeken adott minden, ami a chardonnay rokonának, a pinot noir-nak kedvez, a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák, a megfelelő mennyiségű napsütés. A Kúria 2001-ben elsőként vágott bele a pinot telepítésébe, azzal a céllal, hogy a szőlőből vörösbort készítsenek. Pár évvel később, 2006-ban, 2007-ben, majd legutoljára 2013-ban újabb telepítések következtek. Mérész Sándor szerint a várható globális felmelegedés miatt fel fognak értékelődni az etyeki és hozzá hasonló adottságú területek a pinot noir termesztésében, hiszen a borok savszerkezete remélhetőleg hosszú távon is kiegyensúlyozott lesz, ami nagyban hozzájárul az érlelési potenciálhoz.

 image003.jpg

A pinot noir fajta kitűnően leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, ezért is indult a kóstoló a terroir jellemzésével és ide illő meglepetés tételekkel. Az első három tétel, amit vakon kóstoltak a résztvevők, egy burgundiai borászat a Domaine Chanson Le Bourgogne Pinot Noir 2016, az Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, valamint a Sauska Pinot Noir Birs 2015 tétele volt. A 260 éves múltra visszatekintő Domaine Chanson pincekönyvében felfedezhető Voltaire és XVI. Lajos húga, Erzsébet Filippina Bourbon-házi hercegnő is a vásárlók között. Csak remélni tudjuk, hogy a jövő generációjának is legalább ekkora örömet jelent majd, amikor az Etyeki Kúria pincekönyvében Esterházy Péter vagy Besenyei Péter vásárlásait találja meg.

Azért döntöttek a szervezők a vakkóstolás mellett, hogy a résztvevők évjáratokról alkotott előzetes véleménye ne befolyásolja az egyes tételek értékelését. Mészáros Gabriella, Mérész Sándor és Gézárt Anna, az Etyeki Kúria bortanácsadója minden kóstolókör után felfedték a tételeket, és a közöttük tapasztalt eltéréseket.

Az első három tételnél a legnagyobb hangsúlyt egyrészt a pinot noir fajtajegyeire és a termőhelyek között érzékelhető különbségekre, egyediségekre helyezték. Természetesen a titok felfedése után bemutatták röviden a burgundi Domaine Chanson és a tokaji Sauska borászatokat is.

 image002.jpg

 

A következő hármas a 2015-ös évjáratról szólt. Ez az év Mérész Sándor jegyzeteiben A száraz nevet kapta: a kemény, hideg és száraz telet egy szeles szintén száraz tavasz követte. Egy rövid, csapadékos május után kevés csapadékkal érkezett a kora nyár, melyet váltott az extrém esőzéseket és forró, száraz periódusokat felvillantó július, míg nem beköszöntött a szeptemberig elhúzódó hőség. A kóstolt tételek: Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, Etyeki Kúria 2015 Magnum, valamint a tavalyi év újdonsága, az Etyeki Kúria 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ez utóbbi tételhez ­ melyből csupán 1.500 palack készült – az évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érlelték kizárólag új, kiváló minőségű francia tölgyfahordókban.

A sort három hűvös, a 2014-es, 2010-es valamint a 2008-as, majd három meleg évjárattal (2013, 2012, 2003) folytatták. Igazi ritkaság, hogy a 2003-ban, az Etyeki Kúria történetében először készített pinot noir tételt még be tudta mutatni ezen a kóstolón a borászat. A három legrégebbi tételt már csak ezen a rendezvényen kóstolhatja meg a közönség, míg a 2012-es, 2013-as és 2014-es évjárat szerepel három másik társukkal (2015, 2015 Válogatás, 2016) a fadobozos Pinot Noir Évjáratválogatásban.

A közönség olyan érdekességeket tudhatott meg, mint hogy mi alapján különböztethető meg egy hűvös és egy meleg évjárat a kóstoláskor, vagy az Etyeki Kúria pinot-jai milyen érlelési jegyeket mutatnak. Elhangzott az is, hogy az Évjáratválogatást akár évekre is érdemes félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozhasson, hiszen a vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés, illetve hogy a fejlődés nem mindig egyenes irányú, vannak hullámhegyek- és völgyek.

Végül a 2018-as évjárat zárta a sort, itt három különböző hordómintát (egy magyar, egy francia és egy osztrák) hasonlíthattak össze a kóstolók. A tételsor érdekessége ezen kívül, hogy a legutoljára, azaz 2015-ben telepített tőkék első szüretelése van a hordókban.

 image001.jpg

A legtöbb résztvevő tetszését az idei kóstolón a következő tételek nyerték el: Etyeki Kúria Pinot Noir 2003, Etyeki Kúria Pinot Noir Évjáratválogatás 2015, Etyeki Kúria Pinot Noir 2008.

Közös koccintással zárták az eseményt, a pinot noir hordókban érlelt Barrique borpárlat mellé megálmodott jubileumi tortával ünnepelt a borászat.

A hatos Pinot Noir Évjáratválogatás a Bortársaság üzleteiben és az Etyeki Kúria Vinotékájában vásárolható meg.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Csillagok (is) születnek! IX. Egri Csillag Fellövés

2019. március 22. 12:35 - Esszlessz

Eger, 2018.03.15.

Immár IX. alkalommal szervezik meg az egri borászok a friss évjáratú Egri Csillag boraik közös bemutatását. A vörös Egri Bikavér fehér párjaként ismert Egri Csillag már 2010 óta készül, amellyel a tragikusan fiatalon elhunyt borász, Eger modernkori bortörténetének meghatározó alakja, Gál Tibor emléke előtt tisztelegnek a borászok. Az Egri Csillag készítésének feltétele, hogy minimum 4, és legalább 50%-ban Kárpát-medencei szőlőfajtából álljon. A kisebb városi báli rangú eseménynek hagyományosan az egri Liceum csodálatos díszterme ad méltó hátteret. A Végvári Vitézek archaikusan díszes és fergeteges felvonulása kísérte március 15.-én a várból a Líceumig az első palack 2018-as Egri Csillagot. Mintha már-már több figyelem, kísérletező kedv és marketing erő fordulna a Csillagok felé, mint a kissé hányattatott sorsú és nem is teljesen egységesen pozícionált Bikavérek irányába. Az ünnepi köszöntőket természetesen borkóstoló követte, ahol a közel másfél tucat borász a ’18-as és ’17-es Egri Csillagok borai mellett Bikavéreiket is bemutathatta. A nemes kortyok mellett a Snidero Quartet finom és sejtelmes jazz sztenderdjeit is élvezhettük.

 ecs2.jpg

Almagyar Érseki Szőlőbirtok borait Csutorás Feri és lánya prezentálták  – a ’18-as friss, ropogós, erősen rizling-vezérelt bor, északias savak dominálnak. A ’17-es mélyebb, teltebb és érettebb is.

Az Andornaktályán és a Szépasszony-völgyben is jelen lévő Besenyei Borház Csillagában jó arányok uralkodnak, egyetlen fajta sem domináns. Leányka, Zenit, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), Chardonnay és még Cserszegi fűszeres is megfér itt békében.

 ecs1.jpg

Bolyki Jani a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok frontembere szokásosan izgalmas, polgárpukkasztóan vibráló, ropogós, ugyanakkor játékos ’18-as tétele Királyleánykára és Hárslevelűre épül, de a kevés Sauvignon blanc – arányán túl is - megteszi a hatását az összképben.

Az örök mosolygó Dula Bence a pincészetének két Csillagát is hozta – a ’18-as Királyleányka-vázas, kevés Sauvignon blanc-nal díszített bora még messze nincs kész, fűszerei kedvesek, de zabolátlan, kialakulatlan még – bár az erő, a potenciál már érződik a mélyben. A ’17-es viszont már igazi nagymenő a legjobb formájában, remek, vastag-élű savak, elegáns lecsengés jellemzi. Azt est egyik csúcsa.

Egri Csillagok Zrt. – nagyüzemi borászatként szívesen játszik kis tételekben is.  ’18-as Csillagukba majdnem mindent beleadtak, Olaszrizling, Muskotály, Chardonnay, Sauvignon blanc és még Leányka is teszi bujává, erotikusan fűtötté, pajzánná. A ’17-esük viszont inkább férfias, a Leányka és a Sauvignon blanc szép savai tiszta vonalú, élvezetes borrá nemesíti.

 ecs4.jpg

Gál Lajos és fia, Péter a pincészetük két izgalmas tételével készültek: a ’18-as Superior Egri Csillag erősen pörkölt mogyorós karakterével, fiatalos bájával hízelgett. Chardonnay, Olaszrizling és Hárslevelű fajták alkotják a felboríthatatlan egyensúlyt. Kamra-völgy márkájú, ’18-as Grand Superior Csillag nagyon más alkat, komplex, veretes, mély rétegű. Ilyen néven már csak ebben az évben találkozhatunk vele, a következő évjárattól Sík-hegy márkanév alatt arat további babérokat.

Két Lőrinc Gyuri - apa és fia - mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok- Napbor 2018 tételét, amit kifinomultság, elegancia és nagyvonalú stílus emelt jóval az átlag fölé.

A Thummerer Pincészet is két tétellel jelentkezett: a ’18-as Csillagjuk Királyleányka, Leányka, Sauvignon blanc, Zenit húrokat penget nagyon izgalmasan, szinte kirobban a pohárból!  Ropog, recseg, játszik, hancúrozik a nyelven. A ’15-ös Grand Superiort már egészen más, keményebb fából faragták. Óriási tekintéllyel néz a fiatalabb generációkra! Mint egy nagy, évjáratos champagne - CO2 nélkül! Krémes, cipós, vajas – egyértelműen a nap fénypontja!

Az Ostorosbor Zrt Királyleánykára építkező küvéje egy könnyed, nem túlságosan hosszú, nyárias korty – bitteres kesernyésséggel a végén.

 A stabil, megbízható minőségű borairól ismert Varsányi Pincészet Olaszrizlingre és Hárslevelűre felépített Csillaga kapott egy kevéske Sauvignon blanc díszítést, ami határozottan kedvessé, nagyon üdévé és virágossá tette. Jóitatú!

A Petrényi Borászat az elmúlt években egyre többet hallat magáról. ’18-as Egri Csillaguk Olaszrizlingre feszített muskotály, ennek megfelelően erősen fűszeres, talán túl populárisra is sikerült.  A ’16-os Superior-t áthatja a Cserszegi fűszeres letagadhatatlan (akár szerethető – bár ízlésekről nem vitatkozunk) illata. Érett dáma egy kicsit túlöltözött jelmezben. Az ASTRA Grand Superior tételük viszont maga a wágneri csoda: teljes és mély és drámai. Hárslevelű, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Veltelíni. A befejezett és végleges mű! 

Az Eszterházy Szőlőbirtok- ’18-as Csillaga Olaszrizlingre és Chardonnay-ra épül, megtoldva egy kis Traminivel és Szürkebaráttal is. Neutrális, darázsderekú is. A ’17-esben viszont nagyszerűen teljesednek ki a savak, komplex, komoly és rétegzett.

A Tóth és Tóth Szőlőbirtok ’18-as bemutatkozó tétele stabil Hárslevelű alapokon nyugszik, igényes Királyleányka adja a testét, de a vidám vadságát, bolondosságát és parfümösségét is a Sauvignon blancnak köszönheti.

Simon József ’18-as tartályminta Királyleányka, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc Csillaga minden nagyágyút felvonultat, de még elég kiforratlan arcát mutatja, lassan nyílik. Nem így a ’17-es, ami egy kis Cserszegivel és Zenittel vadíttatott meg - előnyére! Szép együttállás, remek kompozíció.

A professzionális pincetechnológia és kiszámítható, korrekt minőség (+árazás) két nagyágyúja, a Juhász Testvérek Pincészete és a Varga Pincészet is hozta, amire számítottunk.  Tiszta, könnyed, kategóriájukban hibátlan versenyzőikkel ünnepelhettük az Egri Csillagok 2019-es ünnepét.

 ecs3.jpg

Tanulság? A „Csillag-filozófia” kétarcúsága kézzel fogható a borokban! Egyoldalon a technológiailag „kimért”, precíz, friss, jó-kortyú, könnyed, néha egysíkúbb, egyéves tételek, a másik oldalon a legalább 2-3 éves, érett, összecsiszolódott, elegáns és komoly borok. Ízlés – és gasztronómiai pozicionálás kérdése az egész! Számomra az est nagy kérdő- vagy felkiáltó jele, a Sauvignon blanc jelenlétének megkerülhetetlensége a Csillagok készítése során. De talán ez is ízlés kérdése! 

 

Gábor

Szólj hozzá!

II.Glass of Comedy

2019. március 20. 09:15 - Esszlessz

Avagy a pult másik oldalán

Korábban megígértem, hogy ha részt veszek a Glass of Comedyn, akkor beszámolok róla.

Hétvégén, egy jó kis programon vettünk részt. Most nem, mint vendég, hanem kiállító, de ez nem zavart abban, hogy a fergeteges hangulatot élvezzük.

Megint egy jó kis családias kötetlen kóstolóest volt. A nevettetésünkről a Hírös Gasztro színház gondoskodott. Csak az előadás kezdetén vettük észre, hogy színészeik a vendégek közé vegyülve kóstoltak, így gyűjtve infókat az előadáshoz. 

20190316_171814.jpg

Az est kezdetén egy kötetlen sétálós, beszélgetős, felfedezős, ismerkedős kóstoló volt. Jó volt látni, hogy rég nem látott barátok ide szervezték a találkozót, hiszen a borok oldott hangulatot teremtenek.  Felfedezték a Dávid Borház, a Hauzer Bormanufaktúra, a Fehérváry Szőlőbirtok, a Vabrik Pince, és a Twickel Szőlőbirtok borait.                                                                                                                   

Kóstolás közben pedig belecsöppentek egy rögtönzéssel teli comedybe. Tetszett, hogy a közönséget milyen jól bevonták az előadásba; kis játékkal és a szituációk alapjainak megbeszélésével. A végén vicces jelenetek és sok nevetés várt ránk.

20190316_203303_1.jpg

Még mi kiállítók is jókat nevettünk és a szünetben nem csak a borokról, hanem az előadásról is beszélgettünk. Igazán jó hangulat volt!

Képeket megtaláljátok a Cult in Glass facebook oldalán, mi csak pár ízelítőt közlünk.

 

Továbbra is kóstoljatok, élvezzétek a tavaszt!

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Tavaszi programok Egerben

2019. március 12. 11:57 - Esszlessz

Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze – mint az egyik legkedveltebb magyar borvidék – jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán a városba érkezőket ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják, és az Egri Borműhely tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával, sőt még piaccal is készülnek az idelátogatóknak.

eger_tavasz_2_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

Március

március 14., csütörtök

Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló

Az este folyamán nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak, melyek a legkülönbözőbb módon kerülnek összhangba és egészítik ki egymás karakterét. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával? Kiderül a kóstolón, amelynek házigazdái: Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor szakértője.

március 15., péntek

  1. Egri Csillag Fellövés

Az egri csillag néhány évvel ezelőtt szinte pillanatok alatt lett a borvidék egyik kedvenc bormárkája. A fehér házasítás egyaránt lehet a mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti ünnepen az idelátogatók nemcsak közel húsz pincészet új egri csillagát kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos felvonulásánis, valamint koncert és after party is várja a vendégeket.

március 20., szerda

Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa

Az esti esemény során nemcsak Vincze Béla világát és életpályáját mutatják be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est háziasszonya Gál Veronika lesz.

március 21., csütörtök

Wine&Tech meetup Eger

Hogyan viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz? Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek? A meghívott vendégek segítségével megtudhatják, hogy mit és hogyan alkalmaznak a helyi szőlőkben és pincékben az érintettek. Bemutatkozik a SmartVineyard a Szőlőőr nevű szenzoros készülékük kapcsán, és itt lesz a Vinometer startup, akik a borkóstolás területén fejlesztettek mobilapplikációt. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig egri fiatal borászok elemzik az aktuális Wine&Tech helyzetet.

eger_tavasz_1_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

március 23., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet személyesen találkozni, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

március 30-31., szombat-vasárnap

  1. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben

Az egri bikavér is immár hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa ebben az évben is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpincesorán mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő értékek egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon. Nemcsak borok és ételek, de koncertek, népművészeti és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

 

Április

április 6., szombat

Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban

A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják meg azok, akik ezen a szombaton Noszvaj felé veszik az irányt.

április 13. , szombat

Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show

Merőben új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén áprilisban. Egy exkluzív és elegáns parti keretében minden érzékszervünkre hatni fognak. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok, mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról, az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a dress code pedig természetesen a „white” lesz.

eger_tavasz_4_foto_busak_attila.jpgKép: Busák Attila

április 20., szombat

Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban

Akik a húsvéti hétvégét az Egri borvidéken, Noszvajon töltik, azok sem maradnak boros program nélkül. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják a vendégek.

április 20., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

április 25-28., csütörtök-vasárnap

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

Idén 8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen sem marad senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck Show-ja is ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó téren sorakoznak majd a legjobb guruló gasztronómiáját képviselő food truckok ínyenc különlegességeikkel, és persze koncertek is várják a borkedvelőket.

április 27., szombat

St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta

Töltsön el egy kellemes napot a St. Andrea Szőlőbirtok borászaival! A Gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe (Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatnak el, ahol a borritkaságokhoz a séfek által megálmodott ételeket tálalják fel a vendégeknek. Utolsó állomásként az egerszalóki szőlőbirtokot tekinthetik meg, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok mellett megkóstolhatják a borászat újdonságait is.

eger_tavasz_3_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

Május

május 1., szerda
Majális a Szépasszony-völgyben

Az egri Szépasszony-völgyben a május elsejét is megünneplik. A pincesoron programokkal, borral és finom ételekkel várják a látogatókat, és a március végi II. Hungarikum Pikniken elindult Egri Bikavér séta is folytatódik, amelyre majd regisztrálhatnak az érdeklődők.

május 10., péntek

Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló

A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő, többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak rendelkezésre.

május 16., csütörtök

Petrény Winery – Balla Géza borest

Egerbe, méghozzá a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet.

május 18., szombat

Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban

A Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat, amiket egy borvacsora keretében kóstolhatnak meg a vendégek. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül.

május 25., szombat

St. Andrea Napbor Ünnep 

A pincészet számára a St. Andrea Napbor Ünnep az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai és kulturális napja. Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a borászok, ifj. és id. Lőrincz György társaságában, a Borbárban a legújabb St. Andrea-borokat kóstolhatják, és gasztronómiai specialitásokat falatozhatnak mellé.

május 25., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

május 30. – június 1., csütörtök-szombat

Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!

Eger, Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, másnap haza?!

 

Az Egerben zajló boros- és gasztroprogramok részletei kapcsán keressék fel az Egri Bor Most Facebook-oldalát.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Apáról fiúra- kétgenerációs Hernyák borvacsora Lacival és Tomival a Jardinettben

2019. március 09. 11:48 - Esszlessz

Már az kalandosnak tűnt, hogy a közgazdász végzettséggel a délvidéki Csantavért a ’90-es években hátra hagyó, autodidakta, öntörvényű pálinkafőző és szőlőbirtok alapító Hernyák Laci és a már egyetemen borászatot tanult Tomi fia egy asztalnál mutatja be szépen kerekedő, mára a 8 hektárt is elérő etyeki birtokuk vezető borait. További csavart jelentett a Farkasréti temető súlyos árnyékában magát kockás asztalos, tradicionális, budai családi kisvendéglőnek definiáló Jardinette étterem csapata elkalandozik a fine dining, veszélyeket sem nélkülöző világába. Kellően fel voltunk tehát aljzva!

hernyak_laci_es_tomi.jpg

Apa és fia lelkesedésben egymásra licitálva mesélt Etyek, a falu, a borvidék elfeledettségéről, a szintén csantavári Törley József remek helyzetfelismeréséről, kora, a ’90-es évek elejének úttörő, zseniális borász, a „gyeptörő” Báthori Tibor akkoriban még kilátástalannak látszó, önmagát is felőrlő küzdelmeiről. De nem hallgattak a borvidéki vendégfogadás kezdeti kudarcairól sem, a komoly marketing érzékkel és még komolyabb médiatámogatással a település borászai, termelői mögé álló Rókusfalvi Pál érdemeiről  sem és elégedetten meséltek az etyeki piknikek, gasztro-rendezvények mára több tízezresre duzzadt tömegeiről is.

De nézzük a szellem mellett a test örömeit is:

A citromborsos, mascarponés derelyét bazsalikomos redukcióval, passios körtemártásban tálalták fel, amihez a természetesen Hernyákék etyeki Sauvignon blanc 2018 tétele sorakozott fel. Tartózkodó, nem tolakodó fajtajelleg, csendes, kedves bevezető.

A kakukkfüves pisztráng erős vegetalitásához érdekes vállalkozás a kardamomos spárga  Creme Bruelee már-már túl édes krémessége, de megtalálta az egyensúlyát. A ’17-es Zöldveltelíni alig ezer palackkal készül a pincében, kicsit vékony, egy árnyalattal több sav talán jobban ellenpontozhatta volna a bruelee dinamikáját . Zöldfűszerei viszont szépen feleseltek a halra.

A fehérmák kéregben sült házi nyúl göngyölve gurult be tányérunkra, anananászos vajmártás nem engedte kiszáradni és mandula párnán pihent. Ehhez az egészséges és neutrális húshoz ideális választás a kedvesen karcsú idomú, selymes textúrájú ’17-es Chardonnay.

A japán eredetű rizsbor, a mirin a sertésszűz érlelésekor különleges aromákat és puhább szerkezetet eredményez, ezt keretezte a mustos köles és ropogós-zsályás sonkamorzsa. Ehhez az ízdömpinghez más nem is ér fel, mint Hernyákék csúcsbora, a vastag, olajosan lomha, vaníliás, pörkölt mogyorós Altberg cuvée 2015-ből.  Komoly és mély, méltó fejhajtás a terület értékeinek egykori felfedezője az 1992-es Év Borásza, Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-a előtt.

chardonnay.jpg

Fehér kávétortán trüffelgolyó díszlett és konyakos cseresznye öntet símult alá vibráló páros alkotva az’16-os etyeki Pinot noir-ral. A bor még vad és vadóc, zabolátlan, gyermek burgundi állapotú, de ropogós savai, szilárd gerince hosszú érlelési időt jelez előre.

Az est ízkoronája Laci 7 éves „öthordós” törkölypálinkája volt, amelyet öt különböző fából készült hordóban érleltek – ezek egyikében korábban tokaji aszú pihent. Nagyon komoly, kerek és izgalmas tétel, bátran felveszi a versenyt érleltebb konyakokkal, brandy-kkel is. Igazi egyénisége a magyar spirt-világnak!

Tomi szerelmes ódákkal felérő lelkesedéssel beszélt az Etyeki Pezsgőről, amelynek eredetvédelmi rendszerét a legjobb helyi termelőkkel együtt, Champagne-i mintára alakították ki. Szűk engedélyezett fajtaválaszték, csak borvidéki alapanyag, klasszikus, tradicionális technológia és 24 hónapos minimális érlelés a borvidéken belül. Szigorú szabályok, reméljük, amikor 2021-22-ben először kóstolhatjuk nem fogunk csalódni!


A Jardinette csapata - Kálmán Zoltán, 2. generációs vendéglős tulajdonos vezetésével – szépen abszolválta a számukra kissé szokatlan feladatot. Az inkább családias, baráti rendezvényekre szakosodott étterem vezetése – több környékbeli étteremmel együtt – sokat tesz a budai „hegyvidék” valamikor sokkal szebb időket látott, „kisvendéglős” hagyományainak újraélesztéséért. Sok sikert!

 

Cseh Gábor

Szólj hozzá!