esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük

2018. december 10. 09:24 - Esszlessz

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. #aszuday

 

 „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát” – mesél Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól.

 

„A tavalyi merészebb ötlet, a szecsuáni konyha ételei után idén egy hagyományosabb, ám exkluzív alapanyagra koncentrálunk, a libamájra. Sok elkészítési mód közül választhatunk, és a receptjeink segítségével akár otthon is tökéletes párosokat hozhatnak létre a borkedvelők december 10-én.”

 aszuday_2_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Aszú és libamáj

 

Noha desszertborként tekintünk rá, a tokaji aszú nem csak az édességek mellé passzol. Magyarország a világelsők közé tartozik a minőségi, hízott libamáj előállításában, a magyar gasztronómiában éppen ezért az egyik tradicionális párosítás a libamáj és a tokaji aszú.

 

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete. Az elkészítésnél érdemes figyelembe venni az aszúnk karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz pedig használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamellizálhatjuk is az ételt. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései miatt sokszínű, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel a konyhában.

 aszuday_3_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A tokaji aszú

 

A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek mint a világ első zárt borvidékét. Kivételes édes borok készülnek itt, a talaj, a mikroklíma, a botritisz, a helyi szőlőfajták és a borkészítés ötösfogatának köszönhetően a tokaji aszú egyedülálló, más borokkal össze nem hasonlítható karaktere jön létre.

 

A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

 

Aszú Day

 

  1. december 10-én a második Aszú Dayt ünnepeljük. Ezen a napon legyen a tokaji aszú nagykövete, vásároljon egy palackkal, kérje a kedvenc éttermében, vagy nyissa ki otthon, és készítsen hozzá egy libamájas fogást, és ossza meg az aszú élményét másokkal is. #aszuday

 aszuday_1_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Facebook: facebook.com/aszuday

Instagram: instagram.com/aszuday

Website: aszuday.com

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Friss ropogósak

2018. december 07. 19:46 - Esszlessz

- újbor teszt 2018

Immár hagyománnyá vált- és alapvetően nagyon kíváncsian is várjuk őket- az új borok tesztje a csapatnál. Lelkességünk idén sem lankadt, így le is kóstolunk egy szép sort. Az első fecskék között akadtak ígéretesek szép számmal, még ha most kissé nyúzottnak tűntek is. Várjuk a sorban érkező újakat, addig pedig fogadjatok sok szeretettel  egy csokorra valót az újakból:

1.Hidegkúti Tibor Karát minta

Citrusos, nyárias, savanyú cukorkás, őszibarack, kén+, opálos, visszafogott, kénes, ropogós sav, grapefruit, szőlő íz. Seprő, őszibarack, citromhéj, érdes savak, hirtelen halál, élesztősen opálos, kemény savanyúcukorka illat, citrompótlóval. Ízben könnyed, légiesen lágy, kezdődő kesernyésséggel, kicsi borókával a végén.  Lime, még dolgozik, kréta, tavasz, frissesség, kócosság, zöldalma.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Cserszegi fűszeres minta

Parfüm, citrusok, ropogós savak, lendületes, mézes, zöld alma, szalmasárga szín, mézes illat, citrompótló, sok sav. Borsóhüvely, fodormenta, tiszta, vonal, illatos, már-már pacsuliba hajló kölnis. Széles, kocsányos, zellerszáras íz, kicsi poloskával. Tavaszi virágcsokor, barack, grapefruit kesernye, hosszú és játékos, bájos, szőlőcukor, nagyon könnyed, kislányok.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Sauvignon blanc minta

Zöld alma, szép savak, jácint, zöld fűszer, kesernye, nem tiszta szín, szúrós kénes illat, parfüm, kerek sav, alma, egres, kesernyés. Ananász, vaj, kemény sajtok, hosszú, nagyon vidám, játékos és könnyed illat. Mosolygó íz, üde savszerkezet, lendület, friss grépfrút, úgy szomjoltó, hogy szomjas leszel tőle. Behízelgő, cukorka, méz, a korty lapos, ficánkol, nagyon tavasz, pici por, vibrál.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Chardonnay minta

Mézes, diós, aszalványos, harsány, alkoholos, kialakulatlan, fülledt, barack, kevés sav, barackmag, kesernyés utóíz. Sárgadinnye, ananász, tejszín, faforgács, kerek, tele ízzel, narancshéj, nagyon vidám, játékos és könnyed illat. Mosolygó íz, üde savszerkezet, lendület, friss grépfrút, kenyérhéj, fülledt, csöppnyi báj, pici krém, puhaság.

81 pont

image1_1_4.jpeg

  1. Las Mulas Sauvignon Blanc 2018

Füves, mézes, grapefruithéj, csábító, fajtajelleges, pici fűszer, parfümös, mézes, hárs illat, körte, sárgadinnye, fémes utóíz. Áprilisi tavaszi zöldek, lendület, kissé üres, spárga, grépfrút, első szaglásra illatában vmi égett érzés (merkaptán?), kandírozott gyümölcs, idővel citrusok, majd ízben szép savak jönnek, alma-körte duó, kirobban a pohárból és lehengerel. Bodza, ananász, fodormenta. Robogó íz-gyorsvonat. Dübörgő, de nem bántó savak. Mindene a helyén van, talán egy kis egyéniség jól állna neki. Robbanó fajtajelleg. Köszméte. Nagyon nyár- nagyon barátok. Itatja magát. Elegancia hiánya.
81 pont

6.Gere Schuber rosé 2018 

Pinkis szín, tuttifrutti, eper, technobor, üreske, butácska, édeske, nagyon rózsaszín, karamell, málna illat, grapefruit, licsi, kesernyés utóíz, szuperpink, epervelő, lendület, tisztaság, mérnöki, frissítő, kedvesen üde pink. A túlérettségbe átbillenő illatok, főleg szamóca, de már berkenye is. Kissé lágy, mediterrános kerekségű. Egy kis kényszer-készültség érezhető. Cserkó, eper, ribizli, a vége bántóan kesernyés.  Mattság. Hubba-bubba.

80 pont

  1. Teleki Portugieser rosé 2018

Rózsaszín, málna, nyárias, gránátalma, egyszerű, pink, már-már lilás szín, eper, málna, nektarin, szép sav, kesernyés utóíz. Pez, kakasnyalóka, üdítő savak, jó szerkezet, eper, hiányzó CO2, sillerbe csúszik át. Felsejlő vörösboros jegyek. Nagyon zárt, tartózkodó. Ázott papír a végén. Érett szamóca, málna, cseresznyevirágzás, lendületes savak.

79 pont

  1. Szentpéteri Néro Rozé 2018

Érett ribizli, vérnarancs, csajos, sav+, jól eladható, hagymahéj szín, málna, meggy, narancs, jó ivású. Márka üdítő, vattacukor, tiszta, üdítő, izgága savak, élvezetes, bármilyen alkalomra, ezüstös-rózsaszín. Pornószinésznősen sokat ígér az illata, amit ízben be is vált. Sziporkázó savak, pezsgő alapborhoz illő, feszes szerkezet. Kéjbor. Nem túl intenzív illat, meggyes-málnás, licsi, nyelven szép játék, ami hosszan elnyújtja a piros bogyós gyümölcsök zamatát. Cseresznyebomba és szappanja. Lendület. Nyári délután. Csúszik.

82 pont

  1. Frittmann Rosé Cuvée  2018

Rózsaszín, rózsa, viola, pink grapefruit, kis kesernye, tavaszt idéző, klasszikus rozé szín, fülledt, málna, meggy illat, meggy, narancs, kesernyés íz. Hiányzó gyümölcsök, széna, túlérett eper, citromsav, gyors eltűnés, tartózkodó, inkább körtés, bőralmás. Ízben lapos, kissé unalmas, a végén enyhe másnapos szájszag. Lapos illat, színben a legszebb, ízében cseresznye, ízében meggy, grapefruit kesernye. Krétás mattság, fémes hűvösség. Úgy lecsúszik, mint a sicc. Csajos, könnyed játék.

79 pont

image1_2_1.jpeg

  1. Dávidborház Pinot noir rozé 2018

Visszafogott, keresemazillatát, kávés, nyalókás, meggyes, rózsaszínflamingó, klasszikus rozé szín, málna, meggy, nyárra jó lesz, pirosribizli, korai cseresznye, eltipró CO2, lágyság, némi húzósság, fröccszerű szénsav-hatás. Mögötte üres, cukros, szirupos, nyalókás, megolvadt fagylalt, illatban először kis ammónia, lapos, Piroska eperszörp jó hígításban, málnás keménycukorka, bántó CO2

77 pont

  1. Günzer Portugieser 2018

Meggy, cseresznye, könnyed, alkohol+, rövidke, nem hagy mély nyomot, lila szín, égett gumi, vékony tannin, jó a sav, könnyű. Portói, alkoholfűtés, szájban friss vörösboros jellegek, egysíkú savak, gyors, mélypiros, kicsi lila peremmel. Fiatalosan is koraérett, szép gyümölcsös, áfonya és mazsola. Kellemesen olajos savak, jó, hogy selymesek tanninok. Nagyon jól iható. Kicsi bőr teszi még kerekebbé.  Remek kolbász, szalámi-bor, marcipán, kevés étcsoki illatban, zavaró pezsgés a kortyban.

80 pont

  1. Teleki Portugieser 2018

Lilás, fekete cseresznye, szilva, konyakmeggy,  harsány, hideg, szép lilás szín, nyers, zöld illat, meggy, alkohol, lágy tannin, vékony. Nagyapám bora, rusztika, vanília, kevert sütemény, korosabb vörösöket idéző világ, tompa savak, nem populáris, tömény cherry-brandy aroma. Kicsit húzós savak, szárító tannin. Vékonyka test és rövid is. Rakoncátlan illat, kicsit chilis, fülledt, hideg madárfészek, már-már portóira hajazó illat, könnyed, lusta, rideg, tapad.

79 pont

 

Szólj hozzá!

Két kategóriában keresik idén az ország legjobb kisüzemi sörét

2018. december 05. 10:58 - Esszlessz

Immár harmadszor rendezik meg az Ország Söre nevű, – idén először szakmai kóstolóval egybekötött – közönségszavazást, amelyen IPA és „speciality” kategóriában keresik a legnépszerűbb hazai kisüzemi főzeteket.

A Beerselection.hu sörszaküzlet és a Beerporn.hu sörmagazin 2018-ban harmadik alkalommal szervezte meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó „speciality” csoport lett, amely kategóriába a különleges, esetenként rendhagyó főzetek kerülhettek.

unnamed_7.jpg

A mezőny összeállításához a szervezők a magyarországi kézműves sörfőzdéket kérték fel: a hazai kisüzemek kategóriánként 1-1 sörüket jelölhették a versenyre. Összesen 33 sörfőzde vállalkozott a megmérettetésre.

A résztvevők által jelölt 1-1 sörből összeálló mezőnyt egy újabb körben, ugyancsak a sörfőzdék szűrték meg: az volt a feladatuk, hogy válasszák ki a teljes mezőnyből az általuk legjobbnak tartott 3-3 főzetet.

Ezt követően a szervezők, a beérkezett listák alapján sorba állították az IPA és a „speciality” kategória 10-10 legnépszerűbbnek bizonyult sörét, majd elindult a közönségszavazás, ahol maguk a fogyasztók mondhatnak véleményt. 

A szavazás december 23-án éjfélig tart. A „speciality” mezőny változatossága miatt ebben a kategóriában tisztán a közönségszavazatok döntik el, melyik jelölt lesz az Ország Söre, az IPA-k közül pedig sörfőzőkből álló szakmai zsűri, vakteszten dönti majd el a közönségszavazásbanélen végző, legnépszerűbb öt sör végső sorrendjét.

A közönségszavazás ezen a linken érhető el. A szakmai teszt január 10-én lesz a Beerselection sörszaküzletben, ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Badacsony?Nyitva!

2018. december 04. 11:04 - Esszlessz

A feladat a következő: végy elő egy közepes hátizsákot vagy egy bőröndöt. Pakolj bele 1-2 meleg ruhát, no, meg induláskor is ezt a szempontot figyelembe véve öltözz, keress és foglalj szállást, és irány Badacsony. Hogy miért? Rém egyszerű: mert igen pöpec dolgok történnek arra most (is).

Jó páran összefogtak (borászok és gasztrósok), gondoltak egy nagyot és meg is valósították. Izgalmas és igényes eseményeket szerveztek a terített asztalok köré, és oda várják a nagyérdeműt, számos elkövetkező hétvégén. Ott voltunk, meglestük, meg is ízleltük és most már egyértelmű: Badacsony tányér alakú!

Most épp a halakat kerestük meg, melyek felkúsztak a hegyre. Bejártunk pár célpontot (ennél többet egy nap nehéz is lenne, és nem a távolság miatt –mert az nem játszik jelen esetben-, hanem az élmények miatt: úgy ültünk volna még a kandalló mellett pohár borral a kézben, vagy csak révedtünk volna az ezüstszürke Balatonba… Nehéz dolgok ezek J

A rizai Tölgyes Kúriánál kezdtük utunkat- az álmos, ködös badacsonyi hegyek, néhány őz és a ködbevesző szőlősorok fogadtak. Egy pohár prosecco vitt csöppnyi varázslatot még a tájba, majd halászlét és rizottót kóstoltunk- reméljük lesz még az étlapon, mert remek volt mindkettő. A Kisfaludy-házhoz érkezve már a nap is próbálkozott az üdvözléssel. Itt egy pohár Villa Tolnay chardonnay 2015-tel folytattuk a sort. Sárgabarack, füst, fűszerek, vanília, ásványok és csodás savak. Haltatár lett társa. A Kisfaludy ház úgymond gyűjtőhely a borok szempontjából: 30-40 tétel várja a kóstolni vágyót a Szent György-hegyről, Csobáncról és a környező dűlőkről. Ha pedig inkább sörösek lennénk, akkor helyi tételek közül tudunk választani. Ezt követően süllőpofa érkezett asztalunkra késői szüretelésű szőlőraguban, édesburgonya gombóccal. Németh Pince Szerelem tételével készült. Remek fogás volt.

Laposáéknál folytattuk túránkat, mely kényelmes öt perc sétával elérhető. Az új Frisset kóstoltuk. 100% tramini. Behízelgő, kellemes tétel. Kőpor. Érett trópusi gyümölcsök illatban és a kortyban is. Majd a ’17-es szürkebaráttal folytattuk. Reduktív. Szép ásványok, szép savak. 5g cukorral. Behízelgő ő is. Jó inni. Csuka-káposzta-ikra névre keresztelt fogást kaptunk hozzá. A nap legszebb étele volt. Vidám színek és nagyon ízletes összeállítás. Izgalmas játék. Könnyed, de mégis tartalmas. Jól áll neki a bor. A ’17-es 4hegy olaszrizling került a poharainkba ezt követően. Új címke- nagyon ízléses. Egy harmad acél tartály, többi hordó. Szép tétel. Finom citrusok. Közepesnél hosszabb. Lágy fűszerek. A ’16-os Apukám világával zártuk a sort. Régi vonalas olaszrizling. Stílust szeretőknek erősen ajánlott. Vajas, krémes. Somogyi Győző alkotta a címkét. Szép, hossz. Szeptember végi szüret. Vonalvezetés. Komolyság.

A Plánéba már a Tekergővel érkeztünk. Közben útbaejtettük még Laposáék készülő új borászati központját, mely a Kishableány átalakított és kibővített falai között születik éppen. Hatalmas terek, és izgalmas kóstolótér várja majd a vendégeket jövőre. A Plánéban Tóth Ádám fogadott minket. Az évtizedekig Poharazó névre keresztelt vendéglátó ipari egység 2016 nyarán nyitott új köntösben. Számos különleges és nehezen elérhető tétel is helyet kapott a polcokon. Bagolykő Birtok olaszrizling-rózsakő Ketten névre keresztelt ’17-es házasításával nyitottuk a sort. Vagány bor. Citrusok, ásványok, kő. Finom dohány. Füstölt fogas pástétomot kaptunk hozzá, házi citruslekvárral, a Búzalelke diós-mazsolás kenyerével. Jujj… Majd a Négy80 Zenitje érkezett. 15,5% alkohol, Fiatal. Kő. Citrusok. Játszik, kicsit fűt. Komoly savak. Finoman sós. Bencze Birtok Hárslevelűjével búcsúztunk- még mindig nagyon szeretem tétel.

Tiliában süllő, sütőtök, dió, érlelt helyi sajt a Kalla farmról és harcsa, csicsóka, gombák fogások vártak. Villa Tolnay Sauvignon blanc ’17 kísérte az elsőt. Sós és citrusos. Savak repítik. Hűvös és friss. Ropog. Zöldfűszerek. Extra kényeztetés volt az ízlelőbimbóinknak. A süllős meleg előétel őszi, játékos volt, nem győztem betelni vele. Falatnyi zöld dió bolondította. A harcsa is rendben volt. Bagolykő Rózsakővel (2016) és Sabar Olaszrizlinggel (2017) zártunk.

A nap egyik csúcspontja következett: ágyúdörrenésre felgyúltak a karácsonyi fények Badacsonyban. Levezetésképp pedig az Istvándy Borműhelyben szusszantunk meg. Itt szuvidált keszthelyi tokhal beluga lencsével és füstölt paprikakrémmel várta a még éhesen érkezőket, és persze remek hangulat. Egy palack hárslevelűt be is szereztünk otthoni téli estéhez: méz, hárs, érett citrusok, és szép ásványok. Savak helyükön, hossz és teltség jellemzi.

Egész napos élményeinket csokorra szedve, a képeket újra végiglapozva nem is értem, hogy ennyi minden miképp fért bele ilyen kevés időbe. Ami legjobban megmaradt, az a vendéglátóink mosolya és szívélyes fogadtatása. Nagyon jó dolgok indultak el, nagyon hiányoztak már. Menjetek, keressétek őket, éljétek át minden falatját.

 

További infó itt.

 

Andi

Szólj hozzá!

Ha pinot noir, akkor irány Etyek!

2018. december 03. 09:18 - Esszlessz

- évjáratkóstolón jártunk az Etyeki Kúriánál

Mi az első meghatározó Etyek-élményetek? És pinot noiros? Nekem talán az, amikor egy pohár chardonnay-val ülünk barátnőmmel a fűben az Öreghegyen, a szőlőtőkék között, megy le a nap, végre nincs 30 fok, a bort ünnepeljük, meg az együtt töltött minőségi időt, és szépen kerek minden. Ha pedig a pinot noirosat kell előkeresnem, akkor egyértelműen egy szürke hétköznapi este, egy Dunához közeli borbárban, a pincér meglep egy 2003-as Etyeki Kúria pinot-val. Varázsolt. Ezen emlékek mentén kezdtük meg az Etyeki Kúria évjáratválogatása bemutatót. Hat tétel, öt évjárat. Kiskamaszok, és alakuló idősebbek. Szeretem tételek sora.

image1.jpeg

Évek óta egyértelmű, hogy nagyon jó döntést született a Kúriánál, amikor 2001-ben megkezdték az első pinot noir tőkék telepítését Etyeken. A chardonnay-vel és a sauvignon blanc-nal karöltve láthatóan a helyi borászok lieblingje, mi fogyasztók nagy megelégedésére. A sztori pedig ott tart, hogy a következő évjáratkóstoló már a tizedik lesz, 2003-ig visszamenőleg tudunk kóstolni- érdemes időben megváltani a jegyet rá, mert gyorsan elkapkodják őket-.

No, de térjünk vissza a borokra. Két részre is oszthatjuk a sort: első három a kiskamaszok rész, sok gyümölccsel, második három pedig már mélyebb, kiforrottabba tétel. Elsőként a 2016-os került a poharainkba. Ropogós meggy és cseresznye illatban és a kortyban is. Szép szerkezet. Puha. Virgonc. Kedves. Málna. Az alap ’15-ös finom, bájos. Ropogós cseresznyék és meggyek, meg a héjuk itt is. A korty is tükrözi az illatban tapasztaltat. Vörösáfonya. Szép test, savak. Közepesen hosszú. játszik. Egy kevés málna és eper a lecsengésben kiegészítésképp. A ’15-ös válogatás cizelláltabb. Halkan nyit, de szépen nyílik. Markáns. Érett meggy, cseresznye, meg a héja. Finom fűszerek. Izgalom. Karakter. Vedd meg és tedd el (nem mintha az előzőekre ez nem vonatkozna). Szép szerkezet. Szép savak. Jó hordóhasználat.

A második fele a sornak a ’14-es évjárattal kezdődött. Nem a legjobb, legkönnyebb évek egyike- és még finoman fogalmaztam. Sok eső, hűvös, szeles, kevés nap. A bor ezt meghazudtolja. Idő kell neki, hogy megmutassa arcát. De csupa szépség. Érződik az évjárat makacssága, de ezt tökéletesen felülírja. Fűszer és kréta. Meggy, cseresznyehéj finoman ölelnek. Egy falatnyi bársony. Izgalmas.

A ’13-sal folytattuk a sort. Meseszép rubin szín. Sok fűszer illatban. Puha. Levesz a lábadról. A korty játszik. Szép hordó, egyben van. Sok piros bogyós. Fahéj, leheletnyi marcipán. Hossz, karakter. Szép. A ’12-sel tettük fel a pontot az i-re. Vastag illat (pinot-hoz képest). Évjárat melege érződik. Rengeteg fűszer. Sokrétű korty. Érett gyümölcsök: málna, eper, cseresznye, cigánymeggy, sok-sok fűszer. Hossz. Szép hordó. Mese, bújik és szexi. Falatnyi marcipán a végén.

image2.jpeg

A fenti hat tétel esetében is látszik már az évjáratok közötti különbség, a pinot számos érettségi szakaszhoz kapcsolódó arcának pár árnyalata- mely egy vertikális kóstoló nyújtotta élmények egy csokra. ( Nem hiába szeretjük ezt a műfajt.) Amennyiben kedvet kaptatok hozzá- úgy csak ajánlatni tudjuk, izgalmas dolgok történnek és vannak készülőben Etyeket. Ha pedig karácsonyi ajándékon töritek a fejetek, vagy van még hely a pincétekben, kamrátokban, készült mintegy 150 darab díszdobozos sor, borszeretőknek lábról levevős, a Borbála rendezvényen debütálnak is- menjetek, kóstoljatok, szeressétek!

image3.jpeg

Andi

 

2 komment

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

2018. november 28. 10:50 - Esszlessz

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A borvidéken régi hagyománya van a habzóboroknak. Még 1965-ben a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötték le az első gyöngyözőbort Magyarországon. Majd a rendszerváltás után, 1990-ben alapították meg a főleg a pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtokot, ami mellé aztán felzárkózott a borvidék, és most már évről évre egyre több borászat készít buborékos borokat.

 delbalaton1_photocredit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

„Ma már szinte megszokott, hogy minden borászatnál van gyöngyözőbor, és egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt is. A sok tematikus kóstoló és műhelymunka eredményeképpen az itteni borászoknak világos képük van arról, milyen az ideális dél-balatoni buborékos bor. Nem Champagne-t akarjuk utánozni, az itteni adottságok és a szőlőfajták változatossága miatt nem is lehetne. Van, aki rajnai rizlingből készít pezsgőt, pinot blanc-ból vagy furmintból, a saját, idén debütált brut rosénk pinot noir és királyleányka házasítása. A borvidékünknek pont a sokszínűsége az erőssége” – foglalja össze a tapasztalatait Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

 

Világszerte megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös, könnyed habzó- és gyöngyözőborokat, továbbá a pezsgőket is. Az évjárattól függetlenül minden évben figyelni kell arra, hogy az optimális savtartalom mellett a borvidékre jellemző gyümölcsösség is megmaradjon, de ezt a kihívást már évek óta jól teljesítik a dél-balatoni borászok.

„Az idén már július végén elkezdtük a szüretet, szeptember elejére szinte az összes fehér szőlőt leszedtük, nem csak a pezsgőalapokat. A szokásos fajtákból készítettünk idén alapbort: chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint, utóbbinak ez lesz a második évjárata a lellei dűlőből. Különösen kritikus volt ebben az évben a megfelelő savszint eltalálása, de elégedettek vagyunk, egyelőre kiváló évjáratnak tűnik az idei. Már házasítottuk a tételeket, és átkerültek a budafoki pincénkbe pezsgősítésre, ahol legalább 30 hónapot töltenek finomseprőn, mielőtt forgalomba kerülnek” – meséli Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza.

 delbalaton2_photocredit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A Dél-Balatonon a fogyasztók egyaránt megtalálják az intenzívebb ízű, populáris stílusú, csavarzárral ellátott gyöngyözőket, amik bármelyik hétköznap felbonthatóak, és azok is kedvükre válogathatnak, akik tradicionális eljárással készült, komoly pezsgőket keresnek, természetesen dél-balatoni stílusban.

 

A 2018-as évjárat a Dél-Balatonon

 

Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken.

Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. Tavasszal összességében meleg volt, kevés esővel, így növényvédelmi szempontból könnyűnek bizonyult az év.

A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában.

 delbalaton3_photocredit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Az ősz is optimális volt, kevés csapadékkal. Ugyan szeptember elején esett 100 mm eső, ami után kiteltek a bogyók, de szerencsére utána száraz idő következett, így a botritisz nem jelentett veszélyt. A szüret zavartalanul folyt le, bár a korai érés miatt az időzítés kritikus volt, aki azonban időben lépett, megőrizhette a gyümölcsös ízeket.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Glass of comedy

2018. november 22. 10:21 - Esszlessz

A Cult in Glass és az összes ehhez kapcsolódó esemény védjegye, hogy mindig megpróbál újat mutatni, és ösztönözni arra, hogy a kedves résztvevők és vendégek minél több szereplőt ismerjenek és szeressenek meg az Art-Cult-Gastro hármasból. Így születnek meg sorra csapatuk újabbnál újabb ötletei:

42546725_331168794295637_3372709221932990464_o.jpg

Rendezvényeik:

  • Glass of Jazz
  • Glass of Comedy
  • PultAlól
  • Amatőr Vak Boskóstoló Kihívás
  • BorDay
  • GastroFolt

 

Közelgő eseményeik:

2018.11.22.

Glass of Comedy - Wine&Smile

VinoPiano Borbár

https://www.facebook.com/events/2025849394139169/

 

2018.12.08.

Amatőr Vak Borkóstoló Kihívás

MiaPia Bistro

https://www.facebook.com/Amatorvak/

https://www.facebook.com/events/341519136614520/

 

2019.01.18.

BoRDaY - A sétáló borkóstoló

Szeged - Hungi vígadó

https://www.facebook.com/borday2018/

https://www.facebook.com/events/2274416126170873/

 

2019.01.24.

Glass of Jazz vol.5. - Egy este a Borok & a Jazz szerelmeseinek

Budapest Jazz Club

https://www.facebook.com/events/298424474111333/

 


Szólj hozzá!

Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük

2018. november 21. 09:18 - Esszlessz

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. #aszuday

 „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát” – mesél Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól.

aszuday_3_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

„A tavalyi merészebb ötlet, a szecsuáni konyha ételei után idén egy hagyományosabb, ám exkluzív alapanyagra koncentrálunk, a libamájra. Sok elkészítési mód közül választhatunk, és a receptjeink segítségével akár otthon is tökéletes párosokat hozhatnak létre a borkedvelők december 10-én.”

Aszú és libamáj

Noha desszertborként tekintünk rá, a tokaji aszú nem csak az édességek mellé passzol. Magyarország a világelsők közé tartozik a minőségi, hízott libamáj előállításában, a magyar gasztronómiában éppen ezért az egyik tradicionális párosítás a libamáj és a tokaji aszú.

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete. Az elkészítésnél érdemes figyelembe venni az aszúnk karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz pedig használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamellizálhatjuk is az ételt. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései miatt sokszínű, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel a konyhában.

aszuday_4_photo_credit_furmint_photo.jpgKép: Furmint Photo 

A tokaji aszú

A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek mint a világ első zárt borvidékét. Kivételes édes borok készülnek itt, a talaj, a mikroklíma, a botritisz, a helyi szőlőfajták és a borkészítés ötösfogatának köszönhetően a tokaji aszú egyedülálló, más borokkal össze nem hasonlítható karaktere jön létre.

A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

 

Aszú Day

  1. december 10-én a második Aszú Dayt ünnepeljük. Ezen a napon legyen a tokaji aszú nagykövete, vásároljon egy palackkal, kérje a kedvenc éttermében, vagy nyissa ki otthon, és készítsen hozzá egy libamájas fogást, és ossza meg az aszú élményét másokkal is. #aszuday

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

GASZTROHEGY: Terítéken BADACSONY

2018. november 16. 09:41 - Esszlessz

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria. Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit. A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

 gasztrohegy_hal.jpg

Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

 

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.

“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika. ---- LENT olvasató a 9 étterem pontos ajánlata!

 

“Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

 

“Nagy könnyebbség, hogy a kilenc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon” – meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról.

 

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken, a Badacsony Nyitva oldalára folyamatosan kerülnek majd fel az információk. Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak símogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

 

 

RÉSZLETES TEMATIKÁK:

Október 5-6-7. GASZTROHEGY/1. Minden, ami szőlő – Már túl a szüreten, borok forrnak a pincében, de a szőlőből nem csak bor készül. Murci, must, szőlőlevél, szőlőmagolaj, verjus, mustbalzsam és a badacsonyi szüret ihlette fogások a tányérokon, amikért érdemes bejárni a hegyet.
November 23-24-25. GASZTROHEGY/2. Halak a hegyen –  A legharapósabb halak kerülnek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…
December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.
Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.
Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.
Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…
Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

 

RÉSZTVEVŐK:

Tölgyes Kúria

Bonvino Borbár

Borbarátok Vendéglő

Istvándy Borműhely

Tilia Borvendéglő

Pláne Badacsony borterasz

St. Orban Étterem

Laposa Birtok

Kisfaludy-ház

 

Kommunikáció és sajtókapcsolat: Budavári Dóra / 06303323515

 

Ajánlott szállások:

Badacsonytomaj: Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester, Hotel Neptun

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

A további információkat itt lehet elérni:

https://www.facebook.com/badacsonynyitva/

 

AJÁNLATOK az első hétvégére

Október 5-6-7. Minden, ami szőlő!

 

Borbarátok Vendéglő

Tatár beefsteak, kápiakrém, magos mustár, sült szőlőlevél, kékszőlő, verjus, póréhagyma szalma

Must sabayon, mazsola fagylalt, ristretto

 

Istvándy Birtok és Borműhely

Istvándy Szürkemarha pástétom cabernet sauvignon szőlőlekvárral, kaláccsal.

Eperszőlős csicseriborsókém (hummusz) szőlőmagolajjal, verjus-vel és tortilla-val.

Kéksajtos pohárkrém, csoki morzsával szőlőlézselével.

Csokoládés máktorta kékszőlővel.

 

Tilia Borvendéglő

Kacsamáj mousse, szőlős saláta, balzsamecetes dresszing, zeus redukció, újdió

Erdei gombakrém leves, ropogós mangalica csipsz,

szőlőmag örleményes-túrós pogácsa

Szarvascomb fehérborral párolva verjus-vel ízesített-vadas mártás, szalvétagombóc

Izabella szőlős mascarpone hab pirított törökmogyoró crumble, szőlő coulis

 

Pláne Badacsony borterasz

Házi tagliatelle, blanchírozott szőlőlevél, karamellizált szőlő, kéksajt, szőlőmag-olaj a Szászi Pincétől, verjus a Bencze Családi Birtoktól, mazsola, “bazalt balzsam” a Kövér-késtől.

 

St. Orbán Étterem

Vaddisznó szűz, édesburgonya, szőlő, must

 

Laposa Birtok

Fürjkocsonya, szőlő, magsaláta.

 

Kisfaludy-ház

Szüreti szőlőleves arany mazsolás túrógombóccal

Kacsacomb szőlő-mézes lilakáposztával

Ürmöske

 

Bonvino Borbár

Kacsa rillettes fehérboros szőlőraguval, sütőtökös burgonyagombóccal

 

Szólj hozzá!

Paletta ..avagy mesék a Danitól

2018. november 15. 09:47 - Esszlessz

Vörösmaty tér, Hütte Karácsonyi Vásár

Keddenként Hütténkben gasztro mesék Danival.. azaz
Bezerics Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról,
meg persze magáról az általa elképzelt életről. Látásmódja sajátosan elfogult,
erősen szubijektív, mondhatjuk: balatoni szemüvegén szűri át a világot,
határozza meg magát és a véleményét, ráadásul szerinte így minden a
legnagyobb rendben van. Apukája borász, már csak ezért sem meglepő, hogy
az alkalmakhoz a pincéből is válogat. Lesznek már forgalomban nem lévő
tételek, újak és minták.. időnként még a pult alá is érdemes lesz betekinteni.
bezerics_dani.jpg
Tematika
nov. 13.


After Márton (Liba ételek, újborok): Márton nap bemutatása. Tervezett étel:
lúdláb saláta, liba zúza, kuszkusz, chermoula, koriander, marokkói citrom.
Primőrök koprodukció Danival és a Bezerics apukával: Szexi Irsai és Rozé
gyöngyözők, Petike Rozé, Pinot Noir ’hordóminta’


nov. 20.
A halak királya: avagy a fogas érdekesen. Dani mutat egy szuper technikát a
fogas (más halakra is alkalmazható) sütésére, amiből helyben ételt is készít.
Menü: fogas, körte, mangalica lardo, fehér sólet.
Borok a halakhoz: 3 stílus, amivel nem tudunk hibázni. Reduktív: Olaszrizling
(BalatonBor) / battonage: Furmint / házasítás: BirtokBor (Furmint, Pátria,
Hárslevelű)


nov. 27.
Vad vidék: Hagyományok és innováció egy balatoni srác szemszögéből.
Menü: őz ’forralt bor’, töltött kel, gombák. Hozzá a Syrah 50 árnyalata ☺ 3
tétel, 3 évjárat, 3 stílus. A szuper fűszerestől, a szuper gyümölcsösig. 2008-tól,
2016-ig. A pince mélyétől a polcokig.


dec. 4.
örömfőzés (dec. 3. A fogyatékos emberek világapja után): ezen különleges
alkalomkor a Lámpás ’92 alapítvány 2 kis lámpácskája készít ételt Dani
vezetésével. A tematika: pulled ponty - Xmas edition, hozzá Dani mutat be
újhordós fehéreket.
Füst a füstnek jó barátja! Étel és bor között jó összekötés, ha az étel mellett
borunkban is megjelennek a pörkölt aromák. A hal miatt fehér, a füst miatt
barique. Dani a kedvencét hozza 2 felvonásban. Aktuálisan és éppen
nagykorúan. Chardonnay barrique 2015 és 2000 a porondon!


dec. 11.
Érdekes Karácsony váró: töltött káposzta bangkoki stílusban. Nagy
klasszikusunk fúziós változata nem mindennapi izgalmakat rejt magában.
Napfény ízű.. és hozzá a bor. Na jó, nem is sima bor: forralt bor!! Elkészítjük
együtt. Alapja 14%-os alkohol tartalmú Pátria. De megszínezzük rendesen
gyömbérrel, csilivel, marokkói naranccsal, római köménnyel, csillagánizzsal,
meg minden földi jóval.


dec. 18.
Bejgli for president: szuper süti, de akár tányérdesszert is. Dani mesél a
bejgliről és tányérdesszertté változtatja. Pohárban egy nem éppen klasszikus
aszú. Deja Vu. „Már láttam” élmény. Borunk Zalából származik. Szinte
lélegzetvétel szerű természetességgel, mintha a világ legtermészetesebb
dolga lenne errefelé teljesen botrytis lepte szemekből bort készíteni, hozza a
csodás aszú élményt.


A szerdai irodalmi estek alkalmával is a keddi gasztro mesék borai kerülnek terítékre!

Szólj hozzá!