Már-már hagyomány, hogy a Balatonbor aktuális évjárata Budapesten debütál – a 2018-as idén tavasszal a Sas utcai Société Bistróban május 21.-én. A balatoni borászok által, szigorú kritériumok alapján és fedett kóstolás után kiválasztott tételek viselhetik csak ennek a borrégiós, több borvidéken átnyúló közösségi brand-nek a logóját, címkéjét. A kizárólag Olaszrizling fajtából készült, könnyed, jóivású borok a közös márka mellett természetesen viselik a borász/borászat nevét is. A termelők bíznak abban, hogy a közös márka piaci húzóerőt jelent hamarosan. Ebben az évben két további borvidéki márka is bemutatkozott, a villányi REDy és a pannonhalmi PH-Érték.
A borok frissek, üdék, valóban könnyeden játékosak, egytől egyig. Számomra talán a Bujdosó, Mörk, Pócz, Szőke Barna és Balassa borok emelkedtek a kellemesen magas színvonal fölé – de bármelyiket is vegyük meg a termelőktől vagy a kereskedőktől, nem fogunk csalódni mind a négy évszakban kóstolgatva azokat.
Gábor
Sajtóanyag:
„Negyedjére is Balatonbor Évjáratpremier
Egy fedél alatt a három közösségi összefogáson alapuló bormárka
Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll.
Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.
A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség.
A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.
A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra.
A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.
Szótár:
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017
A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017
A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.
„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” Első évjárat: 2015
Kiállítók listája:
BalatonBor: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet |
Effendy Pincészet |
Cseh Családi Pince |
Dobosi Pincészet és Vendégház |
Gergely Borház |
Hujber Pincészet |
Kislaki Bormanufaktúra |
Kisspince |
Laposa Birtok |
Mörk Pincészet |
Pócz Pince |
Rádpuszta Szőlőbirtok |
Söptei Pincészet |
Szabó Bormanufaktúra |
Szeremley Birtok |
Szőke Barna |
Tagyon Birtok |
Válibor |
Veszprémi Pince REDy: Bock Pince Mokos Családi Pincészet Csányi Pincészet Maczkó Róbert Pincészete Gere Tamás és Zsolt Pincészete Tiffán Pince PH-Érték: Cseri Pincészet Hangyál Pince Herold Pincészet Pannonhalmi Főapátság Pécsinger Szőlőbirtok Tar Pincészet |