esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Ha pinot noir, akkor irány Etyek!

2018. december 03. 09:18 - Esszlessz

- évjáratkóstolón jártunk az Etyeki Kúriánál

Mi az első meghatározó Etyek-élményetek? És pinot noiros? Nekem talán az, amikor egy pohár chardonnay-val ülünk barátnőmmel a fűben az Öreghegyen, a szőlőtőkék között, megy le a nap, végre nincs 30 fok, a bort ünnepeljük, meg az együtt töltött minőségi időt, és szépen kerek minden. Ha pedig a pinot noirosat kell előkeresnem, akkor egyértelműen egy szürke hétköznapi este, egy Dunához közeli borbárban, a pincér meglep egy 2003-as Etyeki Kúria pinot-val. Varázsolt. Ezen emlékek mentén kezdtük meg az Etyeki Kúria évjáratválogatása bemutatót. Hat tétel, öt évjárat. Kiskamaszok, és alakuló idősebbek. Szeretem tételek sora.

image1.jpeg

Évek óta egyértelmű, hogy nagyon jó döntést született a Kúriánál, amikor 2001-ben megkezdték az első pinot noir tőkék telepítését Etyeken. A chardonnay-vel és a sauvignon blanc-nal karöltve láthatóan a helyi borászok lieblingje, mi fogyasztók nagy megelégedésére. A sztori pedig ott tart, hogy a következő évjáratkóstoló már a tizedik lesz, 2003-ig visszamenőleg tudunk kóstolni- érdemes időben megváltani a jegyet rá, mert gyorsan elkapkodják őket-.

No, de térjünk vissza a borokra. Két részre is oszthatjuk a sort: első három a kiskamaszok rész, sok gyümölccsel, második három pedig már mélyebb, kiforrottabba tétel. Elsőként a 2016-os került a poharainkba. Ropogós meggy és cseresznye illatban és a kortyban is. Szép szerkezet. Puha. Virgonc. Kedves. Málna. Az alap ’15-ös finom, bájos. Ropogós cseresznyék és meggyek, meg a héjuk itt is. A korty is tükrözi az illatban tapasztaltat. Vörösáfonya. Szép test, savak. Közepesen hosszú. játszik. Egy kevés málna és eper a lecsengésben kiegészítésképp. A ’15-ös válogatás cizelláltabb. Halkan nyit, de szépen nyílik. Markáns. Érett meggy, cseresznye, meg a héja. Finom fűszerek. Izgalom. Karakter. Vedd meg és tedd el (nem mintha az előzőekre ez nem vonatkozna). Szép szerkezet. Szép savak. Jó hordóhasználat.

A második fele a sornak a ’14-es évjárattal kezdődött. Nem a legjobb, legkönnyebb évek egyike- és még finoman fogalmaztam. Sok eső, hűvös, szeles, kevés nap. A bor ezt meghazudtolja. Idő kell neki, hogy megmutassa arcát. De csupa szépség. Érződik az évjárat makacssága, de ezt tökéletesen felülírja. Fűszer és kréta. Meggy, cseresznyehéj finoman ölelnek. Egy falatnyi bársony. Izgalmas.

A ’13-sal folytattuk a sort. Meseszép rubin szín. Sok fűszer illatban. Puha. Levesz a lábadról. A korty játszik. Szép hordó, egyben van. Sok piros bogyós. Fahéj, leheletnyi marcipán. Hossz, karakter. Szép. A ’12-sel tettük fel a pontot az i-re. Vastag illat (pinot-hoz képest). Évjárat melege érződik. Rengeteg fűszer. Sokrétű korty. Érett gyümölcsök: málna, eper, cseresznye, cigánymeggy, sok-sok fűszer. Hossz. Szép hordó. Mese, bújik és szexi. Falatnyi marcipán a végén.

image2.jpeg

A fenti hat tétel esetében is látszik már az évjáratok közötti különbség, a pinot számos érettségi szakaszhoz kapcsolódó arcának pár árnyalata- mely egy vertikális kóstoló nyújtotta élmények egy csokra. ( Nem hiába szeretjük ezt a műfajt.) Amennyiben kedvet kaptatok hozzá- úgy csak ajánlatni tudjuk, izgalmas dolgok történnek és vannak készülőben Etyeket. Ha pedig karácsonyi ajándékon töritek a fejetek, vagy van még hely a pincétekben, kamrátokban, készült mintegy 150 darab díszdobozos sor, borszeretőknek lábról levevős, a Borbála rendezvényen debütálnak is- menjetek, kóstoljatok, szeressétek!

image3.jpeg

Andi

 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ducasse 2018.12.03. 17:10:45

Gyenge és pfátlanul drága) borok (én még nem ittam élvezhető bórt Etyeki kúriától) megmosolyogtató reklámja. Kár!

Esszlessz 2018.12.04. 09:25:31

Kedves Ducasse!

Igen sajnálom, hogy ez a tapasztalata- ezek szerint én és számos más borértő, borszerető kollégám és barátom nagyon szerencsés, mivel számos esetben kóstolhatott remek tételt Etyeken. Szerencsére nem vagyunk egyformák :)

Szép napot!
Üdv,
Andrea
süti beállítások módosítása