esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Paletta ..avagy mesék a Danitól

2018. november 15. 09:47 - Esszlessz

Vörösmaty tér, Hütte Karácsonyi Vásár

Keddenként Hütténkben gasztro mesék Danival.. azaz
Bezerics Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról,
meg persze magáról az általa elképzelt életről. Látásmódja sajátosan elfogult,
erősen szubijektív, mondhatjuk: balatoni szemüvegén szűri át a világot,
határozza meg magát és a véleményét, ráadásul szerinte így minden a
legnagyobb rendben van. Apukája borász, már csak ezért sem meglepő, hogy
az alkalmakhoz a pincéből is válogat. Lesznek már forgalomban nem lévő
tételek, újak és minták.. időnként még a pult alá is érdemes lesz betekinteni.
bezerics_dani.jpg
Tematika
nov. 13.


After Márton (Liba ételek, újborok): Márton nap bemutatása. Tervezett étel:
lúdláb saláta, liba zúza, kuszkusz, chermoula, koriander, marokkói citrom.
Primőrök koprodukció Danival és a Bezerics apukával: Szexi Irsai és Rozé
gyöngyözők, Petike Rozé, Pinot Noir ’hordóminta’


nov. 20.
A halak királya: avagy a fogas érdekesen. Dani mutat egy szuper technikát a
fogas (más halakra is alkalmazható) sütésére, amiből helyben ételt is készít.
Menü: fogas, körte, mangalica lardo, fehér sólet.
Borok a halakhoz: 3 stílus, amivel nem tudunk hibázni. Reduktív: Olaszrizling
(BalatonBor) / battonage: Furmint / házasítás: BirtokBor (Furmint, Pátria,
Hárslevelű)


nov. 27.
Vad vidék: Hagyományok és innováció egy balatoni srác szemszögéből.
Menü: őz ’forralt bor’, töltött kel, gombák. Hozzá a Syrah 50 árnyalata ☺ 3
tétel, 3 évjárat, 3 stílus. A szuper fűszerestől, a szuper gyümölcsösig. 2008-tól,
2016-ig. A pince mélyétől a polcokig.


dec. 4.
örömfőzés (dec. 3. A fogyatékos emberek világapja után): ezen különleges
alkalomkor a Lámpás ’92 alapítvány 2 kis lámpácskája készít ételt Dani
vezetésével. A tematika: pulled ponty - Xmas edition, hozzá Dani mutat be
újhordós fehéreket.
Füst a füstnek jó barátja! Étel és bor között jó összekötés, ha az étel mellett
borunkban is megjelennek a pörkölt aromák. A hal miatt fehér, a füst miatt
barique. Dani a kedvencét hozza 2 felvonásban. Aktuálisan és éppen
nagykorúan. Chardonnay barrique 2015 és 2000 a porondon!


dec. 11.
Érdekes Karácsony váró: töltött káposzta bangkoki stílusban. Nagy
klasszikusunk fúziós változata nem mindennapi izgalmakat rejt magában.
Napfény ízű.. és hozzá a bor. Na jó, nem is sima bor: forralt bor!! Elkészítjük
együtt. Alapja 14%-os alkohol tartalmú Pátria. De megszínezzük rendesen
gyömbérrel, csilivel, marokkói naranccsal, római köménnyel, csillagánizzsal,
meg minden földi jóval.


dec. 18.
Bejgli for president: szuper süti, de akár tányérdesszert is. Dani mesél a
bejgliről és tányérdesszertté változtatja. Pohárban egy nem éppen klasszikus
aszú. Deja Vu. „Már láttam” élmény. Borunk Zalából származik. Szinte
lélegzetvétel szerű természetességgel, mintha a világ legtermészetesebb
dolga lenne errefelé teljesen botrytis lepte szemekből bort készíteni, hozza a
csodás aszú élményt.


A szerdai irodalmi estek alkalmával is a keddi gasztro mesék borai kerülnek terítékre!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.