esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Meghatározó izgalmak

2018. július 20. 09:22 - Esszlessz

-igazi karakterek Tállyáról

Szóló borbemutató jártunk, melynek idén is a Costes Downtown adott otthont. Éless Tímea borai semmit sem vesztettek izgalmasságukból, sőt, különleges karakterük csak még erősebben helyet kért szívünkben. Ételekkel való viszonyukat már most kiemelnénk, nagyon szép összhangot alkottak.6 bort kóstoltunk, egyet a tavaly is kóstolhatóak közül és 5 új tétel került még a poharainkba.

image1.jpeg

Az 1. tételt, mint egy szimbólumot, bevezetést kóstoltuk, ehhez nem érkezett étel. Ő volt a PURO 2016: beavatakozás-mentes, egész fürtös préselés, 700 literes kerámiatojásban erjesztés, érlelés, elnyújtott erjedés, januárig, spontán almasavbontás – májusig, derítés-szűrés-kénezés nélkül palackozás. Illat: friss föld illat, ami jó, élénk, alma, mimóza, krémes, körte, pici főtt tojás, de finoman, kellemesen, nem bántóan, pici keksz, vajas pirítós. Ízében telt, harmonikus; minerális, de csak annyira, mint egy friss tavaszi eső utáni reggel, nem úgy minerális, mint egy sziklanyalogatás, ízben sokadszorra kicsit egyszerűbbé válik, az illat után egy fokkal többet várnék; dió; jó, kerek savakkal.

Másodikként érkezett a FRIVOLO 2017: hiperoxidált, csak szuperegészséges fürtből készült must, szeptember 15. szüret, decemberben egyszer kellett kénezni, március 9-én palackozták, spontán erjedt, acéltartályos. Illatban citrusok, friss, de komplex, egész, telt, biztosan szuper szép és érett szőlőből készült, a magas alkohol és maradék cukor mellett mégis nagyon légies, könnyed, lendületes, pici szénsav érzet, a maradék cukor is nagyon finoman érződik, épp csak annyira, hogy behízelgő legyen. Íz: korrekt, szép, jó ivású, hosszú lecsengés a könnyedség ellenére is. Az ajánlott étellel szuper kombó.

Harmadik tételünk a 1945 2017 (GRACIOZO) - prémium tétel. 1945-ös telepítés, első termése a pincészetnél. Bújó metszés, vagyis új vessző minden évben. Egész fürtös préselés, egy nap ülepítés - tartály, lassú erjedés. illat: érett, diós-fás-oxidált-szépen kifinomult, elegáns, egres, kalácsos illat. Íz: korrekt, citrusokkal-oxidáltsággal együtt (pedig tartályos, de mégis komplexebb egy "reduktív"(mai világban annak hívott, hitt) bornál, szép, bámulatos egysége a fentieknek).  Étellel annyira csoda volt: sós, édes, savanyú, savasság, krémesség - eszméletlen volt. Még bőven érlelhető, szerintem jót is fog neki tenni a palackos érlelés még, mélyülhet még, de már most nagyon szép.

Majd a PARLANDO 2017 következett: ülepítés nélkül, kerámiatojásokban készült, válogatás nélkül, mert gyönyörű szőlő volt, 2018.03-ra erjedt ki, igen, márciusra! :) llat, íz: illatában erőteljesebb az előzőekhez képest (pedig azok sem voltak semmik), érett, de lendületes, citrusok, savak, szénsav, kerek, komplex, de friss, érződik az alkohol erőssége, de nem bántóan, lágyítja a maradék cukor, ami egyébként nem tűnik fel magától, egyáltalán nem mondanám rá vakon, hogy 2017-es, legalább 2-3 éves érett bornak tűnik, egres, gyümölcsök, barack jön belőle, ami megint szuper párosítás az étellel, még inkább előhozza a gyümölcsöket a borból.

THESIS 2017: Úrágya dűlő, szeptember végi szüret (botrythissel) must 1/3 hordó, 2/3 tartály, hordó 220 l. Főzött hordó (nem gőzöléssel tisztítják, hanem nagy kádakban kifőzik), szűretlen - mégis gyönyörű, tiszta, finom. Illat, íz: kis mogyoró, dió, ami a háttérben támogatja a komplexebb, almás, körtés, kis zelleres (friss, tavaszi szárzeller) illatot. Friss, könnyű korty, szép élénk savak, lendületes, virgonc, élénk. Étellel wowwww. A quinoa roppanóssága, kesernyéje eszméletlenül adja vissza a bor roppanósságát lendületét, sósságát, mineralitását.

A sort a TANGO 2014-gyel zártuk. Palackozva 2018-ban. Derítés, kén, szűrés nélkül, kis sem lett nyitva a hordó must kora óta, csíramentes levegőkéreg itt meglett, és létrejött a borban természetesen meglévő élesztőből a filmréteg. Illat, íz: botrythis, méz, dió, finom oxidáltság, de szép, kerek, egész illat, mély aranyszín, úrias mély a bor is. Ízben az illat után picit rövidebb, száraz szamorodni ízvilág, kis citrusokkal, lehetne kicsit vastagabb.

Meghatározó élmény. Idén is.

 

Zsófi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása