esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Idén is FUXLI

2017. május 18. 14:36 - Esszlessz

Idén már a hatodik évjárat Fuxli borait kóstolhattam meg. Hatos számnál maradva pedig: most hat pince kapta meg a lehetőséget Fuxli néven forgalomba hozni a (kicsit mostohagyerekként kezelt) sillert.            

Véleményem szerint ő az egyik legsokoldalúbb gasztro bor, hiszen számos ételünk zamataival harmonikus egyensúlyban van. A hagyományos magyar konyha pirospaprikás vagy akár paradicsomos ételeinek, meg persze ugyanúgy az itáliai paradicsomos tésztáknak szintén kiváló társa, mint ahogy a kacsa- és libasültekhez is nagyszerűen illeszkedik.

fuxli2016_4_foto_kiss_albert.jpg

Fotó: Kiss Albert

Az sem meglepő, hogy a – lehetőleg tojásos-kolbászos – lecsónak is egyértelműen ez a bor a leghitelesebb kísérője. Ezeknek az étkeknek ugyanis a legtöbb rozé általában kevés, míg egy testes vörös bor már túl sok. A halászlé egyik lényegi meghatározójának, a fűszerpaprikának az aromája is olyan bort kíván, amelyben nem dominál a csersavasság, merthogy az erőteljes tanninok a paprikás étellel találkozva fanyar, keserű érzetet adnának a bornak. Éppen ezért mi nagyon szeretjük, borhűtőnk állandó tartozéka.

No, de lássuk az új borokat:

Eszterbauer Fuxli 2016 (75% kadarka 25% kékfrankos)

Cseresznye, meggy, fűszerek, szép savak, kis vagányság

81 pont

Garai Pince Fuxli 2016 (100% kadarka)

Visszafogott, kicsit fás, fűszerek, sav+, gomba, paradicsom, komolyság, test

78 pont

Heimann Fuxli 2016 (80% kadarka,10% merlot,10% kékfrankos)

Intenzív, piros gyümölcsök, mézes, málnás, bazsalikom, pici zöldes jelleg, báj

80 pont

Hetényi Fuxli 2016 (60% kékfrankos,40% kadarka)

Intenzív, zöldalma, kevés fűszer, erőteljes, meggymag, sav+, alkohol++

77 pont

Sebestyén Fuxli 2016 (2/3 kékfrankos, 1/3 cabernet sauvignon)

Intenzív, érett, karakter, kompót, némi fűszerpaprika, meggy, málna

80 pont

Takler Fuxli 2016 (95% kékfrankos, 5% kadarka)

Igazi piros, ribizli, meggy, málna, pici fűszer, játékos, paradicsomos húsgombóc

80 pont

 

Összegezve a kóstoltakat: idén is van mihez nyúlni, szép tételek kerültek a polcokra, keressétek és szeressétek a FUXLIT!

20170517_174922.jpg

Fotó: Kriszti

 A kóstoló keretén belül a borvidéki összefogás és együtt dolgozás fontossága is szerepet kapott. Szekszárd esetében ennek tökéletes megtestesítője a szekszárdi palack, melybe a borvidék kiemelt fajtái kerülhetnek: kadarka, kékfrankos és a bikavér- evvel is népszerűsítve a borfajtákat.

Így kerültek kóstolópoharainkba a következő tételek:

Hetényi Pince Kadarka 2014

Cseresznye, fűszerek, némi aszús jelleg, melegség, szépség, pici csoki

85 pont

Garai Pince Szekszárdi Bikavér 2015 (kadarka, kékfrankos, merlot, cabarnet franc, cabernet sauvignon)

Összetett, erő, harsány, istálló, szárít, csoki, szilva, füst, fiatal

84 pont

 

Kriszti

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampec 2017.05.22. 09:35:09

Köszi, most legalább tudom, hogy melyik miből van :) A fuxli marketing idén elég visszafogottra sikerült, mi már kezdtük azt hinni, hogy elhalt a kezdeményezés teljesen, de valami biztos történt, mert a résztvevők száma is jelentősen csökkent és nem hiszem, hogy ez csak a minőségi szűrés miatt eredménye. Remélem nem szűnik meg ez a fajta összefogás.

Esszlessz 2017.05.22. 11:12:27

Mi is nagyon drukkolunk nekik, hisz' szeretjük a kezdeményezést is, no, meg persze a sillert alapból... Bízzunk benne, hogy egyre több rókát kereshetünk a polcokon! ;)