esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egy különleges ország különleges itala-japán szaké

2016. július 06. 18:27 - Esszlessz


20160701_110446.jpgEgyik partner cégem meghívására részt vehettem egy különleges japán szaké kóstolón. Így pici

betekintést nyerhettem a szakék világába.

 A Hakutsuru cég Japánból érkezett (Magyarországon még nem forgalmazott) 3 szakéval.

Megtudtam, hogy a jó szaké alapja: a minőségi rizs, víz és az élesztő. A szakét a rizs többszörös

párhuzamos erjesztésével készítik. Annál jobb a minősége az italnak, minél jobban hántolják a

rizsszemeket és csak a tiszta rizs belsőt erjesztik kb.10-15 fokon 2 héttől 1 hónapig terjedő

időszakban. A szaké alkohol tartalma lehet 15-18% közötti. A szakéhoz felhasznált rizs nem tartalmaz

a benne lévő keményítő cukorrá bontásához szükséges anyagokat, ezért kell a többszörös erjesztés

módszerével készíteni. Az élesztőgomba hozzáadása szolgáltatja az erjesztéshez szükséges anyagokat

és fehérjebontó enzimeket, amik segítik az élesztő növekedését. A keményítő cukorrá alakulása és a

cukor alkohollá alakulásának külön folyamatai miatt hívják többszörös erjesztésnek.

Az első szaké a Junmai Dai Ginjo egy szűrt; víztiszta színű, meglepően gyümölcsös kicsit selymes ízvilágot mutatott. A második a Sayuri Nigori már kicsit férfiasabb karakterű ízélményt adott, a

harmadik a Tokubetsu Junmai egy szűretlen, tejszerű kicsit illatos, de lágy karakterű szaké volt.

Megtudtam, hogy a cég ezekből a szakékból Japánon kívül az Egyesült Államokba adja el a legtöbbet.

Most szeretnék bevezetni Európába is a nemzeti italukat. Kifejezetten ajánlják shusik mellé a szakét.

Kóstolhattunk még egy Japán whiskyt (Fuji Sanroku) is amelyet a Fuji lábánál készítenek. Kellemes

meglepetés volt ez is. Tölgyfahordóban érlelt single malt whisky, lágy, fűszeres, picit vaniliás tétel,

melyet szívesen kóstolunk.

 

Ismét sikerült valami új dolgot megtanulnom.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.