esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Természetesen természetesen!

2016. április 01. 10:48 - Esszlessz

Junibor Organic Special sajtó kerekasztal

A JUNIBOR fiatalos csapata sosem a konvencionális gondolkodásáról volt híres, közülük néhányan pár éve mégis új utakat kezdtek el járni. Összefoglalóan „organikus”-nak nevezhető filozófiáik és gyakorlatuk felöleli a bio, az organikus és a biodinamikus szemléletek széles tárházát. Nem egy zárt klubban, hanem egy nyitott, együtt gondolkodó, folyamatosan tanuló, kísérletező fórumban gondolkodnak.

Tagjaik:

Gere Andrea, Villány

Pfneiszl Katrin, Sopron

Hernyák Tomi, Etyek

Kis Tamás, Somló

Demeter Endre, Tokaj

Wille Baumkauff Stefán, Tokaj

Franz Weninger, Balf

Árvay Szabolcs, Tokaj

forrás: DiVino Gozsdu

Az persze érdekes kérdés, hogy az organikus kontra konvencionális termesztés vitában miért nem az organikust nevezzük konvencionálisnak, hiszen az évezredes hagyományaival jóval ősibb, mint a ma konvencionálisnak nevezett, modern, intenzív, méreg-alapú termesztési mód. Bár az orvostudományban az ősi, hagyományos technikákat nevezik tradicionálisnak gyógyításnak, míg gyógyszergyártásra épülő módszereket modernnek. De ne legyünk szőrszálhasogatók. Így alakult.

A DiVino Gozsdu-ba szervezett kötetlen, laza, sajtós-borászos kerekasztal néhány alapvető gondolatát szívesen megosztom – felsorolás szerűen:

- az organikus alapvetően nem jelent borászati minőséget a szó élvezeti értelmében, sokkal inkább szemléletet, filozófiát, a természethez való viszonyunk újragondolását

- van jó és rossz organikus bor, mint ahogy konvencionális is

- szemük előtt az „Egészséges szőlő, egészséges bor!” gondolata lebeg

- Boldog szőlő, boldog bor!

- az organikus szemlélet és termesztés egy folyamatos fejlődés eredménye, időben hosszú távra kell berendezkedni

- az átállás éveket vesz igénybe

- egy palack borban 80% az organikus szőlőtermesztés és 20% az organikus borászkodás

- érdekes párhuzamosságokat találhatunk a fosszilis energia pazarlásával és a megújuló energiaforrások használatával

- az organikus termesztés 20-30%-kal költségesebb, mint a konvencionális – ezt azonban a piacon nehéz érvényesíteni

- minden hobbi drága, az organikus is

- majdnem minden családban generációs konfliktusokat okozott az organikus módszerek bevezetése

- az organikus módszerek többségben fiatalok játékszerei, ez viszont jól kommunikálható fiatal, nyitott fogyasztók számára

 

Cseh Gábor 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.