esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Balatoni Nagy Pezsgő és Gyöngyöző Teszt 2016

2016. március 25. 12:45 - Esszlessz

Mint a rebbenő pillangó szárnya – érzékeny vagyok a közösségi bormarketing minden apró rezdülésére, legyen az közös mádi bor, egységes szekszárdi palack, villányi vezérfajta, Balatoni-kör, bor és kult fesztiválok és társaik. Éppen ezért örültem egy újabb balatoni ötletnek, hogy gyöngyöző és habzó borokkal, klasszikus pezsgőkkel tegyék egyedibbé a borrégiót. Tehát elmentem, kóstolgattam, élveztem.bubi.jpg

Forrás: www.magyarborkulturaert.hu

Kedvenceim lettek például:

  • Pócz Pince Bubbori márkájú habzója fehérben illatosan, csajosan, kékfrankos rozéja izgalmasan, ropogósan
  • Légli Ottó ’13-as rajnai/pinot házasítású methode traditionelle gyönyörű  élesztős, kalácsos tétele
  • Szt Donát Brut nature 2009. 4 évnél hosszabb seprőn tartott klasszikusa egészen fantasztikus formában van
  • A boglári Hujber Pince chardonnay frizzantéje éles savú, vibráló személyiség.
  • Homoláék 100% kékfrankosa érett, zamatos formáját hozta – gondolom a palóznaki jazz pikniken gyakran találkozunk még
  • Bujdosóék nagyon vidám gyöngyözője  40% irsaiból, 40% sauvignon blancból és 20% muscat lunelből épült fel. Szokatlan vörös habzójuk KÉK néven 80% pinot noir-ra + merlot-ra támaszkodik.
  • Konyáriék ropogós, friss, férfias rozéja 40%  merlot,  30% kékfrankos és 30% cabernet sauvignonra alapozott, direkt rozénak szüretelve, bár a 13% alkohol kicsit magasnak tűnt.
  • Istvándyék 3 évig élesztőn tartott badacsonyi Kéknyelű Brut Nature likőrőzetlen nyerspezsgője teljesen elvarázsolt.
  • A szintén boglári Várszegi Pincészet Csabagyöngye habzóborának alapanyagát 2015. augusztus elején szüretelték, illata kiugrik a pohárból, bár a végén picit bitteresen zár.
  • A klasszikus BB sorozat  chardonnay brut változata vadítóan izgalmas – már évek óta. Pinot noirjuk hagymás színével, szép élesztős kompozíciójával gyönyörködtet.
  • A csopaki Söptei Pince roséja az átlagnál teltebb, selymesebb, sötét silleres, mély hagyma héjjas színe nagyon sokáig ült a szájban.

Tehát itt a húsvét, a nyúl, a tojás, a sonka és a kalács mellé nyugodtan válasszunk balatoni habzót vagy klasszikus pezsgőt! Nem bánjuk meg!

 

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.