esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Megújultak a Gere borok

2018. április 20. 08:59 - Esszlessz

Villány, 2018. április 18. - Új külsőt vettek fel a Gere Pincészet borai, jelezve a harminc éve tartó történet következő szakaszát. A név is módosult: “A. Gere” olvasható a címkéken, utalva Gere Attilára és gyermekeire, Andreára és Attilára egyaránt. A címkéken túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált. A hetedik generáción átívelő borászat célja a váltással az volt, hogy a családi jellegen túl egy egységes, a palackok tartalmának minőségét méltó módon kifejező megjelenést hozzon létre, mely itthon és nemzetközi viszonylatban egyaránt, hosszú távon is megállhatja a helyét.

Új fejezetet nyitott három évtizedes történetében a Gere Pincészet: megújította arculatát. Ez a borászat megjelenésének minden elemét érinti, így például a címkéket, a csomagolóanyagokat, és rendhagyó módon magát a nevet is. A borok ugyanis az “A. Gere” nevet viselik a jövőben. Ahogyan Gere Attila borász elmondta: “A borászat hagyománya már a hetedik generációt öleli fel családunkban, és ez a folytonosság különösen markánsan jelenik meg azáltal, hogy a lányom, Andrea és a fiam, Attila is aktívan bekapcsolódott a pincészet munkájába. Az új név ennek szellemében egyidejűleg jelöl engem és őket is.

 nagyborok_tabla.jpg

Az alapítókban már régebben megfogalmazódott, hogy az eddig organikusan, az éppen adott lehetőségeknek és elképzeléseknek megfelelően fejlődő márka tudatosan épüljön tovább. Ennek megalapozására Unger Zsolt márkaépítőt és csapatát kérték fel, akik nem csupán az arculat tervezésében, hanem a termékstratégia és -struktúra átalakításában is szerepet játszottak.

A 17 tételből álló borsor a javaslatuknak megfelelően átrendeződött: koherensebb lett és a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. (Ez a változás természetesen nem érinti a Franz Weningerrel és családjával való üzleti kapcsolatot és barátságot.) A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.

Családi pincészet vagyunk, a szívünket is beleadjuk munkánkba, viszont emellett boraink állandó, megbízható minőséget képviselnek és elérhetőek a legszélesebb rétegek számára is. Ez professzionalizmust és előrelátást feltételez, melynek köszönhetően nemzetközi színvonalú borokat tudunk készíteni. Fontos volt számunkra, hogy boraink és borászatunk külseje is tükrözze azt a szemléletmódot, amit képviselünk.” - mondta Gere Attila.

A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le és válik elérhetővé országszerte.

 premiumborok_tabla.jpg

A Gere Pincészetről

Az 1986-os volt az első évjárat, amelyből a ma ismert pincészetet létrehozó Gere Attila bort palackozott Villányban. A kínálat ezt követően folyamatosan bővült, egyaránt gondolva a fogyasztók széles körére és a top borok kedvelőire is. Ma már tizenhét féle Gere bor található meg a kereskedések polcain, melyek közül a Villányi Franc és a Kopar Cuvée csak a kiemelkedő évjáratokban készül el. Gere Attila mellett aktív szerepet vállalt a pincészet működésében a borász lánya, Gere Andrea és fia, ifj. Gere Attila is.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

TELEKI PIKNIK - Villányi Borzsongás

2018. április 18. 13:52 - Esszlessz

c6a9753c1395c02696e0137dffdd7a0d_610x308.png
2018. április 29-30.

 

Április utolsó két napján a Csányi Pincészet kertjébe is beköltözik Villány legnagyobb tavaszi programsorozata, a Borzsongás!

A majális fergeteges hangulatát garantálja:

Teleki Frissítő Pont – Bor, fröccs, koktél!  Ha gyermek vagy csak szörpöt kérj!

Kincskeresés a KőVillánál – Pattanj fel a traktorra, járd be velünk a dűlőket és szerezd meg a legmenőbb Teleki ajándékok egyikét! /részvételi díj: 1.000/fő, regisztráció: +36 70/702 8381/

Legyél Te is borász! – Házasíts saját, egyedi címkével ellátott cuvée-t! /részvételi díj: 2.000/fő, regisztráció: +36 70/702 8381/

Pincelátogatás – Fedezd fel Villány leghosszabb, titkos történetekkel teli pincerendszerét!

Hogy a kicsik se unatkozzanak! – Hangoló, arcfestés, címketervezés

 

Április 29.

Napközben zenél: Pankastic!

18 órától borvacsora Romsics László vezetésével – Különleges tételek a porondon!

20 órától szem nem marad szárazon – a színpadon Felméri Péter

Április 30.  

Napközben zenél: A Köztársaság Bandája

19 órától Magashegyi Underground koncert

 

A programok részben ingyenesek, a műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érdemes folyamatosan látogatnod web- és FB oldalainkat is, hogy mindig friss információid legyenek a rendezvényről!

Csányi Pincészet FB oldal itt!

Teleki borcsalád FB oldal itt!

Borzsongás - Teleki Piknik - Borvacsora

 

30624010_1612792312146506_799473811001966592_o.jpgExkluzív borvacsorára várunk április 29-én 18:00 órától, melyen a pince különleges tételei kerülnek bemutatásra Romsics László vezérigazgató vezetésével.

Borvacsora menüje:
Aperitif:
Teleki Villányi 2,5 bar gyöngyöző rozé
Előétel:
Hideg libamáj saját zsírjában, tepertőkrém, kerti zöldségek, saláta, házi kemencés kenyér
Muskotály 1985 és Oportó 1989
Leves:
Magyaros gombaleves házi csipetkével
Pinot noir barrique 2002 és Chateau Teleki Villányi Merlot 2003
Főétel:
Rozmaringos kacsacombok, almás párolt lila káposztával, hagymás tört burgonyával
Chateau Teleki Villányi Franc 2015 és Chateau Teleki Cabernet Franc 2002
Desszert:
Gundel palacsinta
Prestige Cuvée 2003 és Elegance Cuvée 2003
Meglepetés ajándék!

Részvételi díj: 13.990,- 
Jelentkezz mielőbb, foglalást ugyanis korlátozott számban fogadunk!
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Információ, foglalás: itt.

Szólj hozzá!

A tavasz minden színe a Palettán

2018. április 17. 15:15 - Esszlessz

- Avagy hírek a Paletta és Bezerics Dani háza tájáról -

Bár a balatoni szezon már régen nem csak pár hónapról szól, az egyértelmű, hogy a tavasz minden balatoni vendéglátással foglalkozó számára kicsit a megújulásról is szól. A nyár közeledtével Bezerics Dani és csapatának egy része is leköltözik a Balatonra, de a budapesti Paletta híveinek így sincs okuk az aggodalomra. Míg az éttermi stafétát Danitól gyerekkori barátja, a korábban a boglári Palettát vezető, Harsány Dávid veszi át, addig mára a konyha is teljesen önjáróvá vált. A budapesti Paletta konyhafőnöke a Fire-ből is ismert Molnár Dávid lett, míg a teljes Paletta csoport executive séfje a Dérynét is megjárt Erdélyi András. Ők éppen a napokban készülnek bemutatni vadonatúj, de hamisítatlanul Palettás, „Balaton ízű” menüjüket. A Paletta célja továbbra is a Balaton bemutatása, fókuszban tartva a balatoni termelőket és az ő termékeikből készült innovatív, jellegzetesen balatoni hangulatú ételeket. Ilyen módon pedig egész évben minél több vendég számára kedvet csinálni a Balaton megismeréséhez, felfedezéséhez. Nem véletlenül lett a budapesti Paletta mottója: a Balaton Követség! 

paletta-4.jpg

Áprilisban még kizárólag hétvégente, májustól viszont minden nap balatoni reggelikkel, hétköznapokon délben komfortos déliDELI ebédekkel, esténként, valamint hétvégente pedig egész nap igazi léleksimogató bisztró fogásokkal várnak. Itt mindenki megtalálhatja a számára kedves ételt és az új menün helyet kap például a balatoni Palettákban elhíresült rántott nemesbüki Korosajt is!

paletta-7.jpg

Természetesen attól, hogy Dani nyáron a boglári központtal vezeti a balatoni helyeket, azért folyamatosan fel-fel bukkan a budapesti Palettában is, mondjuk egy jó kis szombati BBQ sütögetésre. 

..és hogy pontosan hol és mikortól találkozhatsz a Palettákkal a Balatonon? Mutatjuk a lényeget: 04.27-én nyit a Paletta Strandbisztró Siófokon, az Aranypart Camping és az Aranyparti szabadstrand metszetében, nemsokkal a vizisí pálya után. A felújítási munkálatok befejeztével május közepén nyit a boglári kikötőben a Paletta, a fonyódi kutyás fürdőhelyen pedig június elején nyit a Paletták kistestvére, a Pavilon újhullámos strandbüfé.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

A nagy Zé-teszt

2018. április 16. 11:28 - Esszlessz

avagy zenit, zéta, zefír, zengő teszt

Ritkán vesszük le a polcról őket, és nem is gyakran találkozni velük- sajnos. Pedig izgalmasak. Laza merítést kaptunk a piacról, viszont folytatása következik, mivel a zéta és a zeusz is kimaradt a vakon összerakott sorból. 

Íme, a sor:

  1. Katona Borház Rianás Zenit-Chardonnay 2017

friss, picit mézes, vibráló sav, végén kesernye, üreske, virágos rét, szép sav, kissé szappanos íz, citrusok, sav+, cukorszirup, konzum szaloncukor, visszafogott illat, szőlő ízben illatban, kedvelhető savak, enyhe citromos légfrissítő, lime, szárzeller, fehér virág, citrushegyek, puha, leheletnyi por, könnyed

81 pont

image1_1_3.jpeg

  1. Figula Zenit&More 2017

hársméz,némi vajasság, sült banán, vanília, fém, virág illat, citrusok, jó sav, tutti-frutti, konzum szaloncukor, édeskésen kesernyés, bántó a korty végén a keserűség, melengető, arc simogatós nyári nap, fehér húsú barack, virágzó cseresznyefa, mosószer, kissé kusza, feneke van

80 pont

  1. Figula Zenit&More 2017

zöldalma, vajas kenyér, némi kesernye, picit rövid, élénk sav, citrusok, szőlő íz, traubi, szappanos illat és íz, konzum szaloncukor, frissebb, Traubi, kesernye a végén itt is jön, virágos, édeskés, mézes, almás, tapadós, citrus-játék, mosószer, laza vonalvezetés

80 pont

  1. Geszler Pince Zenit 2016

visszafogott, vadkörte, citromsárga gumimaci, virgonc savak, elmúló, alkohol+, illat zöld, de vékony, íze játékos, mézes édesség kicsit a muskotályra hajaz, szép savszerkezet, „tudatos” élesztőhasználat, keserédes lecsengés, kellemes hosszantartó íz, itt is konzu szaloncukor, komolyabb tétel, tavasz, illatbomba, érett körte, vérnarancs, jóleső csipkelődés, virág, zöld, tetszik, szép savak, vibrálnak, friss, ropog, nyárra sokat belőle

82 pont

  1. Tornai Pince Zenit 2015

kajszibarack, citrusok, rebarbara, izgalom,sav+, csajos este, citromos illat, zöld alma íz, kis kesernyés, alkohol+, érett illat és íz, borvidékre jellemző savak, szőlő, visszafogott illat lassan nyílik, édes kísértés, szép savak, vaj, édes tészta, piszke, gyalult tök, körte, citrom, citrompótló, köves, menta, grépfrút

81 pont

  1. Pfneiszl Zefír 2017

friss, virágos, mintha muskotály, lime, bodza, némi bubi, sav+, parfüm illat, traubi íz, kicsit kesernyés, bántóan parfümös, keserű, nekem nem lett a barátom, fémes, sós, füge, szóda, aminek már elment az ereje, grapefruit, kréta, gyöngyvirág, citrompótló, csípi a torkomat

80 pont

  1. Csóbor Pince Zengő 2017

friss, virágos rét, citrusok, grapefruit, némi sósság, kenyérhéj, zöld alma, sav+, citrusos, nekem bántó, poros, muskotályos, traubi, keserű almamag, friss, tiszta illat, nem tolakodik, fémes, ásványos, citrushéj, por, kréta, őszibarack, lime, savak, egyensúly

80 pont

  1. Katona Borház Most vagy Soha Zenit 2016 késői szüret

citrusok, keserű narancs, őszibarack, pici porosság, szép savak, rövid, citrus illat, poros íz szép sav, gyorsan kiürül, papírszűrő, hervadó rózsa, keserű, élesztős íz, helló édeske, birsalma, érett őszibarack, élesztő, mandula marcipán, érett citrusok, kerekecske, érett birs

80 pont

Szólj hozzá!

Rózsaszínű tabukat dönteni

2018. április 10. 11:20 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Van pár olyan alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami széles körben elterjedt. Talán a legismertebb ezek közül az, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van ez?

A szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az ebben az időben megjelenő újborok ünnepe lett. Az ekkor piacra kerülő borok frissek, ropogósak, könnyedek, jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni.

 nagygombos_furmint_photo_01.jpg

Kép: Furmint Photo

Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozét kiemelt figyelemmel kezelik. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, és bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami pedig komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez. 

Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is. A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le, az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a gamay noirt is a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra téve a lécet.

„Odafigyelünk a szőlőre, hiszen a rozéknál ugyanúgy igaz, hogy csak a legjobb alapanyagból készülhet jó bor. A szüret után nem siettetjük a borászati folyamatokat, időt hagyunk a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni tudjuk, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt a mi rozéink általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba” – meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.

nagygombos_furmint_photo_02.jpg

Kép: Furmint Photo 

„A részben hordós érlelésű gamay noir rozénk például többéves korában is élményt nyújt, van olyan éttermi partnerünk, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira szereti. Általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adunk, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat.”

Aki kíváncsi, hogy milyen egymás mellett három évjáratból ugyanazt a rozét kóstolni, annak érdemes ellátogatni a két rendezvényre. A rozékat a középpontba állító, nyárköszöntő Rosalia idén május 11. és 13. között várja a vendégeket a Városligetben, míg a hazai gasztronómia seregszemléjét, az OTP Bank Gourmet Fesztivált rá egy hétre, május 17. és 20. között rendezik a Millenárison.

Szólj hozzá!

Egy csepp Balaton Budapesten

2018. április 06. 13:04 - Esszlessz

Új színfolt a reggeliző helyek szegmensében: ínycsiklandó reggelivel csábít a Paletta Bisztró Budapest. Barátságos füves terasza és a Balatoni hangulatot keltő belső tere teljesen lenyűgözött.

Bezerics Dani tulajdonos fogadott minket egy igazi Balatoni stílusú városi villás reggelivel. Elmesélte, hogy számára mindig is fontos volt a gasztronómia és a bor szeretete; amit már gyerekként is magába szívta a Balatonon. Nagy álma vált valóra mikor megnyitotta az első Paletta Bisztrót; ahol magas színvonalú és különleges ételeket szolgálnak fel a legjobb balatoni alapanyagokból.  Ahhoz, hogy ez létrejöjjön előbb körbe járta a Balatont, hogy megtalálja a legjobb termékeket, gyártókat, termelőket az ételek elkészítéséhez. Dani sikerét látva, ma már őt keresik fel a termelők és ajánlják  portékáikat.

20180406_095949.jpg

De térjünk vissza a reggelihez. 2018 áprilisától még csak péntek, szombat és vasárnap, májustól már minden nap 8-11 óra között reggelivel is várják a Balaton szerelmeseit Budapesten. A reggeli variációk között mindenki megtalálja a számára megfelelő ételeket. Lesznek klasszikus, tartalmas reggelik, de a diétázók és ételallergiások is megtalálják a számukra fontos reggeli tápanyagot.

20180406_095031.jpg

Először a mangalica virslit kóstoltuk kanizsai magos mustárral, friss kenyérrel, melyben a virsli az Istvándy Birtokról származik. Igazi roppanós bécsi virsli stílus. Utána a könnyed kategóriából teszteltük a mandulatejes zabkását kukorica pehellyel, friss gyümölcsökkel. Végül az angol reggeli érkezett balatoni stílusban; Töreki babbal, harcsahurkával rántott lágy tojással. A babot citrusos sóletnek készítik el; erre tálalják a juhbélbe töltött gerslivel készült harcsahúst. Aki nem kedveli a halat annak is ízleni fog ez az étel, mert a hal nem nyomja el azt, a fűszerek és ízek orgiája szép összhangot alkotnak.

Egy szó-mint száz: ha egy remek reggelire vágytok, irány a Tompa utca- asztalt foglalni ajánlott! ;)

 

 

Kriszti

20180406_103018.jpg

Szólj hozzá!

7. Paloznaki Jazzpiknik HÍR– Itt vannak a fellépők! / Jamie Cullum / SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler / Electro Deluxe / Kraak & Smaak Live Band / Geszti+Jazz+Az+Lányok

2018. április 06. 09:26 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját keresi, évek óta Paloznakon találja magát. A Paloznaki Jazzpikniken a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át a „nagykoncert” élményig minden megvan, csak éppen közben ki sem kell mozdulnunk az apró, de annál színesebb balatoni faluból. 2018-ban itt az idő, hogy egy karnyújtásnyira a vízparttól együtt hullámozzunk  Jamie Cullum hol őrült, hol elringató zongorajátékára, elkalandozzunk a funky, a swing és a hiphop világába a hihetetlenül energikus Electro Deluxe-szal, vagy táncoljunk a Kraak & Smaak electro-funk slágereire. Itt lesz egy igazi jazz és soul klasszikus, a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler csapata, és a Geszti+Jazz+Az+Lányok is egyedi felállással, különleges produkcióval.

3 nap, 20+ zenei produkció, jazz, bor, buli, Balaton. 2018-ban is irány Paloznak!

 2_facebook_event_cover_az_5_nagy_fellepovel.jpg

A Jazzpiknik 7. évét a nulladik napon a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Cullum nyitja nagykoncertjével az augusztusi csillagos ég alatt. Az igazán sokoldalú és lüktető energiájú zenész remélhetőleg Paloznakon is felugrik majd zongorája tetejére, ahogy az már védjegyévé vált.

A sort pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadók folytatják.

A pénteket a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler

és a báránybőrbe bújt funkos groove-os farkasfalka, az Electro Deluxe erősíti. A brit SOUL II SOUL-nak olyan legendás számokat köszönhetünk, mint a “Keep On Moving” vagy a “Back To Life” – mindkettő erősen dallamtapadás-gyanús – frontemberüket, Jazzie B-t még az angol királynő is kitüntette zenei munkásságáért. Az Electro Deluxe formációnak igazán az élő fellépésekben van az ereje. Zenéjük fokozatosan vált a könnyed electro hangzásból tömény jazz és a funk piszkos keverékévé: dögös ritmusok, listavezető slágerek, vintage hangszerelés.

sbt_8131.jpg 

A Jazzpiknik szombati napjának sztárjai a Kraak & Smaak Live Band és a Geszti+Jazz+Az+Lányok produkció. A Geszti+Jazz+Az+Lányok minden, ami Gesztiben jó, egy új, ütős, szórakoztató produkcióba sűrítve. A Rapülők, a Jazz+Az, a Gringó Sztár és a LÉTVÁGY legnépszerűbb dalai egyedi felállással, fúvósokkal szólalnak meg. Geszti Péter mellett itt lesznek a „lányok” is: Váczi Eszter, Behumi Dóri és Kozma Orsi.

A Kraak & Smaak Live Band neve a „ropogós és finom” kifejezést rejti, ami zenei újításukra utal: fellépéseiken keverik az élőzenét és a DJ-szetteket. A stílusában nehezen behatárolható zenekar mindenből a legjobbat válogatta össze: acid jazzből, hiphopból, soulból, funkból, house-ból. Mindegyik tökéletes hozzávaló egy csillagos augusztusi estéhez.

 

A Tájház udvarán helyet kapó Fábián Juli Színpadon klubhangulatra és erős hazai zenei felhozatalra lehet számítani. A Taittinger Jazz és Pezsgőbár színpadon a mediterrán jazzé a főszerep, míg a Sáfránkert Vendéglő előtti Audi Stage-en jazzformációk és DJ-k adják a hangulatos aláfestést. A nemzetközi sztárvendégek mellett válogatott hazai fellépőket hívtak a piknik házigazdái: itt lesz a Soul Surge, Kollányi Zsuzsi és Dr. Echo duója, Muck Éva, a 2015-ös év női basszusgitárosa az USA-ban - a sor folyamatosan bővül.

És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb balatonfüredi és csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

 sbt_4915.jpg

A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! A piknikhangulatot piknikkosarak, behűtött borok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. A gasztronómiai kínálat összeállításában a Food Truck Catering nyújtott segítséget. Jön a Pola Pola, a Céltorony BBQ, az á table!, a Macesz Bisztró és a Cupákos közös standja, a Lilipop Cukrászda, a Waffel Land, a Paneer, a Meat & Sauce, a Kanálgép, a környékről pedig itt lesz többek között a Tekeresvölgyi Sajtműhely és az Arácsi Cukrászda.

 

A Jazzpiknik a VeszprémFesttel koprodukcióban kerül megrendezésre, rendező partner a Paloznaki Önkormányzat. A program a Mol Nagyon Balaton programsorozat része.

 

Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként  interaktív gyerekprogramokkal várják a kicsiket!

Mivel Paloznak egy kis falu, így szállásokat a környékbeli településeken érdemes nézni. A szervezők a programok előtt és után piknikbuszokat indítanak Balatonfüred és Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonkenese irányába, de Veszprémbe is könnyen el lehet jutni taxival.

Szólj hozzá!

Van már programod Húsvétra?

2018. március 28. 08:45 - Esszlessz

- van pár jó tippünk ;)

A Pláne Badacsony borteraszon a legjobb badacsonyi borok mellé ezen a hétvégén közeli termelők portékái kerülnek a húsvéti deszkára: kalács a Búzalelke Pékségtől, sonka Szegi Karcsiéktól, házi tojás, hagyma és retek a piacról, jó erős tormával. Ha olyan lesz az idő fröccsöt is töltenek mellé, már a teraszon!

plane_husvet.jpg

-¤-

 LAVENDER HÚSVÉT / Lavender Terasz - Balatonaliga ---

A húsvéti hosszú hétvégén a nagypénteki böjti vacsorától a tradicionális „dőzsölős” hétfői reggeliig vezet az út a Lavender Teraszon. A Balaton keleti csücskében igazán családbarát hétvégére lehet számítani: a gyerkőcöket minden nap animátorok várják, míg a felnőttek lazítanak: lesz itt tojásfestés, tojás keresés, húsvéti szokások és sok játék.
Program:
Minden nap 12:00-17:00-ig gyerekfoglalkozás a helyi óvónők vezetésével
Ünnepi ételsor Pálinkás Zsolt séftől:
- Nagypénteki vacsora: böjti ételként – cibere vajas laskagombával
- Nagyszombat reggeli: a’la cart étkezés
vacsora: füstöltcsülkös kemencés pizza
- Húsvét vasárnap reggeli: a’la cart étkezés  
- Húsvét vasárnapi 4 fogásos vacsora: 
előétel: húsvéti bőségtál Lavender módra
leves: palóc leves
főétel: zöldfűszeres nyúlgerinc, tagliatelle és kucsmagomba
vagy
smokerben sült csülök fóliás burgonyával, fokhagymás tejföllel
desszert: csülök & körte  
- Húsvét hétfői tradicionális reggeli: 
friss kenyér, sonka, csülök, tojás, torma, stb.

hu_sve_tiprogramok_lavender.jpg

-¤-

SABAR HÚSVÉT / Sabar Borház - Káptalantóti ----
Idén ismét Sabar - Equinox húsvét! Hát hol is máshol, mint a Sabar-hegy lankáin, egész pontosan a Sabar Borház birtokán. Lesznek kirándulások, szíves vendéglátás, sok jó bor kóstolása, és a vendéglátók még egy élőzenés bulival is kedveskednek a túra résztvevőinek.
Szállás a borház körüli füves területen sátorban, vagy előre foglalt vendégházakban a közeli környéken.
Pénteken a megérkezéshez hidegtálas vacsora és borkóstoló jár, szombaton a reggeli kávé után túrára indul a csapat, este meleg vacsora borokkal.
Vacsora közben és után az "Esti gyors" zenekar koncertezik, azaz zene/buli, ahogy kell.
Vasárnap reggeli/kávé, majd egy rövid túra Szentbékkállára és a Fekete-hegyi kilátóba és végül a Tóti piacon egy búcsú fröccsözés.
Részletek és részvételi díj: https://www.facebook.com/events/167573033893289/
Szólj hozzá!

Zöldveltelini- teszt

2018. március 26. 09:09 - Esszlessz

Nyugati szomszédunknál sokkal nagyobb szerepet kap, itthon sem roskadoznak a polcok tőle, pedig a zöldveltelini igen szerethető bort ad, ha odafigyelnek rá. Sok sav, őszibarack, fűszerek és ásványosság jellemzi leginkább. Jó hozzá főzni- meg vele is. Vele kerültünk korábbi kapcsolatba nemrég, igaz, csak kis szeletét kóstoltuk, itt-ott megcsillant a fajta izgalmassága- lehet, hogy lesz belőle még egy kóstoló?

image1_1_2.jpeg

  • Vabrik VR Cuvée zöld veltelini rajnai rizling 2013   

            

mézes, aszalt körte, sós, kicsit csípős, alkohol, vastag, kandírozott citromhéj, öregúr, dohányhegyek, hossz, illatban kis körte, botrytis, jó savak, kis kesernye, szamorodni jelleg, szikár, olajos, kis csípősség, nem kedvenc, hársas, virágos rét, gyógynövényes

84 pont

1) Katona ZV 2017

szappanos illat, fa, zárkózott, zöld, fiatal, ízében lassan nyílik, zöldül, alkoholosabb illattal, lehetne több sav, de kerek, szép lesz, kicsi élesztős poros illat, később zeller, egres érezhető, íze vastag, sós, alkohol+

80 pont

2) FeineRebe Vario 2016

szénsavas, kecsketejes mentás szappan, friss apró fehér virágillat, kellemes üde savak, kréta, grépfrút mag, leheletnyi istállósság, parfümös, zöld, citrom, butácska, kicsit élesztős, szappanos, éretlen illat citrusokkal, sav elviszi, ropogósabb, frissebb, alkohol+ zöld alma illat, könnyű

79 pont

3) Villa Tolnay

hibás- sajnos

4) Lenz Moser Niederösterreich 2016

jázmin, virág, tavasz, mosolygós, hercegnős, friss, tetszik, lime, kicsit fűt, parfüm, egyszerűcske, zöldike, szép, kerek, csábító, kis zöldes illat, aztán kis szúrósság, ízben kis alk és sav +, kis kesernye, de érdekes, összességében virágos rét, zöld alma, ropogós sav, citrusos

84 pont

5) Bott Frigyes 2016

fás és mögötte szép virág illat, citromfű, fodormenta, tetszetős savak, golden alma, érett, kerek, hossz, stílus, szép illat, jó savak, kis kesernye, alkohol+, mézvirág, gyógynövényes illat, sós, ásványos

87 pont

6) Wachauer 2014 Österreich (Detti bora volt és nem írta fel a nevétJ )

zöldes, fás, pezsgő, citrusok, ásványok, érett, piritós, sóskaramella, birsalma, hossz, szép, kerek, kellemes savérzet, zeller, gyümölcsösség, harmónikus, petrolos illat, méz, érett alma, szép sav, hosszú érett bor

86 pont

 

Szólj hozzá!

Hova menjünk a Balaton déli partján?

2018. március 21. 10:05 - Esszlessz

-sajtóközlemény

„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – alapvetően ezen az ellentmondáson szeretne változtatni Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borásza azzal, hogy márciustól egy éven keresztül minden hónapban egy-egy új úti célt javasol azoknak, akik a Balaton felé veszik az irányt.

 

Ha a legmelegebb évszakon túl alaposan körbenézünk a Balatonnál, azt látjuk, hogy leginkább azok a gasztronómiával és turizmussal foglalkozó szakemberek törődnek a legtöbbet a szezon meghosszabbításával, akik eleve a magas színvonalra törekszenek, legyen szó ételekről, borokról, szállásról vagy programokról. Ők tudják, hogy ahhoz, hogy a helybeli fiatalok itt maradjanak, sőt mások ide is jöjjenek, létfontosságú, hogy egész évben érkezzenek vendégek a régióba.

 bujdoso_egesz_ev_balaton_1.jpg

Kép: Furmint Photo

„Energiával tölt fel és hosszú távú perspektívát ad, amikor olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik ugyanúgy hisznek abban, hogy a Balaton egész éves úti cél a gasztronómia, a sport és a kultúra iránt érdeklődőknek, mint mi. Balatonlellén élünk és készítjük a borainkat, ezért sok olyan helyszínt ismerünk a Dél-Balatonon, amit érdemes kipróbálni azoknak, akik túllépnének a lángoson és a vattacukron” – számol be arról Bujdosó Ferenc, kiket is mutat majd be ez a sorozat.

 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy olyan családi borászat, amelyben immár három generáció dolgozik együtt. A pincészet borai nem véletlenül viselnek vitorlázáshoz kötődő szimbólumokat, hiszen a Bujdosó testvérpár rendszeresen vesz részt a Balatonon vitorlásversenyeken. A Kapitány, az Iránytű vagy éppen a Csomó elnevezés hajózáshoz kötődő kapcsolatát valószínűleg azok is értik, akik még sosem szálltak vízre, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a Nemere és a Sirocco borok legendás balatoni vitorlásokról kapták a nevüket.

 bujdoso_egesz_ev_balaton_4.jpg

Kép: Furmint Photo

Akik szeretnék olvasni a dél-balatoni úti tippeket, a pincészet honlapján megtalálhatják őket; annak érdekében pedig, hogy véletlenül se maradhasson ki egy-egy interjú, érdemes feliratkozni a pincészet hírlevelére, vagy követni a Facebook-oldalukat.

 

Az első interjút itt olvashatja.

Szólj hozzá!