esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

2017. december 11. 10:39 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Többéves előkészítő munkát követően, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának áttekintését segítő Útmutató. A kiadvány már elérhető az ágazatban dolgozó szakemberek számára.

A szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó szakemberek számára mindig is fontos volt, hogy az ágazati szabályozással kapcsolatban naprakész tudással rendelkezzenek. A szabályozás megfelelő ismerete vagy éppen az ismeret hiánya a gazdálkodás eredményességét is komolyan meghatározhatja. Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozás, így az abban történő eligazodás sokszor nem megy segítség nélkül. Az Útmutató célja, hogy gyors és pontos iránymutatást nyújtson a rendelkezések megfelelő és eredményes alkalmazásához.
utmutato_kep.jpg                                                                                      Kép: Koccintas.hu

Az Útmutató újdonsága a korábban megjelent borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem lefűzhető, cserélhető lapos változatban jelent meg, így az a jogszabályi változásokkal mindig frissíthető. Tizenkét fejezetben foglalja össze a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. A fejezetek végén összefoglaló táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva azok pontos helyét akár egy, akár több jogszabály foglalkozik az adott kérdéssel.

A jogszabályi változásokról további hasznos és naprakész útmutatást a KOCCINTAS.HU honlapon a http://koccintas.hu/borjog menüben találhat, ahol az Útmutató meg is rendelhető.

Sztanev Bertalan

Szólj hozzá!

Dél-balatoni évjáratkörkép

2017. december 07. 16:18 - Esszlessz

-szép lesz a '17-es

Nemrég Budapesten kortyolhattunk bele az idei dél-balatoni még kiskamasz borokba- mintegy betekintést nyerve a 2017-es évjárat finomságaiba. Idén minden szerencsésen összejött- végre. Akkor volt eső, amikor arra szükség volt, annyi napsütést kapott a szőlő, amely elegendő volt számára, és még a szüretre is jó idő mutatkozott. És hogy milyenek a borok?! Vastagok, vagyis van bennük cucc és a savak is megvannak. Lehet készülni a tavaszra, izgalmas dolgok kerülnek majd a polcokra- a kisfecskék pedig ügyesen csicseregnek, lásd első irsaikat és rozékat.

Pócz József balatonlellei borászt kérdeztük tapasztalatairól, a 2017-es évjáratról:

- Az évjárat egy nagyon jó. Ahogy szoktam mondani, minden a helyén volt, akkor sütött a nap, amikor kellett, akkor esett az eső, amikor szüksége volt rá a növénynek, és akkor volt szárazság, amikor kellett, hogy szárazság legyen. Tudvalévő, hogy egy jó évjárat nagy előnye az, hogy ha a szőlő egy kicsit szenved. Utána jön a szép napos augusztus, ami meg volt, majd utána jöhet a szüret, a szeptember- ekkor már túlságosan sok minden nem tud elromlani. Úgy szokott lenni, hogy ha augusztus szép napos és meleg, akkor már semmi sem ment meg bennünket egy nagyon jó szürettől. Ebben az évben is így volt, hál’istennek.

- Az idei szüretet mikor kezdtétek?

- Későn kezdtünk el szüretelni, augusztus végén, körülbelül 25.-e környékén. A szüreti időpontok akkor vannak mindig, amikor a szőlő megérik. Meg amikor ráérünk szüretelni. Meg kapok szüretelőt.

- Mi kóstolhatunk most? Mikor kerültek palackba?

- Két bor került eddig palackba, az irsai olivér és a rozé. A sauvignon blanc tartályminta, ő még tiszta finomseprőn van és valószínű, hogy egy része hordóba is fog kerülni. Az egy nagyobb ívű bor lesz, muszáj egy kicsit tovább érlelni ezt a fajtát. A cabernet franc egy nagyobbik része egy gyümölcsös formában le lesz töltve, ilyen frissen, gyümölcsösen. Ahogy az az előző évjáratnál is volt. Az kerül a gasztronómiába, a másik, a kisebbik része, nagyjából a 30%-a pedig hordóba és az isten tudja, hogy mikor vesszük ki belőle. De gondolom, egy 20-24 hónapot biztosan érleljük, mert egy nagyon szép telt, testes, nagy borról van szó, ami kedveli azt a hosszantartó érlelést.

- A tervek szerint a sauvignon blanc mikor fog palackba kerülni?

- Azt gondolom, hogy jövő nyáron-május környékén. Korábban nem akarom. Még a korábbi évjáratból is van letöltve egy pár palack és palackban is szeretném érlelni. Ott is kap egy 3 hónapot, utána kerül majd forgalomba.

- És az irsaid, amely nem a könnyed, parfümös vonalat képviseli, hanem a teltebbet, jól ihatót-sokat töltötök le?

- Sokat. Ugye jó a neve és igyekszem egy jó bort készíteni belőle. Meg vagyok róla győződve, hogy a bor az ilyen. A csemegeszőlő fajtákból nem nagyon lehet jó bort készíteni, az irsai pedig az.

- A rozé pedig, itt minden évben más az összetétel, vagy?

- Nem minden évben, de most ebben az évben így alakult az egyik része. Az első rozénál mindig egy kicsit meg van erőszakolva a fajta, hiszen későn érő szőlőkről beszélünk. A többi pedig ugyanezek a fajták és még cabernet sauvignonnal még megspékelve, összesen 20ezer palack lesz belőle.

- A másik rozét mikor kóstolhatjuk?

- Ha ez elfogy. Nagyjából május-április magassága.

- Lesz hozzáadva szénsav?

- Az a tapasztalat, h az én rozéimat jobb szeretik szénsav nélkül, mert sokakat zavar a szénsav.

 

És hogy milyenek voltak a borok, íme, a kóstolójegyzet ahogy szoktuk, érzések, első benyomások alapján és ne feledjétek, nagy részük még minta volt:

 

Fáncsi Hegyi Pince

Zöldbor ’17

vidám, virágos, nyári, aranyos, üde, golden alma, zöld, friss, laza

Irsai Olivér ’17

illatos, csajos, parfümös, tipikus irsai, citrusok

Pinot Gris Pink ’17

nyári, lágy, kedves, butácska, grépfrútos kesernye a végén, laza, fiatalka

Garamvári

Irsai Olivér ’17

parfüm, friss, citrusok, sav+, fajtajelleg

Cserszegi fűszeres ’17

citrusos, vidám, virágos, némi kesernye, friss, tavasz, lendület

Rosé ’17

sav+, meggy, laza, érettebb, némi kesernye, fűszer

Pinot noir ’17

gyümölcs bomba, poros, porcukor állagú, rövid, finom puhaság, sejtelmes

Hujber Pince

Irsai Olivér ’17

füstös, licsi, lekvár virág, mangó,kompót, nagyi kendő, sok, majdnem desszert

Portugieser rosé ’17

rózsaszín, málna, szeder, gyerek, édeskés, szép szín, cukorka, lánykák, nyár

Ikon Pincészet

Chardonnay ’17

élesztős, fülledt, vicces, citrusok, vaj, kevés krém

Rosé ’17

illatos, málna, meggy, sav+,cseresznye, jóféle

Konyári Pince

Márton napi Újbor ’17 (olaszrizling, sauv. blanc)

édeskés, cuki, rét, hűs, vicces, grapefruit, játékos, kacérkodik, játszik a két fajta egymással

Katona Borház

Semillon ’17

grapefruit, könnyű, friss, vidám, játékos, kellemes grépfrútos kesernye, érett alma, pici fűszer, férfias

Chardonnay ’17

ősz, séta, mélység, sajt, kerekebb, szép, fűszeres, hossz, tartás

Nálad vagy Nálam Rozé ’17

frutti, málna, cseresznye, édeske, cuki, nyár, csajok- életérzés

Koltai Pince

Rizlingszilváni-kir.leányka ’17

tuttifruti, némi kesernye, tisztátalan, citrusok

Pinot noir-Cabernet sauvignon rosé ’17

citromos málna ,fehér ribizli, nyárias, laza, cseresznye

Pócz Pincészet

Irsai Olivér ’17

illatos, csajos, nyári, vidám, telt, friss, nagyon tavasz, mosoly, leheletnyi parfüm

Sauvignon blanc ’17

testes, bodza, kiwi, licsi, nyár, fiatal, ficánkol, tavaszi szél, ígéretes tartás, krémesség

Rosé cuvée ’17 (kékfrankos, syrah, merlot)

cseresznye, meggy, málna, ribiszke,kerekebb, lányok, Balaton

Cabernet franc ’17

gyümölcs bomba, pici csoki, kávé, test, buja, gazdag

Rádpuszta Szőlőbirtok

Zenit ’17

édeskés, akácméz, virágos, telt, hossz, citrusok

Pinot noir rosé ’17

kesernye, nyári, vidám, szép sav, friss, grépfrút, nyár, szellő, kócos

Rajnai rizling ’17

érdekes, jó sav, fajtajelleg

Olaszrizling ’17

pasis, mandula, szerethető, virágos, konkrét, vastag, maszkulin

Szabó Bormanufaktúra

Irsai Olivér ’17

csajos, lágy, mangó, fajtajelleges, citrusok

Chardonnay ’17

akácvirág ,játékos, friss, "cuki", hosszú, éleske, savak vannak, citrusok, grépfrút, kíváncsivá tett

Olaszrizling ’17

virágos, mandula, hűs, kócos bébi, jó lesz, citrusok

Kékfrankos rosé ’17

gránátalma, málna, kócos, jó lesz, cserkó, meggy, friss kréta, ribizli, vibrál

Várszegi Pincészet

Rizling cuvée ’17 (rajnai-olasz)

őszi, mangó, mandula, citrusok, lendület, hév

Chardonnay ’17

grapefruit, kócoska, játékos, friss, lendület

Csabagyöngye ’17

könnyed, nyárias, vidám, rövid, vicces, korrekt, rendben, egyben

Veszprémi Pince

Irsai Olivér ’17

rövid, könnyű, parfümös, érett, alma

Szürkebarát ’17

banános, illatos,virágos, csajos, könnyű, baba, laza, lime, egész hosszú, grépfrút

Portugieser rosé ’17

visszafogott, könnyed, játékos, lágy, cserkó, ribizli, fiatalka

 

Andi, Kriszti

Szólj hozzá!

Házi Gazda 01.

2017. december 07. 14:23 - Esszlessz

Balatoni pezsgő és habzóbor nap Budapesten

Balaton a fővárosba költözött és hozott sok-sok finom buborékot is- kell ennél több így ünnepek előtt-alatt-után?

Nini:

Kedves Palettások!

Hagyományteremtő szándékkal indítjuk házi-gazda tematikus napunkat, napjainkat. Ezen alkalmakkor két állandó házi gazdánk: Tóth Ádám, a Pláne Badacsony vezetője, mint a budapesti Paletta bisztró borválogatásáért felelős borválogatója és Dániel Bezerics a Paletták tulajdonosa lát vendégül egy termelőt, akinek a termékei határozzák meg a nap tematikáját és zárásként a vacsora menetét. Az első, picit rendhagyó alkalommal a két házi - gazdánk nem pusztán egy termelőt, hanem sok - sok gazdát szeretne bemutatni. Az ünnep közeledtével hazánkban is előtérbe kerül a pezsgő fogyasztás. Ezért döntöttünk úgy, hogy egész napos habzó és pezsgő vásárt tartunk, egyúttal szeretnénk meghozni a vendégeink kedvét a gyönyörű balatoni buborékosokhoz, amiket mi egész évben előszeretettel ajánlunk és fogyasztunk is.
16990645_1481046241906648_2058365991_o.jpg
Ezen alkalomból már a déliDELI alatt pezsegni fogunk és minden ebédre érkező vendégünket szeretettel meginvitálunk egy pohárra Bezerics Dani szexi gyöngyözőborából. Ádámnál pedig egész nap kóstolgathatjátok a szebbnél szebb balatoni pezsgőket, amiket természetesen kedvezményesen meg is vásárolhattok, vagy előrendelhettek. A nap fénypontja a pezsgő vacsora, ahol a részvétel 24 főben limitált,
Érdemes tehát mihamarabb foglalni. 
Ádám a pezsgőket, Dani pedig a Peletta exclusive erre az alkalomra hangolt menüjét mutatja be.

A vacsora ára 12.400 Ft, ami a fogásokhoz kínált pezsgőket is tartalmazza.

*2 gazda* *4 fogás* *8 pezsgő*

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

BADACSONY NYITVA

2017. december 06. 11:59 - Esszlessz

Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek!

Közös kommunikációba kezdtek a télen is nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek – szám szerint heten -, hogy közös platformon megmutassák: Badacsony télen-nyáron tökéletes úticél. Sőt: ilyenkor sokkal családiasabb a hangulat, van idő beszélgetni a vendéglátóinkkal, elidőzni a borok felett, a cserépkályha mellett. A badacsonyiak ezeket az alkalmakat sem bízzák a véletlenre. Márton naptól farsangig rengeteg tematikus programmal készülnek, miközben már formálódik Badacsony új „fő utcájának” terve – egy olyan utcán, aminek még neve sincs. De ne szaladjunk ennyire előre!

badacsonynyitva3.jpg 

A Badacsony Nyitva oldal és kampány üzenete, hogy Badacsony ősszel és télen is tökéletes desztináció, forralt boros, sült gesztenyés, fényfüzéres hangulattal, forró borcsokival, a megújult Tilia Borvendéglővel, a panorámás Laposa terasszal, a sokszínű Istvándy Borműhellyel, a kényelmes Bonvinóval, a Fata Pince boraival, a Borbarátok vendéglővel, a Pláne Badacsony borterasz borválogatásával és a KisHablány STAND hívogató teraszával és faházával. A 7 hely tulajdonosai valójában a Badacsony Nyitva házigazdái is, egyben barátok, kollégák is. Laposa Bence és Zsófi, Istvándy Gergely, Nagy István, Nagy Miklós és Tóth Ádám maguk is bejárták együtt azt az útvonalat, amit a Badacsonyba kirándulóknak is ajánlanak – finom falatokkal, megállókkal, borokkal és pálinkákkal.

 badacsonynyitva1.jpg

„Ez a fajta közös, helyi gondolkodás már régóta jelen van” – mondja Laposa Bence. Laposáék a borterasszal már évek óta végigcsinálják a telet, a KisHableány teraszán most nyitották meg gesztenyés-forralt boros hétvégi standjukat. „Hasonlóan látjuk, hasonlóan éljük meg a dolgokat, gondolkozunk 12 hónapos vendéglátásban. Ennek következő lépése a Badacsony Nyitva, ahol az üzeneteinket, programjainkat egy platformon tudjuk kommunikálni. Míg 5 évvel ezelőtt ilyenkor semmi nem volt nyitva, úgy ma már itt vagyunk heten. Következő tervünk a Park utcát és a Római utat összekötő útszakasz fejlesztése: ez egy télen-nyáron díszbe öltözött központ lehet a jövőben, mellette a Pláne terasszal, a KisHableánnyal, a Bonvinóval, a Hotel Neptunnal, a végén az Istvándy Borműhellyel” – mondja. Jelenleg az említett utca dekorációját a helyek adják, de már most látszik, hogy egyfajta téli központja lett Badacsonynak.

 badacsonynyitva2.jpg

„Mi magunk régóta úgy gondoljuk, hogy a Badacsony télen talán még szebb is, mint nyáron és hiszünk abban, hogy erről a vendégeket is meg tudjuk győzni. Ehhez kellenek a közösen és magas minőségben biztosított programok, szolgáltatások. És az összefogás, mert ez csak együtt sikerülhet” – mondja Nagy Miklós, a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Hotel Neptun és a Tilia, a Badacsonyi borvendéglő vezetője, tulajdonosa.

A Pláne Badacsony borterasznak a tavalyi tél volt az első – 2016 júliusában nyitottak. „Kezdettől fogva egész éves nyitvatartásban gondolkodtunk, a kitartásnak pedig talán kezd megjönni az eredménye, legalábbis nem fordul már elő olyan, hogy napokig egy vendég sem jön be. Sok a visszajáró törzsvendég, sokan a nyár után látogatnak vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy sok környékbeli borász ide jár kávézni, így igazán autentikus a hangulat. Mi a télre programokkal erősítünk, péntekekre tervezzük a családias hangulatú, beszélgetős borkóstolókat” – mondja Tóth Ádám tulajdonos.

Nagy István, a Borbarátok és a Fata Pince tulajdonosa, vezetője szerint ilyenkor több idő van beszélgetni, megismerni a helyieket. „Ilyenkor a Balaton egy másik, nyugodtabb arcát mutatja. Jobban van idő együtt lenni, velünk, vendéglátókkal beszélgetni, ami nekünk is és a vendégeknek is jó élmény”- mondja.

„Azt tapasztalom, hogy az emberek itthon, főleg télen nehezebben indulnak meg, pedig rengeteg új élménnyel lehetnek gazdagabbak” – mondja Istvándy Gergely, az Istvándy Borműhely tulajdonosa. Aki volt már nálunk barátaival, szeretteivel, az tudja, hogy egy ilyen este életre szóló közös emlék lehet, nem kell érte a világ másik végére elutazni. Elég, ezt a 7 helyet bejárni. Szeretnénk megmutatni, hogy érdemes úgymond bízni bennünk. Mert meghitt és egyedülálló élményekkel, programokkal, személyességgel háláljuk meg. Ilyenkor az a közeg jár hozzánk, aki a nyári tömeg helyett ezeket a pillanatokat keresi. Márpedig a jó hangulathoz egyszerű dolgok kellenek, jó borok, jó emberek, jó környezet.”

 

A Badacsony Nyitva programjai és hangulatai folyamatosan bővülnek és frissülnek itt

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Dögös vörösek

2017. november 30. 15:15 - Esszlessz

- syrah teszt

Visszaolvasva a kóstolójegyzeteket szépen kitűnik, hogy ismételten egy megosztó kóstolón vagyunk túl. Sok fent és lent, buja érzetek, kevés csalódottság. Szép syrah-kat kerestünk, többek között találtunk is, de elférne több a polcokon, főleg így ebben a nedves, nyirkos, szürke tél-előben. Mert ez a syrah ideje, ilyenkor tud a legjobban varázsolni, bekúszni a bőrünk alá...

Merlot-val nyitottunk, ne lepjen meg senkit- persze ő is vakon jött, gazdája kíváncsiságával karöltve; és akkor jöjjön a sor:

  1. Etyeki Kúria Merlot 2015

meggy, szilva, friss, fiatal, fa, szeder, téli csillagos éjszaka, könnyű szellő, gyógykesernye, „Oh de szép szín”, nyers, szedres fanyarság, jól esik, aszalt szilva, dió, kiegyensúlyozott, légies, még van ideje...,illat gyorsan elszállt nekem, végén kis kesernye... bíborcsigalila, komolyan mozgó, levendula, áfonyalekvár, kissé éretlen fosókaszilva, meggy befőtt, füst, tannin, lekvár, kis kesernyés, enyhe éretlenség. Fiatal de szép. Hordó picit külön, és (nem tudom elolvasni), húzós picit a cser. Illata tiszta, gyümölcs + hordó. Nem túl vastag a korty. Utóíz: mazsola (nem magyar). Vadhús, marcipán, ígéretes szerkezet, zabolátlan, idő kell neki, must, bujaság, habos csokoládé, kiskamasz, cibere.

81 pont

  1. Maipo Syrah 2016

füst, hűs, cseresznye, élénk, tannin+, pikáns paprika, bors, áfonya, virágföld, gyors semmiség, csirkepörkölt fűszerpaprikás pörkölt hús illat, nyárfa friss ága, üres íz, gyógyszeres, égett gumi, disznóvágás, húsos illat, feszes íz, diós fa, melegség, friss égetésű tégla, meleg föld, komposzt, kissé egyszerű-népszerű, sima tanninok. Sötétlilás szín, konyakmeggy, grillezett hús, szilvalekvár, vékony égett gumi. Hagymalekvár. Brett. Nem túl komplex illat. Kicsit üres, hűvös korty. Fülledt, gépsonka, lágy, kedvetlen, uniformizált, fülledt lóistálló, kapormag, vaníliás fa, szárított hús, almárium.

78 pont

image1_1.jpeg

  1. Moulin de Gassac 2016

lila, mogyorós csoki, bors, lendület, egyszerű, szederlekvár, hús, alkohol+, csíp, füst, édes kísértés, otelló illatban-ízben, kicsit éretlen szőlő, fanyar csípősség, gyönyörű bíbor szín, elegáns, könnyedebb, nem akar több lenni, mint ami, mindennapi bor, szívesen innám meg többször, fekete-lila, füstölt sonka, kökény, hosszú és vad. Mély rubin szín, nyers illat, zöld fűszer, gyógyszeres íz, lágy tannin, kerek íz, könnyű. Színe szép. Illata hordó, visszafogott gyümi, hús, fűszerek, de nem túl szép. Zamatában fémíz (engem zavar). Tannin rendben, kicsi hordócser a végén húz, de nem zavaró. Kortyban gyógynövényesség. Meggy, eukaliptusz, decens, rusztikus, egyensúly, buja gyümölcsök, szilva és meggy dzsem, könnyen szerethető, jól iható, laza.

82 pont

  1. Moulin de Gassac 2016

meleg, pici fűszer, meggy, kesudió, nyílik, vadhús, feketeribizke, csipke, ez az első, ami felizgatott, mélység, gyümi és fűszer randi, gyönyörű szín, erdei gyümölcs lekvár, lágyabb savak, nagy test, sok buja gyümölcs, Fellini. Rubin szín, lekvár, marcipán, eukaliptusz illat, kávé, alkohol+, tannin+, Hévíz, iszap elsőre (kén). Illata kissé zárkózott, egysíkú. Kortyban itt is kis fém íz, savai nem túl szépek. Erjedési aromák főleg, kicsit melegebb erjedés miatt (talán) üresedett ki ennyire. Egyébként jó alapanyag, érett tannin, a korty végén kissé mesterkélt “élelmiszeripari aroma” íz. (u.i.: Ugyanaz, de visszakóstoltuk és rendesen eltért a 3.-tól.) Csipkebogyó, földjegyek, izgága, tanninhiány, rövidke, zöldfűszer, hús, alk+, bors, csokoládé, vadság, fanyar, borzag (gyalogbodza), gránátalma, savas, húzós.

83 pont

  1. Kovács Nimród Monopole Soul Syrah. 2015

füst, tepertős csoki, szeder, áfonya, SOK, alkohol+, sok vanília, skót vajas keksz, animalitás, pemetefű cukorka, meggy, sonka. És csak jött az illat az orromba, bársonyos rózsa, feketeribizli, behízelgő vadság, hosszú és egyre szebben adja magát, nyílik, kicsit szúrós, alkoholos, nem túl jó benyomású illat, nyersesség, kökény, szúrósság, nyersesség ízben, garatban is visszaköszön, van ideje, tömény parfüm, ópium, mósusz, arab bazár, kérges tenyér. Sötét vörös szín, kicsit visszafogott, kávés eukaliptuszos illat, lekvár, fa, kávé, zöld fűszerek, hosszú lecsengés. Itt is hévíz/kén.  Van benne Nagy-Eged?! (ravasz) Brutál hordó, grapefruit. Fiatal, sok kicsit a cser, kesernyés a korty. Az alapanyag egyébként nagyon szép! Időt neki! Sokat! Savanyúság-lé, szellőzik, szép vonalú, erdei gyümölcsök, mély, szexi illat, meggydzsem megszáradt teteje, nyers fa, kakaópor, picit csíp a vége, populáris, férfias.

83 pont

  1. Montes Alpha Syrah 2015

intenzív, meggy, buja hálószoba, kandalló, késő nyár, kávé, karamell, bors, étcsoki, menta, szeder játéka, füst, csipked és nem akarom, hogy vége legyen, robbanó illat, forró izzó nyári ölelés, egy jó masszírozás, sűrű, vargánya, csokis, alkohol++, sexy, tetszik, fűszer, kelet, több, mint a fajtától elvártam, szép, "A barista álma", tintahal, galagonya, tonik, macskagyökér. Mély sötét vörös szín, szilvalekvár, eukaliptusz illat, hosszú lecsengés. Halvány brett, de itt elfér. Illata sok gyümi + kis “káposztás kockásság frissen tört borssal”. A korty széles, szép tannok (icipicit talán zöldesebb), jó gyümölcs van benne. Nehéz belekötni, talán a körző-vonalzó… Vadcseresznye, vadmálna, intenzív, újvilág, jó inni, piacos, hancúrbor, kell, kell, kell, kicsit sok az alkohol, de nem érdekel, konyakmeggy, fülledt éjszaka.

86 pont

  1. Recas Selene Syrah 2015

fűszer, meggy, pici lekvár, áfonya, lilaakác, szegfűszeg, kicsit fülledt, bors, érlelt sonka, kökény, élénk savak, feketeribizke, pici animalitás, gyógyszeres, utóerjedő meggybor, meggymag, meggyes-csokis brownie, konyakmeggy műanyag, illat olyan semmilyen, csípős, nyers, de aztán sokat változott, míg kóstolgattuk, lehet benne potenciál, de nekem annyira nem jött be a stílus, barnás-portóis szín, odaégett lekvár, erős gyógyszeresség, széttartó. Sötét vörös szín, kis csoki illat, éretlen nyers meggy, csoki, kávé dohány, alkohol+, gyors lecsengés. (Recas illat) Itt is kis brett (elfér). Majális/Vattacukor. Korty vastag, viszont műanyag (sajnos). Bőr, dohány illatban. Kár ezért a kortyért…Korty struktúrája szép, de sajna ez a kakasos nyalóka… Füst, fekete ribizli, szeder, intenzív, masszív, hirtelen elcsuklás, babér, kapor, pezseg, kakaópor.

82 pont

  1. Gere Attila Syrah 2013

pici fűszer, csíp, szúr, meggy, nagyon pasis, fa, színén már látszik a kor, eddigi legborsosabb, fahéj, szegfűszeg, kávé, csoki... csak a hordó. Avaros, erjedős, alkoholos, nosztalgia, Cherry Garonne. Szép mély szín, fűt, tiszta vonalvezetésű, játékos, ropogós, nem túlbonyolított, "mégegypohár" bor. Sötét, vörös szín, alkohol+, fa illat, vékony, sav+. Uhh…Illatban hordó, talán nem is tölgy?! (De tölgy) Mellette levendula illat. Jájj… Fűrészpor… Időt neki, mert az anyag itt is jó lenne. Savak mesések, extrakt lenne. Kár érte. Gazdag, florális illatok, fűszerpaprika, kevesebb ízben, minden a helyén,  csokoládé és meggycsók, fűt, bőrkanapé, bőrkesztyű, tartás, bors , komolyság.

80 pont

  1. Bezerics Syrah 2015

fülledt, könnyű, pici fűszer, áfonya, kesernye, parfümös, füge, bors, lapos, főtt szilvalekváros, égett gumi, kénes kesernye, gyógyszer, bántó, szép szín, ázott komondor (kutya) illat, ezen felül nem túl átütő, semmi extra, filigrán, az elején fülledt, de szépen nyílik, nem akar brutalitásával lehengerelni, elegáns, alkohol+, éretlen szőlő illat, füst, kávé, fa, Hévíz illat. Brett-szerű illat (de erről tudom, hogy nem az, hanem valami fehérjebomlás, mert ezt megmérettük). Kortyban a savak jók, tannin szép, de kicsit lapos, üres. El kellett volna már fogynia, de nem öreg csak üreske. Paci, izzadság, túl a csúcson, , régmúlt elegancia, savanyúság, kapor, nyers fa, bors, vesés-leves.

79 pont

  1. Szeleshát Sy. 2013

füst, kávé, cseresznye, meggy, múló, karamell, szilva, alkohol+, chilis eperleves, étcsoki, eukaliptusz, ízben is eperdzsem, tapad, sápatag szín, vékony, szilvalé, fáradt eper, bőr, eukaliptusz, sült hús, oxidált, zöld fűszer, fülledt illat, aztán zöldes jellegű, póréhagymaleves, rövidebb érett lekváros íz, likőrös-vermutos, rumos, sőt almaboros, éles savú, hideg évjáratú burgundy. Oxidáltka irány. Nem vész, de leszálló ág. Később zöldes metszés/rügy illat (de nem éretlen). Korty szerkezete egyébként jó lenne. Picit sav pluszos, (de a sav arányok nem olyan jók, a garatban hat).Az alapanyag kicsit “híg”.(kukorica jó asszociáció valakitől) Meggymárka, mosogatólé, kusza, savanya, lekváros papír, nyers fa, tejkaramella, istálló, ázott széna.

79 pont

  1. Domain Martinelli Crozes Hermitage 2013

meggy, szilva, szalonna, fekete, fémes hűvösség, kakukkfű, csipkebogyó, földes-avaros, kökény, őszi erdei út, éretlen csipkebogyó, marcipános, húsos illat, töltött káposztás íz, majd avaros, tapadós, megtört szín és lélek, kakaó, fakéreg, üres, alkohol+, fa, sav. Virágföld kukaccal. Húdejó! Kicsit a hordó+cser sok. Test kisebb az elvártnál és az alkohol magas. Fajtajelleges Syrah. Kicsit test nélkül és alkohol plusszal. Nem ez ízlett a legjobban. Rebarbara kompót, szeder, kóla, feketebors, fiatal savak, hagyjunk időt neki, nyers marhahús, tapadó fa, túl a csúcson, bors, babér.

79 pont

  1. Twickel Ch. Kajmád Syrah 2012

mézes, avar, ősz, szilva, pici lekvár, bors, harapnivaló, kívül-belül fűt, csipke, játékos, herbális, gomba, telt, bársonyosan-selymes, meglepetés, bújós, sherry-s íz, avinált alkoholos, húú, finom, olajos illat, meleg, kávé, érettség, buja, vastag, krémes, szép sav-tannin szerk., pikáns, olvadt csokis, parfümös, - "sem mélység, sem magasság nem rettent", bonyolult és komplex, végletes és nagy ívű, meggy, vanília, tömjén, eukaliptusz, kén. Illat: korai állapotában elszenvedett kénhiányos állapot, és a palackból is fogy a kén, kissé oxidált. Zamat: brutál szép. Megfelelő test-sav-tannin arány, kicsit visszaköszön itt is az oxi. Hordó nagyon szépen integrált. Oxidált, túlérett, feketeszeder, portóis sallangok, csupasz savak, valaha nagy bor lehetett, hoop-ezt megiszom, szilvadzsem, füstölt sonka, szeretem.

84 pont

  1. Klanis Cortona Syrah 2012

melegség, bujaság, ölelés, télapó, feneketlen, fülledt és buja éjszaka, oregánó, mély és szeret, szárít, de imádom, dübörgő meggyek, melyeket visszafog a tannin, e kettő kimért elegáns erotikával fűtött tánca, picit alkoholos, karakter nélküli illat, 2012-höz képest még mindig nagyon friss, kerek, nem üt nagyot, de elegáns, brutál és szárító tanninok, leégett halász nádkunyhó, odaégett steak, kalmopirines lecsengés, hosszan kellet szellőztetni, hideg, vékony, lassan nyílik, tannin, fa. Nagyboros illat visszafogott gyümölccsel. Csoki, kakaó, szilva, kis füstösség. Elegáns arányok. A hordó kissé ki-ki leng / billeg az illatban és a zamatban is. Savak jók. Zöldes, de nem zavaró, szép tannin. Dohány, potenciál, vastag, szoros, hiányzó gyümölcsök, megérkeztünk(tem), sokat tudnék beszélni róla, hús, bors, kevés föld, fekete.

85 pont

 

Szólj hozzá!

Tokaji aszút az ünnepekre!

2017. november 29. 13:52 - Esszlessz

#KoccintsAszuval 2017

Advent, karácsony, újév. Bő egy hónap a folyamatos ünneplésre, méghozzá az egyik legkülönlegesebb és legegyedibb magyar bortípussal, a tokaji aszúval, aminek egyértelmű helye van a világ legjobb édes borai között. Eleganciájánál és presztízsénél fogva nem a hétköznapok, hanem az ünnepek itala, így pont ideje beszerezni egy-két palackkal, ráadásul több érvünk is van az aszú sokszínűsége mellett.

Ajándék a fa alatt

Ha elegáns és időtálló ajándékot keresünk, akkor meg is állhatunk az aszúnál. Ennek az egyedülálló bortípusnak a különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ráadásul nem minden évben készül. Az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Rengeteg munkával jár egyenként begyűjteni az aszúszemeket, akár mínusz fokokban, és legalább másfél évig kell hordóban és egy évig palackban érlelni, mielőtt hozzánk kerülhet.

Sokszínű gasztronómia

Noha a töltött káposztához vagy a rántott halhoz tényleg nem illik az aszú, számtalan ünnepi ételhez passzol. A klasszikus, világszerte ismert párosításon, a liba- vagy kacsamájon túl például egy birsalmával töltött kacsamellhez is választhatjuk, vagy olyan izgalmasabb húsokhoz, mint a nyúl vagy a galamb, édesfűszerekkel, gyümölcsökkel készült mártással. Szinte az összes desszerthez jól társítható, sőt édesség helyett is kínálhatjuk a vendégeknek, és kéksajt vagy birsalmasajttal tálalt friss brie mellé is érdemes ezt választani. Ha kissé formabontóan, idén ázsiai fűszerezésű ételekkel készülnénk, akkor is egy palack aszút nyissunk.

furmintphoto_koccintsaszuval2.jpg

Fotó: Furmint Photo

Édességekhez

A bor-étel párosítások egyik aranyszabálya, hogy a bornak legalább olyan édesnek kell lennie, mint az ételnek, az aszú esetében pedig nem nehéz megfelelni ennek az elvárásnak. A klasszikus karácsonyi sütemények tele vannak dióval és pörkölt magvakkal, csokoládéval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, marcipánnal, édesfűszerekkel. Bejgli, zserbó, diótorta, gyümölcskenyér, sütőtökös és pekándiós torták, csokoládés Pavlova.... Nincs hely az összes kedvencünket felsorolni, de mindhez illeni fog az aszúk aromavilága, így nem nyúlhatunk mellé, bármelyik palackot is választjuk.

Desszert helyett

Az aszút önmagában is ihatjuk, édesség helyett. Nem véletlen, hogy éttermek kínálják külön a desszertlapon, hiszen a mézes, édesfűszeres, koncentrált bor már önmagában is élményt nyújt. Régóta úgy tartják számon az aszút mint orvosságot, így hiába a sok-sok gramm maradék cukor benne, mégis egészséges választás. Az aszúk azért is egyedülállóak a világon, mert magas a savtartalmuk, amitől egyensúlyosak és életteliek, így magukban fogyasztva sem lesznek túlságosan sziruposak. Kortyoljunk el egy pohár aranyló színű aszút az ünnepek alatt, és élvezzük a karácsonyi ízeket.

Kísérletezzünk

Arra is lehetőséget adnak az aszúk, hogy kiválasszuk, vajon a fiatal vagy inkább az érleltebb, a könnyedebb vagy a koncentrált, nemritkán 200 gramm fölötti maradék cukrot tartalmazó tételek tetszenek-e nekünk jobban. A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszú akár évtizedeken keresztül élményt nyújt, hiszen az évek alatt újabb és újabb rétegekkel gazdagodik a bor, ugyanakkor érdemes a fiatal, friss aszúkat is kóstolni, amik könnyed, vibráló, csupa gyümölcs tételek. Kísérletezzünk, hogy melyik ételhez melyik aszú passzol a leginkább, de persze a lényeg az, hogy nekünk melyik ízlik majd a legjobban. 

+1

Osszuk meg másokkal is azt az élményt, amit a tokaji aszú nyújt, és az idei ünnepek alatt családdal, barátokkal nyitott, ételhez párosított, ajándékba kapott, karácsonyfa mellett elkortyolt, étteremben rendelt tokaji aszút posztoljuk ki adventtől újévig, és használjuk a #koccintsaszuval hashtaget a fotók mellé.

 

Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/

Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/

 

-sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Borbála napi nyitott pince és kiállítás

2017. november 28. 11:38 - Esszlessz

December 2-án, szombaton 11.00 - 18.00 óráig idén is megrendezik szokásos Borbála-napi nyitott pince kóstolót az Etyeki Kúriánál, amire szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Elsőként kóstolhatjuk együtt a soproni dűlőkről származó Kékfrankos 2015, Merlot 2015 és Zweigelt 2015 borainkat, a már ismert kínálat mellett.

unnamed_1.png

A nap folyamán Makai Mira Dalma, Esterházy Művészeti Díjas képzőművész festményeit és kisplasztikáit mutatják be egy kiállítás keretében.

Ezen a napon kedvezményesen vásárolhatjuk meg boraikat.

További infó itt.

Szólj hozzá!

Először készül független, átfogó felmérés a magyarok sörfogyasztási szokásairól

2017. november 20. 14:42 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás a Beerselection.hu Ország Söre kampányával együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.

A Beerselection.hu és a Beerporn.hu újból keresi Magyarország legnépszerűbb kisüzemi sörét, és ha már a kedvenc sörükről szavaztatja meg a fogyasztókat, feltérképezi azok sörivási szokásait is.

A szervezők felkeresték az ország legjobb kisüzemi sörfőzdéit, akik közül 26-an neveztek a megmérettetésre. A 26 résztvevőt arra kérték, nevezzék meg azt a maximum három sört, és az őket készítő főzdét, akik szerintük megérdemelnék az Ország Söre címet. Ily módon ebben az évben a főzdék maguk közül választották ki azt a hét sörkészítőt, amelyekre a közönség szavazhat, valamint a tavalyi győztes Szent András Sörfőzde is a mezőnyben van.

A sörökre ezen az oldalon lehet szavazni, részletesebb leírást pedig a kampány médiapartnere, a Beerporn.hu itt közöl a versenyzőkről

snow-restaurant-mountains-sky.jpg

Fotó: pexels.com

A szavazással párhuzamosan futó sörfogyasztási kérdőív itt érhető el, de a kedvenc sörre leadott szavazat után is továbbléphetnek a kérdésekhez az érdeklődők. A felmérés néhány perc alatt kitölthető, azok között pedig, akik ezt megteszik, többek között olyan értékes nyereményeket sorsolnak ki, mint kétszemélyes belépő a Thermal Beer SPA sörfürdőbe és a februári Indoor Sörfesztiválra, 10 ezer forint értékű törzskártya a Legfelsőbb Beeróságra, valamint a Beerselection és a Beerporn.hu által összeállított, különleges söröket tartalmazó ajándékcsomagok.

A felmérés eredményeit a szervezők részletes összefoglalóban hozzák majd nyilvánosságra, a fogyasztók által adott válaszokból kirajzolódó trendekről pedig nyomtatott kiadvány is megjelenik.

A szavazás december 7-én zárul, a legnépszerűbb kisüzemi sört készítő sörfőzde terméke plakettet kap. Az Ország Söre díjátadó ünnepségére december 12-én kerül sor a Beerselection József körúti üzletében.

Szóval a sörökre itt szavazhatsz, a leírások itt vannak, a felmérés pedig itt érhető el. Kattints hármat!

Szólj hozzá!

DJ A SZŐLŐBEN MIKULÁS EDITION Cyborg templarral

2017. november 16. 09:51 - Esszlessz

- 12.02. Paloznak

Cserépkályha, forralt bor, pokrócok, sercegő sült házi kolbász és hurka, téli balatoni kilátás - szerintünk semmi nem kell egy jó decemberi estéhez. OH WAIT. Egy pár jó bor, jó társaság és zene sem árt. A Homola Borteraszon nem rettennek meg a téltől, borba és jókedvbe burkolózva, töretlenül pörgetik a lemezeket a szőlősorok végében.

djaszolobenmiku2.jpg
PROGRAM:
� 14:00-tól laza zenék, bele a délutánba és a naplementébe, 100% Balaton, Homola Paloznak Olaszrizling, Sáfránykert Olaszrizling, Homola Kékfrankos, Homola Black...
� A lemezjátszóknál 14 órától este 10-ig a csodás Cyborg Templar és az ő bakelitjei
� Sáfránkert újratölt! - Ételek, falatok egész nap a Sáfránkert Vendéglő kamrájából és konyhájából
� Családias, cserépkályhás hangula, tábortűz - #telenisbalaton


// A belépés most is ingyenes!

Szólj hozzá!

MÁLIK ZOLTÁN BORKÓSTOLÓ és VADDISZNÓPÖRKÖLT a Pláne Badacsony Borteraszon

2017. november 15. 10:43 - Esszlessz

11.18. 14:00 - BADACSONY

"Szombaton lejön a hegyről pár vaddisznó különböző megjelenési formákban. Egyikükkel beszélgetünk egy jóízűt, másikukból hasonlóan tartalmas ételt készítünk.
Úgy kezdődött, hogy ezek a szerencsétlen állatok leették egy szőlőnk nagy részét, aztán valamelyikükkel még autóval is összefutottunk. Szóval van törleszteni valónk."
Szombaton revansot vesz a Pláne: a történet mellé állt a vaddisznók képviseletében Málik Zoltán borász – és nagy vadász – akinek régi vaddisznós címkéivel már találkozhattak a borszeretők. Egy egész délutánt a borok és vaddisznók bűvöletében tölthetünk, a fazékban friss pörkölt, a kóstolón Málik Zoli érdekes, régebbi tételei. 
23559563_1568267189933352_6436231803822251712_n.jpg
Program:
- 14 órától: vaddisznópörköltözés, friss kenyér, mellé Málik Budai zöld ’12. Reggeltől főzzük a teraszon bográcsban a szaftos pörköltet friss gombákkal, borókával, meg egy kis feketecsokival. A pörkölt és egy pohár bor ára 2.500,- Ft lesz. A pörkölt a készlet erejéig, vagy a borkóstolóig elérhető.
- 17 órától BORKÓSTOLÓ Málik Zolival

Tételek:
'13-as Zöldszilváni,
'14-es Bakator,
'14-es Szürkebarát,
’12-es Budai zöld,
'12-es Zeusz és
a nagy klasszikus, egy '13-as Kéknyelű.

A kóstoló ára 3.200,- forint, mely tartalmazza az 6 tételes borsort és a borok mellé felszolgált falatkákat.
Tovább infó itt.
Szólj hozzá!