esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egytőről- A borbárok közös bora

2018. május 22. 09:52 - Esszlessz

Folytatódik a tavaly indult összefogás, amelyben budapesti és vidéki borbárok vesznek részt és hagyományteremtő céllal megalkották közös borukat az Egytőről-t, hogy megismertessék a fogyasztókkal a Kárpát-medencei szőlőfajtákat. A cél egy jól iható, bisztró stílusú, csavarzárral ellátott könnyed bor, amely minden résztvevő borbárnál elérhető és kóstolható. Tavaly még csak egy boruk volt elérhető a kékfrankos (2016), amit Sebestyén testvérek szekszárdi pincéjében alkottak meg.Ezúttal egy zártkörű kóstoláson került bemutatásra az Egytőről két új családtagja és egy borbár térkép. 

A szekszárdi kékfrankos után a fehérnél is a könnyed jól értelmezhető stílusban gondolkodtak, így esett a választás az olaszrizlingre; ami a Káli- medencéből jól ismert Pálffy Pince égisze alatt készült. Az olaszrizling (2017) 80%-a tartályos erjesztésű, a fennmaradó rész hosszabban héjon áztatott és hordózott tételek házasítása lett. Illatában virágos, zöldalmás jelleg, ízében mandulás, finoman ásványos, kicsit őszibarackos, szép savakkal rendelkező könnyed nyári bor. Szívesen iszogatnánk bármelyik este.

Második vörös bornak szintén Sebestyén Csaba és Csilla szőlőjéből és pincéjében készült Szekszárdi kadarkát választották (2017). Ez is több rétegből áll össze; fiatal és öreg tőkéről szüretelt, tartályos erjesztésű és hordózott tételek házasítása. Illata édeskés, cseresznyés, ribizlis. Ízét meggy, pici csoki, feszes savak, könnyedség, vidámság jellemzi.

Hogy teljes legyen a sor megkóstolhattuk az első bort is a kékfrankost. Illata gyümölcsös, meggyes. Íze könnyű, cseresznyés, málnás, pici fahéjjal. Könnyen érthető, jól iható bor.

Mindhárom bor jól képviseli, amit az összefogás reprezentál.

Az Egytőről borokon kívül a borbár térkép célja, hogy ne szóró anyag szerepét töltse be, hanem a borok iránt érdeklődő közönség figyelmét felhívja az összefogásra. A bor címkéjén lévő egy tőről fakadó ágak az összefogás résztvevőit szimbolizálja. Ez a motívum lépett elő logónak. Egy egyszerű, fiatalos, jól olvasható, kicsi, környezetbarát papírra nyomtatott, lila –sárga térkép; kis helyen elfér és a részt vevő borbárok helyét pontosan mutatja.

A térkép is, mint a borok kis tételszámmal készülnek. Ahol a borokat megtalálhatjátok:

Doblo Wine & Bar, 0,75 bistro, Andante Borpatika, Tasting Table, Palack Borbár és a Cuvée

 

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása