esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

DiVino Gozsdu & Junibor Organic Special

2018. március 09. 08:21 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A tavalyi sikeres esemény után, idén másodszorra is megrendezzük a bioszemléletű Juniborászok bormustráját a DiVino Gozsdu borbárban, amelyre Titeket is szeretettel várunk!

11.png

Kóstoljátok meg a Junibor bio szemlélettel és organikus módon gazdálkodó borászainak tételeit. Itt lesznek a Junibor bio, átállásban lévő, illetve bio szemlélettel, de tanúsítvánnyal éppen még nem rendelkező fanatikus szőlész-borászai.

Amiről a kóstoló közben beszélgetni fogunk majd velük:

- Tapasztalatokról
- Az átállás és az akkreditáció előnyeiről, esetleges nehézségeiről
- A váltások okairól és eredményeiről

9 borász, 18+ tétel

EVENT: itt.

Belépő: 3000 Ft + 500 Ft pohárletét, mely visszaváltható távozáskor
A bevételből, mint minden évben a Junibor Egyesületet támogatjuk.

Kezdés: 18.00 óra

Kiállító Juniborászaink:
HERNYÁK Tomi, KIS Tamás, PFNEISZL Katrin, DEMETER Endre, WILLE-BAUMKAUFF Stefán, GERE Andrea, ÁRVAY Szabi, KOVÁCS Tamás, PÁLFFY Attila

 event3.jpg

Hernyák Tamás

„Boraink a lehető legkíméletesebb eljárással készülnek. Szakmai csapatunkban éppúgy, mint eszközeinkben ötvöződik a hagyomány és modern szellemiség. Hernyák Laci évtizedes tapasztalata harmonikusan megfér Tomi újonnan szerzett külföldi ismereteivel. Mindkettőjük célja a természetesség megőrzése és egy sajátosstílus megteremtése.”

Kis Tamás

Tamás, mint vallja, középutas borász. Kerüli az erősen barrikolt hordókat, de a hosszú hordós érlelésnek sem híve, márpedig utóbbi gyakorlatnak a hegyen van történelme. Mindazt, ami itt, a hegyen borkészítés szempontjából bevett gyakorlatnak számít, Tamás praxisából szándékosan és tudatosan száműzött. Szerinte eljött az ideje a paradigmaváltásnak, legalábbis egy részlegesnek. Nem használ aromákat befolyásoló, a bort adott esetben illatosabbá tevő fajélesztőket, noha nem dogmatizmusból. Egyszerűen a pincéje eredendő élesztőtörzsei vannak olyan életerősek, hogy végig tudják vinni, támogatni a must borrá erjedésének folyamatát.

Pfneiszl Katrin

Ausztriában született, de Magyarországon járt iskolába. Bécsben közgazdásznak tanult, soproni borász lett belőle. 18 éves koráig nem ivott alkoholt, testvérével mégis rangos szereplője a magyar borásztársadalomnak. Nem járt borászati iskolába, ezért nem szakzsargonban, hanem inkább történetek, személyes asszociációk segítségével jellemzi a borokat. Gimnáziumi ballagására nővérétől saját készítésű gyöngyözőbort kapott. Ez jelentette a fordulópontot az életében: ekkor döbbent rá, hogy a borászat micsoda kreatív szakma.

Demeter Endre

Jogot végzett, aztán újságírónak állt, épített bicikliket és versenyautókat, mégis a szőlőtőkék között találta meg a nyugalmat. Demeter Endre sosem a megszokott utat választotta, de ez senkit nem lep meg, aki egy kicsit is ismeri. Bár Hegyalja békés vidékén telnek a hétköznapjai, lázadó, „vagány” énje a borászatra is egy kihívásokkal és kalandokkal teli extrémsportként tekint. Újít, kísérletezik, faggatja a dűlőket, amik meghálálják a törődést.

Wille-Baumkauff Stefán

Aki ismeri, azt tudja, hogy az egyik legnagyobb tréfamester a borászok között. A Németországban született Wille-Baumkauff Stefán az ország legkeletibb végében, Abaújszántón talált új otthonra. Azt mondja, soha nem unatkozik, a pince körül mindig van mit csinálni és minden év és évjárat egy új kihívás. A Pendits névre keresztelt pincével úttörők voltak itthon a biodinamikus szőlőgazdálkodásban.

Gere Andrea

„Soha nem használtunk erős kemikáliákat. Magát a bio művelést 2008-ban próbáltuk ki egy hektáron, egy évvel később már tíz hektáron alkalmaztuk, 2010-ben álltunk át minden területünkön. Ha így is meg tudjuk védeni a szőlőnket, akkor miért ne így csinálnánk? A Villányban, borvidéki szinten használt szlogen, a Villány, természetesen! is azt kommunikálja, hogy egyre többen átálltak már itt is. Szerencsére, hiszen a bio művelésmód annál hatékonyabb, minél többen, minél nagyobb összefüggő területen csinálják.”

Árvay Szabolcs

„Mindannyiunk lételeme és táplálója a szülőföld. Számunkra a Tokaji borvidék szívét szülőfalunk Rátka jelenti. A vulkáni kőzetekbe kapaszkodó szőlőtőkéinkhez hasonlóan mi is gyökeret eresztettünk. A táj szépsége, a kövek kisugárzása és az itt készülő borok adnak energiát a szőlőműveléshez. Borkészítésnél könnyű a dolgunk. Engedjük, hogy dűlőink karaktere érvényesüljön a természet segítségével.”

event4.jpg

Kovács Tamás

Az emberi léptékű 15 hektáros birtokméret lehetőséget ad arra, hogy minden tőkét számon tarthassunk és a szőlőművelést teljes egészében saját magunk végezzük. Területeink változatos fekvése és talaja minden lehetőséget megadnak arra, hogy lehető legjobb minőségre törekedhessünk. Csopak mellett Tihany valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegy legjobb fekvéseiben vannak területeink. Kizárólag a borvidék legnemesebb hagyományainak megfelelő szőlőfajtákkal foglalkozunk. Csak saját szőlőt dolgozunk fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik.

Pálffy Attila

„Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőt termelünk. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítjuk be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudjuk szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használunk kemény szereket, nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert. A szőlő biológiai egyensúlyának elérésére törekszünk.”

 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása