esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Téli hadviselés a Balatonnál

2018. január 16. 12:36 - Esszlessz

Haditerv: pincelátogatás

Cél: Katona Borház

Időpont: december vége

Kis csapatunk előzetes egyeztetés után látogatott a Katona Borházhoz Balatonboglárra (Szőlőskislak). Az eligazítás Balatonszemesen volt, innen indítottuk a támadást a borok és a pince felé. Helyi segédeink szállították a „vér” szomjas harcedzett csapatot a helyszínre, ahol miután egyesítettük erőinket beléptünk a csodálatos pince épületébe. Verőfényes napsütés, barátságos, családias kóstolóhelyiség fogadott minket, ahol a kandallóban lobogó tűz még melegebbé varázsolta a helyet.

Csapatunk bevetése (elhelyezkedése) után, már igazi kóstolós hangulat alakult ki,majd  Katona Zsófi bemutatta a kóstolandó tételeket. Egy zenit tartálymintával kezdtünk, amit csapatunk lelkesen fogadott, ez után érkezett egy sauvignon blanc-semillon házasítás, amit később az est borának kiáltottunk ki. Utána Flörtöltünk egyet Olivérrel, majd egy rajnai rizlingbe botlottunk.

A borok ízlelgetése közben megtudtuk, hogy a pince már a 21. születésnapját ünnepli, ahol jól kiegészíti egymást a technológia és a hagyomány. Itt a balatonboglári pincében dolgozzák fel a szőlőt, majd a bor egy része a budafoki pincébe kerül kezelésre, érlelésre. Helyben leginkább a vörösborok maradnak.

A borászat munkájában nagy szerepet tölt be az ifjabb generáció is. Zsófi gyerekként még nem gondolta, hogy élete részévé válik a családi vállalkozás. A szőlő szeretete, a borok szakszerű bemutatása ma már a hivatásává vált.

Kóstolás közben átsétáltunk megnézni a szőlőt, a szüretelő kombájnt (ezt mindenki nagy izgalommal várta, mert ilyen gépet még nem igazán láttunk közelről) és a pincét. Láttuk a szőlő feldolgozásához szükséges eszközöket, megnéztük a tartályokat, a hordókat, amiben a vörös boraikat érlelik. Láttuk a régebbi évjáratú borokat (amin jól látható milyen változások voltak a címkékben) és az okleveleket a díjnyertes borokkal. Az épület egy részében működik az iroda is és megismertük a hosszú távú terveket, mely vendéglátóhely kialakítását is tartalmazza szálásokkal.

Sétánkat befejezve újra a borok felé fordítottuk figyelmünket, ugyanis el kellett dönteni, hogy Nálad vagy Nálam kóstoltunk. Ezen dilemmán túllendülve érkezett vörös barátunk a cabernet sauvignon! Mely melegségével felvette a versenyt a kandallóban lobogó tűzzel. J

Míg ezen merengtünk, megérkeztek a csapatszállító járművek. Így a hadművelet véget ért. L

Győztesen, élményekben gazdagodva visszavonultunk táborhelyünkre.

A csatát megnyertük! J

 

Kriszti és Gyuri

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása